Suklaapossu

Mustaherukkajuustokakku suklaakakkupohjalla, munaton

Mustaherukkamoussekakku

Muhkea, pehmeä, suklainen, hieman höttöinen, kuohkea, suussasulava kakkupohja, jonka päällä paksu kerros pehmeääkin pehmeää, ilmava, voimakkaan makuista, raikasta mustaherukkamoussea. Tällainen ihanuus meillä oli tarjolla tytön synttäripöydässä ja kakku sai paljon kehuja syöjiltä. Ja tykkäsin myös itse, valtavasti!

Tykkään kokeilla juhlien yhteydessä kaikkea uutta. Aikaa kuitenkaan ei ole loputtomasti, joten kaikkea tekemistä ei voi säästää viimeiseen hetkeen. Teenkin paljon sellaisia leivonnaisia, joita voi tehdä vähän kerrallaan monen päivän ajan. Esim. kakut ovat siitä hyviä, että kakkupohjan voi tehdä valmiiksi jo reilusti ennen juhlia. Täyttämisen voi tehdä jo parikin päivää aiemmin ja kuorruttamisenkin tai muun koristelun usein päivää ennen. Näin tekemistä ei ole tolkuttomasti yhdelle päivälle. Tämä mustaherukkajuustokakku sisältää helpon, munattoman, mehevän suklaakakkupohjan. Kakkupohjan voi, ja itseasiassa se kannattaakin tehdä valmiiksi jo päivää ennen kuin kakkuun tekee täytekerroksen. Koska pohjan, ja myös täytteen tekee hetkessä, ei leipomiseen kulu päivässä juurikaan aikaa. Helppo ja nopeaa. Ja ennenkaikkea, mahdottoman hyvää! En voi muuta kuin suositella tämän testaamista, erityisesti mustaherukan ystäville. Tätä voisin sanoa täydelliseksi, sillä itse en ainakaan keksinyt tähän mitään muutettavaa, nams!

Mustaherukkajuustokakku

Mietin muuten pitkään tämän kakun nimeämistä. Yleensä miellän juustokakun suht tiiviiksi ja hyvin leikattavaksi ja kauniisti koossa pysyväksi. Tämä kakku oli kuitenkin niin pehmoisen kuohkea, että ehkä oikeampi nimi olisi ollut moussekakku. Blogistani kuitenkin löytyy jo samankaltainen Taivaallinen mustaherukkamoussekakku, mutta siinä ei ole käytetty lainkaan tuorejuustoa. Erottaakseni nämä kaksi herkullista mustaherukkakakkua toisistaan, nimesin tämän uudemman kakun juustokakuksi. Löytyyhän tästä juustoa, pehmoisen mascarponen muodossa. Ehkäpä muuten juuri tuo mascarpone on tämän kakun rakenteen salaisuus..

Munaton suklaakakkupohja

Kakun päälle muuten piti alkuperäissuunnitelmani mukaan tulla vielä valkosuklaamoussekerros. Huomasin kuitenkin lusikoidessani mustaherukkamoussea kakkupohjan päälle, että eihän tuo mokoma mahtuisi enää vuokaan, sillä mustaherukkaosio vei kaiken tilan. Kakkua maistaessani en enää edes kaivannut tuota valkosuklaaosiota, sillä kakku oli niin hyvää ja juuri sopivan makeaakin kaiken mustaherukkaisen raikkauden keskellä. Mustaherukkamoussen makeus tulee muuten vain vaniljakastikkeesta sekä marjojen omasta makeudesta. Siinä ei siis ole lainkaan lisättyä sokeria!

Mustaherukka kakku

Koristelin kakun mm. kaupasta haalimillani irtokarkeilla ja eri värisillä nonparelleilla, mutta päälle sopisi hienosti myös tuoreet marjat. Nuo karkit kun eivät kovin montaa hetkeä pysy siisteinä sokeripitoisten kuorien sulaessa kostean kakun päälle, nimimerkillä Kokemusta on. Mutta viime hetkillä, juuri ennen tarjoilua tuollainen karkkikoristelukin on ihan jees.

Tein kakun Confetista testaukseen saamaani kukan malliseen irtoreunavuokaan. Vuoka toimi tosi hyvin ja sillä sai kivannäköisen, erilaisen kakun aikaan. Kakun voi hyvin tehdä myös samankokoiseen, n. 20 cm tai vaikka hieman isompaankin irtoreunavuokaan. Kakusta tulee suht korkea (n. 7 cm), joten vuoan reunojen kannattaa olla tarpeeksi korkeat. Jos kakkuvuoan reunojen korkeuden riittävyys mietityttää, kannattaa kakku tehdä samantein halkaisijaltaan isompaan vuokaan, niin siitä tulee automaattisesti matalampi.

Niin ja vielä pari sanaa pohjasta. Se on munattomuuden lisäksi myös maidoton. Jos pohjan päälle täytteen tekee maidottomista tuotteista, niin saa kakun myös maidolle allergisille ja muille maitoa välttäville henkilöille.

Tässä tämä herkullisen mustaherukkakakun ohje.

Mustaherukkajuustokakku suklaakakkupohjalla, munaton

n. 20 cm reunavuokaan

Pohja:

1 dl vehnäjauhoja

0.5 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

1 dl fariinisokeria kevyesti mittaan painettuna

0.25 tl suolaa

0.33 tl = 1/3 tl leivinjauhetta

0.33 tl = 1/3 tl ruokasoodaa

1 dl 1 rkl vettä

3 rkl rypsi/rapsiöljyä

1 tl (omenaviini)etikkaa

Mustaherukkamousse:

2.5 dl Flora Vanilla

125 g mascarponea

2.5 dl mustaherukkasosetta

1.5 tl liivatejauhetta

1.5 rkl vettä

Ohje:

Aloita kakkupohjan teolla. Pohja kannattaa tehdä valmiiksi jo päivää ennen täytteiden tekemistä eli kahta päivää ennen juhlia. Laita uuni lämpeämään 165 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon vesi, öljy ja etikka. Sekoita nopeasti sekaisin, älä vaivaa suotta. Laita reunavuoka leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele reunat kevyesti esim. vuokaspraylla. Kaada taikina reunavuoan sisäpuolelle ja laita uunipelti uuniin samantein. Paista kakkupohjaa n. 20 minuuttia, tai kunnes kypsä. Anna jäähtyä kokonaan. Kun pohja on jäähtynyt, nosta se tarjoilulautaselle.

 Tee täyte. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi. Vatkaa joukkoon mascarpone. Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota parisen minuuttia. Sekoita tällä välin mustaherukkasose muun täytteen joukkoon. Lämmitä turvonnut liivate mikrossa n. 15 sekunnin ajan, tai kunnes se on sulanut. Lisää liivateseos ohuena nauhana muun täytteen joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Täyte on silloin suunnilleen tämän näköistä. Maista vielä täytettä ja lisää halutessasi hieman sokeria.

Täytä kakku. Laita vuoan reunaosa kakkupohjan ympärille. Voitele vuoan reunojen sisäpuoli kevyesti esim. vuokaspraylla. Lisää mustaherukkatäyte.

 

Tasoita pinta ja laita kakku hyytymään jääkaappiin n. 8 tunniksi tai yön yli.

Kun kakku on hyytynyt, poista reunaosa ja koristele.

Täydellinen mustaherukkakakku

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustaherukkajuustokakku suklaakakkupohjalla, munaton

Linda / Revontulipalo

Onpa kaunis kakku! Hauskan mallinen ja ihanan värinen. Tekis mieli tulla heti maistamaan viipale tai kaks 😀

Suklaapossu

Linda / Revontulipalo : Kiitos 😀 Oli kyllä ihana piristävän näköinen ja makuinen tarjottava 🙂 Mustaherukasta saa kauniin värisen ihan luonnostaa, ilman väriaineita. Antaisin heti palan, jos voisin, mutta harmittavasti tämä loppu jo aikoja sitten 😉

Mari

Hei,

Olen seurannut pitkään blogiasi ja teet mielestäni ihania kakkuja ja muita herkkuja! Nyt pohdin, että tekisinkö juurikin tälläisen mustaherukkakakun pojan 4 -vuotis synttäreille. Ainoa epäilykseni on kuitenkin se, että joka kerta kun teen hyydykekakun joko puolukasta, mustikasta tai mustaherukasta, kakun reunaan ilmestyy sinisiä värjäymiä, jotka näyttävät rumalta. Osaatko sanoa, mistä tämä johtuu? Irtopohjavuoasta? Voiko irtopohjavuoan materiaali jotenkin ragoida happamien marjojen kanssa?

Suklaapossu

Hei Mari! Ja kiitos, aivan ihana kuulla että olet tykännyt leivonnaisistani 😀
Oon myös kiinnittänyt huomiota tuohon samaan värjäytymisjutun muutamien kakkujen kohdalla. Oon huomannut, että siniseksi värjäytyminen on tapahtunut aina irtopohjavuoan liitoskohdissa. En ole varma, mutta arvelen, että niissä kohdissa ei ole pinnoitetta ja kun täyte on kosketuksissa pinnoittamattomaan/käsittelemättömään osaan, se värjääntyy.. Eli ilmeisesti kyse on jonkinlaisesta kemiallisesta reaktiosta.. Missä kohdissa sulla onkaan värjääntymiä? Osuuko myös liitoskohtiin?

Mari

Hei,

Itse epäilin myös tuota liitoskohtaa, mutta värjäymiä tulee myös muualle. Esim, nyt kokeilin puolukkahyydykekakkuun laittaa reunakalvon ja se toimikin hyvin lukuunottamatta muutamia kohtia keksipohjan ja varsinaisen täytteen rajakohdasta, josta kalvo oli liikkunut ja kakku värjäytynyt. Hankala homma, mutta kuulostaisi tosiaan siltä, että joku siellä reagoi jonkun kanssa 😀

Carita Kolehmainen

Ajattelin leipoa pojan 8v synttäreille ja jos on hyvä niin sit vauvan ristiäisiin… mulla on vaan liivatelehtiä niin monta niitä laitan?

Suklaapossu

Moikka Carita! 1 tl liivatejauhetta vastaa 2 liivatelehteä. Täytteeseen menee siis 3 lehteä. Kivoja leivontahetkiä, toivottavasti maistuu myös teille 🙂

Carita Kolehmainen

Oletko laittanut täytteeseen 2.5dl herukoita vain sauvasekoittimella soseeksi?

Suklaapossu

Käytin sauvasekoitinta soseuttamiseen. Mustaherukkasoseen määrä on tuo 2.5 dl, mutta koska kokonaiset marjat vievät enemmän tilaa, niin niitä tarvitaan tuohon sosemäärään enemmän kuin 2.5 dl. Olisko mulla ollut noin 4.5 dl kokonaisia mustaherukoita, joista sai sauvasekoittimella heilumisen jälkeen tuon 2.5 dl sosetta..

Carita Kolehmainen

Oisko sulla ideaa kuinka reunan värjäytymisen saisi peitettyä? On ikävän näköinen vaikka ei makuun vaikuta

Suklaapossu

Harmi että reunat värjääntyivät. Minkälaista vuokaa käytitkään kakun tekemiseen? Tuon värjääntymisen peittämiseen tuli ekana mieleen mirror glaze-kuorrutus. Reunoilla voisi myös painella vaikkapa murskattua pähkinää, suklaata tms. tai valuttaa sinne suklaaganachea. Miltäs nuo kuullostaisi?

Sanna

Hei
Rakastan blogiasi! Olen tehnyt ihania kakkuja resepteilläsi. Haluaisin tehdä mustaherukkajuustokakun ohjeen mukaan mustikka-valkosuklaa kakun. Ajattelin käyttää mehevää suklaakakkupohjaa, tehdä sininen mustikkatäyte ja sen päälle valkosuklaatäytteen. Suunnittelin jakaa täyte 2 osaan, laittaa mustikkasosetta yhteen osaan ja valkosuklaata toiseen. Olisiko 1/2 marjasoseen määrästä ok ja 150-175g valkosuklaata toiseen?

Suklaapossu

Hei Sanna, ja kiitos ihanista sanoistasi! <3 Mustikkasoseen määrä kannattaa maistella omaan suuhun sopivaksi. Mustikka on aika paljon miedompaa kuin mustaherukka, joten saattaa olla, että sitä tarvitaan hieman enemmän. Liivatteen määrää kannattaa myös nostaa, jos mustikkasoseen määräkin nousee paljon. Valkosuklaamoussesta sen sijaan liivatteen määrää voi halutessaan tiputtaa, sillä valkosuklaa itsessään jämähdyttää täytettä aika paljon. Laittaisin valkosuklaata puolikkaaseen täyteosaan vain noin 80-100 g, ettei täytteestä tule liian makea ja myös koostumus pysyy ilmavana. Tuolla määrällä valkosuklaamoussen pitäisi myös pysyä kasassa kokonaan ilman liivatetta, kunhan vaniljakastike on vatkattu jämäkäksi vaahdoksi. Pärjäätkö näillä tiedoilla? Kirjoittele, jos tulee mieleen lisää kysymyksiä, niin yritän auttaa parhaani mukaan 🙂

Sanna

Kiitos vastauksestasi. Ajattelin hieman samaa mustikkasoseesta. Lisätä mustikan määrää sekä liivatteen määrää. Riittääkö vanilijavaahdon määrä 2 täytteeseen? Käytän 20cm vuokaa.

Sanna

Hei taas!
Suunnittelen poikieni synttärijuhliin tarjottavaa ja tekisin tämän kerran 2 nakukakkua. Ajattelin tehdä korkeat kakut ja molempiin 3 kerrosta täytettä. Suunnittelin että tekisin mehevän suklaakakkupohjan sekä vaalean kakkupohjan ja laitan vuoronperään vaalean ja tumman kakkulevyn. Täytteenä ajattelin käyttää tätä ihanaa mustaherukkamoussean (koska rakastan vadelmaa ajattelin laittaa 1/2 mustaherukkaa ja 1/2 vadelmaa), mutta toimiiko tama ns. juustokakun täyte myös täytekakun väliin? Ajattelin käyttää 2 eri täytettä. Onko sinulla vihjeitä mikä toinen täyte voisi sopia mustaherukan-vadelman kanssa

Suklaapossu

Moikka Sanna! Naputtelinkin sinulle jo vastaukseni, mutta vastailen vielä tännekin, jos joku muu lukijoista kaipaa vinkkejä 🙂 Ideasi kuullostaa hyvältä! Kakku, jossa on vuorotellen mielettömän mehevä suklaakakkupohjaa sekä vaaleaa kakkupohjaa yhdessä mustaherukka-vadelmamoussen kanssa on taatusti hyvää, eikä kaipaa välttämättä lisäkseen enää muita täytteitä. Tuollaisesta 4 kakkupohjaa ja 3-täyteväliä sisältävästä kakusta tulee melko korkea, mutta sellaiset kakut ovat mielestäni vain näyttäviä. Korkeuden johdosto kakun leikkaaminen tosin saattaa olla haasteellisempaa kuin tavallisen kakun, mutta eiköhän siitä selviä 🙂

Soile

Aion leipoa tällaisen kakun pojan 3v synttäreille. Irtovuoka on samanlainen kuin sinä olet käyttänyt, mutta halkaisijaltaan 29cm. Tekisitkö tuohon vuokaan samalla määrällä vai kertomalla ainekset esim. 1,5:lla?

Suklaapossu

Hei Soile! 🙂 Täällä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kakkujen-riittavyys-ja-muunnostaulukko-eri-kokoisille-kakuille/ on taulukko, joiden avulla pystyy helpommin arvioimaan kuinka ison annoksen tekee, jos vuoan koko muuttuu. Esim. 20 cm -> 29 cm vuoan kokoero on miltei kaksinkertainen. Tekisinkin pohjan 2-kertaisena (1.5 -kertainen riittää myös, mikäli haluaa ohuemman pohjan). Täytettä kakussa on niin reilusti, että sen voi tehdä ohueampanakin. 1-kertaisesta annoksesta tulee tuohon 29 cm kakkuvuokaan noin puolet ohuempi täytekerros kuin tässä mun kakussani. Voit tehdä kakusta paksuudeltaan omaan makuusi sopivan 🙂 Vastasiko tämä kysymykseesi tarpeeksi hyvin?

Soile

Moi ja kiitos paljon vastauksestasi! 😊Taidan tehdä pohjan kaksinkertaisena ja täyttee ehkäpä 1,5 kertaisena. Vielä toinen kysymys: minulla on kasvipohjaista agar agar -jauhetta – sitä voinee käyttää liivatejauheen sijaan?

Ihania ohjeita kyllä sinulla! Poika toivoi suklaakakkua, joten teen lisäksi kolmen suklaan juustokakun ohjeesi mukaan. 😋

Suklaapossu

Moi Soile 🙂 Agar agar mitä luultavammin käy tähän liivatteen sijasta. Jos haluat saada vinkkejä sopivaan agar agarin määrän, niin niitä löytyy ainakin Kamomillan konditoriosta (https://www.kamomillankonditoria.com/p/liivatteetta-keittiossa.html).

Ja kiitos paljon Soile, ihana kuulla että pidät ohjeistani <3 Kivoja leivontahetkiä, onnittelut pojalle ja ihania synttäreitä 🙂

Carita

Pohjan ohjeessa 1dl 1 rkl vettä niin varmaan vahingossa toi 1dl vetyä

Suklaapossu

Hei Carita. Veden määrä ohjeessa on oikein eli sitä tulee 1 dl + 1 rkl eli hieman yli desilitra.

Mara

Hei! Ajattelin tehdä tämän kakun ristiäisiin. Voiko kakun tehdä etukäteen ja pakastaa?

Suklaapossu

Hei Mara! Pahoittelen hidasta vastaustahtia. Viimeinen reilu viikko on mennyt pihahommissa (mm. 280 tuijan istutuspuuhissa), joten valitettavasti en ole ehtinyt tänne tätä ennen. Toivottavasti vastaus ei tule liian myöhään. Aineista päätellen uskoisin, että kakku kestää pakastamisen hyvin. Se kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa, jotta moussen rakenne pysyy hyvänä.

Elmis

Heii! Onnistuisikohan pohjaan sujauttaa vehnäjauhojen sijasta gluteenitonta jauhoseosta? Minulla ei ole suurta kokemusta kyseisen seoksen käyttäytymisestä 🤔 Haaveilen että tekisin ohuemmasti täytettä ja valmiita pieniä paloja tarjolle (5v synttärit, aikuisia ja lapsia), riittääköhän yksi satsi täytettä kahdelle n. 22cm halkaisijan pohjalle 🤔 Ihania ohjeita täältä löytyy ❤️

Suklaapossu

Hei Elmis! Toivottavasti vastaukseni ehtii ajoissa, sillä pihahommien jälkeen en ole tätä hetkeä ennen jaksanut vastailla.. Itse en ole kokeillut juuri tätä pohjaa gluteenittomana, mutta eräs lukija on vinkannut onnistuneensa korvaamalla vehnäjauhot kaurajauhoilla. Tämän johdosta kuvittelisin, että onnistuisi hyvin myös gluteenittomalla jauhoseoksella. Jos innostut kokeilemaan, kuulisin mieluusti miten kävi. Yhdestä annoksesta täytettä riittää mielestäni aika kivanpaksuiset, ohuemmat kerrokset kahteen 22 cm vuokaan.

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *