Suklaapossu

Mustaherukkamarmeladit ja punaherukkamarmeladit

Joulu makeiset

Olen jo monen vuoden ajan himoinnut itsetehtyjen marmeladien kokeilemista, mutta vasta nyt sain itseäni niskasta kiinni. Odottamisessa oli puolensa, sillä marmeladin hyydyttämiseen käytettävä agar agar on tällä välin muuttanut muotoaan ja sitä saa nykyään hiutaleiden sijasta jauheena. Jauheella tehtynä marmeladin keittoaika on samalla lyhentynyt kolmesta varttista kahteen minuuttiin. Aktiivinen tekoaika on siis todella lyhyt. Marmeladin hyytymistä pitääkin odotella vähän pidempään, mutta tuon odotteluajan voi kuluttaa miten vaan, sillä siellä pöydällä ne hyytyvät aivan itsestään.

Marmeladit syntyvät siis yksinkertaisemmillaan vain muutamasta aineesta. Pääaineet ovat voimakkaan makuinen mehu, sokeri sekä agar agar-jauhe. Agar agar on merilevästä valmistettu hyytelöimisaine, jota voi käyttää moneen leivonnaiseen liivatteen sijasta. Marmeladeihin agar agar antaa niille ominaisen rakenteen.

Mustaherukka karkit

Tämä mustaherukkamarmeladi oli neljäs marmeladikokeiluni. Ekan marmeladin testasin mangososeesta ja toisen ja kolmannen päärynästä. Mangokokeilu meni ihan mönkään ja lopputulos oli aivan liian tiivis ja kuminen, sillä käytin agaragaria aivan liikaa (n. 2 rkl/8dl nestettä ja sosetta). Tiputin määrää päärynäkokeiluun ja koostumuksesta tulikin parempi. Päärynä vain on niin miedon makuinen, että siitä on hankala saada voimakkaan päärynäistä ilman esansseja. Kokeilin päärynää vielä lisäämällä siihen sitruunahappo ja maku olikin sen jälkeen jo suht hyvä. Alla olevassa kuvassa päärynäversiot ovat vasemmassa yläkulmassa olevat vihreät tähden malliset marmeladit. Kaipasin kuitenkin kunnon makuja ja sen vuoksi päädyin kokeilemaan marmeladia myös mustaherukasta (kuvassa keskellä) ja lopulta myös punaherukasta (kuvassa oikealla).

Marmeladi makeiset

Mango- ja päärynäkokeiluihini käytin valmiita kaupan soseita. Mustaherukkaisia herkkuja varten kaivoin pakkasen kätköistä mustaherukoita ja keittelin niistä yhdessä veden kanssa hetken. Siivilöin marjat veden kera, jolloin sain voimakkaan makuisen mustaherukkaisen liemen. Eipä muuta kuin sokerit joukkoon ja hetken päästä myös agar agarit. Lyhyen keittämisen jälkeen marmeladiliemi oli valmis vuokaan kaadettavaksi. Alkuun jännäsin mahtaako mokoma hyytyä lainkaan, mutta hetken päästä liemi oli jo hyvinkin tiiviin oloista.

Mustaherukkamarmeladi

Mustaherukkamarmeladit maistuivat ihan älyttömän hyviltä! Niin hyviltä, etten malttanut pitää näppejäni erossa punaherukoista ja testata marmeladia myös niistä. Muutin samalla ohjetta hieman. Punaherukkamarmeladien joukkoon lisäsin myös hieman sitruunahappoa tuomaan lisäraikkautta kaiken sokerisuuden keskelle. Punaherukkaversioista tulikin hieman kirpsakampia. Lisäksi niiden koostumus oli kiinteämpi, sillä laitoin joukkoon enemmän agar agaria. Marmeladi muuten myös kuivuu sitä nopeammin, mitä enemmän siinä on hyydyttämisainetta. Mielestäni agar agar myös söi hieman marmeladin makua ja teki siitä vähemmän makean makuisen.

Marmeladit kuivumassa

Nämä herkut muuten sopivat tosi moneen erityisruokavalioonkin, sillä nämä ovat mm. liivatteettomia, munattomia, maidottomia ja gluteenittomia.

Marmeladit saattavat olla heti tuoreeltaan maisteltuna kumimaisia ja lohkeavia. Ainakin, jos käyttää agar agaria reippaammmin, kuten itse tein punaherukkaisten kohdalla. Ne eivät siis ole lainkaan marmeladimaisia. Tästä ei kannata huolestua, sillä koostumus paranee seuraavien päivien kuluessa. Marmeladit kannattaakin tehdä valmiiksi jo muutama päivä ennen tarjoamista, jotta ne ovat parhaimmillaan syömishetkellä. Vähemmällä agar agar -määrällä (kuten nämä mustaherukkaiset herkkupalat) saattavat olla hyvinkin pehmeitä, mutta kosteutensa ja pehmeytensä vuoksi ne vaativat pidemmän kuivumisajan kuin kovemmat kaverinsa. Molemmat on siis hyvä tehdä ajoissa, jotta ehtivät tekeytyä kunnon makeiksi suupaloiksi. Eli nyt on sopiva hetki tehdä marmeladit jouluksi. Tässä ohjeet, olkaa hyvät 🙂

 

Mustaherukkamarmeladit ja punaherukkamarmeladit

Koosta riippuen n. 80 palaa

Aineet mustaherukkamarmeladeihin:

250 g mustaherukoita

3.5 dl vettä

4.5 dl sokeria

4.5 tl agar agar jauhetta

Aineet punaherukkamarmeladeihin:

250 g punaherukoita

3.5 dl vettä

3.5 dl sokeria

6 tl agar agar jauhetta

0.5 tl sitruunahappoa

Ohje:

Mustaherukkamarmeladien valmistus: Laita mustaherukat ja vesi kattilaan. Keitä pari minuuttia. Laita siivilä toisen kattilan päälle ja kaada mustaherukat+vesi siivilään läpi. Painele mustaherukat kunnolla siivilän läpi niin, että kaikki mehu lähtee irti ja kuoret jäävät siivilään. Mittaa mustaherukkamehu ja lisää vettä sen verran, että sitä on 5 dl. Lisää kattilaan myös sokeri ja kuumenna. Keitä n. 1 minuutti, kunnes sokeri liukenee. Anna seoksen kiehua ja lisää kiehuvaan mustaherukkaseokseen agar agar-jauhe koko ajan sekoitellen. Keitä 2 minuuttia. Älä keitä paljon pidempään, sillä tällöin agar agarin hyydyttävä vaikutus heikkenee. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta.

Vuoraa pieni uunivuoka leivinpaperilla ja kaada mustaherukkaseos siihen. Anna marmeladin jähmettyä huoneenlämmössä muutama tunti tai n. 1 vuorokausi. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.

Marmeladin leikkaaminen

Kuivata paloja välillä käännellen n. 1-2 vuorokautta. Kun pinta on kuiva (saattaa olla aavistuksen tahmainen), sokeroi palat. Itse pidin sokeroidut palat vielä seuraavan vuorokauden sekaisin sokerin seassa. Tein näin ihan vain varmistaakseni, etteivät palat vahingossakaan ota toisiinsa kiinni, jos marmeladin pinnalla oleva sokeri alkaa sulaa pois. Niin ei käynytkään kuin ihan vain parin marmeladin kohdalla. Sokeri siis suli niiden pinnalle, mutta ne olivatkin hieman kosteampia kuin muut palat.

Sokeroidut marmeladit

Tee punaherukkamarmeladit samalla tavalla kuin mustaherukkaiset, mutta lisää aivan viimeiseksi (siis sitten kun agar agar on kiehunut 2 minuuttia) vielä sitruunahappoa ja annoin kiehahtaa vielä uudestaan.

Punaherukka marmeladi

Vinkki:

* Marmeladit säilyvät huoneenlämmössä hyvin suojattua.

* Kokeile rohkeasti eri makuisia marmeladeja. Esim. puolukasta tai karpalosta tulisi varmaan ihania herkkupaloja joulupöytään tai lahjaksi.

* Jos marmeladimassa ei jämähdä tarpeeksi ja siitä ei saa leikattua paloja, voit kokeilla lämmittää massan uudestaan ja lisäämällä hieman agar agaria. Muista, että agar agar jauhe on eri asia kuin hiutaleet. Jauheella keittoaika on vain murto-osa hiutaleiden keittoajasta. Liian pitkällä keittoajalla agar agarin hyydyttävä vaikutus heikkenee, joten elä suottas keitä seosta montaa minuuttia pidempään mitä ohjeessa on mainittu.

* Marmeladi on tarpeeksi hyvin hyytynyt, josse on jämäkkää (eli on kiinteän, mutta pehmeän tuntuinen koitettaessa). Jos marmeladin pinta on kovin pehmä tai se painuu kuopalle kun sitä painaa, anna sen kovettua vielä muutama tunti. Jos se on vielä muutaman tunnin päästä samanlainen, kannattaa koittaa pelastaa ks. yllä oleva vinkki.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustaherukkamarmeladit ja punaherukkamarmeladit

Taru / Taikakakut

Mä olen joskus aikana ennen blogia tehnyt kerran marmeladeja. En edes muista mistä… ehkä mansikasta tai punaherukasta. Menivät silloin jotenkin mönkään. Vaikka kuivatin niitä toista päivää ne ei ikinä kuivuneet kunnolla. Ja kun lisäsin sokerin niin se aina suli marmeladien päälle ? Tein ehkä väärään vuoden aikaan niitä. Sun marmeladit näyttää täydellisiltä! Ja nuo päärynätkin on niin ihanan näköisiä ja varmasti myös hyvän makuisia ?

Suklaapossu

Kiitos Taru 🙂 Mä jouduin myös kuivattelemaan noita mustaherukkaisia melko pitkään, punaherukkaiset kuivuivat nopeammin. Mustaherukoilla taisi mennä tuo 2 vuorokautta, ennen kuin uskalsin sokeroida. Sen jälkeen sitten kuivuivatkin vielä lisää ja tosi hyviä niin kauan kuin niitä riitti 😛 Musta nuo herukkamarmeladit olivat ehdottomasti parhaita, niissä oli makua. Ens kerralla ajattelin kokeilla päärynästä vielä jollain mehulla, josko saisi vieläkin voimakkaamman maun niihin, kun päärynä on muuten niin plissu.
Jos vielä innostut kokeilemaan, niin kuivatappas vielä hieman pidempään. Teitkö muuten marmeladisi myös agar agar:sta? Jos tuntuu että marmeladit ei kuivu moneen päivään ja se on liian pehmeää, niin agar agarista tehdyn marmeladin voi sulattaa uudelleen kattilassa ja lisätä hieman lisää agaria 🙂

Taru / Taikakakut

Juu tein agar agarista! Kiva vinkki! En tiennytkään tuosta! Ja nyt kun olen hieman flunssainen niin alkoi tekemään mieli tälläistä vitamiinipommia! Ihan mieletön vitamiinipommi tuollainen mustaherukkamarmeladi! ??

Suklaapossu

Jep, ainakin agar agar jauheella toimii, testattu on 😉 Tuo onkin muuten hyvä idea, aina kun flunssa iskee, niin eikun mustaherukkamarmeladit pöytään! 😉

Heippa

Voiko käyttää itse tehtyä mustaherukkamehua?

Suklaapossu

Heippa. Jos mustaherukkamehu on oikein kunnon mustaherukkaista, niin uskaltaisin kokeilla 🙂

Huoleton kokki

Heippa!
Tekaisin näitä kokeeksi myyjäisiin ja vahingossa heitin ensimmäiseen erään reilut 4 RUOKALUSIKKAA agar agaria :D. Onko reilusta määrästä haittaa muuta kuin ehkä hieman kumimainen olemus?

Suklaapossu

Heippa Huoleton kokki 🙂 Tämä vastaus tulee nyt todella myöhään (olen maannut sairaana sängynpohjalla jo viikon, huoh) ja oletkin varmaan jo huomannut minkälainen lopputuloksesta tuli? Tein joskus itsekin samanlaisen virheen ja koostumuksen lisäksi liiallinen määrä agar agar:ia vaikutti myös makuun ja teki siitä, öh, noh, ei kovin hyvän.

Näissä marmeladeissa on muuten se(kin) hyvä puoli, että massan voi tarvitteassa kuumentaa uudestaan ja vaikka muokata jälkikäteen marmeladeja. Eli jos agar agaria menee aivan liikaa ja huomaa tämän vasta siinä vaiheessa kun on leikkaamassa paloja, voi marmeladit sulattaa uudestaan kattilassa kuumentamalla ja lisätä joukkoon lisää soseita. Tuo agar agar määräsi oli kyllä sen verran iso, että lisäsosetta tarvittaisiin aika reilustikin ennen kuin päästäisiin parempiin mittasuhteisiin.

Jim tuplana

Moi mullois ongelma enkä tiennyt muualtakaan kysyä kun oon tehnyt marmeladin ja haluaisin sen ja suklaan välliin semmosen vaahdon tai mikä se nyt onkaan…semmonen vähän niinku kuin jim-patukassa. Niin kun tekee valkuaisvaahdon niin voiko siihen lisätä esim.mansikoita tai suklaata…ja voiko jos sen marmeladin päälle levittää vaahdon niin sen päälle suklaakuorrutetta? Ois tosi kova homma jos joku ossais neuvoa! Kiitos

Suklaapossu

Moi Jim tuplana 🙂 Mulla ei ole kovin selkeää mielikuvaa Jim-patukan sisustan koostumuksesta, mutta arvelisin, ettei pelkkä valkuaisvaahto toimi siinä. Jos kyse on pehmeästä, hieman marenkimaisesta vaahdosta, arvelisin, että jonkinlainen valkuaisvaahto, johon lisätään kuumaan sokeri-glukoosilientä, saattaisi toimia, mutta tämän paremmin en valitettavasti osaa auttaa.

Sara

Kauanko nämä siis suurinpiirtein säilyvät?

Suklaapossu

Meillä nämä eivät säilyneet niin kauan, että olisivat menneet huonoksi (joku hiiri kävi napsimassa aina muutaman suuhunsa), mutta arvioisin, että kolmisen viikkoa olisivat sopivan tuoreen makuisia, ilmatiiviissä rasiassa suojattuna, jotta eivät kuivu. Jos jouluksi miettii, niin tekeminen kannattaa aloittaa jo, sillä lopulliseen kuivumiseen menee muutama päivä.

Kolmas kerta todensanoo?

Heippa! Tein mustaherukkaversiolla marmeladeja ja jo kerran kuumensin seosta kahden minuutin ajan uudelleen kun lisäsin agar agaria sillä ensimmäinen yritys oli vuorokauden jähmettämisen jälkeen vielä aivan löllö! Eli ensin laitoin ohjeen verran agar agaria ja toisen kuumentaminen jälkeen laitoin vielä 1,5tl lisää. Edelleen marmeladeja leikatessa kovasti ovat kosteat sisältä, niin ettei paloista kauniinmuotoisia tule. Vieläkö palat mahtaavat kovettua kuivuessaan vai onko tämä epätoivoinen ja tuhoontuomittu yritys tehdä marmeladia? 😀

Suklaapossu

Heippa ”Kolmas kerta todensanoo” 🙂 Kauanko olet jähmettänyt marmeladeja tällä toisella kerralla? Niiden jähmettymiseen saattaa mennä kaksikin vuorokautta. Senkin jälkeen marmeladit saattavat olla vielä kosteita, mutta niiden pitäisi pysyä jo koossa leikatessa. Tämän jälkeen voi mennä vielä parikin päivää, että marmeladi on kunnolla kuivahtanut jo kovettunut.

Lukija1694

Kiitokset marmeladiohjeista. Tein tänään toistamiseen punaherukasta. Jähmettyi jälleen hienosti n. tunnin-puolentoista sisällä. Tällä kertaa jätin kuivumaan pöydälle ilman leivinpaperisuojausta, joka viimeksi keräsi kosteutta. Sokeroin silloin liian aikaisin ja sokeri suli. Palat ovat toki syötäviä niinkin. Katsotaan, miten sokerille käy tällä kertaa, ehkä kolmen vrk:n kuivumisen jälkeen onnistaa, toivon. – Millähän marmelaadiin saisi hieman sitkoa? Agar-agarilla saa helposti leikkautuvaa, lohkeavaa, ei kumimaista (ohjeen 6 tl). Kesällä ostin Lapista itsetehtyjä lakka- eli hillamarmeladeja ja niissä koostumus oli ihanan ”chewy”, sellainen sitkeän taipuisa. Millähän sellaisen saisi aikaan? Toisaalta agar-agar sopii vegaaneille, joten liivatetta en käyttäisi, jos se on siskon salaisuus.

Lukija1694

Lisätieto edelliseen eli kokeilun tulos. Kuivuminen kestää kolme vuorokautta eikä päälle kannata laittaa suojapaperia, kuten laitoin ensimmäisellä kerralla mahdollisen pölyn estämiseksi. Se esti veden haihtumistakin. – Marmeladit tosin loppuivat ahkerassa maistelussa, katosivat usein testilautaselta, joten uusi satsi täytyy tehdä tarjolle taas syksyn edetessä!

Suklaapossu

Hei Lukija1694! Hyvä, että onnistui! Ja jep, näillä on tapana kadota laadunvalvontaa suorittaessa… 😉

Tuohon edelliseen viestiisi ja sitkeisiin marmeladeihin palatakseni… En ole aivan varma miten sellaisia saisi aikaiseksi vegaanisena. Jotenkin tulee mieleen sellainen, että ensin pitäisi keitellä sokeriliemi glukoosisiirappilisällä ja käyttää sitä pohjana marmeladeissa. Näin niistä saattaisi tulla sitkeitä. Tai sitten ei. Eli valitettavasti en osaa kokeilematta antaa siihen vinkkejä. Löytyisikö googlettamalla jotain lisätietoa?

Nautiskelija

Tein eilen mustaherukkamarmeladi namia, on kyllä hieno maku ja niin kauniita tuli.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *