Suklaapossu

Ne maailman parhaat donitsit uunissa

Simat ja muut Vappuherkut ovat jääneet meidän perheessä tänä vuonna hieman vähiin, mutta donitseilla on tullut herkuteltua sitäkin enemmän. Nyt kun vihdoinkin sain hankittua itselleni donitsipellin, testaukseen pääsi samantein Maailman parhaat donitsit-ohjeeni. Tuli taas niiin hyviä donitseja! Ja ihanan helposti. Aineet nopeasti sekaisin, taikina pellille ja paistaminen uunissa. Vielä kevyt voitelu ja sokerointi ja valmista. Nams! Jos et ole kokeillut näitä vielä, niin suosittelen ehdottomasti testailemaan! 🙂

Aiemmin olen tehnyt samasta taikinasta donitsipalloja minimuffinipellillä tai tavallisia donitseja tavallisella muffinipellillä. Normaalissa muffinipellillä tehtyihin palloihin olen paiston jälkeen kaivertanut donitsin reiät omenaporalla. Kuorruttamisen jälkeen ne ovat näyttäneet oikeilta donitseilta. Donitseja pystyy siis tekemään hienosti myös ilman muffinipellillä, mutta itse kyllä tykästyin samantein tuohon donitsipeltiin. Eipä reikien kaivamisesta suurta hommaa ole, mutta säästyipä siltäkin vaivalta ja pääsi nopeammin herkuttelemaan 🙂

Ohje on pelastus kaltaisilleni donitsin ystäville, jotka eivät kuitenkaan pidä kuuman öljyn kanssa touhuumisesta, sillä donitsit valmistuvat helposti uunissa. Paiston jälkeen tehtävä voitelu tai dippaus sulaan voihin takaa sen, että makukin on enemmän kuin kohdillaan. Meillä nämä hupenivat niin nopsaan, etten taida kehdata edes kertoa tarkkaa aikaa 😉

Tuo äärettömän helppo ja maukas ohje löytyy siis jo blogista. Otin tällä kertaa kuitenkin muutamia vaihekuvia, joten laitan ohjeen niiden kera tähän vielä uudestaan.

Helpot donitsit uunissa

12 kpl

Aineet:

0.5 dl öljyä

1.25 dl piimää

1 kananmuna

1 dl sokeria

0.5 tl suolaa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

1 tl vaniljasokeria

1 tl kardemummaa 

Lisäksi:

n. 50-100 g voita

n. 1 dl sokeria

n. 1-2 tl kanelia

Ohje:

Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa.

Öljyä donitsipelti kevyesti. Laita taikina vaikkapa tukevaan pakastepussiin, leikkaan kulmaan pieni reikä ja pursota taikinaa donitsipellin koloihin noin puoleenväliin asti.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 6-7 min. Seuraa donitseja, äläkä kypsennä niitä liikaa. Valmis donitsi on keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä. Voit paistaa taikinan myös tavallisella muffinipellillä tai minimuffinipellillä. Huomaa, että paistoaika saattaa olla hieman pidempi tavallista muffinipeltiä käytettäessä. Sekoita kaneli ja sokeri keskenään. Jos haluat erittäin kosteat ja maukkaat donitsit, sulata niitä varten 100 g voita. Dippaa donitsit kuumaan voihin heti uunista oton jälkeen n. sekunnin ajan. Lusikoi donitsin päälle sokeri-kaneliseosta joka puolella. Jäähdytä hetki ja nauti! 🙂

Jos et käytä donitsin pinnalla sokeria, vaan teet donitseille erillisen kuorrutteen, ei donitseja välttämättä tarvitse dipata voihin uunista ottamisen jälkeen. Tällöin riittää, että voitelet donitsit voilla esim. pullasutia apuna käyttäen uunista ottamisen jälkeen. Voita tarvitaan tällöin vähemmän (n. 50 g). PS. Myös sokeroituun donitsiin riittää kevyt voitelu ennen sokerointia.

Vinkki:

* Paista donitseja vain sen verran, että ne ovat juuri ja juuri kypsiä, niin se säilyttävät mehevyytensä.

* Upota donitsit sulaan voihin välittömästi uunista ottamisen jälkeen, niin ne imevät rasvaa sopivasti sisäänsä ja maistuvat aivan kuin rasvassa keitetyt donitsit. Eivät ole mitään laihduttajan leivonnaisia, mutta aina näitä muutaman voi nauttia näin Vapun kynnyksellä ja Vappuna 🙂

* Kokeile maustaa donitsit kardemumman sijasta vaikkapa raastetulla appelsiinin tai sitruunan kuorella.

* Tälläkin kertaa kuorrutin donitsit kaneli-sokeriseoksella, mutta sen sijasta voi donitsit dipata vaikkapa sulaan suklaaseen tai kinuskiin tai mokkakuorrutteeseen, mmm.

* EDIT. 1.5.2015 Tein Vapuksi myös suklaakuorrutteisia donitseja 🙂 Suklaata yhteen donitsitaikina-annokseen on hyvä varata noin 200 g. Suklaa voi olla pelkkää valkosuklaata tai vaikkapa maitosuklaan ja tumman suklaan sekoitusta. Ihan maun mukaan. Itse tein kahdenlaiset sekoitukset; ensimmäisessä oli puolet tummaa ja puolet maitosuklaata + 2 tl vaaleaa siirappia. Toisessa 1/3 tummaa ja 2/3 maitosuklaata ja 2 tl öljyä. Ensimmäisellä tuli röpelöisempi pinta ja maku oli mukavan suklainen. Jälkimmäisellä tuli tuollainen sileä pinta, ja se oli hieman miedomman makuinen. Siitä tuli myös mieleen Arnoldsin suklaadonitsit 🙂

Sama se näimmä millä tavalla näitä kuorruttaa. Herkullisia ovat joka tapauksessa 🙂 HAUSKAA JA HERKULLISTA VAPPUA KAIKILLE !!!


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ne maailman parhaat donitsit uunissa

Nanna Mononen

Tein näitä juuri tänään muffinipellillä ja olivat aivan älyttömän hyviä! Pakko ehkä ostaa tuo donitsipeltikin.. 😀 kiitos hyvästä ohjeesta!

Suklaapossu

Kiitos Nanna 🙂 Hienoa, että ohjeesta oli iloa 😀 Muffinssipellilläkin pärjää ihan kivasti, mutta onhan tuo donitsipelti tosi kiva. Saa ihan oikeen donitsin näköisiä pienellä vaivalla 🙂

Herkkuhovi

Niin kauniit kuvat! Näköjään itselläni ollut sama resepti omissa donitseissani, sain sen kaveriltani joka kehui sitä kovasti eikä kyllä ollut väärässä 😀
Pitääpä huomenna tehdä tällä sinun ohjeellasi vielä, ja voidella hieman ja sitten sokeroida. 🙂

Suklaapossu

Voi kiitos Herkkuhovi 🙂 Otin nuo kuvat muutama päivä sitten kokoamallani kuvausalustallani, oiskohan siinä kuvien salaisuus? 😉 Mukava kuulla, että tämä ohje kiertää kavereilta toiselle, niin pääsee useampi herkuttelemaan 😉 Mitäs pidit sokeroiduista donitseista? 🙂

Eve

Uunissa donitsipellillä eka satsi! 🙂 Hyvältä näyttää!

Anonyymi

Hei kiitos aivan loistavasta ohjeesta, tuli todella todella meheviä ja maukkaita 🙂 kokeilin aiemmin minimuffinipellin matkassa tullutta ohjetta mutta ei siitä voi puhua samana päivänäkään. Tästä tulee vakkariohje 🙂 (kuva näkyy instassa maarisara)

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Onpa mukava kuulla, että tämä päihitti minimuffinipellin oman ohjeenkin 😀 Nämä on mullakin vakiokäytössä, tuli nyt Vappuna tehtyä luvattoman monta kertaa. Tekeminen on tosi nopeeta, kuten myös syöminen 😉 Kävinkin jo instassa katsomassa, oli kyllä herkullisen näköisiä 🙂

Tintsu

Ihan huippuhyvä ohje, iso kiitos! 🙂 Älyttömän ihania donitseja, nam! ♥ Ehdottomasti teen tällä ohjeella jatkossakin 🙂

Suklaapossu

Kiitos Tintsu ♥ Hieno juttu. Kiva, että ohje jäi teillä vakikäyttöön 🙂

Anu

Tuli kyllä huippuihania donitseja tällä ohjeella, kiitos!

Suklaapossu

Kiitos Anu 🙂 Kiva, että maistui teillekin 🙂 Tämä on vähän liiankin helppo ja hyvä ohje; ohjeella tuli tehtyä luvattoman monta donitsierää tänä vuonna. Nyt pakko pitää vaaka hetken aikaa piilossa 😉

Anonyymi

Iso mehevä kiitos! Niin helppo ohje ja niin hyviä 🙂 käytin omenaporakikkaasi ja sekin toimi hyvin 🙂

t:tataii

Suklaapossu

Ole hyvä ohjeesta tataii, ja kiitos kommentistasi 😀

Anonyymi

Ihanilta näyttää ��. Onnistuisikohan normi pellillä, jos pursottais vaan rinkuloita?

Suklaapossu

Taikina on sen verran löysää, etten usko sen pysyvän muodossaan pellillä paistettaessa, vaan lopputulos saattaa muistuttaa enemmänkin kääretorttupohjaa 🙂 Mutta esim. muffinssivuoassa paistaminen onnistuu. Kairaa vaan (niin halutessaan) reiän keskelle kypsää muffinia. Lopputulos ei tosin ole niin nätti kuin donitsipellillä tehtynä, mutta esim. kuorruttamalla niistäkin saa nättejä, ja herkullisia 😛 (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/05/donitsit-uunissa-ja-3-eri-kuorrutetta.html).

Marjo Luodes

Hei! Tuleeko tällä ohjeella siis 12 minidonitsia vai isompia? Ostin just kaksi 6 kpl donitsipeltiä mut nyt aloinkin miettimään et sun donitsit taitaakin olla pienempiä. Mun pellillä tulee siis suurinpiirtein arnoldsin donitsien kokoisia. Riittäisköhän kaksinkertainen taikina 12 isoon donitsiin? Mitenkähän sitten paistoaika? Kiva jos ennätät vastata, vapuksi tarkoitus leipoa! ?

Suklaapossu

No niin, ehdinpäs taas vastailemaan pitkästä aikaa. Vappu tuli ja meni tosi vikkelään. Mitenköhän Marjo donitsien tekeminen onnistui? Montako tuon kokoisella pellillä tuli? 🙂

Marjo Luodes

Kiitos vastauksesta. Mun donitsien halkaisia on 8,5 cm, joten ei varmaan sit ihan 12 tule. Nyt alan leipomaan joten kattellaan mitä saan aikaiseksi. ?

Suklaapossu

Hei Marjo! 🙂 Ohjeella saa 12 "normaalin kokoista" donitsia. Ei siis aivan niitä pienimpiä, mutta ei mielestäni aivan Arnoldsin kokoisiakaan.. Mittasin vielä varmuudeksi donitsipellin kolot ja yhden donitsin halkaisija on n. 7 cm. Onko sinun donitsipellissäsi tuon kokoiset vai vieläkin isommat kolot? 🙂

marika

Hei!
Mitäs luulet jos jätän kanamunan pois, nii mahtaako onnistua? Tai mikä voisi olla korvaava aine?Tarvis vege-versioita tehdä.

Suklaapossu

Hei Marika 🙂 Kananmunalla on tässä nostattava, kuohkeuttava ja sitova vaikutus. Yleensä kyllä sanotaan, että yhden munan voisi jättää pois, mutta kokeilematta asiaa, en voi uskalla luvata, että onnistuisi. Joissakin tietopankeissa sanotaan myös sellaista, että munan voisi korvata soseutetulla banaanilla, mutta sekin on vain arvailua. Uskallatkohan kokeilla joko ilman, tai banaanilla? 🙂

marika

Hei!
Kiitos vastauksesta ? taidan ottaa riskin ja koitan tehä ilman munaa. Mulla olis no-egg korviketta korviketta.. koitan sen kanssa ja piimän ajattelin korvata soija jugurtilla. Katsotaan mitä tulee ? näitä "normi" versioita olen kerran tehny ja olivat tosi hyviä.

Suklaapossu

Heippa hei! Hienoa, että donitsit onnistuivat, vaikka ohje muuttuikin matkan varrella melkoisesti! 😀 Kiitos, kun kävit kertomassa. Herkullista keväänjatkoa! 🙂

marika

Hei taas!
Tein taikinan kaksinkertaisena. Laitoin öljyn sijasta floran juoksevaa kasvisrasvajutskaa (en muistanu ostaa öljyä ?), soijajugurttia n. 4dl ja dl soijamaitoa ja sen kanamunankin jätin pois ilman mitään korvaavaa ainesta. Muutoin ohjeen mukaan ilman voissa dippaamista. Donitsit onnistu muunnoksista huolimatta vallan mainiosti ?

Suklaapossu

Heippa! Palaan nyt samantein testilabrastani kertomaan tulokset. Samalla kun painon edellisen viestini lähetys-nappulaa, muistin jääkaapissa kököttävän kermaviilin, joka piti tuhota. Ja tuhosin sen munattomaan donitsitaikinaan. Jätin siis taikinasta munan pois ja samalla lisäsin hieman nesteen määrää (yhteensä 1.5 dl kermaviili/piimäseosta). Muuten tein samalla tavalla. Ja kyllä onnistui! Ehkä aavistuksen littanampia tuli, mutta silti kuohkeita. Ja käsittelyn kanssa piti olla hitusen varovaisempi, jotta pysyivät koossa.

Eli voit jättää munan ainakin tämän testin perusteella jättää pois. Laita vain jogurttia hieman enemmän, jotta taikinasta ei tule liian kuiva 🙂

piia

Mitä öljyä käytitte?

Suklaapossu

Olen käyttänyt näihin vuorotellen rypsi- tai rapsiöljyä 🙂

piia

Ei varmaan kylmäpuristettua?

Suklaapossu

Tuskinpa kylmäpuristettua. Pullossa ainakin on lukenut pelkkä rypsiöljy (tai rapsiöljy) 🙂

Anonyymi

Nämä ovat huippuhyviä! Ja gluteenittomista jauhoista onnistuuu täydellisesti samalla ohjeella. 🙂 Kiitos!

Tintti

Hei Anonyymi! Mitä gluteiinittomia jauhoja käytt?

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Ja kiitos myös itsellesi, kun kävit kertomassa, että onnistuu myös gluteenittomina. Tuo on monille hyvä tieto! 🙂

Nari

Ovat kyllä nimensä veroisia! Olen käyttänyt myös muffinssitaikinana ja toimii. Tällä kertaa tulin vain tarkistamaan kinuski ohjeen, se on myös maailman paras!

Suklaapossu

Ihana kuulla, että nämä ovat maistuneet sielläkin 🙂 Ja kiva, että myös kinuskiohjeesta on ollut iloa 🙂 Kiitos Nari 😀

Anonyymi

Hei! Jos taikinan tekee tuplana niin meneekö se miksikään "odotellessa" ensimmäisten paistumista?

Suklaapossu

Mahtavaa! Hyvä tietää, että taikinaa voi huoletta tehdä isommankin annoksen kerralla 😀 Kiitos tiedosta Karoliina! 🙂

Karoliina Reijonen

Itse olen tehnyt isomman määrän taikinaa kerralla ja jokainen pelti on ollut yhtä hyvä. Ei vaikuta koostumukseen vaikka joutuu odottelemaan.

Anonyymi

Kitos! Jep, siinähän sen nopsaa pyöräyttää sillä aikaa, kun ensimmäiset ovat uunissa 🙂

Suklaapossu

Heippa! En ole koskaan kokeillut tehdä taikinaa tuplana, joten valitettavasti en osaa varmuudella sanoa miten taikina odotellessa mahtaa käyttäytyä. Saattaa olla, että taikinan ilmavuus hieman kärsisi noin tehden. Itse olen isompaa määrää tehdessä suosiolla tehnyt erilliset taikinat. Nekun tekee niiiin nopsaan 🙂 Toivottavasti vastaus ehti 🙂

JMaria

Säilyykö donitsit kauan hyvinä valmiina? Nämä tulisi lauantaiksi meille tarjottavaksi, niin voinko tehdä jo torstaina?

Suklaapossu

Parhaimmillaan nämä ovat samana päivänä syötynä, mutta hyviä vielä seuraavana päivänäkin. Kahden päivän säilymisestä en osaa varmuudella sanoa, meillä kun eivät ole säilyneet niin pitkään 😉 Luulen kuitenkin, että eivät ole silloin enää niin hyviä kuin voisivat olla, vaikkakin ehkä syötävässä kunnossa vielä ovatkin.

Anonyymi

Tein ensimmäisen kerran , kun sain donitsipellit. Kuorutin sokeriseoksella ja osan tummalla suklaalla. Olivat kyllä hyviä. 6v lapsenlapsikin sanoi että tosi hyviä. Eli näitä tehdään uudestaan.

Suklaapossu

Mukava kuulla, että tykkäsitte 🙂 Suklaakuorrute kuullostaa herkulta. Kiitos kun kävit kertomassa kokemuksesi 🙂

Anonyymi

Edelliseen vielä tein taikinan kaksinkertaisena ja hyviä tosiaan tuli molemmista satsista. Eli voi tehdä isomman taikinan kerralla.

Suklaapossu

Tämä on hyvä tieto sekä itselleni että muille donitsien leipojille! Itse olen tehnyt varmuudeksi kaksi taikinaa, ne kun tekee tosi nopsaan, mutta jatkossa uskallan tehdä kerralla isommankin taikinan 🙂

Anonyymi

Aivan ihanan makuisia tuli näistä, mutta mulla turpoo ne aina umpeen noi reiät ��. Mikähän korjausliike pitäis tehdä, että sais näistä vähän nätimpiä? ����

Suklaapossu

Laitappas ensi kerralla pikkasen vähemmän taikinaa pellille, niin josko nousisivat maltillisemmin. Kiva, että nämä ovat maistuneet 🙂

marika

hei!
mulla turpoaa myös reikä lähes umpeen. luulen, että laitan liikaa taikinaa pellille ( minulla donitsipellit). omenaporalla avaan reijän. kuorrutus peittää jäljet 😉

Suklaapossu

Jep, kuullostaa tosiaan liialliselta taikinamäärältä. Testailee vähän pienemmällä määrällä ja katsoo kummosia tulee. Mutta tuo omenapora toimii tosiaan myös hyvin, jos vaikka välillä saattaisivat nousta liikaa 🙂

Anonyymi

Hei. Pakko kokeilla näitä kunhan saan pellin hankittua. 🙂 Mutta osaisitko vastata että onnistuisiko semperin finmix gluteenittomasta jauhoseoksesta?

Suklaapossu

Heippa 🙂 Itse en ole kokeillut tehdä näitä gluteenittomina, mutta eräs lukija mainitsi onnistuneensa gluteenittomilla jauhoilla. Hän ei kylläkään maininnut jauhojen merkkiä, mutta uskoisin, että semperin finmix-jauhoseoksella onnistuisi hyvin 🙂 Vai ehditkö jo testailemaan? 🙂

eM Mi

Herkullisen näköisiä! Pistänpä ohjeen talteen näin vapun alla ja kokeilen. Ostin pari vuotta sitten donitsiraudan ja testaan paistaa sillä, pitää vain tehdä hieman pehmeämpi taikina.

Suklaapossu

Kiitos eM Mi 🙂 Suosittelen kokeilemaan! 🙂

Anne Siltala

Tein tänään ekaa kertaa.. ihan järjettömän hyviä ovat. Ainoa huono puoli, että ovat niin hauraita, että dippaukseen ja sokerointiin meni eniten aikaa. Ja mulla on vaan yksi kuuden donitsin pelti niin piti välillä pestä ja öljytä uudelleen. Pitää kokeilla seuraavan kerran donitsipeltiin puolet..

Suklaapossu

Mukava kuulla, että tykkäsit! 🙂 Jos kypsät donitsit ovat kovin hauraita, voi kannattaa niiden antaa jäähtyä hetki ennen voihin dippaamista ja sokerointia. Donitsit voi myös voitella molemmilta puolilla vaikkapa pullasudilla, jos eivät kestä siirtelyä. Ja sokeroi sitten hieman myöhemmin, sillä jäähtyneenä ne ovat usein hieman kiinteämpiä. 🙂

Anonyymi

Siis voipiko nuo tehdä paperisiin muffinssivuokiin??

Suklaapossu

Jos tarkoitus ei ole saada niistä pullukoita, ylöspäivn kohoavia, niin ehkäpä onnistuvat paperisissakin. Tosin saattaa olla, että höttöiseksi jäävä donitsi tarttuu paperiseen vuokaan sen verran, että sitä ei kovin helposti saa siitä irti.. Uskallatko testailla? Olisi kiva itsekin tietää miten onnistuu 🙂

Anonyymi

Moi! Onnistuukohan öljyn korvata voilla? Vai onko se just se idea että öljyä?

Suklaapossu

Moi! Voillakin saa hyviä donitseja, koostumus on vain hieman tiiviimpi eikä niin pehmoisen höttöinen kuin öljyllä.

taru hiironen

Moikka! Voisikohan näitä tehdä pakkaseen ennalta ja sulattaa vasta juhlapäivänä ja kuorruttaa myös vasta tuolloin?

Suklaapossu

Moikka! Muistaisin, että olen kerran pakastanut näitä ja donitsit säilyivät suht hyvinä. Kuten monet leivonnaiset, ne hieman kostuivat lisää (sulatuksen yhteydessä). Eli kestävät pakastamisen vaikka ovat vieläkin parempia ilman pakkastusta. Ehditkö leipomaan näitä esim. kahta päivää ennen juhlia? Ja kuorruttamaan sitten juhlapäivänä? Nimittäin valmiit, kevyesti voidellut donitsit säilyvät huoneenlämmössäkin esim. kelmulla peiteltynä pari päivää hyvinä 🙂

Anonyymi

No höh! En kyllä tykännyt tästä ohjeesta.. 🙁 Turposi reiät täyteen ja valmiina ihan sokerikakkumaista.. tein viimeksi Kotilieden ohjeella ja onnistui tosi hyvin ja oli donitseja ei sokerikakkumuffeneja. Palaan siihen.

Suklaapossu

Nousivatpa sun donitsit todella hyvin. Tuohon liiallisen nousemiseen ja turpoamiseen auttaisi se, että laittaisi taikinaa koloihin vähemmän.. Mutta harmi, ettet muutenkaan tykännyt tästä ohjeesta. Hienoa kuitenkin, että olet löytänyt mieleisesi ohjeen muualta 🙂

Asd

Millä piimän voisi korvata? Niin pieni määrä ja turhaa ostaa purkkia piimää, kun muuhun sitä ei oikein mene.

Suklaapossu

Moikka Asd. Piimän voi korvata jollain muulla hapanmaitotuotteella esim. maustamattomalla jogurtilla tai kermaviilillä.

Enni

Tein donitseja ja olivat tosi herkkuja! Ehkä aavistuksen tuntu sisältä raaoilta, mut ku pinta oli sillon kiinteä ja pehmeä niin en uskaltanut jättää uuniin kauemmaksi aikaa 🙂 en tiä voiko vaikuttaa asiaan ku mulla unohtu sooda tuosta

Suklaapossu

Mahtavaa Enni, että donitsit maistuivat! Soodan unohtaminen saattaa tosiaan olla syypää raa’an oloisiin donitseihin. Kokeilehan vielä uudestaan soodan kanssa, niin huomaat vaikuttaako asiaan. Jos jää edelleen raa’an oloisiksi, niin sitten vain paistaa seuraavalla kerralla pari minuuttia pidempään 🙂

ankkuri

Oi, tulipa kivoja. Olisi tosin pitänyt tehdä reikä omenaporalla vasta irrottelun jälkeen, nyt ei meinanneet donitsit pysyä oikein kasassa. Tein perinteisiä kanelisokerisia ja porkkanakakkuversioita, joihin raastoin sekaan porkkanaa ja lisäsin kanelia ja kardemummaa hiukan enemmän.

Suklaapossu

Jes, kiva että tykkäsit ankkuri. Ensi kerralla sitten reikä vasta poistamisen jälkeen. Nams, itelläkin ollut tuollaiset porkkanaversiot mielessä jo jonkin aikaa, kuullostavat tosi herkuilta 😛

AnnaS

Nam! Nää oli hyviä! Siis oli.. Syötiin vieraiden kanssa kaikki kerralla! Tein minimuffinipellillä. Laitoin ennen uuniin laittoa vähän öljyä myös taikinan päälle. Sit paiston jälkeen sudin vähän lisää öljyä päälle ja pyörittelin sokerissa. Parin tuntia jäähtyivät pöydällä ennen vieraiden tuloa ja pinta oli rapea!

Suklaapossu

Heh heh. Meillä nämä tekevät aina sellaisen katoamistempun, että pakko tehdä tupla-annos yhden sijasta. Ja vau, tuollako tavalla niistä saa rapean!?! Pitänee itsekin testailla. Kiitos AnnaS! 🙂

Miia Kivinen

Tein näitä donitseja ja ilman kuorrutustakin maistuivat lämpöisinä tosi hyviltä. Leikkasin pursotinpussiin liian ison reiän ja donitsit turposivat niin et kolot menivät umpeen. Teen huomenna uuden satsin, gluteenittomina ja tiedän leikata hyvin pienen rei’än. Ohje oli siis oikein hyvä ja helppo. ?

Suklaapossu

Ihana kuulla Miia 🙂 Toivottavasti toinen satsi onnistui reiällisempänä. Vaikka toki yhtä herkullisia ne silti ovat, on niissä reikä tai ei 🙂

Donitsimonsteri

Pitääpä testata tämä resepti! Edelliset reseptit ovat maistuneet muffinsseilta jotka ovat vaan rinkulan muotoisia. Maistuvatko nämä ihan oikeasti donitseilta?

Suklaapossu

Heippa Donitsimonsteri 🙂 Hmm. Jäin miettimään mikä on oikea donitsin maku… Jos ostaa kaupasta niitä pieniä donitseja, niin kyllä, nämä muistuttavat niitä, mutta ovat vain paljon paljon parempia! Itse olen tosin maistellut myös donitseja, jotka ovat maistuneet pullalle. Ne ovat kuitenkin vääränlaisia donitseja, sillä donitsi tehdään leivinjauhepohjaisesta taikinasta eikä hiivapohjaisesta pullataikinasta, kuten munkit. Ehkä sinun vain pitää kokeilla näitä, jotta tiedät onko lähelläkään kaipaamaasi donitsin makua 🙂

Lzu

Hei,
Tätä ohjetta tutkitaan edelleen ☺️. Mitäkös mä mahdan tehdä väärin, koska donitsit jämähtää peltiin kiinni ihan tajuttomasti !?
Ei auta vaikka ensin jäähdyttelisi ja sitten kopistelisi… ei irtoa. On öljytty, koitettu voilla voidella peltiä, Heirollin pelti… tuskaa! Osaisikohan joku pätevämpi keittiökemisti kertoa tämän taikinan valmistuksen kompastinkivet? Olen tasan varma, että käyttäjälähtöinen ongelma tämä nyt pelkästään vaan on… 😅

Kivaa pääsiäistä!

Ninni

Siis mulla ihan sama juttu! Tulin lukemaan kommentteja just siks, et onko kellään muulla jäänyt donitsit kiinni peltiin.
Ekan satsin kippasin suoraan uunista, ja vaan pari jäi kiinni. Toisen annoin hetken jäähtyä, ja edelleen muutama jäi kiinni peltiin. Kolmannen satsin annoin jäähtyä kunnolla, ja ne jäikin sitten melkein kaikki peltiin kiinni 😅
Ja kerran käytetty Heirolin vuoka mullakin.

Suklaapossu

Vaikuttaa vahvasti siltä, että donitsit pitää kipata kuumina (varsinkin Heirolin pelliltä), jotta eivät jää kiinni niin pahasti 🙂

Suklaapossu

Hei Lzu 🙂 Harmi, että sinulla on näiden kanssa irroitusongelmia. Oletko koittanut irroittaa donitsit heti pian uunista ottamisen jälkeen, vain noin minuutin jäähdyttelyn jälkeen? Itse olen huomannut, että donitsit saattavat tarttua kiinni sitä enemmän, mitä enemmän jäähtyvät. Toinen syy voisi olla itse pellissä. Onko se uusi vai vanha pelti? Voi myös olla, että pelti kaipaa vielä enemmän öljyämistä. Kannattaa myös varmistaa, että öljyä on koloissa joka paikassa. Itse suosin öljynä voitelussa sprayta, jolla saa tasaisen kerroksen öljyä kuhunkin koloon. Toivottavasti onnistut vielä! Ihanaa Vapun odotusta!

Lollipop

Heips. Kiitos mahtavasta reseptistä. Vihdoinkin sain vuosien tauon jälkeen kunnon donitseja. Minulla on keliakia ja kaikki valmiina myytävät joita olen syönyt, tai itse tehnyt, eivät ole olleet lähelläkään niitä ihania donitseja joita joskus ennen diagnoosiani muistan syöneeni. Tein näitä finmixillä ja onnistuivat aivan loistavasti. Ainoa ongelma oli tuo pursotuspussin täyttäminen siististi ja sehän on taas asianomaisen oma ongelma, en ole ikinä osannut tehdä sitä kunnolla vaan joka paikka sotkussa! Donitsit irtosivat myös pellistä hienosti, toisin kun tuossa parilla muulla kommentoijalla. Tuttu ilmiö joidenkin muiden leipomusten kohdalla, sanoisin, että vika on pelissä. Pellin iällä ei ole asian kanssa mitään tekemistä jos se pinta on epäkelpo. Olen myyjälle palauttanut ensimmäinen käyttökerran jälkeen pellin johon jäi leipomukset kiinni ja hyvittivät ostoksen.

Suklaapossu

Heippa Lollopop! Hienoa, että onnistuit näissä myös gluteenittomina! 🙂 Huomasin joku aika sitten saman jutun, eli on paljon pellistä kiinni, tarttuuko leivonnainen siihen kiinni vai ei. Joskus toki ohjeessakin voi olla se vika, että jämähtää kiinni mihin tahansa, mutta jos kaikki leivonnaiset tarttuvat, on vika luultavammin pellissä. Kiitos kun jaoit tämän peltivinkin muillekin 🙂

Roosa

Mitä mieltä olet näiden pakastuksesta? Olen tekemässä näitä ristiäisiin. Candy melts kuorrutteen ajattelin laittaa. Voisinko tehdä pakkaseen etukäteen? Säilyykö kuorrute hyvänä ja maku donitsissa?

Suklaapossu

Hei Roosa! Vastaukseni taitaa tulla aivan liian myöhässä ristiäisiä ajatellen(?), pahoitteluni siitä! Vastaan varmuudeksi kuitenkin. Testailin joskus näiden pakastamista ja lopputulos oli valitettavasti aika tahmea. Se toki voi riippua myös siitä, että pinnalla oli kanelisokeriseosta, jolloin sokeri suli hieman pinnalla sulatusvaiheessa. Maku oli kuitenkin hyvä. Jos pakastaminen mietityttää, eikä näitä ehdi millään leipoa ennen juhlia, niin kannattaa tehdä testisatsi ja katsoa miten käy.

Vastaa käyttäjälle ankkuriPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *