Minuun on ilmeisesti iskenyt jokin pullakausi. Olen
viimeisen vuoden aikana tehnyt enemmän pullaa kuin koko aikuiselämäni
aika yhteensä!

Ja
taas sitä mentiin. Tällä kertaa sain innostuksen nyhtöpullaan
selattuani alkusyksystä saamaani Leivotaan-lehteä. Nyhtöpossuja
ja -kanoja on vilkkunut muiden blogeissa, mutta itse kiinnitin huomiota
makeaan ”nyhtö”-herkkuun eli nyhtöpullaan. Korjatkaa, jos olen
väärässä, mutta nyhtöpulla on omien tietojeni mukaan alunperin kotoisin
amerikasta. Sieltä tuntuu suurin osa muistakin ihanista ja
rennonoloisista leivonnaisideoista tulevan. Sitä tämäkin oli. Valmiista
pullasta voi repäistä juuri sen kokoisen palan, kuin tuntuu itsestä
sopivalta.

Niin ja nyt kun laskiainenkin on tiistaina, tuli mieleen, että mikäli kaipaa laskiaispulliin hieman vaihtelua, tästähän voisi tuunata sellaisenkin. Repii ison pullapalan lautaselle, päälle nokare hilloa ja reilusti kermavaahtoa 🙂 Sillä eihän laskiaispullan välttämättä pyöreä tarvitse olla, eihän?

Ohje on lähes suoraan otettu viime syksyn Leivotaan-lehdestä, mutta toki pienin
muutoksin. Koitin ottaa jotain vaihekuviakin, mutta laatu on hieman
heikohko. Kuvaushetkellä koitin väsätä samaan aikaan toista
pullataikina, vahtia kuopuksen unia (=tehdä mahdollisimman äkkiä kaikki
tehtävät pois alta, jos tyttö herää) ja kertoa esikoiselle miten hän voi
auttaa pullanteossa. Vanhempi tyttö tekikin paljon ja yritin hyödyntää tilanteen
ottamalla mahdollisimman paljon vaihekuvia. 

Pullasta tuli vähän hassun näkönen, sillä itselläni ei ollut tarpeeksi suurta vuokaa ja taikina alkoi pursua uunissa ulos vuoasta. Toisaalta tarviiko nyhtöpullan niin nätti ollakkaan, siitähän revitään muutenkin palasia, joten rosoisempi ulkonäkö sopii tilanteeseen hyvin 😉

Pelkkää pullaa mutustaessani olisin kaivannut mukaan hieman enemmän
makua, mutta hillon ja vaniljavaahdon kanssa sitä ei tarvittu. Pullataikinasta puuttui normipullaan kuuluva kardemumma. Maku muistuttikin enemmän korppuja kuin pullaa. Yhtäläisuudet korppuun loppuisivat makuun, sillä koostumus oli jotain aivan muuta; erittäin pehmeä ja hieman höttöinen. Tämä ei kauaa meillä vanhentunut, hyvä kun ehti pikaseen räpsäsemään kuvat 😉

Nyhtöpulla

n. 1-1.5 litran leipävuokaan (itse laitoin 1 litran vetoiseen)

Taikina:

2 dl maitoa

25 g hiivaa

0.5 dl sokeria

0.25 tl suolaa

n. 5 dl vehnäjauhoja

50 g voita tai leivinmargariinia huoneenlämpöisenä

Täyte:

 25 g voita tai leivinmargariinia

3 rkl fariinisokeria

kanelia

Ohje:

Tee pullataikina.Voit vilkaista tekotavan vaikka korvapuustiohjeesta.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kumoa se alustalle ja kaulitse ohueksi levyksi. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä levyn pinnalle.

Leikkaa levystä n. 5-6 pitkänmallista suirua. Nosta palat päällekäin. Leikkaa pino vielä n. kuuteen osaan. Nosta palat vielä vuokaan.

Kun palat on vuoassa, voitele pinta munalla ja ripottele pintaan raesokeria. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Heti kun laitat pullan uuniin, laskea lämpötilaa 180 asteeseen. Paista alatasolla n. 40 minuuttia kypäsksi. Laita vuoan päälle folio, jos pinta uhkaa saada liikaa väriä. Laakeammassa vuoassa pulla kypsyy nopeammin, kun korkeassa ja syvässä. 


Vinkki:
* Nyhtöpulla on hyvää myös sellaisenaan, mutta kokeile tarjota sitä mansikkahillon ja vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa. Herkullista 🙂

Kommentit (10)

Sama täällä, pullat on nyt mielessä 🙂 Myöskin tuo nyhtöpulla, mutta hieman erilaisena versiona…

KIva Maiju, että sinuakin pullatuttaa 🙂 Tätä nyhtöpullaa voi tosiaan tehdä vaikkapa minkälaisena. Itselläni myös mielessä toinen, erilainen versio. Saas nähdä kuinka pian ehtii tekemään 🙂

On kyllä herkullisen näkistä pullaa! Itse tein juuri nyhtö leipää ja hyvää oli sekin, tämä onkin seuraavana listalla 🙂

Kiitos Sinikka 🙂 Tämä pulla jäi tosi kivan pehmeäksi ja meheväksi. Maku oli hieman miedompi kuin normipullassa, mutta eipä sellaista tuolta hillon ja vaniljavaahdon seasta huomannut. Oli kivasti erilaista 🙂

Mulla kans odottas tuossa useampikin pullamalli tekemistä, kunhan sais aikaseksi. Täm nyhtöpulla, nutellapullakukka/tähti (tosin eri täytteellä) ja pieniä kappalepullia…kaipa sitä joku päivä saa aikaseksi. Kertakaikkisen herkullisen näköistä on tekemäsi pulla…..nam, nam. … vaikka nestepaastolla olenkin, voi ainakin näin kuvan välityksellä herkutella. Minä olen ainainen pullafani.

Oih, tuo nutellapulla kuullostaa minusta tosi hyvälle 🙂 Hmm, kappalepullia. Millaisia ne ovat? Alkoi kiinnostaa 🙂 Pitääkin tulla katsomaan blogiisi, sitten kun leivot 🙂 Kiitos Mimmi! Paaston jälkeen voikin taas hyvällä omalla tunnolla käydä pullan kimppuun 🙂

Aivan ihanan näköistä! 🙂 Vaikken pullatyttöjä olekaan niin näyttää kieltämättä tosi herkulliselta ja ihanalta vaihtelulta. Normaalit peruspullat kyllästyttävät eivätkä mun mielestä maistu tarpeeksi mutta uusia twistejä on aina kiva testailla! 🙂 Itse vaihdoin tänä vuonna perinteiset laskiaispullat banoffeepulliin ja nyhtöpulla voisi olla tulevaisuuden pullaprojekti.

Jenkit tosiaan kyllä osaavat rennot (ja yleensä syntisen herkulliset…) leivonnaiset! Siellä asuessani tuli imettyä vaikutteita sen verran että nykyään Suomessakin suurin osa mun leivonnasta on jotain 'Murica style 😀 Itse en kyllä ole koskaan tehnyt pull-apart pullaa, BBQ-nyhtöleipää kyllä 🙂

Kiitos Siru 🙂 Mullekaan eivät maistu ihan peruspullat, mutta erilaiset täytetyt versiot on herkkua. Tämä nyhtöversio oli tosi miedon makuinen sellaisenaan, mutta tuo hillo ja vaniljavaahto sai sen maistumaan ihan laskiaispullalta 😉 Ohoh, banoffeepullat eivät voi olla muuta kuin hyviä, oih. Ja tuo on ihan totta, että Jenkissä on rentoja ja äärettömän herkullisen oloisia leivonnaisia. Sieltä imisi mielellään vieläkin enemmän sitä ajatustapaa toteuttaa leivonnaisideoita 🙂

Tein nyhtöpullan tällä ohjeella, hyvää oli 🙂

Kiva, että tämä nyhtöpulla maistui myös sinulle 🙂 Kävinkin jos katsomassa blogissasi ja olitkin saanut pullasta tosi nätin 🙂 Ja se kardemummalisä oli kiva, itsekin mietin tähän samanlaista lisäystä. Erilaiset nyhtöpullat tuntuu olevan tällä hetkellä in ja tekisi mieli kokeilla vielä muitakin malleja ja makuja 🙂

Kommentoi juttua: Nyhtöpulla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämän kesän viimeisin, muttei vähäisin raparperileivonnainen taisi olla tässä. Tämä superhelppo, muhkea ja mehevä vadelma-raparperipiirakka valmistuu yhdessä kulhossa ja saa päälle ihanan makuparin, vadelma+raparperi. Vein yhden pellillisen töihin ja toisen valmistin kotiin valmiiksi työaamuna ennen töihin lähtöä. Ja ei, en ole aamuvirkku jokabaina heiluu aamuisin pystyssä. Tämä vain valmistuu niin nopeasti, ettei aamutoimista lähtenyt kuin muutama minuutti pois. Varsinkin, kun ne jauhot ja sokerit olivat valmiina pöydällä odottamassa. Superhelppo ja herkullista. Toimii myös muista marjoista! Kurkkaa ohje blogista

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-vadelma-raparperipiirakka/

#helppojanopea
#kesä
#raparperi
#vadelma
#piirakka
#leivontablogi
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#rasberry
#pie
#easyandyummy
#yummy
  • Tytöt 6v ja 9v leipoivat kahdestaan äitienpäivälahjaksi ihanan mutakakun kaakaokermalla ja tuoreilla mansikoilla. Kakku tehtiin sydämen malliseen vuokaan ja mansikoiden päällä oli vielä suklaa, jossa ♥️ Aivan ihanat lapset ja todella ihana kakku 💕 Katso helppo ohje blogista ja leivo vaikka Juhannukseksi.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mutakakku-kaakaokermalla-ja-mansikoilla/

#mutakakku
#kaakaokerma
#mansikat
#kesä
#äitienpäivä
#lastenleipoma
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#chocolate
#mudcake
#strawberry
  • Laitoin vähän aikaa sitten tekemääni raparperihilloketta lasiin vuorotellen vaniljamoussen kanssa ja kylläpä tuli hyvää! Samalla myös helppotekoista ja nopeaa. Koska hilloke löytyi jo valmiina ei juustokakkumaisen vaniljamoussen tekemiseen hujahtanut kuin pieni hetki. Tästä muuten tykkäsi myös syöjä, joka ei normaalisti raparperista välitä, jeei! Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperi-vaniljajuustokakku-lasissa/⠀
⠀
#raparperi⠀
#vaniljamousse⠀
#helppojanopea⠀
#kesä⠀
#jälkiruoka⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#kotiliesi
  • Näistä uunissa valmistuvista Tex mex-lihapiirakoista tuli tosi hyviä! Miedosti tuliset (tai lisächilillä kunnolla tuliset) lihikset sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Meillä näitä tarjotaan tulevissa juhlissa ja oikein jo odotan, montako piirakkaa juhlista jää töihin lounaaksi 😋 Kurkkaa ohje blogista⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tex-mex-lihapiirakat-uunissa/⠀
⠀
#lihikset⠀
#lihapiirakat⠀
#lihapiirakatuunissa⠀
#texmex⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit⠀
#suolainenleivonnainen⠀
#arkiruoka
  • Ihana kesä on saapunut ja helteetkin hemmottelevat. Pätkisjäätelö on ihana, helppo herkku näihin helteisiin ja se valmistuu näppärästi ilman jäätelökonetta. Aineet vain sekaisin, massa pakkaseen muutamaksi tunniksi ja eikun herkuttelemaan! Katso ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/patkis-jaatelo-ilman-jaatelokonetta/

#pätkis
#jäätelö
#jäätelöilmankonetta
#jäätelökesä
#helpotjanopeat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
#kesä2019
#chocolate
#icecream
  • Kakkupuuhissa 😋 Ihania nämä marmorikoristellut kakut 😍

Kurkkaa ohje tähän herkulliseen ja näyttävään kakkuun vanhasta blogijutusta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-appelsiinitaytteella-ja-marmoroidulla-mirror-glazella/

#suklaa
#suklaakakku 
#mirrorglaze 
#marmorointi
#appelsiinimousse 
#mielettömänmeheväsuklaakakkupohja 
#yojuhlat
#suklaapossu
#kotiliesiblogit 
#kotiliesi
  • Kesän ensimmäinen raparperiherkku, raparperihilloke, tuli tehtyä muutama päivä sitten. Tämä sopii ihanasti niin moneen herkkuun, niin kakkuihin, piirakoihin kuin muihinkin jälkiruokiin. Itselläni pyörii jo muutamakin erilainen ajatus mielessä tämän suhteen. Mihin kaikkeen sinä laittaisit raparperihilloketta? ⠀
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-nopea-raparperihilloke/⠀
⠀
#raparperi⠀
#hilloke⠀
#kesä⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesi⠀
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#summer
#foodphotography

suklaapossu

X