
Omena-puolukkakaurapaistos vaniljakastikkeella

Omenat kypsyvät vauhdilla ja puolukkakausikin on käsillä. Koska omenakaurapaistos on jokasyksyinen (ja kesäinen ja talvinen… 🙂 ) herkku, halusin tällä kertaa tehdä sen puolukoilla höystettynä. Kävin sitä varten poimimassa muutaman omenan, mutta puolukat kaivoin pakkasen uumenista.
Tämä puolukansävyinen paistos oli vaihtelua omenaiselle versiolle. Mukaan olisi sopinut ripaus kanelia, kardemummaa tai vaikka vanilja. Kauramuruseos on ehdottomasti paras osa tässä! Rapea ja makea. Sitä olisi voinut olla vaikka tuplamäärä 🙂 Kuvissa näyttää, että sitä olisikin enemmän, mutta puolukat ja omenanpalat tuppautuivat suoraan lautasen pohjalle ja katosivat miltei kokonaan näkyvistä. Muruseokseen laitoin myös tällä kertaa mukaan mantelijauhetta. Se sopii tähän mielestäni hyvin tehden rakenteesta entistä rapeamman ja samalla jollain tavalla kuitenkin hieman kosteamman.
Testasin myös samalla vaniljakastikkeen tekemistä itse. Se oli yllättävän helppo tehdä. Koostumuksesta tuli hyvä, mutta olisin kaivannut vielä enemmän vaniljaista makua ja hieman lisää sokeria. Korjailin sokerin määrän suoraan ohjeeseen.
Muruseos: 100 g voita 1 dl tummaa ruokosokeria 4 dl kaurahiutaleita 1 dl mantelijauhetta (kanelia/kardemummaa/vaniljasokeria) Pohjalle: 1.5 dl puolukoita 5 dl happaman omenan palasia (n. 4 pientä omenaa) n.3 rkl ruokosokerisiirappia
Vaniljakastike: 5 dl maitoa 1 muna 2-3 rkl sokeria (vaniljasokerin kanssa vähemmän) 1.5-2 rkl perunajauhoja vaniljamyllystä muutama kierros (tai vaniljajauhetta tai 1 rkl vaniljasokeria)
Ohje: Tee ensin vaniljakastike. Laita vaniljakastikkeen aineet kattilaan vaniljaa lukuunottamatta. Lämmitä seosta hiljaksiin koko ajan hämmentäen, kunnes seos paksenee. Älä anna kiehahtaa. Ota kattilan heti pois levyltä ja sekoita hetki, kunnes seos hieman jäähtyy. Jäähdytä ja lisää vanilja.
Tee muruseos sekoittamalla sulaan voihin muut aineet. Laita lohkotut omenanpalaset ja puolukat vuoan pohjalle. Valuta päälle siirappi ja sekoita hieman. Ripottele päälle muruseos. Paista 200 asteessa n. 20-25 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa ennen kuin omenat ovat kypsiä, laita folio päälle. Tarjoile hieman jäähtyneenä kylmän vaniljakastikkeen kanssa.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Omena-puolukkakaurapaistos vaniljakastikkeella