Suklaapossu

Omenavispipuuro

Omenoiden tuhoaminen jatkui tällä kertaa vispipuuron merkeissä.. Tämä ei varsinaisesti ole leivontaohje, mutta laitan sen tänne omenakauden kunniaksi. Tämä ohje on varmaan monille jo tuttu juttu, mutta kirjoittelen nyt kuitenkin hieman jotain.. Olen jo pitkään käyttänyt tavallisten mannasuurimoiden sijasta kaura-mannaryynejä. Tutustuin niihin esikoisen ollessa vasta vauva, koska halusin tarjota mahdollisimman terveellistä ruokaa. Tässä kohtaa terveellisyydellä tarkoitan kuitupitoista. Joitakin pieniä eroja suurimoista löytyy. Kauramannaa tarvitaan määrällisesti puuroihin hieman enemmän kuin tavallisia. Niistä tehdyt puurot häviävät hieman myös kuohkeudessa, juuri siksi että ne sisältävät enemmän kuituja. Lisäksi maitopohjaisessa puurossa olen huomannut kaura-mannaryynien maun olevan hieman erilainen (=viljaisampi) kuin normaaleissa mannaryyneissä. Marjapuuroissa sen sijaan en ole pystynyt maun mukaan erottamaan kummat ryynit ovat olleet käytössä. Ja mikä parasta, lapset tykkäävät vispipuuroista, on se sitten tehty kaura-versiosta tai tavallisista mannaryyneistä 🙂

Mannapuuroihin saa helposti vaihtelua erilaisilla mehuilla ja soseilla. Tällä kertaa syntyi tällainen omenapuuro. Käytin omenat kuorineen, joten hurautin pikasesti sauvasekoittimella kuoren palat pienemmiksi. Näin kuoria ei edes huomannut valmiin puuron joukosta. Kuopuskin pääsi samalla maistelemaan omenaa tässäkin muodossa ja suorastaan ahmi puuroa 🙂 Vasta jälkikäteen tuli mieleen, että pieni nokare vaniljavaahtoa olisi sopinut puuron päälle todella hyvin. Ensi kerralla sitten.. 🙂

Omenavispipuuro

Aineet:

n.550 g pilkottuja omenan palasia (tai vastaava määrä omenasosetta)

2 +7 dl vettä

2 dl kaura-mannaryynejä

0.5 dl tai maun mukaan sokeria

2 rkl vaniljasokeria

1 mm suolaa 

Ohje:

Jos teet puuron käyttäen kokonaisia omenoita, pilko ensin omenat kattilaan. Laita kattilaan myös 2 dl vettä. Keitä omenoita kunnes ne pehmenevät (n. 10 minuuttia). Soseuta tarvittaessa sauvasekoittimella. Vatkaa joukkoon mannaryynit ja keitä seosta pienellä lämmöllä n. 10 minuuttia. Lisää joukkoon sokerit ja suola. Anna jäähtyä kunnolla. Vatkaa kylmänä vaahdoksi.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenavispipuuro

Taru

Ajattelin vkloppuna tehdä lapsille omenasta vispipuuroa! Hih, hauska sattuma 😀 Ennen en ole tehnyt omenasta joten katsotaan millasen vastaanoton saa (tiedän silti että hyvän :)) Viime vkloppuna tein uuniriisipuuron, helppoa ja vaivatonta. Oletko ikinä tehnyt omenasta kiisseliä?? Mä teen omena-kaneli-kiisseliä ja lapset tykkää tosi paljon ihan vaikka kaurapuuron kanssa 😀

Suklaapossu

Jep, samoissa puuhissa 🙂

Ei oo näimmä riisipussin kylkeä tullut katteltuu. Onpas todella helppoa, pitää ehdottomasti tehdä itsekin 🙂 Mä keittelen aina riisipuurot haudekattilassa. Lisään maitoa vähitellen koko ajan sekoittaen niin että seos kiehuu koko ajan. Kun oon saanut kaiken maidon lisättyä, annan kiehua vielä 5-10 minuuttia, otan lämmön pois ja jätän puuron kattilaan hautumaan, kunnes on jossain jossain vaiheessa valmis.

Hmm. Nyt tuli mieleen (kun kerran noita omenoitakin vielä roikkuu vielä puissa) että omenastakin varmaan saisi hyvää uunipuuroa.. Sitäkin pitää testata 🙂

Taru

Meillä tuntuu olevan samat hommat 🙂

Mä teen riisipussin kyljestä otetulla ohjeella, uunivuoka voidellaan, sinne kaadetaan 2 dl riisiä, 1 litra maitoa ja 1/2 tl suolaa. 175 astetta alatasolla noin 1,5 tuntia. Pari kertaa sekoitetaan välillä. Ihana puuro tulee, nam! 🙂 Mä en millään jaksa keittää riisipuuroa kattilassa… palaa aina pohjaankin, sen takia tykkään niin tuosta uunipuurosta, se on helppo!

Sain juuri jäähtymään omenavispipuuron, illemmalla sitten laitan sen pitkäksi aikaan yleiskoneeseen vatkaantumaan 😀
Mä oon kyllä marjoista vispipuuroa tehnyt, mutta en mehuista. Kuulostaa kivalta tuo ananaskin! 😀

Suklaapossu

Hehe, just aamulla tein omenakiisseliä (peräti toisen kerran elämäni aikana)! 🙂 Luin vasta nyt viestisi, osuipa tämäkin aika hassusti 🙂 Siitä tuli oikein hyvää ja lapsetkin pääsevät pian maistelemaan, kun kiisseli on jo kunnolla jäähtynyt 🙂

Mä teen vispipuuroja millon mistäkin marjoista tai hedelmistä ja joskus käytän pohjana myös mehuja (esikoinen pitää erityisen paljon ananasmehuun tehdystä puurosta). Kaikki ovat aina olleet hyviä 🙂 Uuniriisipuuroa ei ennen olekaan tullut tehtyä, mutta sellaistakin olisi mukava koittaa. Olisiko sulla antaa jotain hyvää ohjetta siihen? 🙂

Raija Sinisilta

Heips!
Vispipuuro on tehty, tarkoittaako suolan mittayksikkö maun mukaan?
Olen tehnyt vispipuuroa usein kaikenlaisista marjoista ja omenoistakin, mutta välillä seikkailen netissä ja haeskelen uusia vinkkejä, tämä kuorineen tehty puuro oli mukava kokeilla, olen aina kuorinut omenat, mutta ihan turhaan, hyvin hajosivat sauvasekoittimella. Kommentoin iltapäivällä uudelleen, kun maku selviää. Aurinkoisin syysterveisin täältä sateisesta Kannuksesta Suklaapossulle ja sinulle, joka luet tämän kommentin. Mummi 71 v.

Suklaapossu

Heippa Raija! Suolan mm-mittayksillä tarkoitin maustemitallista eli n. 1/5 tl eli ripausta. Tuo oli sopiva määrä meillä, mutta aina toki kannattaa mennä oman maun mukaan.
Sauvasekoitin on tosi hyvä apuväline monessa. Sillä saa hienoksi omenan lisäksi monet muutkin kuoret esim. mustaherukan.
Toivottavasti puuro maistui. Kiitos kommentistasi ja terveisistä. Oikein ihanaa alkanutta syksyä sinne Kannukseen täältä Turusta 🙂

Raija Sinsilta

Heps´ kukkuu!
Dementia ei vaivaa, en ainakaan tunnusta, kun en ole vastannut, vaikka lupasin. Järki pelaa onneksi ihan hyvin, mutta tietäähän sen, että eläkeläisillä on aina kiire. Ton ukkokullan kanssa ollaan hurahdettu syksyisiin marja- ja sienimetsiin, hyvät saaliit ollaan kerätty talven varalle. Jos iltapäivällä on poutaa, niin vielä käydään poimimassa muutama litra mehupuolukoita ja tsekataan varmat kanttarelli sekä suppilovahveromestat. Maailman näkökyvyn päivää (World Sight Day) vietetään tänään, tässä on oiva syy lähteä ihailemaan kauniita suomalaisia maisemia, lähde sinäkin.
VISPIPUURO OLI TODELLA HYVÄÄ, KUORETKIN OLIVAT TIPO TIESSÄÄN. Kiitos vinkistä, tulen tekemään jatkossakin tällä ohjeella. Ruskanväriloisteisin terveisin! Raija

Raija Sinsilta

Tässä vielä pöytälaatikosta poimimani sienimetsässä ”syntynyt” runo kaikkien iloksi.
Sulot suppilovahverot
sammallmättäällä,
puolukkavarpujen varjossa.
Syksyn samettihattujen
vateva on alkanut,
ihastele ja poimi.
Avoinna koko syksyn,
lumen tuloon saakka.
Runoterveisin Raija

Vastaa käyttäjälle Raija SinsiltaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *