Suklaapossu

Oreo-mansikkatäytteinen kakku

vanilja mansikka ja suklaa samassa kakussa

Siitä asti kun näin Oreo-keksejä ja tuoreita mansikoita sisältävän kakun Pienet herkkusuut-blogissa, olen halunnut tehdä samanlaisen. Nyt kun mansikka-aika on parhaimmillaan, tuli se hetki vihdoinkin. Aloitin kakun teon karkaamalla kasvimaalle hakemaan mansikoita reilun annoksen. Ilmeisesti alkukesän lämpimien säiden takia mansikoita on tänä vuonna tullut paljon ja ne ovat myös olleet kooltaan mahtavia. Niitä on riittänyt lettukakun ja tämän kakun lisäksi myös mm. älyttömän herkulliseen mansikka-sitruunajuustokakkuun. Myös lapset ovat olleet innoissaan mansikkamaalla käydessään, sillä marjoja on riittänyt herkutteluunkin ja yhden ison rasiallisen verran pakkaseen talven varalta. Ensi kesän haaveenani olisi laajentaa mansikkamaata ainakin kaksinkertaiseksi, jotta siitä riittäisi marjoja nykyistä enemmän myös pakkaseen.

mansikkakakku

No mutta se niistä mansikoita, ja nyt takaisin kakkuun. Alkuperäisohjeesta nappasin itselleni itseasiassa vain täytteen. Kakkupohjaksi tein munattoman testiversion mielettömän mehevästä suklaakakkupohjasta ja päälle vatkasin vaniljaisen tuorejuustolla tukevoitetun kermavaahdon. Päälle vielä muutama koriste ja kakku oli valmis herkuteltavaksi.

Ja minkälainen kakku sitten olikaan? Mansikat ja suklaa ovat kyllä aivan ihania yhdessä ja sen huomasi tästä kakustakin. Suklaakakkupohja, noh, se oli suklaakakkupohjamaisesti erittäin maukas ja suht tuhti. Ja ne mansikat, ne maistuivat ihanilta. Täytteessä olevien Oreoiden idea sen sijaan hieman hävisi tuon tukevan, mehevän suklaakakkupohjan joukkoon. Ne olisivat ehkä tullee paremmin esille vaalean kakkupohjan kanssa. Nyt kakkuun kyllä tuli kekseistä lisäsuklaisuutta, mitä en osaa pitää pahana juttuna.

oreokeksi taytteinen mansikkakakku

Useimmat jo tietävätkin, että tapanani on usein sählätä ja häslätä keittiössä. Varsinkin jos leipomishetki menee vähänkään myöhemmäksi, alkaa väsy painaa sen verran, ettei ajatukset pysy koossa tarpeeksi. Tämän vuoksi tuon munattoman suklaakakkupohjan testaaminen meni vähän mönkään. Tai itseasiassa sen jäähtymisprosessi. Itse kakku maistui hyvälle, mutta tavoitteenani oli testata maun lisäksi myös sitä, miten hyvin pohja pysyy kasassa. Olin huomaamattani jättänyt kakkupohjan jäähtymään korkeankon, mutta halkaisijaltaan liian pienen pannunalustan päälle. Osa kakusta oli nätisti alustan päällä, mutta kakkupohjan toinen reuna oli niin pahasti alustan ulkopuolella, että pohja taipui tuosta kohtaa pöytää vasten ja samalla se repeytyi hieman. Repeytymisestä huolimatta kakun sai hyvin koottua ja se pysyi myös nätisti koossa loppuun asti. Mutta se jäi vielä mietityttämään, olisiko pohja pysynyt munattomuudestaan huolimatta koossa, mikäli se olisi saanut rauhassa jäähtyä tasaisella alustalla. Sitä pitää ehdottomasti vielä testailla uudemman kerran.

Tässä kuitenkin tämän kesäisen oreo-mansikkakakun ohje 🙂

Oreo-mansikkatäytteinen munaton tytön synttärikakku

20 cm (irtopohja)vuokaan

Aineet:

80 g voita

50 g tummaa suklaata sulatettuna

2/3 dl rypsiöljyä

1 1/3 dl vettä

1 dl piimää (tai kermaviiliä)

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

3.15 dl (=3 dl 1 rkl) vehnäjauhoja

2/3 dl (=4.5 rkl) tummaa kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

2/3 tl soodaa

0.5 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

Täyte:

2.5 dl Flora Vanillaa

250 g mascarponea

1.5 tl liivatejauhetta (TAI 3 liivatelehteä)

1.5 rkl vettä

100 g Oreo-keksejä pieneksi paloiteltuna

reilu puoli litraa mansikoita paloiteltuna

Päälle:

2 dl vispikermaa

100 g vaniljatuorejuustoa

1 tl vaniljasokeria

puolisen litraa mansikoita

ja esim. marenkia, syötäviä kukkia tms.

Ohje:

Tee pohja. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, piimä ja sokerit. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan. Paista 180 °C noin 35-40 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Anna jäähtyä kokonaan. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan.

Tee täyte. Vatkaa Flora Vanilla paksuksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu mascarpone. Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota parisen minuuttia. Sulata turvonnut liivate mikrossa n. 10-15 sekunnin ajan. Kaada liivateseos ohuena nauhana vaniljamoussen joukkoon jatkuvasti vatkaten. Rouhi Oreokeksejä hieman pienemmiksi. Kääntele keksinpalat ja mansikan palat täytteen joukkoon. Täytä kakku irtopohjavuoan sisäpuolelle. Hyydytä jääkaapissa vähintään 8 tuntia, mielellään yön yli.

Poista hyytyneen vuoan ympäriltä vuoan reunat ja nosta kakku tarjoilulautaselle (jollet koonnut kakkua suoraan sille).

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös notkistettu tuorejuusto sekä vaniljasokeria. Levitä kerma-tuorejuustoseos kakun pintaan rennoin ottein. Koristele mansikoilla ja esim. marengille ja syötävillä kukilla.

Kesäinen orea mansikkakakku

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oreo-mansikkatäytteinen kakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *