Suklaapossu

Pätkis-jäätelö ilman jäätelökonetta

Tästä Pätkisjäätelöstä taisi tulla ihan lempparijäätelö! Perusjäätelön ohje on sama vanha, joka on pyörinyt blogissa muissakin yhteyksissä. Eli kermavaahdon joukkoon sekoitetaan kondensoitu maito ja makuaineet ja tuo massa laitetaan pakkaseen jähmettymään. Ei jäätelökonetta eikä myöskään sekoitteluja jäätymisen aikana. Vähän siis ehkä liiankin helppo ohje, sillä tämän tekee ja syö hetkessä! Varsinkin tämä Pätkistä sisältävä jäätelö upposi vähän turhankin nopsaa tahtia, hups! 🙂

Tein jäätelöä parin päivän välein pariinkin otteeseen. Ensimmäisellä kerralla joku Pätkistä oli hieman liian vähän, joten fiksasin makua paremmaksi. Samalla testailin jäätelön tekemistä pelkän Pätkiksen lisäksi myös laittamalla joukkoon tumma suklaata. Voi jehna mitä herkkua tuli, molemmista.

Jätski, missä oli joukossa pelkkää Pätkistä, maistui, noh, Pätkisjäätelölle. Tummaa suklaata sisältävä sen sijaan oli enemmänkin suklaajäätelö, pienellä Pätkisvivahteella. Maistelin vuorotellen kumpaankin, kun en osannut päättää kumpi olisi ollut parempaa. Siinä menikin vähän kuin vahingossa kumpaistakin jäätelöä enemmän kuin oli tarkoitus, hupsista!

Jäätelöön kannattaa käyttää kunnon vispikermaa. Olen tehnyt tällaista vastaavaa jätskiä myös Flora Vispistä, mutta se on jäänyt ikävästi hileiseksi. Syynä lienee selvästi pienempi rasvaprosentti, sillä rasva pitää hileet paremmin kurissa ja jäätelöstä tulee pehmoinen. Toinenkin maistelija muuten kehui jäätelöä. Hän ei kuulemma olisi sokkona pystynyt erottaamaan, onko kyseessä jokin kaupan ei-niin-tuttu herkkujätski vai ei. Otin tuon kohteliaisuutena henkilöltä, joka on todella tarkka jäätelön koostumuksen suhteen 🙂 Mutta tässä vihdoinkin tämä ohje:

Pätkis-jäätelö n. 1.5-2 litraa

Aineet: 6 dl vispikermaa 1 prk kondensoitua maitoa (ei kinuskia)

Lisäksi: 1 pss (a’ 140 g) Pätkispaloja + 100 g tummaa 50% suklaata + 1 dl kuohukermaa TAI 2 pss (yht. 280 g) Pätkispaloja + 1 dl kuohukermaa

Ohje: Vatkaa kerma vaahdoksi. Kaada joukkoon kondensoitu maito ja vatkaa kunnolla sekaisin. Laita mikron kestävään pieneen kulhoon tai mukiin melkein kaikki Pätkikset. Säästä osa pinnalle. Jos käytät myös tummaa suklaata, pilko myös se kulhoon. Kaada joukkoon kerma. Lämmitä mikrossa välillä sekoitellen, kunnes Pätkikset sulavat. Huom! Pätkikset palavat helpommin kuin tavallinen suklaa, joten lämmitä Pätkiksiä vain 10-15 sekunnin jatkoissa ja sekoittele välillä. Kaada sulatettu, mutta ei kuuma, pätkis-kermaseos vatkatun vispikerma-kond.maitoseoksen joukkoon ja sekoita hyvin.

Kaada massa kahteen n. 0.8 litran vuokaan tai yhteen n. 1.5-2 litran vuokaan ja tasoita pintaa hieman. Murskaa loput Pätkikset käsin pienemmäksi ja ripottele pinnalle. Laita vuoka pakkaseen jähmettymään vuoan korkeudesta riippuen noin 5 tunniksi. Jos pakastat jäätelön läpikylmäksi (eli vaikkapa yön yli), ota se sulamaan n. puoli tuntia ennen syömistä, niin se ehtii pehmenemään sopivasti.

Ylempänä oleva kuva on otettu tällä ohjeella tehdystä jäätelöstä (sis. tummaa suklaata + Pätkistä). Alla ensimmäinen versio, jossa Pätkiksen maku oli liian vaisu. Maun lisäksi oli aikamoinen värierokin.

Toivottavasti tulee pian helteet, niin saa hyvän syyn tehdä tällaista suklaisen täyteläistä kylmää herkkua uudestaan 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pätkis-jäätelö ilman jäätelökonetta

rose86

Oioioi, miten ihanan kuuloista.. Testiin menee 🙂

Suklaapossu

Kiitos rose86 🙂 Eikun testailemaan 😉

Pienet Herkkusuut – Maiju

Voi nam nam, mitä herkkua! Testiin taitaa mennä täälläkin 😀

Suklaapossu

Kiitos Maiju 😀 Tämä oli kyllä niiiiin hyvää! Ihan tällaisen Pätkiksen ystävän unelmajäde 🙂 Kiva jos testaat ja vieläkin kivempaa jos kuulisin mitä pidät 😀

Anonyymi

Pari kysymystä: keitätkö tuota kondensoitua maitoa ensin vai tuleeko se sellaisenaan? Ja vispaatko sen kerman kanssa vai lisäätkö jälkikäteen?

Suklaapossu

Jäätelön voi tehdä myös kinuskiksi keitetystä kondensoidusta maidosta, mutta tässä jäätelössä en keittänyt sitä. Eli ihan vain sellaisenaan 🙂 Ja lisään kond. maidon löysäksi vatkatun kerman joukkoon ja vatkaan vielä kunnolla sekaisin 🙂

Leena-muori

Oih, mitä jäätelöä! En ole itse tehnyt muistini mukaan jäätelöä kuin joskus lapsena. Alkaa tehdä mieli kokeilla… 🙂

Suklaapossu

Voi kiitos Leena 🙂 Jos olet lapsena tehnyt viimeksi, niin nythän on jo aikakin tehdä uudestaan 😉 Itse kokeilin omatekoista jäätelöä pari, kolme vuotta sitten ja ihastuin heti sen helppotekoisuuteen. Ja makuakin on tosi näppärä muokata haluamakseen. Tämä Pätkisversio kyllä voitti kaikki aiemmat kokeilut, nam! Toivottavasti sinäkin innostut kokeilemaan 🙂

Anonyymi

Täällä testattu ja hyvää oli! Velikin sanoi että ehkä jopa parempaa kuin kaupan jäätelöt 😉 tosi makeaa oli, että ei montaa palloa pysty syömään mutta ehkäpä parempi niin! 😀
-Jenni

Suklaapossu

Kiva kuulla Jenni 🙂 Makiaahan tämä on, ja täyteläistä. Mutta eipä tosiaan tarvitse koko annosta kerralla syädä, vaan vähempikin riittää jäätelö- ja herkkuhampaan kolotukseen 🙂 Tosin eipä tuo vuoka meillä silti kovin kauaa ehtinyt pakkasessa viihtymään 😉

Sire

Lisäsinköhän suklaamassan liian kuumana kun kökö mössö juoksettu?

Suklaapossu

Siltä vaikuttaisi. Kannattaa antaa suklaamassan jäähtyä jonkin aikaa ennen kuin sen sekoittaa kermavaahdon joukkoon. Kuitenkin niin, että suklaa on vielä hieman notkeaa (=ei jämähtänyt). Toivottavasti ensi kerralla onnistuu ja pääset herkuttelemaan tällä herkkujädellä 😀

Anonyymi

Nyt juuri testasin tätä! Tuli aika löysää mutta nyt se on pakkasessa saas nähä mitä tulee 🙂 kiitos ohjeesta!

Suklaapossu

Eiköhän se siellä pakkasessa jähmety 🙂 Ja makukin hyvin todennäköisesti kohdillaan. Toivottavasti pidät tästä yhtä paljon kuin minä 🙂

Anonyymi

Tätä on pakko kokeilla.
Itse en ole mikään mestari keittiössä. Tätä kuitenkin haluaisin kokeilla tehdä. Pystyykö tätä jotenkin soveltaa, että saisi tehtyä vanilja jäätelöä jossa olisi näitä pätkis paloja? Jos pystyy niin miten se tehtäisiin?

Suklaapossu

Saat tästä vaniljajäätelön jättämällä suklaat kokonaan pois ja lisäämällä joukkoon hieman vaniljasokeria. Sitten rouhit reilun määrän Pätkiksiä reippaasti pienemmäksi ja kääntelet vanilja-kermavaahto-kondensoitumaito-seoksen joukkoon. Massa rasiaan ja pakkaseen 🙂 Pätkis saisi mielestäni olla melko pientäkin silppua sillä se kovettuu pakkasessa ja pienemmät palat antavat paremmin makua kylmään jäätelöön. Olisi myös kiva kuulla mitä tykkäät. Iloista herkutteluhetkeä! 😀

Anonyymi

Kiitos vastauksesta. Olisi tarkoitus tehdä tämä lauantaina ja Sunnuntaina tarjoilen. Muuten tässä tuli vielä mieleen mitä mieltä olet jos tässä käyttäisi oikeaa vanilja tankoa ja missä vaiheessa sitä sitten käyttäisi? Olisiko siinä mitään suurta eroa vaniljasokerin ja sen vanilja tanko?
Sunnuntaina sitten ilmoittelen uudestaan.

Suklaapossu

Mukava kuulla, että jäätelö maistui 🙂 Tuo jäätelön peruspohja (siis kerma+kondensoitu maito) on kyllä tosi monikäyttöinen ja joukkoon voi heittää melkein mitä tahansa. Mariannerouhetta + suklaata (http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/06/mariannejaatelo.html), nutellaa (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/05/helppo-pahkina-suklaajaatelo-ilman.html), suolapähkinöitä ja suklaata (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/07/helppo-kinuskijaatelo-suklaahipuilla-ja.html) tai mikä ettei vaahtokarkin palasia ja suklaakastiketta, tummaa kaakaojauhetta.. ;D Herkullisia hetkiä kokeilujen parissa 😛

Anonyymi

Tosi paljon kiitos ihanasta jäätelö reseptistä. Jäätelö tehtiin eilen ja tänään perhe testasi jäätelöä sen verran kehuja sain että alkoi päässä laukkaa jos testaisi vähän uusia maku jäätelöitä.

Suklaapossu

Vaniljatanko kuullostaa vaniljasokeria paremmalta. Kuten myös vaniljajauhe, mikäli satut sellaista omistamaan tai löytämään vielä jostain. Se antaa jäätelölle aidon vaniljan mauan ilman lisäsokeria, sillä jäätelö itsessään jo melko makeaa. Lisää vaniljatangosta raavitut siemenet (tai vaniljajauhe) vaikka siinä vaiheessa, kun kermavaahdon vatkaamisen loppuolella. Jännityksellä odotan, mitä pidät jäätelöstä 🙂

Anonyymi

Tätä kokeilin tänään, aivan ihanaa oli! Maistajien mukaan "ihan kuin kaupan jäätelöä." 🙂 Tämä sai pään täyteen soveltamisideoita ja varmasti tulen vielä erilaisia jäätelötestauksia tällä perusohjeella tekemään! Kiitos siis hyvästä ohjeesta 🙂

Suklaapossu

Hienoa kuulla että teidän makutuomarit veivät jäätelön samaan kaupan kategoriaan kuin meilläkin! Eipä muuta kuin rohkeasti vain peruspohjaa soveltamaan! 😛 Kiitos kommentistasi 🙂

imlacking

Nythän myös vissiin kauppoihin oli tullut Pätkisjäätelöä, mutta arvostelut ei siitä olleet kovin hyviä. Mietin, että voisi sitä maistaa mutta myös tehdä itse Pätkisjäätelöä.

Suklaapossu

Ai Pätkisjäätelöä olisi kaupassakin, sitä pitää ehdottomasti maistella! Ja etsiä ensin jostain. Ei nimittäin ole vielä tullut vastaan vaikka olen kolunnut jäätelöaltaita melko ahkeraankin tänä kesänä. Pitää vissiin vaihtaa kauppaa 😉 Mutta tämä omatekoinen Pätkisjäätelö ainakin oli täyttä herkkua! Makiaa, ja täyteläistä, mutta niin ihanaa! 😛

Uskollinen Lukijasi

Moi! Kiitos ohjeesta 🙂 Testasin kaupan pätkisjätskiä joka maistui hyvältä minttusuklaajäätelöltä. Sitten aattelin tehdä oman version ja huhumuistin perusteella ostin kondensoitua maitoa ja sitten 7dl kuohukermaa (ja niktä pätkiksiä) ja aloin vasta sitten etsiä ohjetta.. Tuleeko kuohukermastakin hyvää kotitekoista jäätelöä pakastuksen aikana sekoittelematta vai pitääkö lähteä vispikermaostoksille?

Meri Tuuli Ivanoff

Kuohukermalla tulee hyvää jäätelöä

Suklaapossu

Voih, luulin jo ihan vastanneeni tähän! Hyvä, että löysit vastauksen kysymykseesi. Toivottavasti jäätelö maistui! 😀

Uskollinen Lukijasi

Mä löysinkin vastauksen jo täältä blogista ja lisää ihania jätskireseptejä! Aattelin koittaa sulattamalla puolet pätkiksistä jätskimassaan ja tekemällä lopuista sinne rouhetta.

miina partanen

Kokeilin ja hyvää tuli ei tarvinnut sulatella yhtään vaikka jätski oli pakastimessa 8h?

Suklaapossu

Ihana kuulla 🙂 Kiitos Miina kun kävit kertomassa 😀

Lubow Dobrowolski

Mitä on kondensoitumaito? Paksu, imelä? Minullä on säilykemaitopurkki. Löysä ilmaan sokeria? Voinko tehdä jäätelöä?

Suklaapossu

Kondensoitu maito on paksuhkoa, makeaa, sokeroitua maitotiivistettä, jota löytyy 397g:n säilykepurkeissa. Kondensoidun maitopurkin kyljessä lukee yleensä "sokeroitu maitotiiviste". Se on eri asia kuin sokeroimaton säilykemaito, josta ei voi tehdä jäätelöä.

Entinen kohtuukäytäjä

Kokeilin ja oli huikeeta. Seuraavaksi tein modatun version hopeatoffeesta ja lakritsin ystävälle toimii kuin häkä. Seuraavaksi kokeilen rocky road -versiota.

Suklaapossu

Mahtavaa, että tykkäsit! Ja voi että kun kuullostaa ihanalta tuo hopeatoffee-jäde-versio, taatusti aivan sairaanhyvää 😛 Tämä on siitä(kin) hyvä jäätelön pohja, että sitä on helppo muokata oman maun mukaiseksi 🙂

Taru

Juuri tein pakkaseen, huomenna päästään testaamaan 😁

Suklaapossu

Hienoa! Toivottavasti maistui Taru 🙂

Päivi

Oon käyttänyt tätä ohjetta useita kertoja. Toimii myös minkä tahansa jäätelön pohjana, teen esim. mokkapalajäätelöä laittamalla jäätelömassakerrosten väliin mokkapalapohjaa ja kuorrutetta kastikkeeksi. Ainoa huono puoli on, että tämä säilyy tosi huonosti, yleensä syöty parissa päivässä.

Suklaapossu

Hei Päivi! Oih, mokkapalaversiosi kuullostaa tosi herkulliselta! Kiitos vinkistä, tuota pitää kokeilla itsekin joku kerta 🙂

Ansku

Hei! Voiko kondensoidun maidon korvata jotenkin vai löytyyköhän sitä laktoosittomana?

Suklaapossu

Hei Ansku! Kondensoidun maidon laktoosittomana korvaajana voisi tässä toimia kondensoitu kookosmaito, jota löytyy useimpien kauppojen hyllyiltä nykyään. Kannattaa ottaa huomioon, että siitä tulee jäätelöön lievää kookoksen makua, joka sinänsä varmaan sopii kivasti yhteen minttusuklaan kanssa, mutta ei välttämättä maistu kaikille. Toinen vaihtoehto olisi keittää kondensoitu maito itse, jolloin siitä saisi laktoosittoman. Itsetehtyyn kondensoituun maitoon minulta ei löydy ohjetta, mutta googlettamalla niitä löytynee. Ainakin Pullahiirellä muistan nähneeni siihen ohjeita 🙂

Ann-Mari

Oi, oi, tätä täytyy ehdottomasti testata!

Suklaapossu

Hei Ann-Mari! Kiva, että innostuit! 😀 Toivottavasti maistuu sullekin.

Vastaa käyttäjälle Ann-MariPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.