Pehmeät ja muhkeat sämpylät ilman vaivaamista

Muhkeat sämpylät

Muhkeita, pehmeitä ja miltei höttöisiä sämpylöitä ilman vaivaamista? Kyllä vain!

Sekoitettavat, ilman vatkaimia tai vaivaamista valmistuvat taikinat ovat minusta kaikkeista ihanimpia. Ne ovat helppoja ja nopeita ja sopivat loistavasti kaltaiseni keski-ikää lähestyvän perheenäidin kiireiseen arkeen, sillä ne osaltaan auttavat yrityksessä tarpoa ruuhkavuodet läpi.

Helpot pehmeät sämpylät

Myös nämä muhkeat ja kuohkeat sämpylät syntyvät ilman vaivaamista vain sekoittamalla aineet yhteen. Taikinan voi tehdä valmiiksi jääkaappiin illalla odottamaan aamupalahetkeä tai aamulla nopeasti ennen töihin lähtöä auttamaan illan kiireissä. Jos taikinan ehtii tekemään vasta töiden jälkeen, siitä ehtii silti tekemään uunituoreita sämpylöitä, kun vain taikina ehtii rauhassa kohota huoneenlämmössä parisen tuntia. Vaikka kohottamiseen kuluu aikaa, sinä aikana pystyy tekemään vaikka mitä muuta.

Valmis sämpylätaikina

Sämpylöiden tekeminen on siis joka tapauksessa tavallista helpompaa, sillä käsiä ei tarvitse missään vaiheessa upottaa taikinaan vaan sekoittaminen tapahtuu puuhaarukalla tai vastaavalla. Kohottamisen jälkeen taikina muotoillaan sämpylöiksi ja jatketaan kohottamista vielä hetki. Hetken päästä huoneeseen leijaa uunituoreen sämpylän tuoksi. Nopeasta tekotavasta huolimatta lopputulos on siis todella hyvä.

Sämpylätaikina helposti

Yksi minulle rentouttavimmista hetkistä on se, kun saan istua kampaajan tuolissa ja pääsen plaraamaan lehtien ruoka-ohjeita täysin rauhassa. Näitä ihania hetkiä saan muutaman kuukauden välein. Viime keväänä, kampaamotuolissa istuessani nappasin tapani mukaan Anna-lehden käsiini. Pongasin tuolloin lehdestä tämäntapaisen ohjeen. Olen muokkaillut ohjetta aina tehdessäni esim. jauhojen suhteen ja tykästyin tähän versioon, jossa osa valkoisesta vehnäjauhosta on korvattu speltillä. Kovin suurta osaa jauhoista ei kuitenkaan kannata korvata speltillä, sillä tällöin lopputuloksesta saattaa tulla hieman tahmea.

Nopea sämpylätaikina ja pehmeä ja mehevät sämpylät

Tällä ohjeella saat siis muhkeat ja pehmeät sämpylät. Kurkkaa myös ohje, jolla syntyy rapeita sämpylöitä. Nekin syntyvät yhtä helposti ilman vaivaamista!

Pehmeät ja muhkeat sämpylät ilman vaivaamista

12 sämpylää

Aineet:

1 pss kuivahiivaa

1 dl lämmintä vettä

1 rkl sokeria

 

7 dl vehnäjauhoja

3 dl spelttijauhoja (tai tavallisia vehnäjauhoja)

0.5 rkl suolaa

2 rkl sokeria

 

50 g voita sulatettuna

2 munaa

3 dl lämmintä maitoa

Lisäksi:

voita voiteluun

Ohje:

Sekoita kättä hieman lämpimämpi (ei kuitenkaan kuuma) vesi, kuivahiiva ja 1 rkl sokeria keskenään ISOSSA kulhossa. Jätä hiivaseos sivuun odottamaan 5 minuutiksi. Sulata tällä välin voi, lämmitä maito ja sekoita jauhoihin suola ja sokeri.

Sämpyläaineet

Lisää hiivaseokseen loput aineet ja sekoita sekaisin esim. puuhaarukalla. Peitä kulho liinalla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan pariksi tunniksi. Voit myös kohottaa taikinaa jääkaapissa yön yli.

Taikina kohoaa reilusti, joten…

Taikina

…tee taikina isossa kulhossa.

Noussut taikina

Vuoraa n. 25 x 35 cm kokoinen syvä uunipelti leivinpaperilla. Kaada taikina kevyesti jauhotetulla alustalle ja painele ilmakuplat pois. Jaa taikina 12 osaan.

Leikkaa taikina paloiksi

Pyörittele osat sämpylöiksi. Nosta sämpylät uunipellille. Kohota hyvin peitettynä vielä puolisen tuntia.

Pyörittele taikina palloiksi

Paista sämpylöitä 200 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin väriset. Voitele sämpylät heti uunista poisottamisen jälkeen sulatetulla voilla.

Peltisämpylät

Anna jäähtyä hetki ennen nauttimista.

Vinkki:

* Taikinan voi tehdä valmiiksi myös aamulla, kohottaa sen päivällä jääkaapissa ja nauttia uunituoreista sämpylöistä illalla.

* Jos käytät taikinaan pelkkiä vehnäjauhoja, paistoaika saattaa hieman lyhentyä.

 

Kommentit (6)

Voiko spelttijauhojen tilalle laitta sämpyläjauhoja?

Heippa laaran! Speltin sijasta voi toki kokeilla muitakin jauhoja, vaikka juuri sämpyläjauhoja 🙂 Vain mielikuvitus on rajana jauhojen kanssa. Itse olen huomannut, että suurin osa jauhoista on hyvä olla tavallisia valkoisia vehnäjauhoja, jotta koostumus pysyy ihanan kuohkeana. Jos kaikki jauhot ovat vehnäjauhoja, on koostumus ihan superhöttöinen. Tykkään kuitenkin siitä, että joukossa on muitakin jauhoja tuomassa kuituja yms. Uskoisin, että tämä toimii millä jauhoilla varioituna tahansa, kunhan suurin osa on tavisvehnää 🙂

Valitettavasti valkoisista vehnäjauhoista tehdyt sämpylät eivät juuri ole pullaa terveellisemmät. Vielä kun käyttää voita, niin eivät ole ainakaan sydänystävllisiä. Joskus tuntuu, että kaikki terveysvalistus on ollut turhaa. Kehotankin kaikkia, joita terveellinen ravinto kiinnostaa, rohkeasti kokeilemaan valkoisten jauhojen, voin ym. tilalle terveellisempiä vaihtoehtoja. Se kannattaa! Voin vakuuttaa, että maut voivat olla ihan yhtä hyviä, omasta mielestäni parempia, mutta se on myös tottumiskysymys. Kaikilla ei myöskään ole varaa riskeerata terveyden kanssa.

Hei Suklaapossu 🌿🍃 Tää on just se ohje mitä kaipasinkin, en osaa liivatteita käyttää joten tää on mun juttu, kyllä kokeilen!!!!!!!! Kiitos ohjeesta 😊👍

….. Tuli kommentti väärään paikkaan, piti laittaa siihen Geisha juustokakkuun tämä 😂😂, mutta pääasia, että viesti tuli perille 😊😊 Kyllä se on kokeiltava noita sämpylöitäkin.

Hei Sari! 🙂 Kiva, että innostuit liivatteettoman Geishajuustokakun ohjeesta. Ja samalla myös näistä sämpylöistä 😉

Kommentoi juttua: Pehmeät ja muhkeat sämpylät ilman vaivaamista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X