Suklaapossu

Pehmeät laskiaispullat

Kyllä tuore pulla ja erityisesti laskiaspulla vain on hyvää! Laskiaistiistai on ensi viikolla ja sen kunniaksi tein meille jo laskiaispullia. Viime vuonna kokeilin kinuskisia versioita puolukalla höystettynä ja tänäkin vuonna suunnittelin tekeväni hieman erilaisia pullia. Lopulta kuitenkin perinteet voittivat ja päädyin melko perusversioon. Oih, kyllä vain olivat hyviä! Oispa Laskiainen useamminkin 🙂

Pehmeästä ja vähän jauhoja sisältävästä taikinasta tulee ne parhaimmat pullat. Tällä kertaa tein extrapehmeän pullataikinan, joka juuri ja juuri irtosi kulhon reunoilta ensimmäisen vaivaamisen jälkeen, mutta takertui käsiin vielä suht reilusti. Kohotuksen jälkeen taikina oli melko velton oloinen ja tuntui, että sitkoa puuttui. Taitoin taikinaa vielä muutaman kerran vähän kuin olisin taitellut tyynyliina tai viikannut paitoja tai housuja kasaan. Taikina alkoi muutaman taittamisen jälkeen tuntumaan kimmoisalta ja sitko lisääntyi huimasti. Tai ainakin se alkoi tuntua käsiin joustavammalta ja siitä oli helppo pyöritellä pieniä palloja. Loppukohotus ja paisto. Ja voih, kyllä tuli hyviä pullia. Niin pehmeitä ja herkullisia.

Väliin vielä hieman mansikkahilloa ja vaniljakreemillä paksennettua kermavaahtoa (jota taidetaan joissakin piireissä leipurin kermaksikin kutsua?). Kreemi teki täytteestä paksumman ja antoi siihen samalla makua.

Aikaisempi pullanleipomiskammoni taitaa vihdoin olla voitettu. Yleiskone on taikinan vaivaamisessa mahdottoman suuri apu kaltaiselleni ei-kiitos-taikinaa-sormien-väliin -tyypille. Ilman sitä olisi meidän perheen pullasyöntikerrat tooodella harvassa.

Laskiaispullat

n. 22 kpl Taikina:

5 dl maitoa

50 g hiivaa

1 rkl kardemummaa

1.5 dl sokeria

2 tl suolaa

1 munaa

n. 14 dl jauhoja

150 g voita huoneenlämpöisinä palasina 

Voiteluun/päälle:

1 muna

raesokeria/mantelilastuja tms. 

Täyte:

2.5 dl kuohukermaa 1 dl vaniljakreemijauhetta 2 dl vettä mansikkahilloa 

Päälle:

tomusokeria Ohje:

Tee pullataikina: Lisää kardemumma maidon joukkoon ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi vaikkapa mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Laita neste yleiskoneen kulhoon. Lisää muna, 10 dl jauhoja sekä suola. Vatkaa voimakkaasti, kunnes kaikki jauhot ovat kunnolla sekoittuneet joukkoon.Alusta taikinaa kimmoisaksi lisäämällä jauhoja pikku hiljaa samalla taikinaa vaivaten pienellä teholla. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista, lisää huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja vaivaa se vielä taikinan joukkoon. Taikina saa olla löysähköä, mutta kuitenkin sellainen, että sitä pystyy käsittelemään käsin. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan n. puoleksi tunniksi, kunnes taikina on kaksinkertainen. Hyvä kohotuspaikka on melko kuumaa vettä sisältävä vesiallas.

Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa molempia taikinanpaloja vielä hetki käännellen niitä kaksinkerroin. Näin sitko lisääntyy. Jaa kumpikin taikinan pala noin 12 yhtä suureen osaan. Pyörittele pulliksi ja laita kohoamaan lämpimään paikkaan. Anna nousta kaksinkertaiseksi.

Voitele kohonneet pullat munalla ja ripottele päälle halutessasi raesokeria tai vaikka mantelilastuja. Voit myös jättää pinnan paljaaksi (eli voidella vain munalla), ja ripotella kypsyneiden pullien päälle tomusokeria. Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja pulla tuntuu käteen otettuna suht kevyeltä.

Tee täyte. Sekoita vesi ja vaniljakreemijauhe keskenään. Anna vetäytyä n. 5 minuuttia. Vatkaa tällä välin kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon paksuuntunut vaniljakreemitahna. Lusikoi kermavaahto pursotuspussiin (jos et omista pussia, niin kerman voi lusikoida pullien päälle.)

Leikkaa jäähtyneiden pullien päältä hattu pois ennen täyttämistä. Lusikoita hieman hilloa pullan päälle. Pursottele kreemillä maustettua kermavaahtoa reunoille. Tai jos haluat, voit pursotella kermaa hieman reilumminkin, vaikka kokonaan myös hillon päälle (näin tein itse).

Sirottele halutessasi tomusokeria valmiin pullan pinnalle ja nauti 🙂

Vinkki:

* Pullat ovat parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna. Pakasta täyttämättömät ja ylijääneet pullat myöhempää käyttöä varten heti kun ne ovat jäähtyneet. 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pehmeät laskiaispullat

Marenki Unelmia

Oih, miten herkullisen näköisiä laskiaispullia! 🙂

Suklaapossu

Kiitos Marenki Unelmia 🙂 Tällaiset pullat maistuvat aina 🙂

Jack Bauer

Minäkin kokeilin näiden innoittamana leipurinkermaa täytteenä:)

Suklaapossu

Kiva, että sain sinut kokeilemaan 🙂 Jäin vielä miettimään, miten leipurinkermatäyte maistui sinulle.. 🙂

Vastaa käyttäjälle Marenki UnelmiaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *