Suklaapossu

Pehmeät piparkakut

Mehevä piparkakku

Mulla on ollut haaveissa jo monen vuoden ajan tehdä pehmeitä piparkakkuja. Aina silloin tällöin olen testaillut eri versioita, mutta mikään ei ole oikein miellyttänyt. Tänä vuonna päätin ottaa härkää sarvista ja miettiä, mitä oikein ajattelen siitä pehmeydestä. Tarkoittaako haaveilemani koostumus pumpulista pehmeyttä ja ilmavuutta vai raskasta ja märkää taikinaa. Päädyin siihen lopputulokseen, että ensin koitan pumpulisen pehmeitä ja keveitä keksejä. Ja ehkä sitten myöhemmin niitä kosteita ja sitkeitä, vaikka Subway-tyyppisiä keksejä piparkakuksi maustettuna.

Nämä keksit ovat kyllä kaikkea sitä mitä toivoin. Paitsi se uunituoreen keksin ilmavuus oli aikamoinen yllätys, positiivisessa mielessä! Uunituoreet keksit ovat suussasulavan ilmavia, kuin pilvet. Katsokaa vaikka tuota keksin sisustaa. Näyttääkö se näissä kuvissakin siltä, kuin se olisi pieni kostea kakun pala? Mikäli ei näytä, niin vika on vain kuvaajassa..

Pehmeä piparkakku

Keksitaikinan salaisuus piilee osin tuorejuustossa, joka tekee omat taikansa. Sen vuoksi taikina on ensinnäkin kevyempi ja lisäksi se mehevöittää keksit ja pitää ne kauan kosteina. Nami!

Koska piparitaikina on yleensä se paras osa piparkakuissa, olihan tätäkin taikinaa pakko maistaa. Siis ihan vain testimielessä. Taikina oli todella herkullista, siis niiiiin ihanan pehmeää ja kuohkea ja ja… Olisin voinut kauhoa sitä suuhuni vaikka hieman enemmänkin. Yritin putsailla sekoittamiseen käyttämääni nuolijaa kulhon reunaan, mutta taikina oli todella tahmeaa. En saanut puhdistettua nuolijaa kulhon reunaan kunnolla. Tai en tiedä yritinkö edes tarpeeksi. Onneksi. Koska nuolija oli ja pysyi tahmean taikinan vallassa, se oli ihan pakko nuolla puhtaaksi. Ja maistaa varmuudeksi lisää taikinakulhosta, jos vaikka nuolijassa oleva taikina ei ollutkaan täysin sekaisin. Ja taisi siinä samalla mennä vähän lisääkin taikinaa. Hups!

Mutta silti mun on vaan pakko myöntää, että vaikka tämä taikina olikin hyvää, on tavallinen piparitaikina ehkä vielä hitusen parempi. Tai ainakin koukuttavampaa. Tai ainakin enemmän lapsuuden makuinen. Mutta kun verrataan valmiita keksejä, niin nämä vs. tavalliset piparkakut. Voiton vie… No mutta hei, enpäs kerrokaan sitä. Sen voi kukin päättää itse.

Pehmeä piparkakun makuinen keksi

Taikinapallerot pyöritellään tomusokerissa ennen paistoa. Se tekee keksien pinnasta tuollaisen hauskan, repaleisen lumisen näköisen. Myös tuo pinnalla oleva tomusokerikerros on parhaimmillaan heti tuoreeltaan. Seuraavina päivinä ilmavuus hieman kärsii, mutta keksit ovat maistuvat edelleen pehmeiltä ja kuorrutuskin maistuu makealta. Keksit säilyvät hyvin suojattuna pehmeinä ainakin muutaman päivän. Tätä pidempää säilymisaikaa en harmittavasti pysty lupaamaan, sillä keksit ainakin meillä katosivat ennen kuin ehtivät vanheta yhtään pidempään.

Soft gingerbread cookies

Vähän aikaa jo mietin, voinko sanoa tällaisia muodottomia, röpelöisiä keksejä kutsua lainkaan piparkakuiksi. Vai pitääkö piparkakun olla aina kaulittava, muotilla otettu keksi tai muuten vain muotoiltu keksi. Päätin lopulta, että koska nämä maistuvat ja tuoksuvat piparkakuilla, kutsun niitä myös piparkakuiksi.

Ennen kuin pölpötän enempää, tässä tulee ohje. Alkoiko jo tehdä mieli?

Pehmeät piparkakut

n. 35 kpl (riippuen keksien koosta sekä siitä, paljonko taikinaa tulee syötyä ennen keksien tekemistä)

Aineet:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

125 g voita huoneenlämpöisenä

1 dl sokeria

1.25 dl fariinisokeria

1 rkl tummaa siirappia

0.5 tl suolaa

1 muna

4.25 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

0.25 tl soodaa

2 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1 tl kardemummaa

1 tl neilikkaa

Lisäksi:

n. 2.5 dl tomusokeria

Ohje:

Vatkaa rasva ja tuorejuusto kunnolla sekaisin vatkaimella noin 1 minuutin ajan. Lisää joukkoon sokerit, tumma siirappi sekä suola ja vatkaa, kunnes sokeri on kokonaan liuennut joukkoon. Tällöin seos on vaahtomaista. Lisää muna ja jatka vielä voimakasta vatkaamista noin 1-2 minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa.

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, sooda ja mausteet.

Sekoita jauhoseos voi-tuorejuusto-sokeri-seoksen joukkoon varovasti käännellen, kunnes kaikki aineet ovat juuri ja juuri sekoittuneet keskenään.

Taikina on tässä vaiheessa kuohkeaa ja tahmaista.

Vuoraa taikinakulho kelmulla, paina kelmu varovasti taikinan päälle ja laita kulho jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai yön yli.

Muotoile jäähtyneestä, kiinteästä taikinasta n. 2 cm kokoisia palloja. Pyörittele pallot tomusokerissa ja laita sivuun odottamaan.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Pyörittele pallot vielä toisen kerran tomusokerissa ja yritä saada niihin tarttumaan mahdollisimman paljon tomusokeria. Nosta kahteen kertaan tomusokeroidut pallot kahden pellin päälle. Jätä pallojen väliin n. 5 cm väliä, jotta keksit pääsevät leviämään rauhassa.

Paista n. 180 asteessa n. 10 minuuttia. Keksien ei kuulu saada väriä, vaan ne on hyvä ottaa pois uunista heti, kun reunat ovat kiinteytyneet ja keskusta melkein kypsä.

Vinkki:

* Mausta taikina oman maun mukaan. Ohjeessa mainituilla määrillä tulee miedon piparkakun makuiset keksit. Jos pidät voimakkaan makuisista, lisää makusi mukaan esim. 1.5-kertainen määrä kaikkia mausteita.

Pehmeä ja mehevä

 

Joulu keksi

Huomisen Kotiliesi-blogit luukun avaa ihana Sofia Frutti di mutsi -blogista <3


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pehmeät piparkakut

Ilona

Mitähän tummaa taikinaan lisätään 1rkl? ?

Suklaapossu

Tuossa alempana Lena jo arvaili ihan oikein, eli ainesosaluettelosta oli tipahtanut ”siirappi” vahingossa pois. Kiitos kun kysyit, niin sain lisättyä puuttuvan sanan oikeaan kohtaan 🙂

Lena

Ilona, siirappia – sana loytyy kun luet ohjeen.
Itse aion huomenna tehda taikinan ja paistan kun on sopiva hetki. Kiitos ohjesta!

Suklaapossu

Kiitos Lena, näin se tosiaan on että siirappi puuttui.. Korjasinkin sen suoraan ohjeeseen. Mahtavaa, että innostuit ohjeesta! Muista paistaa keksit just ja just kypsiksi. Kun sormella koittaa keksin keskeltä, niin se saa olla siitä vielä hitusen raa’an oloinen, ei siin mieluusti ihan jämäkkä. Keksi jälkikypsyy uunistaottamisen jälkeen vielä hieman ja jää ihanan meheväksi, kunhan ei paista liikaa. Mä täällä aloin jo jänskäämään, mitä mahdat tykätä valmiista kekseistä, toivottavasti yhtä paljon mitä itsekin 🙂

Pp

Kannattaako näitä säilyttää jääkaapissa vai meneekö ihan huoneenlämmössä?

Suklaapossu

Mä säilyttelin ihan vain huoneenlämmössä ne pari, kolme päivää, mitä ne meillä säilyivät 🙂 Pidempiaikaista säilytystä varten keksit voi toki laittaa viileämpään paikkaan. Nämä ovat kuitenkin parhaimmillaan heti pian tuoreena nautittuna, joten enemmin suosittelen pikaista tuhoamista pidempiaikaisen säilytyksen sijaan 🙂

Pikkuleipuri

Moikka! Aloitin juuri tekemään taikinaa, mutta se ei kuohkeudu munan lisäämisen jälkeen, vaan on aivan litkua. Mistä voisi johtua ja mitä asialle voi tehdä?

Suklaapossu

Moikka Pikkuleipuri. Ihme ja kumma juttu tuo, että seos on mennyt täysin litkuksi… Minkälainen taikina oli siinä vaiheessa, kun olit saanut vatkattua tuorejuuston, voin ja sokerit keskenään sekaisin? Sen pitäisi olla siinä vaiheessa melko kuohkeaa. Lisäsitkö munan joukkoon voimakkaasti sähkövatkaimella tms. vatkaten? Onko se kenties hieman ryynimäistä? Jos näin on, niin seos on todennäköisesti juoksettunut ja siihen auttaa usein se, että vatkaa joukkoon lusikallisen jauhoja. Muuta keinoa en tähän hätään keksi. Toivottavasti mahdollinen jauholisä auttaa 🙂

Jessica

Tosi hyvä resepti?? Minulla jäi myös litkun oloiseksi ennen jauhojen/mausteiden lisäämistä mutta hyvää tuli silti! Yön yli oli jääkaapissa ja oli tosi kiinteä taikina pyöritellä palloja. Loppu tulos oli juurikin pehmeän ilmava ja erittäin hyvän makuinen niin kuin ohje lupasikin❤️

Suklaapossu

Jännä, että taikina käyttäytyi noin eri tavoin kuin itselläni. Mutta pääasia on, että lopputulos oli juuri sellainen kuin piti. Kiitos Jessica kommentistasi ja ihanaa joulunodotusta <3

Gl

Onnistuisikohan tehdä gluteenittomina? Ja millä jauholla..

Suklaapossu

Heippa Gl 🙂 Harmittavasti en uskalla luvata, että nämä onnistuisivat gluteenittomina samalla tavalla kuin vehnäjauhoista. Tuo olisi kuitenkin todella mielenkiintoista kokeilla! 🙂 Olen monilta kuullut, että Semperin Fin mix-jauhot olisivat hyviä vähän kaikkeen, ehkäpä ne sopisivat myös näihin…

Pirjo

Kuuluuko näiden kaikkien aineiden olla huoneenlämpöisiä? Itselläni juoksettui myös tuo taikina, kun lisäsin jääkaappi kylmän kananmunan seokseen. Muut aineet oli nimittäin jo kerinneet lämmetä.

Ei sinulta kirjaa olisi tulossa näistä resepteistä? On nimittäin niin monta suosikkia löytynyt, että olisi kiva saada ne printtiversiona. 🙂

Suklaapossu

Juoksettuminen voi tosiaan johtua kylmistä munista. Itse säilytän munat aina huoneenlämmössä, niin en huomannut ottaa tuota huomioon. Munien lisäämisen jälkeen juoksettuneen massan saa useimmiten korjattua vatkaamalla joukkoon pienen määrän jauhoja. Tätä kannattaa kokeilla seuraavaksi, jos törmää samaan juoksettumisongelmaan 🙂

Kiva kun kysyit kirjasta 🙂 Olen itse asiassa jokunen vuosi sitten tehnyt alustavaa versiota kirjasta, josta löytyisi mm. lemppariohjeeni. Tällä hetkellä lapsiperhearki on kuitenkin niin kiireistä, ettei aikaa oikein tahdo löytyä. Mutta ehkä vielä joskus 🙂

Herkullista Joulun aikaa Pirjo! <3

Pirjo

Tein jo viime vuonna näitä ja taisi silloinkin juoksettua. Vaikka en jauhoja lisäillytkään, oli lopputulos yhtä loistava kuin lupailitkin. 🙂
Mielenkiinnolla jään odottamaan, josko sinulta se kirja tulisi vielä joku päivä!
Rentouttavaa Joulun aikaa myös sinulle! 🙂

Suklaapossu

Hienoa, että onnistuivat juoksettumisesta huolimatta 🙂 Kiitos Pirjo, ja oikein ihanaa alkavaa vuotta sinulle!

Siina

Säilyvätkö nämä huoneenlämmössä vai pitääkö säilyttää jääkaapissa?

Suklaapossu

Meillä nämä säilytettiin huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa sen muutaman päivän, mitä nämä säilyivät ennen katoamistaan. Pidempiaikaiseen säilytykseen jääkaappi voisi olla parempi. Keksit ovat kuitenkin ehdottomasti parhaimmillaan tuoreena, joten kovin pitkää säilytysaikaa en suosittele.

Jaska

Hyvä resepti. Teen uudestaan Jouluna

Suklaapossu

Loistavaa, ihana kuulla Jaska! 🙂

Martta

Voiko tuorejuustoa korvata jotenkin?

Suklaapossu

Hei Martta 🙂 Harmittavasti en uskalla luvata, että jokin muu tuote toimisi tässä samalla tavalla kuin tuorejuusto. Onko tuorejuuston välttelylle jokin tietty syy?

Riitta

Hei,kävisikö tähän maustettu tuorejuusto esimerkiksi appelsiini tai vanilja.

Vastaa käyttäjälle JaskaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *