Pellillinen lihapiirakkaa, peltilihis, peltilihapiirakka

Peltilihis, peltilihapiirakka, pellillinen lihapiirakkaa. En osannut päättää millä nimellä kutsuisin tätä uunissa paistuvaa lihapiirakkaa, joten se sai samantein useammankin mieleen juolahtaneen nimen. Tässä lihiksessä rahkavoitaikinasta tehty kuoriosa kätkee sisäänsä paksun kerroksen riisi-jauhelihaseosta. Ihanaa herkkua tällaisiin pimeisiin loppusyksyn ja kylmiin talven hetkiin.
Ihastuin keväällä itsetehtyihin, uunissa paistettaviin lihapiirakoihin. Silloin suunnittelin tekeväni niitä uudestaan viimeistään lasten synttäreille. Kun lasten synttärihetki koitti, huomasin kuitenkin aikataulun olevan niin tiukka, ettei hiivapohjaisen taikinan tekemiseen ollut aikaa. En kuitenkaan päässyt lihapiirakka-ajatuksesta eroon ja hetken pohtimisen jälkeen se ajauts pälkähti päähän: Lihapiirakanhan voi tehdä myös pellillä! En olekaan tehnyt koskaan peltilihapiirakkaa, joten pakkohan sitä oli kokeilla. Pellillä tehdessä tekoaika lyhenee, mutta mausta tuskin tarvitsisi luopua. Vai tarvitsisiko? Lihapiirakan herkullisuuden salaisuus on kiinni enimmäkseen täytteen maustamisesta sekä kuoriosan herkullisuudesta. Rahka-voitaikina on todella ihana taikina, ja siinä on maku kohdillaan. Kun sellaisen taikinan sisälle laittaa sopivasti maustetun riisi-jauhelihasötkötyksen, on maukas lihapiirakka valmis. Ja paljon nopeammin, kuin yksittäisten lihapiirakoiden väsääminen. Itse maustoin piirakkaa ohjeessa olevalla tavalla ja piirakasta tuli sopivan mieto lasten suihin. Itse ehkä tykkäisin, jos mausteita olisi hieman enemmänkin. Esim. lämmittävä chili voisi sopia joukkoon tosi ihanasti, nams.
Piirakka on muuten täysin munaton, jotta uskalsin maistattaa myös pikkujätkällemme tätä. Munattomuuden takia hujautin täytteen joukkoon muista leivonnaisista ylijääneen juustoraasteen liimaamaan täytteen aineita yhteen. Ja hienosti toimi, hyvin ne pysyivätkin kasassa, kuten varmaan kuvistakin huomaatte. Jätin samasta syystä myös piirakan voitelun väliin. Laitoin ohjeeseen kuitenkin vaihtoehdon, että piirakan voi halutessaan myös voidella kananmunalla. Niin siihen saa kauniin värin ja kiillon 🙂
Pellillinen lihapiirakkaa uunissa
pienehkö, noin 20 cm x 40 cm pellille
Pohja ja kansi:
1 annos rahkavoitaikinaa
Täyte:
400 g naudan vähärasvaista jauhelihaa
1 sipuli
1 tl valkosipulimurskaa tai 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
n. 1 tl suolaa
n. 1 tl paprikajauhetta
ripaus jauhettua maustepippuria
1.5 dl pitkäjyväistä riisiä
0.5-1 kpl lihaliemikuutiota
4 dl vettä
100 g raastettua punaleima-emmentaljuustoa
(Voitelu halutessa munalla)
Ohje:
Tee rahka-voitaikina erillisen ohjeen mukaan ainakin muutamaa tuntia ennen täytteen tekemistä. Nosta taikina jääkaappiin vetäytymään.
Tee täyte pilkkomalla sipuli hienoksi. Paista jauheliha kypsäksi yhdessä hienonnetun sipulin ja valkosipulimurskan kanssa. Mausta jauheliha suolalla, paprikajauheella ja pippurilla. Jätä jauheliha odottamaan. Kypsennä myös riisi lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Sekoita jauhelihaseos, kypsä riisi sekä juustoraaste keskenään. Maista ja mausta halussasi lisää (ks. vinkkiosio alempaa).
Jaa kylmässä seissyt taikina kahteen osaan. Kaulitse toinen taikinan puolikas muutama sentti peltiä suuremmaksi. Nosta taikinalevy leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja nosta myös reunoille.
Levitä päälle jauheliha-riisi-juustoseos.
Kaulitse myös toinen taikinalevy hieman peltiä isommaksi. Nosta se täytteen päälle ja painele reunat yhteen alimpana olevan piirakan reunojen kanssa. Suunnilleen tähän tyyliin.
Pistele piirakan pinnalle vielä haarukalla reikiä.
(Voitele piirakan pinta halutessasi munalla.) Paista 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes pintaan on tullut väriä.
Vinkki:
* Piirakka on ohjeen mukaan tehtynä kokonaan munaton. Tämän takia piirakan pinta ei ole niin kiiltävä, kuin voisi olla. Jos munattomuus ei ole pakollista ja haluat pintaan kiiltävän värin, voitele pinta munalla ennen paistamista.
* Mausta jauhelihaseos oman maun mukaan. Muista maustaessasi, että taikinakuoren sisällä maut miedontuvat.
* Saat normaalikokoisen pellillisen piirakkaa tuplaamalla aineet.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pellillinen lihapiirakkaa, peltilihis, peltilihapiirakka
Laittaisin riisin tilalle ohrasuurimoita ja söisin lihaliemen kanssa 💚
Ohrasuurimot kuullostaa oikein hyvältä täytevaihtoehdolta 🙂