Perinteinen taatelikakku

Taatelikakku on yksi joulun suosituimmista kahvikakuista, ellei jopa se suosituin. Perinteistä taatelikakkuohjetta ei tästä huolimatta ole kuitenkaan ole löytynyt blogistani aiemmin, mutta nyt oli hyvä hetki korjata tuo tilanne ja tuoda myös sellainen ohje tänne. Tässäpä siis vihdoinkin tulee ihanan mehevän ja pehmoisen taatelikakun ohje. Pst. maistelin tästä juuri palasen ja oli hilkulla, etten olisi syönyt koko kakkua lounaakseni…

Pehmeä joulun kahvikakku taatelista

Olen tehnyt tätä ennen taatelikakkua vain kahdesti, vaikka lapsuudenkodissani sitä oli tarjolla joka vuosi. Ensimmäisellä kerralla tahmean taatelikakun päälle päätyi kinuskia ja kakku oli to-del-la ihana. Toisella kerralla kokeilin lukijoiden suosituksesta suklaista taatelikakkua, jossa lopulta maistui suklaa enemmän kuin itse taateli. Ei tosin yhtään huonompi juttu sekään, jos minulta kysytään.

Tällä kertaa kaivoin esille kaksi äitini reseptilaatikossa aikoinaan ollutta taatelikakkuohjetta ja kokeilin toista niistä. Ainesosien yhteyteen kirjoitettu ohje oli kerrottu erittäin lyhyesti ja seikkaperäisesti, joten tein sen niinkuin parhaakseni näin. Kakun oikeaa tekotapaa arvuutellessa tuli sellainen olo, kuin olisin ollut Koko suomi leipoo-ohjelmassa arvuuttelemassa miten se kuuluu tehdä 🙂 Keittelin siis taatelit vedessä ja soseutin ne. Lisäsin voin ja vatkasin munat joukkoon. Vielä kermaviilin ja kuivien aineiden lisäys ja taikina oli valmis paistettavaksi..

Taatelikakku helppo

Kakusta tuli tosi, siis tosi hyvä ja voisin miltei sanoa, että useamman vuosikymmenen pelko taatelikakkua kohtaan kaikkosi lopullisesti tätä maistellessani. En tiedä onko syynä oma ikäni vai taatelien soseuttaminen. Lapsuuteni kakusta nimittäin löytyi pieniä taatelinpaloja, jotka eivät ainakaan silloin tehneet kakulle kunniaa. Tämä kakku sen sijaan on ihanan mehevä ja pehmeä ja makeutta löytyy juuri sopivasti. Nam!

Perinteinen, mehevä taatelikakku

Aineet noin 2 litran vuokaan:

1 pussillinen (a´200 g) kivettömiä taateleita

2 dl vettä

1 dl sokeria

200 g voita huoneenlämpöisenä

2 munaa

1.33 dl (= 1 1/3 dl) kermaviiliä (tai piimää)

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa

4 dl vehnäjauhoja

Ohje:

Sulata voi ja jätä sivuun jäähtymään. Keitä taatelit vedessä kypsiksi. Tähän kuluu aikaa noin 10-20 minuuttia. Soseuta pehmenneet taatelit sauvasekoittimella sileäksi soseeksi. Lisää taatelisoseen joukkoon sokeri sekä sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Laita tällä välin uuni lämpeämään 175 asteeseen (ks. vinkkiosio alempaa).

Vatkaa munat yksitellen sähkövatkaimella taateliseoksen joukkoon. Vatkaa jokaisen munan jälkeen 15-30 sekuntia voimakkaasti vatkaten. Mitä kauemmin vatkaat, sitä ilmavampaa kakusta tulee. Sekoita joukkoon myös kermaviili. Lisää vielä keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat.

Voitele n. 2 litran vetoinen vuoka ja kaada taikina siihen. Paista 175 asteessa noin 1 tunti. Uuneissa ja vuoissa on eroja, joten tarkkaile kypsymistä 45 minuutin paistoajan jälkeen (ks. vinkkiosio alempaa). Kun kakku tuntuu pinnalta koitettuna kypsältä, kokeile kypsyys vielä tökkäämällä tikku paksuimpaan kohtaa kakkua. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja käännä se sen jälkeen

Vinkit:

* Uuneissa on eroja ja myös vuoan materiaalilla on vaikutusta siihen, kuinka nopeasti ja tasaisesti kakku kypsyy. Jos kakun pinta repeilee ja nousee laitoja korkeammalle, kannattaa kokeilla seuraavalla kerralla matalampaa, noin 160 asteen lämpötilaa.

* Älä suotta paista kakkua liian kauan, ettei se kuivu suottas.

* Taatelikakku säilyy pitkään hyvänä ilmatiiviisti suojattuna.

Laskin valmiiksi aineet myös isompaa vuokaa varten tähän alapuolelle. Käytössäni ollut sydänvuoka on noin 2.5 litrainen ja tein siihen tämän kokoisen taikinan. Oli kuitenkin siinä ja siinä, että taikina pysyi vuoassa uunissa ollessaan, joten tähän kannattaa käyttää suosiolla hieman isompaa vuokaa.

Aineet isoon, reilun 2.5 litran vuokaan:

1.5 pussillista (a´200 g) = 300 g kivettömiä taateleita

3 dl vettä

1.5 dl sokeria

300 g voita huoneenlämpöisenä

3 munaa

2 dl kermaviiliä (tai piimää)

1.5 tl vaniljasokeria

1.5 tl leivinjauhetta

3 tl soodaa

6 dl vehnäjauhoja

Ohje:

Tee kuten ylempänä. Huomaa, että paistoaika saattaa olla hieman pidempi.

Mehevä taatelikakku

Kommentit (2)

Saman reseptin sain koulun kotitaloustunnilta 60-luvulla . Siitä asti meidän perheen joulukakku on tehty tällä ohjeella. Pari kertaa olen kokeillut suklaista versiota, mutta tällä mennään myös tänä vuonna.
Ps. Olit ymmärtänyt valmistusohjeen oikein 👍

Hei Raija! Kyseessä on siis ilmeisesti hyvinkin yleisessä käytössä oleva ohje. Mutta ei mikään ihme, on niin hyvää. Ja hyvä tietää, että valmistusohje osui kohdilleen 🙂

Kommentoi juttua: Perinteinen taatelikakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X