Persikka-rahkapiirakka

Kummityttö perheineen tuli käymään ja halusin leipoa heille jotain Pääsiäiseen sopivaa. Kauaa ei tarvinnut miettiä, sillä mielestäni persikka sopii Pääsiäiseen. Makean persikan seuraksi sopii ihanasti pehmeä, kostea ja hieman hapan rahkatäyte. Piirakasta tuli erittäin hyvää ja piirakka sai myös kahvipöydässä kehuja.

Persikat olivat tuolla rahkakerroksen alla piilossa. Persikoiden sijasta täytteeseen voi laittaa muitakin hedelmiä, vaikkapa päärynää, ananasta tai aprikoosia. Ja joukkoon voisi sopia myös rommissa liotetut rusinat, mums! Muokkausvaihtoehtoja siis riittää ja jokainen löytää taatusti omaan makuunsa sopivan yhdistelmän. Ja hedelmiä vaihtamalla piirakasta saa helposti muihinkin vuodenaikoihin sopivaa herkullista tarjottavaa. 

Persikka-rahkapiirakka
Muropohja:
125 g voita
1.5 dl sokeria
1 muna
2.5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
500 g maitorahkaa
1.5 dl kermaa
2 munaa
0.75 dl sokeria (maun mukaan)
1.5 rkl vaniljasokeria
n. 5 kpl säilykepersikan puolikasta lohkottuna
Ohje:
Vatkaa voi ja sokeri
vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Lisää joukkoon keskenään
sekoitetut kuivat aineet nopeasti käännellen. Älä vaivaa! Laita taikina
hetkeksi jääkaappiin. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista
pohjaa 200 asteessa n. 10 minuuttia.
Kaada päälle hieman täytettä,
lado päälle persikan siivut ja kaada lopputäyte päälle. Jatka paistamista 175 asteessa
n. 30-35 minuuttia, kunnes pinta hyllyy keskeltä vielä hieman. Se kiinteytyy jäähtyessään.

Vinkki:
* Piirakka on parhaimmillaan kunnolla jäähtyneenä, jääkaappikylmänä eli voit tehdä sen valmiiksi jo päivää tai kahta ennen tarjoilua.

 

Instagram

  • Testailin alkukesästä maidotonta marjamoussea kakun väliin ja voi jehna kun siitä tuli hyvää! Tämä vadelmaa ja mansikka sisältävä mousse oli niin herkkua, etten kakkua syödessä edes muistanut siinä olevan mitään erilaista. Nams! Ohje tähän marjamousseen löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/
#marjamousse #mansikka #vadelma #kakuntäyte #suklaapossu #maidoton #nomilk #strawberry #rasberry #cakefilling #yummy
  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit
  • Oletko jo osallistunut blogissani olevaan arvontaan, jossa voi voittaa kaksi lippua Taste of Helsinki -tapahtumaan parin viikon päästä? Jollet ole, niin kipin kapin osallistumaan, sillä osallistumisaika päättyy jo huomenna! Ohjeet osallistumiseen löytyy tämän postauksen loppupuolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vinkit-taydellisen-juustokakun-paistamiseen/ Onnea arvontaan jo etukäteen! Pst! Olen myös itse paikalla tuossa tapahtumassa kokkaamassa huippukokin kanssa toista bloggaaja+huippukokki-paria vastaan. Huih, jänskättää jo ihan älysti, mutta hitsit kun on ihana päästä mukaan! #suklaapossu #arvonta #tasteofhelsinki
  • Tarhatädeille lähti tällä kertaa kiitoksena kuluneesta vuodesta suht perinteinen, mutta herkullinen raparperipiirakka. #suklaapossu #munaton #maidoton #raparperipiirakka #rhubarb #pie
  • Näitä Cookie popseja tarjoiltiin tänään väitönswn jälkeisessä juhlassa. Ihana kiiltävä kulta teki lime-popseista erityisen juhlavia. Maistuivat myös tosi hyviltä, raikkailta 😘 #väitös #pikkumakeat #suklaapossu #cookiepops
  • Ihanaa äitienpäivää! 🌺🎂💕 Mein tytöt leipoivat mulle isänsä avustuksella Suklaapossun blogista etsimänsä kahden suklaan juustokakun. Isompi tytär harjotteli samalla marmorointia ja odotti jännityksellä miten se onnistui. Hyvä tuli, niin ulkoisesti kuin maullisesti. Koko kakku tuhoutui perheen kesken, hupsis. Ihanaa olla juuri näiden tyttöjen sekä pikkumiehen äiti 💖 #suklaapossu #kahdensuklaankakku #liivatteeton #äitienpäiväkakku #äitienpäivä #äitienpäivä2018 #mother #mothersday #äiti
  • Ihanaa kun aurinko hellii ja pian meillä aletaan grillaamaan. Vinkkaan vielä ennen ulos menemistä, että kokosin blogiin muutamia herkullisia makeita ja suolaisia ohjeita kesän juhliin ja äitienpäiväksi 💖 Jos haluat tehdä vielä jotain herkkua huomiseksi, niin vilkaise vinkit blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aitienpaivan-makeat-ja-suolaiset-leivonnaiset/
#vinkki #äitienpäivä #suolaiset #makeat #leivonnaiset #suklaa #savulohi #kahvikakunmuotoinenkakku #suklaapossu #kotiliesi

suklaapossu

Keskustelu

Ihanan raikasta! Pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti rahka-persikka piiras 🙂

Tämä oli tosi ihanaa 🙂 Mieskin kehuskeli piirakkaa erittäin vuolaasti vielä viimeisiä murusia syödessään ja mietiskeli ääneen syyn olevan silkin pehmeässä rahkatäytteessä. Meillä ei itseasiassa koskaan ole ollut perinteenä tehdä tälläistä piirakkaa Pääsiäiseksi, mutta nyt pitää ehdottomasti ottaa tavaksi 🙂

Todella herkullista! Itse herkkusuuna korvasin reilun puolet rahkatäytteen sokerista fariinisokerilla. Njamii. ��

Kiva kuulla Katriina 🙂 Hyvä idea muuten tuo fariinisokeri. Pitänee itsekin testailla, kiitos vinkistä 🙂

Hei! Ajattelin kokeilla tätä reseptiä kun piirakka näyttää niin herkulliselta. Jäin kuitenkin miettimään persikoiden määrää reseptissä. Siinä kun kehotetaan ostamaan iso tölkillinen persikoita, mutta niissähän on enemmän kuin 5kpl puolikkaita. Eikö pieni purkki siis riittäisi?

Heippa! Pahoittelut, että vastaus tulee vasta nyt. Oletkohan ehtinyt jo leipomaan?

Itselläni tosiaan oli tuo iso tölkki käytössä (mistä jäikin jonkin verran yli) ja merkkasin sen samantein suoraan ohjeeseenkin. Mutta nyt kun aloin miettimään tätä tarkemmin, niin pienen purkin persikkamäärän pitäisi toki riittää 🙂 Kiitos sinulle, korjaankin tuon heti ohjeeseen 🙂

Kyllähän minä ehdin, mutta kiitos vastauksesta. Tyttöä ei yhtään haitannut kun persikoita jäi yli, söi ne mielellään ennen piirakan maistamista. ��

Hyvä, että ylimääräisille persikoille löytyi kohde 🙂 Toivottavasti piirakkakin maistui 🙂

Olisiko tässä pitänyt esipaiston aikana laittaa jotain painoksi pohjan päälle? Esipaistossa reunat valahtivat ja pohja paisui. Yritin niitä sitten lusikan kanssa taputella muotoonsa. Sitten kun jatkoin paistoa täytteen kanssa, niin piirakka ei meinannut millään kypsyä. Taisi olla 45 min. 175 asteessa ja sitten nostin lämmön 200 asteeseen ja siinäkin taisi olla reilun 10 min. Ulkonäkö on vähän erikoinen, reunat räjähtäneet ja täyte melkein tuli yli 🙂 Jännityksellä odotan huomista, että onko pohja kypsynyt kunnolla. Että jos ulkonäkö ei ole kovin häävi, niin toivottavasti se maku on sitten kehutun kaltainen 🙂

Päällisen maku oli hyvä, mutta pohjasta tuli, kuten vähän pelkäsin, aika erikoinen. Olisi ehkä pitänyt jättää esipaisto väliin.

Piirakan tekemisestä on jo sen verran aikaa, etten ole aivan varma, mutta muistaisin että paistoin pohjan ilman painoja yms. Annoitko taikinan olla jääkaapissa ennen kuin painelit sen vuoan pohjalle? Kylmä taikina pysyy paremmin muodossaan esipaiston aikana. Pohja paisui muistaakseni itsellänikin hieman, mutta reunat pysyivät reunoilla.

Entä miten tarkistit piirakan kypsyyden? Piirakka on tarpeeksi kypsä, kun reunat ovat joten kuten kypsyneet ja kiinteytyneet, mutta keskusta höllyy edelleen. Tosin uuneissa on eroja ja kypsyminen saattaa ottaa jollakin uunilla enemmän aikaa 🙂

No mutta kiva kuitenkin, että piirakka sentään oli maistunut, vaikka ulkonäkö olikin räjähtänyt 🙂

Hei!
Minullakin on piiras juuri uunissa ja täälläkin esipaiston aikana piirakan reunat valahtivat vuoan pohjalle. Taikina oli jääkaapissa noin puoli tuntia, ei varmaan siitäkään pitäisi kiinni olla tuo juttu. Onko esipaistaminen jotenkin välttämätöntä, miten piiras onnistuu jos sen jättää vain väliin? Jännityksellä odotan millainen valmis piirakka on.. 😀

Perskikka: Nyt alkaa vaikuttaa siltä, että mulla on ollut pohjan päällä painoja esipaiston aikana, mutta se on jäänyt ohjeesta pois. Esipaistolla varmistetaan se, että pohja ehtii taatusti kypsyä sillä aikaa, kun piirakan täyte ehtii hyytyä. Ilman esipaistoa pohja saattaa jäädä raa’aksi, tai jos pohja kypsyy, täyte ehtii kuivua liikaa ja koostumus kärsii. Eli suosittelisin esipaistoa, sillä tuo kostea täyte on yksi herkullisuuden salaisuus.
Hmm. Jos kylmä jääkaappi ei auta, niin pohjaan voisi lisätä jauhoja, jolloin se pysyy paremmin koossa ja reunoilla. Jos vielä haluat ja uskallat kokeilla, niin laitappa ensi kerralla n. 0.5 dl enemmän jauhoja. Nuo jauhot voivat olla vaikka perunajauhoja, jolloin pohjaosasta tulee kivan pehmoinen. Ilman jauholisää piirakanreunat saa luultavammin pidettyä paikoillaan laittamalla folio niiden ympärille.
No mutta nyt minua kiinnostaa, millainen piirakasta tällä kertaa tuli? 🙂

Varmasti tulee kokeiltua vielä uudelleen, ei piirakka sentään pieleen mennyt! Torstaina leivoin, perjantai-iltana sitten maisteltiin ensimmäisen kerran. Silloin piirakka oli vielä hieman mauton, mutta lauantaina ja sunnuntaina maku oli jo suorastaan mahtava. Pohja oli kypsä, siihen oli tullut kinuskinen maku. Ihan kuin olisi käytetty kondensoitua maitoa tai jotakin oikeaa kinuskia :O Tosi hyvää 🙂 Harmitti kun vuoka tyhjeni, heh! Tuolla ylempänä joku puhui fariinisokerista, korvasin sillä osan pohjan ja täytteen sokerimäärästä, siitä varmaan se kinuskinen makukin tuli.
Kokeilen seuraavalla kerralla lisätä hieman jauhoja, kiinnostaa vielä testata uudestaan. Kiitos vastauksesta 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.