Suklaapossu

Pienen pojan ristiäiskakku lenkkareilla

Pojan ristiäiskakku

Viime viikonloppuna tein pienen pojan ristiäisiin kakun. Kakun päälle toivottiin lenkkareita ja nimeä, sekä turkoosin siniseen taittavaa värimaailmaa (värisävy ei näytä ainakaan omalta tietokoneen ruudulla ihan prikulleen samalta kuin luonnossa, mutta lähellä ollaan.). Muuten sain koristelun suhteen vapaat kädet. Nimen tein Funny Letters-muoteilla. Niillä tulee tuollaisia kivan näköisiä koukeroisia kirjaimia ja ne toimivat jo itsessään koristeina. Jätinkin muun koristelun minimiin, jotta nimi ja tennarit tulisivat kunnolla esille.

Ristiäiskakku

Tällaisia lenkkareita oli taas niin ihana tehdä 🙂 Muokkasin hieman viime kerralla käyttämiäni kaavoja hieman ja muodosta tuli mielestäni vielä paremman näköinen.

Lenkkarit sokerimassasta

Kakkupohjana oli mielettömän mehevän suklaakakkupohja. Olen tehnyt tuota suklaakakkupohjaa todella todella monta kertaa, mutta tällä kertaa homma ei sujunut aivan niin kuin piti ja kakun kanssa meinasi tulla ”hiukan” liian kiire. Tein ensimmäisen kakkupohjan valmiiksi jo hyvissä ajoin täyttöä edeltävänä päivänä, jotta se ehtisi jäähtyä ja kiinteytyä kunnolla. Kun valmistauduin täytteen tekemiseen ja aloin leikkaamaan kakkua, huomasin sen olevan keskeltä raaka. Voi kääk! Onneksi ristiäiset olivat vasta seuraavana päivänä, joten eipä muuta kuin äkkiä uuden pohjan tekoon. Jääkaapissa ei kuitenkaan ollut pohjaan tulevaa ranskankermaa, ja koska lapset olivat päikkäreillä en päässyt käymään kaupassakaan. Onnekseni jääkaapissa oli piimää ja prikulleen sen verran mitä pohjaan tarvitsin, joten sillä mentiin. Pohja uuniin, pikainen jäähdytys ja äkkiä pakkaseen siksi aikaa kunnes se oli tarpeeksi jäähtynyt. Vielä täyte sisään, kakku jääkaappiin hyytymään ja huh, huh, sitten helpotti! Päivän tunnit riittivät kuitenkin ja pääsin seuraavana päivänä jatkamaan kuorrutuksen parissa.

Ihmettelen kyllä vieläkin, miten ensimmäinen pohja saattoi jäädä raa’aksi. Tikutin sitä muutamastakin kohtaa paiston loppupuolella ja tikku tuli puhtaana ulos. Harmittavinta kakkupohjamokassa on se, että piimällä kakusta ei tule aivan niin kostea kuin ranskankermaa  käytettäessä. Vaikka hyvää silti. Ainakin meillä kotona ja töissä ollaan pidetty tällaisestä piimää sisältävästä kakusta kostean moussen kera, joten ehkäpä vahinko ei ollut niin paha, kuin mielessäni kuvittelen.

Suklaakakkupohja sai kaverikseen vadelmaista vadelmamoussea. Laitoin mousseen liivatetta hieman tavallista enemmän, jotta rakenne olisi hieman tiiviimpi ja kakun leikkaus onnistuisi paremmin yhdessä jämäkän suklaakakkupohjan kanssa.

Kakun päällinen oli jälleen valkosuklaamassaa. Valkosuklaamassan kaulitsin hieman normaalia paksummaksi, sillä pelkäsin tumman suklaapohjan vilkkuvan alta, mikäli massaan olisi sattunut tulemaan pienikin repeämän. Otin siis varmalta pohjalta, sillä en halunnut missään nimessä tyriä näin tärkeän kakun ulkonäköä. Massa asettuikin paksuutensa ansiosta kakun päälle melko hienosti. Kamera on näimmä armoton ja kakun reunoilla näkyy muhkuroita, mitä ei luonnossa näkynyt, ainakaan noin selvinä 🙂 Laitoin kakun alareunaan kiertämään ohuen valkosuklaamassasta tehdyn nauhan, sillä se peitti kakun alla pahannäköisesti vilkkuneen kakkualustan.

Kakusta tuli mielestäni oikein kivan näköinen ja se sai ulkonäöstään kehut myös kakun tilaajalta. Toivottavasti kakku oli mieleinen myös maun suhteen 🙂

Tässä vielä koostusti tarkempia tietoja kakusta. Osa samoja juttuja kuin tuossa ylempänä jo kävikin ilmi.

Pienen pojan ristiäiskakku

28 cm vuokaan

Pohjana.

Mehevä suklaakakku pohja (2-kertaisena annoksena, paisto alatasolla 165 asteessa n. 1h 20 min. )

Täytteenä vadelmamousse:

2 dl kuohukermaa (käytin Flora Kuohua)

2 dl vispikermaa (käytin Flora Vispiä)

250 g maitorahkaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

n. 1.75 dl sokeria

1.5 rkl vaniljasokeria

5 rkl (n. 2 sitruunan) sitruunan mehua

5 tl liivatejauhetta

600 g valmista vadelmasosetta

Kuorrute:

Valkosuklaamassaa (tein massan 700 g:sta valkosuklaata)

Valkaisuainetta

Taivaan sinistä ja sinistä pastaväriä

Koristeet:

Kirjaimet sokerimassan ja kaulintamassan sekoitusta

Lenkkarit ja tähdet kaulintamassaa (värjäämiseen käytetty taivaan ja tumman sinistä ja turkoosia pastaväriä)

Lenkkarien nauhat ei-syötävää narua

Ohje:

Aloita kakun teko jo kaksi päivää ennen tarjoilua tekemällä kakkupohja valmiiksi. Leikkaa kakkupohjat kolmeen osaan. Tee myös kuorrutteeksi tarvittava valkosuklaamassa ajoissa, vähintään 12 tuntia ennen kuorrutusta valmiiksi.

Tee täyte vatkaamalla kermat vaahdoksi. Vatkaa joukkoon maitorahka, tuorejuusto, vadelmasose sekä sokerit. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Sekoita liivatejauhe sitruunan mehuun ja anna turvota muutama minuutti. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa välillä sekoittaen, kunnes liivate on sulanut (tähän menee aikaa mikrosta riippuen n. puoli minuuttia). Älä kuitenkaan kuumenna liivatetta kiehuvaksi. Lisää liivateseos ohuena nauhana kerman-seoksen joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen.Täytä kakku. Laita yksi osa tarjoilulautaselle/kakkupahville ja laita ympärille irtopohjavuoan reunaosat. Kakusta tulee suht korkea, joten jos vuoan reunat eivät ole kovin korkeat, saat reunoihin lisäkorkeutta, kun laitat vuoan reunoille reunakalvon tai piirtoheitinkalvosta leikatut palaset. Kaada pohjan päälle hieman vajaa puolet vadelmamoussesta. Laita päälle toinen pohjapala. Kaada päälle melkein kaikki jäljellä olevasta moussesta. Laita viimeinen pohjapala ja levitä pintaan loput moussesta tarttumapinnaksi valkosuklaamassalle. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Poista vuoan reunat. Vuoraa kakku valkosuklaamassalla. Koristele.

Vinkki:

* Jos kakku kootaan kakkupahville, laita kakkupahvin alle myös jokin tukeva alusta. Tuen saa tehtyä esimerkiksi leikkaamalla kahdesta paksusta pahvista hieman kakkua suuremmat ympyrät ja vuoraamalla ne foliolla. Se helpottaa kakun siirtämistä, sillä kakusta tulee painava, ja kakkupahvi itsessään on melko ohut.

Kuvia tuli otettua muutamia ja niitä riittää tähän loppuunkin vielä 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pienen pojan ristiäiskakku lenkkareilla

Anu Lahti

Aivan ihana kakku <3 Suunnitelmissa olisi kokeilla tehdä pieni määrä suklaamassaa oman synttärikakun päälle. Saas nähdä miten onnistuu 🙂

Suklaapossu

No niin, nyt taitaa onnistua kirjoittaminenkin taas. Jostain syystä tässä ei näkynyt aiemmin koko vastaus-laatikkoa, vaikka kuinka klikkailin 😐

Kiitos paljon Anu 🙂 Tuo valkosuklaamassaa on ollut tosi tykätty (myös siis muidenkin kuin itseni mielestä) ja sitä on kokeiltu paljon hyvällä menestyksellä. Uskon, että sinäkin onnistut ja kakustasi tulee todella hieno! Tulen sitten kurkkamaan blogiisi minkälaisen kakun teit 😀

Taru

Todella siisti ja nätti kakku. Kaikki on niin nättiä, varsinkin nuo tossut on ihanat 🙂
Nyt olet onnistunut hienosti noissa kirjaimissa! Olen huomannut, että jos kaulitun massan pinnan antaa hieman kuivahtaa ennen kirjainten tekoa, niin kirjaimet irtoavat helposti muotista 🙂

Suklaapossu

Kiitos paljon Taru 🙂 Itsekin pidin noista tossuista paljon, onnistuivat mielestäni todella hyvin 🙂 Ja kirjaimetkin irtosivat muotista hienosti. Käytän nykyään kirjaimiin seosta, jossa on puolet sokerimassaa ja puolet kaulintamassaa. Hieman tomusokeria pintaan ennen kuin muotin laittaa päälle ja kirjaimet lähtevät irti tosi nätisti. Ennen käytin pelkkää sokerimassaa ja siihen auttoi hyvin tuo kuivattaminen. Tosin jos kuivatti liikaa, kirjaimet halkesivat. Se oli silloin vähän sellaista arpapeliä. Nyt sokeri-+kaulintamassaseoksella toimii nätisti tuoreeltaankin, pienellä tomusokerilisällä.

Anonyymi

Kuinkas monen hengen kakku tämä on? Pitäisi tehdä 20-25 hengen kakkuja viikonloppuun 3 kpl. Vuoka on 26cm, toimisiko mielestäsi vai onko liian pieni? 🙂 t.Pikkupaakari

Suklaapossu

Tämä kakku on n. 25-30 henkilölle. Kakku on melko tuhtia ja voi olla, että riittää käytännössä useammallekin. Kakun menekki toki riippuu aina myös muusta tarjoilusta. Saat 26 cm vuokaan sopivan taikinan kertomalla aineet 1.66:lla. Pikaisesti laskettuna olisi sopivan kokoinen kakku 20-25 henkilölle eli pitäisi olla sopiva 🙂

Sirpa

Testiin lähti tämä kakkupohja. Taisin tosin paistaa sitä liikaa 🙁

Suklaapossu

Harmi, jos kakku paistui liikaa.. Yleensä tämä on ollu melko mehevä myös silloin, jos sitä on paistanut vain liikaa vain hetken. Mutta kuivuu toki, jos tarvittava paistoaika ylittyy roimasti. Onneksi liikaa paistetun ja kuivuneen kakunkin voi usein pelastaa. Kostuttaa vain täytteeseen sopivalla tavalla (esim. maidolla, kahvilla, appelsiinimehulla, baileysillä) 🙂

Tuosta paistamisesta vielä. Paistamisessa on uunikohtaisia eroja, joten kypsyys kannattaa aina tarkistaa tikulla jo ennen ohjeeseen kirjoitetun paistoajan täyttymistä. Jos keskelle kakkua tökätty tikku tulee puhtaana ulos, on kakku kypsää. Kypsyyttä voi arvioida ensin myös koittamalla sormella ja painamalla kevyesti kakun keskustaa. Kun se alkaa tuntua kiinteältä, mutta pehmeältä, on hyvä hetki kokeilla kakkua tikun kanssa. Jos tikkuun tarttuu raakaa taikinaa, jatketaan paistamista vielä. Raaka kakku saattaa tarvita vain 5 minuutin verran lisäaikaa, joten kannattaa pysytellä uunin lähettyvillä. Kypsymiseen vaikuttaa myös vuoan koko ja taikinamassan määrä. Pienempään vuokaan tehty kakku kypsyy vajaassa tunnissa, kun taas isommalla määrällä (isossa vuoassa) menee helposti aikaa 1.5-kertaa enemmän.

Toivottavasti kakku maistui mahdollisesta ylipaistamisesta huolimatta 🙂

Anonyymi

Teitkö sinä myös sen Rufuksen isoveljen Danielin poliisikakun hänen syntymäpäivilleen? 🙂

Vastaa käyttäjälle SirpaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *