Suklaapossu

Pienet vadelmamousseleivokset

Vadelmaleivos on pehmeä mousseleivos

Mein ystävänpäivä meni tänä vuonna sairastellessa ja samalla myös ystävänpäivän leipomiset jäivät väliin. Onneksi ystävänpäiväleivonnaisia voi leivoskella myös muulloin, sillä virallisen ystävänpäivän lisäksi ystävänpäivää voi viettää vaikka joka päivä <3 Teinkin heti sairasteluiden jälkeen tällaisia pieniä vadelmamousseleivoksia, jotka kokosin suoraan silikonisiin sydämen mallisiin muffinssivuokiin. Nuo vuoat ovat käytössä tosi harvoin, mutta sopivat ystävänpäivään tai ystävälle tarjottavaan leivonnaiseen paremmin kuin hyvin. Olen tehnyt niissä mm. näitä donitsin makuisia muffinssejakin. No mutta eipä tuosta vuoasta tällä kertaa sen enempää. Mutta nuo vadelmaleivokset. Kyllä olivat hyviä. Kuohkeita ja vadelmaisia. Leivosten pohjana oli valkosuklaasta ja keksimuruista tehty rapea seos, joka sopii tosi kivasti yhteen hippasen raikkaamman vadelmamoussen kanssa.

Vadelmainen sydän leivonnainen ystävänpäiväksi

Täyte on samantapainen kuin ihanassa vadelmaisessa seminakukakussa, jonka leipasin äitini synttäreille vuosi sitten. Mun piti alunperin laittaa täytteeseen liivatetta vielä hieman enemmän, jotta mousse taatusti pysyisi koossa, kun moussen kippaan pois vuoasta. Mutta hups! Tarkistin liivatteen määrän vielä kertaalleen juuri kun olin saanut leivokset jääkaappiin ja ohoh, sitä menikin vähemmän. Lopulta määrä oli kuitenkin täysin passeli.

Käytin vadelmat mousseen siemenineen, sillä aiemmista kokemuksista olen huomannut, etteivät siemenet tunnu juurikaan valmiissa moussessa. Eikä niitä huomannut nytkään. Jos mousseen muuten käyttää jotain muita marjoja, kannattaa liivatteen määrää hieman säätä (ks. vinkkiosio alempaa).

Täytteen päälle ripottelin valkosuklaalla maustetun keksimuruseoksen. Valmiit leivokset käännetään vuoasta poisotettaessa toisin päin, joten muruseoksesta tulee lopulta leivoksien pohjat. Kokeilin ensimmäistä kertaa tän tyyppistä keksi-valkosuklaayhdistelmää Järisyttävän hyvään sitruunajuustokakkuun ja ihastuin täysin. Tuolloin käytin Marie-keksejä, mutta tällä kertaa kaapissa oli digestivejä, mutta se sopi pohjaan oikein hyvin. Laitoin valkosuklaan joukkoon hieman öljyä, jotta muruseoksesta tuli juuri sopivasti halkeava, eikä liian kova.

Valkosuklaa keksimuru ripotellaan täytteen päälle

Koska leivoksen vadelmamousse on todella pehmoinen ja kuohkea, onnistuu niiden vuoasta poistaminen näppärästi, kun leivokset käyttää pakkasessa. Kun leivos on jäätynyt miltei kokonaan, se on helppo plumpsauttaa pois vuoasta. Leivosten tekemiseen kannattaakin ehdottomasti käyttää silikonista vuokaa, jotta poistaminen onnistuu vaivattomasti.

Ripottelin valkosuklaalla maustettua keksimurua lopuksi koristeeksi valmiiden leivosten päälle ja voih, siinä se vasta olikin erityisen herkullista! Joidenkin vadelmaleivosten päälle lusikoin pieneen nokareen vadelmahilloa ja senkin kanssa leivos oli hyvää. Ehkä jopa hippasen parempaa, kun vadelmaisuus korostui entisestään. Näihin sopisikin täytteen sisään pieni vadelmahillonokare yllätykseksi… Ensi kerralla sitten. Nämä tuhoutuivat tällaisenaankin todella hyvin parhaimpien ystävieni eli perheeni kanssa.

Vadelma mousse leivos on kuohkea

 

 

Tässäpä tulee ohje.

Pienet vadelmamousseleivokset

n. 20 kpl

Täyte:

250 g pakastevadelmia

0.5 dl vettä

2.5 dl Flora Vispiä

200 g vadelmatuorejuustoa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1 rkl vaniljasokeria

1 rkl sokeria

3 rkl vettä

3 tl liivatejauhetta (TAI 6 liivatelehteä)

Pohjamuru:

150 g digestivekeksejä

75 g valkosuklaata

1 rkl öljyä

Päälle:

Esim. ylijäänyttä pohjamurua

Ohje:

Tee ensin mousse. Laita pakastevadelmat ja vesi kattilaan. Keitä vadelmia 2 minuuttia. Jäähdytä kokonaan. Nopeuttaaksesi jäähtymistä, nosta kattila kylmää vettä sisältävään altaaseen. Kun vadelmat ovat jäähtyneet, vatkaa Flora Vispi paksuksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistetut tuorejuustot kunnolla. Lisää vadelmasose sekä sokereita oman maun mukaan. Sekoita vesi ja liivatejauhe keskenään ja anna turvota. Kuumenna turvonnut liivate mikrossa n. 20 ajan, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Vatkaa liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten.

Voitele silikoniset muffinssivuoat kevyesti esim. voiteluun tarkoitetulla spraylla tai rypsiöljyllä. Näin tehden valmiit leivokset irtoavat helpommin. Lusikoi täytettä koloon, jätä yläreunaan pieni tila muruseokselle. Täytä kaikki (n. 20kpl) kolot.

Laita vuoat jääkaappiin hyytymään siksi aikaa, kun teet pohjamurun.

Sulata pohjamuruun tuleva valkosuklaa varovasti mikrossa välillä (n. 15 sekunnin välein) sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita sulan valkosuklaan joukkoon öljy. Hienonna digestivet hienoksi monitoimikoneen terällä tai paksussa pakastepussissa kaulimella hakaten. Sekoita keksimuru ja valkosuklaa sekaisin murumaiseksi seokseksi. Kun muruseos on hieman jäähtynyt (sen verran ettei ole kuumaa), ota mousset jääkaapista ja ripottele kunkin moussen päälle ohut kerros valkosuklaa-keksimurua ja paina kevyesti tasaiseksi. Valkosuklaa-keksimurua on sen verran reilusti, että siitä riittää myös valmiiden leivosten päälle koristeeksi. Nosta leivokset takaisin jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Nosta lopuksi leivokset pakkaseen n. 2 tunniksi.

Kun mousse on jäätynyt, pullauta leivokset varovasti ulos vuoan koloista, laita tarjoilulautaselle ja koristele keksin muruilla. Leivokset ovat valmiita nautittavaksi n. puolen tunnin kuluttua, mikäli ne ovat huoneenlämmössä sulamassa. Jos pidät leivoksia jääkaapissa, varaudun hieman pidempään sulamisaikaan.

Ja eikun herkuttelemaan!

Vinkki:

* Voit käyttää vadelmien sijasta myös muita marjoja. Huomaa, että liivatteen määrä saattaa olla eri, sillä vadelmat sisältävät myös siemeniä, jolloin sose on jo valmiiksi paksumpi. Jos haluat samanlaisen koostumuksen esim. mustikasta, liivatteen määrä pitääkin olla tarpeeksi suuri eli ainakin 0.5-1 tl liivatejauhetta enemmän.

* Leivoksista saa gluteenittomia, kun vaihtaa keksit gluteenittomiin kekseihin.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pienet vadelmamousseleivokset

Taru

Tosi kauniita leivoksia! Ja vadelma maistuu aina mulle, se on niin ihana marja! ? Mulla on omassa pihassa kasvanutkin vadelmaa jo monta vuotta. Ja villivadelmaa. Ovat eripuolilla pihaa niin ei pääse villivattujen mahdolliset tuholaiset puutarhavattujen kimppuun. Viime syksynä istutin keltavadelmaa 3 taimea ja appivanhemmilta sain 8 karhunvadelman alkua. Olen kyllä aika innoissani kaikista näistä! ?❤ Mulla on muuten tuo sama muotti mutta oon tehnyt siinä saippuaa niin enää siinä ei voi paistaa mitään syötävää… Kaikki maistuu saippualta! ??

Suklaapossu

Kiitos Taru! 🙂 Vadelma on kyllä hyvää, ihan vain pelkiltään nautittuna, ja se tuo myös kivaa kirpsakkuutta leivonnaisiin. Vadelmista irtoaa leivonnaisiin myös reilusti makua, jota ei välttämättä miedommista marjoista saa niin helposti irti.

Sun puutarhainnostuksen kuulee ja näkee sun kirjoituksistas <3 Tiiätkös, mä olen hieman kade sun vadelmapuskailles! Mä istutin mein pihalle vadelmaa naapuriltani saamistani taimista noin viitisen vuotta sitten ja ne lähtivätkin hienosti kasvamaaan ja leviämään. Viime kesänä laajensin aluetta istuttamalla taimia reilustin kahteen riviin ja odottelin ensin kesänä saavani kunnon sadon. Mutta rusakot(?) mokomat ovat syöneet kaikki ne viimevuotiset alut 🙁 Onneksi on vielä yksi risukasan mallinen vadelmapuska, johon ne eivät ole päässeet iskemään hampaitaan, niin ehkä saadaan vadelmaa edes hieman. Koskaan tätä ennen ei ole tarvinnut suojata mitään istutuksia, mutta jatkossa pitänee ottaa suojaukset käyttöön... Heheh, saippuamuffinsseja ?

Liisa

Hei! Voiko nämä tehdä viikkoa ennen tarjoamista pakkaseen?

Suklaapossu

Hei Liisa! Uskoisin että pakastaminen onnistuu hyvin viikkoakin aiemmin. Muistaa vain käyttää silikonivuokaa, mistä pakastuneet leivokset saa helposti väännettyä ulos 🙂

Pia

Onko nämä vadelmasydämet ihan pieniä? Mulla on yksittäisiä silikonisia sydänvuokia niin onkohan ne liianki isoja?

Suklaapossu

Hei Pia. Nämä ovat pituudeltaan noin 6-7cm kapeasta kärjestä sydämen pulleimpaan yläosaan mitattuna. Nämä voi toki tehdä minkäkokoisiin vuokiin vain. Isommassa vain on enemmän herkuteltavaa 🙂

Pia

Kiitos nopeasta vastauksesta. Mulla on sitten oikein soppelit vuuat.

Suklaapossu

Hienoa 🙂

Kotileipuri123

Hei!
Voikohan nämä leivokset kuorruttaa mirror glaze kuorrutteella? 🤩

Suklaapossu

Hei Kotileipuri123! Hyvä idea! Mirror glaze sopii näihin varmaan tosi ihanasti ja koska leivokset käyvät pakkasen kautta, niin ne ovat jo valmiiksi sopivan kylmiä kuorrutusta varten 🙂

Titi

Hei! Millähän voisi korvata tuon vadelma sulatejuuston? Näyttää tällä hetkellä olevan todella vaikeasti saatavilla mistään, onko lie tuotanto loppunut tai jäänyt vain pois valikoimista 🙈

Suklaapossu

Hei Titi! 🙂 Maustetuilla tuorejuustoilla on paha tapa hävitä tuotannosta juuri kun niihin itse tykästyy. Tässäkin tilanteessa on tainnut käydä niin. Vadelmatuorejuuston voi kuitenkin korvata maustamattomalla tuorejuustolla, pienellä määrällä lisävadelmaa sekä ripauksella sokeria. Kannattaa maistella täytettä tekovaiheessa ja lisätä tarpeen mukaan esim. vadelmia tai sokeria lisää, jos siltä tuntuu.

Vastaa käyttäjälle PiaPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *