Suklaapossu

Pikamunkit eli helpot rahkamunkit

Helpot ja nopeat munkit

 

Sain joulupukilta Jouluna todellisen yllätyslahjan, nimittäin friteerauskeittimen. Minä, joka pelkään läträtä kuuman öljyn kanssa ja olen tehnyt donitsitkin uunissa polttavan öljypelkoni takia, sain sellaisen lahjan, huih! Kuitenkin kun näin keittimen ja selvisin ensijärkytyksestä, alkoi pieni jännittävä kutkutus; mitä sillä saisikaan aikaan. Voisinko nyt leipoa haaveilemiani churroja, joihin ihastuin viime kevään ulkomaan reissullamme tai saisiko keittimellä munkkeista hieman mehevämpiä kuin uunissa paistettuna. Noitahan oli pakko päästä kokeilemaan, jos vaan uskaltaisin! Pelkoni hälveni, kun huomasin, että keittimessä on lämpötilasäädin ja myös kansi, jonka saisi paiskattua kiinni jos jokin alkaisi kärventyä liikaa. Kun lapset menivät isovanhemmilleen kylään, päätin kohdata pelkoni ja kokeilla keitintä nopean ja helpon, hiivattoman rahkamunkkitaikinan kanssa. Ja kyllä kannatti!

rahkamunkit ovat helppoja ja nopeita tehdä

Rahkamunkeista tuli tosi hyviä! Ja ne oli helppoja ja nopeita. Taikina syntyy ilman vatkaita, eli aineet sekoitetaan vain yhdessä kulhossa sekaisin. Taikinaan ei myöskään tule hiivaa, vaan munkit nousevat leivinjauheen avulla. Nopean sekoituksen jälkeen taikina onkin jo valmis paistettavaksi.

Rahka ei maistu valmiissa munkissa lainkaan, mutta rahkan ansiosta munkit ovat kosteita ja meheviä. Just paistetut munkit olivatkin sisältä tosi pehmeitä, ja päältä hieman rapeita. Jäähdyttyään tuo rapea pinta pehmeni, ja sisältö pysyi mehevänä. Vaikka tuossa ylempänä sanoin, ettei rahka maistu näissä, niin korjaan sen verran sanojani, että lämpimissä munkeissa en rahkan makua erottanut. Myöhemmin, kun munkit olivat saaneet kököttää pöydällä rauhassa muutaman tunnin, alkoi rahka hieman maistua. Jos sitä osasi etsiä. Uskoisinkin, että munkit parhaimmillaan heti pian tuoreena syötynä. Seuraavaan päivään meillä ei näitä herkkupalloja jäänytkään, joten suurempaa vertailukohtaa ei ole.

mehevät pikamunkit rahkasta

Yleensä munkin kuuluvat Vappuun, mutta näillä on ihana herkutella näin talvisina päivinäkin, vaikkapa kuuman kaakaon kera.

Pikamunkit eli helpot rahkamunkit

Koosta riippuen n. 25 kpl

Aineet:

250 g maitorahkaa

0.5 dl rasvaa

1 muna

3 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl kardemummaa

0.75 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

Lisäksi:

rypsiöljyä paistamiseen

sokeria kuorruttamiseen

Ohje:

Sekoita maitorahka, juokseva rasva ja muna keskenään. Sekoita myös kuivat aineet keskenään hyvin sekaisin. Yhdistä kuivat ja märät aineet ja sekoita sekaisin nopeasti niin, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Älä suottas vaivaa taikinaa enempää. Jätä taikina odottamaan öljyn kuumenemisen ajaksi.

Kaada reilusti rypsi- tai  friteerausöljyä friteerauskeittimeen. Kuumenna öljy 170-180 asteiseksi. Öljy on sopiva lämpöistä, ku sinne laitettu leivänpala ruskistuu kauniisti noin minuutissa.

Ota rahkamunkkitaikinasta noin ruokalusikallisen verran taikinaa ja pyörittele käsissä kevyesti palloiksi Voit käyttää apuna vehnäjauhoja, jos taikina tarttuu käsiin kovin. Nosta muutama pallo kerrallaan kuumaan öljyyn. Käännä pallot noin puolessa välissä paistoa, kun alapuoli on saanut kauniin värin pintaansa. Jotkut munkit saattavat kääntyä peräti itsestään. Paistamiseen kuluu aikaa yhteensä noin 3-4 minuuttia, riippuen pallojen koosta. Säätele öljyn lämpötilaa tarvittaessa paistamisen aikana. Jos munkki näyttää tummuvan liian nopeasti, laita lämpöä pienemmälle. Jos taas munkki ei saa väriä pintaansa noin minuutin aikana, säädä lämpötilaa suuremmalle. Kypsä munkki on kauniisti ruskettunut joka puolelta ja tuntuu selvästi kevyemmältä.

Nosta munkit paistamisen jälkeen talouspaperin päälle hetkeksi. Sokeroi munkit vielä kuumina.

Rahkamunkkien sokerointi

Anna jäähtyä hetki ja eikun nautiskelemaan.

Vinkit:

* Juoksevan rasvan sijasta voit käyttää sulatettua voita 50g. Vähennä tällöin vehnäjauhojen määrää n. 0.25-0.5 dl.

* Taikinan voi maustaa kardemumman sijasta myös esim. sitruunan kuoriraasteella.

* Voit paistaa munkit myös kattilassa. Vahdi tällöin tarkkaan öljyn lämpötilaa, ettei se pääse liian kuumaksi.

* Jos olet epävarma paistoajasta ja siitä, koska munkki onkaan kypsä, paista koeannos.

 

Ja muuten hei. Nyt kun pääsin vauhtiin näiden pienten pikamunkkien kanssa, en enää pelkääkään kuumaa öljyä niin paljon kuin aiemmin. Tosin en vieläkään suostuisi kuumentamaan öljyä kattilassa, mutta näin laitteessa se on siedettävää, ja peräti melko mukavaa puuhaa. Nämä munkit innostivatkin kokeilemaan keitintä uudestaan samantein ja lopputuloksena syntyi jotain herkullista, talveen sopivaa. Tästä lisää jokusen päivän päästä 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pikamunkit eli helpot rahkamunkit

Pienenä aina lemppari.

Kiva ku olet jakanut ohjeen, koska nyt voin itse mennä tekemään pikkumunkkeja. Pikkumunkit ovat olleet pienenstä saakka minun ja siskoni lemppareita, joten nyt on hyvä tilaisuus tehdä munkit itse. Voimme siskoni kanssa leipoa munkkeja ensi kerralla kun siskoni tulee takaisin kotiin. Kiitos siis ohjeista tulee tarpeen.

Suklaapossu

Tulipas tämä ohje sopivasti. Ihania leivontahetkiä siskon kanssa! 🙂

Wendy

No nyt löytyi paras pikamunkkien resepti! 🙂 Olen monta kertaa tehnyt hyvällä menestyksellä erilaisia pikamunkkeja, joissa maku on ollut mainio mutta taikinan koostumus on ollut niin löysää, ettei munkkeja ole pystynyt pyörittelemään kauniiksi palloiksi. Aiemmin käyttämissäni resepteissä taikinaa on siis lusikoitu suoraan öljyyn, ja paistaessa on usein irronnut pikku hippusia eikä paistoöljy ole pysynyt niin puhtaana, eikä munkit ole olleet niin söpön näköisiä. Mutta tämä on nappivalinta: todella helpot, maukkaat mutta myös koostumukseltaan täydelliset pikamunkit! Käytin Valion vaniljanmakuista maitorahkaa ja lisäsin myös vaniljasokeria ja vielä 1.5 kertaisesti kardemummaa.

Suklaapossu

Hei Wendy ja kiitos kommentistasi! 🙂 Ihana kuulla, että tämä ohje osui ja upposi 🙂 Lisäkardemumma ja vanilja sopivat näihin taatusti todella hyvin.

Kipv

Hyvä!
Kiitos

Suklaapossu

Kiva kuulla Kipv 🙂 Ja ole hyvä 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *