Suklaapossu

Piparitaikinan makuiset pehmeät fudget

Testailin viime viikolla kovien joulutoffeiden lisäksi myös pehmeiden karkkien tekoa. Löysin Dan Sukkerin sivuilta hyvän kuulloisten ohjeen, jota halusin testata. Lisäsin joukkoon myös joulumausteita, ja lopputuloksena oli piparitaikinan makuisia pehmeitä fudgeja.

Alkuperäisohjeessa oli mainittu vain keittoaika (15 min.). Itselläni seos oli tuossa vaiheessa vielä aivan lientä, joten jatkoin keittämistä vielä 5 minuutilla. Pidin seoksessa sokerilämpömittaria ja se näytti 20 minuutin kohdalla 116 astetta. Vesilasiin tehty kuulakoe osoitti massan olevan suht kiinteä, vaikkakin pehmeä ja sormin muotoiltavissa. Vaikka epäilin seoksen olevan vieläkin liian löysää, jatkoin tuosta kohtaa ohjeen mukaan eli jäähdytin seosta ja lisäsin tomusokerin mausteineen.

Lopputulos oli, että fudge jäin hieman liian pehmeäksi. Tutustuin vasta keittämisen jälkeen tarkemmin karkkien keittolämpötiloihin ja 120 astetta tai hieman päälle, olisi ehkä ollut parempi lämpö näille. Ensi kerralla sitten 🙂 Keittoajan lisäksi toinen syy fudgen pehmoiseen rakenteeseen löytynee tomusokerin määrästä. Nimittäin huomasin vasta jälkeenpäin laittaneeni sitä 2-kertaisen määrä.. Vaikka namit eivät olleetkaan täydellisiä rakenteeltaan, niin ne katosivat jääkaapista siitä huolimatta nopsaan. Ensi kerralla vaan keittämistä hieman pidempään ja tomusokeria vähemmän, niin eiköhän onnistu paremmin 🙂

Mausteita laitoin aika reippaasti, ja makeisista tuli omaan makuuni sopivia. Makeisten teko sokerin keittämisineen on niin mielenkiintoista, että näitä testi-versioita on tulossa vielä lisää jossain vaiheessa 🙂 Tässä tulee ohje näihin piparitaikinan makuisiin nameihin. Piparin makuiset pehmeät fudget

n. 50 kpl, koosta riippuen

Aineet: 50 g margariinia tai voita 1½ dl kuohukermaa 1 dl Glukoosisiirappia 0.5 dl tummaa siirappia 1½ dl Taloussokeria 1½ dl Fariinisokeria 1 dl Tomusokeria (laitoin vahingossa 2 dl) 2 mm suolaa 3 mm kanelia 3 mm neilikkaa 3 mm jauhettua maustepippuria 3 tl vettä

Ohje: Sulata rasva paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kerma, glukoosisiirappi, tumma siirappi, talous- ja fariinisokeri. Kuumenna ja keitä sekoittaen keskikovalla lämmöllä noin 20 minuuttia (alk.per 15 min.), kunnes mittari näyttää 116 astetta. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä 5 minuuttia.

Sekoita tomusokeri, suola, kaneli, neilikka, maustepippuri ja vesi keskenään tahnaksi ja lisää heti seokseen. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan (esim. 15 x 15 cm) ja anna jähmettyä nelisen tuntia tai yön yli, kunnes toffee on leikattavissa. Leikkaa paloiksi. Halutessasi kääri palat kelmuun tai folioon. Säilytys viileässä auttaa pitämään toffeepalat muodossaan.

Vinkki: * Jos palat tarttuvat toisiinsa kiinni, pyörittele ne ohuelti tomusokerissa, levitä leivinpaperin päälle irralleen toisistaan ja laita jääkaappiin. Seuraavaan päivään mennessä pinta hieman ”kiinteytyy” ja palat pysyvät helpommin irrallisena, vaikka latoisit ne päällekkäin. * Säilytä palat jääkaapissa.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparitaikinan makuiset pehmeät fudget

Taru

Tosi ihanan näköisiä! Mulla on pukille toiveena tuo sokerilämpömittari 🙂
Tekisi hirveästi mieleni tehdä itse joulunamuja….

Suklaapossu

Pitää tutustua asiaan vielä paremmin. Pikagoogletus näytti, että myös hillo-marmeladisokerilla onnistuisi. Voisin koittaa sillä ensin, kun se on tutumpi tuote kuin agar-agar. Netissä on hyvät ja huonot puolensa. Sieltä saa paljon ihania vinkkejä ja ohjeita, mutta kun niitäkin on ihan liikaa.. 😉

Taru

Mä hain tuota agar-agaria apteekista. Marmeladeja oli vaikea saada kuivumaan pinnasta vaikka sokeroin useampaan kertaan. Mutta olen tehnyt vain tuon yhden kerran joten en osaa neuvoja antaa 🙂 Netti on varmana pullollaan ihania ohjeita 🙂 Omasta kokeilusta on jo pari vuotta.
Netin ansiosta on kaikki ihanat leivokset ohjeineen lähempänä meitä leipojia, joten mielitekoja tulee väkisinkin liikaa 😀

Suklaapossu

Oih, tuo Daim on kyllä ihan mahdottoman helppo tehdä, ja niin hyvää! Marmeladia ei olekaan vielä tullut koitettua, mutta sitäkin haluaisin koittaa jossain vaiheessa.. Jostain lueskelin, että siihen käytettäisiin Agar-agaria, mutta onnistuiskohan hillo-marmeladisokerilla.. Hmmm. Mistäs saisi vuorokauteen muutaman tunnin lisäaikaa, jotta ehtisi tehdä kaiken mitä mielessä liikkuu 🙂

Taru

Mulla lähti kans joku joulu ihan lapasesta noi karkkihommat… tein ainakin daimia (helppo!!!), mustaherukkamarmeladia, rocky roadseja ym… niitä oli ihana pakata sellofaaniin lahjoiksi 😀

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Mä hankin uuden sokerimittarin vähän aikaa sitten, kun vanha näytti mitä sattuu. Tässä nykyisessä lukee siinä lämpöasteikon vieressä sokerin käyttäytymisestä kussakin lämpötilassa (soft ball, hard ball, hard crack yms). Siitä on niin mukava seurata karkkimassan paksuuntumista ja käyttäytymistä kussakin lämpötilassa ja näkee minkä kovuisia karkkeja missäkin vaiheessa on tulossa. Jos mäkin oppisin joskus keittämään joskus kinuskin kakun päälle sitä lämpötilaa seuraamalla.. 😉

Karkkien teko itse on ihanaa puuhaa! Mun tekis mieli koittaa erilaisia ohjeita joka päivä, kun mahdollisuuksia on niin paljon, ihan liikaa 😉

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *