Suklaapossu

Piparkakkudonitsit uunissa

Piparkakku donitsit

Piparkakkudonitsit valmistuvat yhtä helposti ja nopeasti kuin Ne maailman parhaat donitsitkin, mutta näistä maistuu kanelin ja kardemumman lisäksi myös muut joulun mausteet. Uunissa paistettavat donitsit valmistuvat näppärästi ilman vatkaimia, sillä aineet sekoitetaan vain yhteen. Lopputulos on tekotavasta huolimatta ihanan pehmeä ja kuohkea. Nämä suorastaan sulavat suuhun!

Joulun helppo ja nopea leivonnainen

Usein joulun lähestyessä huomaan haaveilevani eniten piparkakun makuisista leivonnaisista. Kun jokunen vuosi sitten vihdoin keksin sen mausteyhdistelmän, joka omassa suussani maistuu parhaalle, olen käyttänyt tuota samaa komboa monissa piparkakun makuisissa leivonnaissa. Tuohon lempiyhdistelmääni kuuluu kanelin, neilikan ja inkiväärin lisäksi myös kardemumma. Mielestäni se on se mauste, joka tekee joulusta joulunmakuisen. Nyt nuo kaikki mausteet pääsivät myös näihin donitseihin.

Jouluiset donitsit

Tämä donitsi-idea juolahti aamulla mieleeni ja kaivoin heti ylösnoustuani tarvikkeita innoissani esille, kunnes huomasin, että piimää ei ollutkaan. Onneksi jääkaapista löytyi ranskankermaa ja maitoa. Korvasin piimän noiden kahden yhdistelmällä ja hyvin onnistui näinkin. Aivan kuin maistuisivat jopa aavistuksen normidonitseja pehmeämmille. Mmmmm. Laitankin tämän vinkiksi myös suoraan ohjeeseen.

Helpot donitsit uunissa

Tekiskö mieli?

Piparkakkudonitsit

12 kpl isoja donitseja

Aineet:

0.5 dl öljyä

1.25 dl piimää (TAI 1 dl kevyt ranskankermaa ja noin 3 rkl maitoa)

1 kananmuna

1 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

2 tl kanelia

0.75-1 tl neilikkaa

0.5-0.75 tl inkivääriä

1 tl kardemummaa 

0.5 tl suolaa

Lisäksi:

50-100 g voita sulatettuna

Päälle ehdotus 1, joulun makuinen sokerikuorrutus:

noin 1 dl sokeria

1-2 tl kanelia

Päälle ehdotus 2, tomusokerikuorrutus:

n. 2 dl tomusokeria

n. 1-1.5 rkl vettä

Ohje (katso kuvalliset ohjeet Ne maailman parhaat donitsit -ohjeesta):

Tee donitsit: Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa.

Öljyä donitsipelti kevyesti esim. vuokaspraylla. Laita taikina vaikkapa tukevaan pakastepussiin, leikkaan kulmaan pieni reikä ja pursota taikinaa donitsipellin koloihin noin puoleenväliin asti.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 6-7 min. Seuraa donitseja, äläkä kypsennä niitä liikaa. Valmis donitsi on keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä.

Jos haluat erittäin kosteat ja maukkaat donitsit, sulata niitä varten 100 g voita. Dippaa donitsit kuumaan voihin heti uunista oton jälkeen n. sekunnin ajan.

Jos haluat donitseista kevyemmät, voitele donitsit voilla esim. pullasutia apuna käyttäen uunista ottamisen jälkeen. Voita tarvitaan tällöin vähemmän (n. 50 g). 

Kuorrutusvaihtoehto 1: Sekoita sokeri ja kaneli keskenään. Lusikoi voideltujen/voihin dipattujen donitsin päälle sokeri-kaneliseosta joka puolella.

Kuorrutusvaihtoehto 2: Sekoita tomusokerin joukkoon vettä sen verran, että seoksesta tulee niin löysää, että se valuu lusikasta pikku hiljaa ohuena norona alaspäin, mutta niin paksua, että lusikasta tippuva nauha pysyy muodossaan esim. lautasen päälle tiputtuaan. Liruttele tomusokerikuorrutetta ohuena nauhana donitsien päälle raidoiksi.

Vinkit:

* Voit paistaa taikinan myös tavallisella muffinipellillä tai minimuffinipellillä. Huomaa, että paistoaika saattaa olla hieman pidempi tavallista muffinipeltiä käytettäessä.

* Paista donitseja vain sen verran, että ne ovat juuri ja juuri kypsiä, niin se säilyttävät mehevyytensä.

* Upota donitsit sulaan voihin välittömästi uunista ottamisen jälkeen, niin ne imevät rasvaa sopivasti sisäänsä ja maistuvat aivan kuin rasvassa keitetyt donitsit. Eivät ole mitään laihduttajan leivonnaisia, mutta aina näitä muutaman voi nauttia näin joulun kynnyksellä.

* Säädä taikinan mausteiden määrät oman makusi mukaan.

* Jos haluat vieläkin voimakkaamman piparkakun maun donitseihin, lisää kaneli-sokeriseokseen ripaus (=n. 0.3 tl) neilikkaa ja inkivääriä.

 

PS. Voi tätä talven pimeyttä! Taas on ollut monta päivää niin synkkää, että on ollut miltei mahdoton ottaa minkäänlaisia ruokakuvia. Hankin kamerajalustan noin kuukausi sitten ja siitä onkin ollut iloa näinä hämärinä päivinä. Mutta viime päivät olivat jo niin pimeitä, ettei kamera meinannut osata edes tarkentaa kunnolla kohteeseen. Otapa siinä sitten kuvia. Onneksi tänään pilvipeite oli sen verran ohut aamusella, että sai taas napsittua muutaman kuvan luonnonvalossa 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparkakkudonitsit uunissa

Minttu

Hei, mä tein tänään ja tarjoan huomenna! Miten säilyttäisin? Ihan syntisen hyviä tuli!

Suklaapossu

Hei Minttu! Nämä kannattaa säilyttää ilmatiiviissä rasiassa. Laitoitko päälle muuten sokeroinnin vai tomusokerikuorrutteen? Sokerointi saattaa hieman sulaa pidemmässä säilytyksessä, mutta jos näin käy, donitsit voi sokeroida kevyesti uudestaan vielä juuri ennen tarjoilua. Ihana kuulla, että maistuivat sullekin!

Vastaa käyttäjälle MinttuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *