Piparkakkumukikakku

jouluinen mukikakku mikrossa

Ihanat piparkakulle maistuvat pehmeät mukikakut valmistuvat helposti ja nopeasti mikrossa. Tällaiset herkut ovat ihanan leivonnaisia niihin hetkiin, jolloin tekee mieli jotain makeaa, mutta eikä jaksa tai ehdi alkaa tekemään mitään monimutkaista ja aikaavievää. Tai ihan vain niihin hetkiin, kun tekee mieli jotain hyvää. Piparkakkumausteella maustettu mukikakku sopii myös niihin hetkiin, kun haluaa nauttia jouluntunnelmasta.

Meillä on tehty näitä mukikakkuja jo useampaankin otteeseen. Viilasin ohjetta jokaisen kerran välissä, kunnes koostumuksesta tuli niin pehmeä, että se oli jopa höttöista. Näistä tuli tosi hyviä.

Piparkakun makuinen mukikakku

Helppo, ”aineet vain nopeasti sekasin” -tyylinen taikina valmistuu hetkessä ja mikro hoitaa taikinan kypsyttämisen reilussa minuutissa.

Helppo ja nopea jouluinen leivonnainen

Meillä näitä syötiin sellaisenaan, mutta voisin kuvitella, että päälle sopisi esimerkiksi pieni jäätelöpallo ja loraus kinuskia. Tai kylkeen kupillinen kuumaa kaakaota tai glögiä.

Helppo joululeivonnainen

Taikina on sen verran iso, että siitä riittää samantein kahteen annokseen. Jos kaipaa vain yhtä annosta, voi taikinan puolittaa helposti. Mausteiden määrät menevät tällöin melko pieniksi, joten suosittelen sitä, että sekoittaa ensin kokonaisen annoksen mausteet keskenään ja käyttää tuosta sekoituksesta vain puolet. Näin mausteseosta on valmiina seuraavaa kertaakin varten.

Piparkakkumukikakku

Ohje on hyvin samanlainen kuin munattomien donitsien ohje, jolla tulee pehmeitä donitseja. Taikinoiden salaisuus piilee ainakin osittain etikassa. Etikan käyttöä ei kannata pelätä, sillä se ei maistu näissä lainkaan. Etikka auttaa soodaa toimimaan ja yhdessä leivinjauheen kanssa ne tekevät taikinalle ihmeitä.

Helppo ja nopea piparkakkumukikakku

2 annosta

Aineet:

1.5 dl (= 10 rkl) vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

2 rkl fariinisokeria

0.25 tl suolaa

0.75 tl leivinjauhetta

0.25 tl ruokasoodaa

1 tl kanelia

0.33 tl = 1/3 tl kardemummaa

0.33 tl = 1/3 tl neilikkaa

0.25 tl = ¼ tl jauhettua inkivääriä

3 rkl rapsi- tai rypsiöljyä

0.75 dl (=5 rkl) vettä

1 tl (omena)viinietikkaa

Ohje:

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa sekaisin, kunns fariinisokerikin on sekoittunut joukkoon. Lisää öljy, vesi ja omenaviinietikka. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään.

Lusikoi taikina kahteen mikron kestävään mukiin tai pieneen kulhoon, joiden vetoisuus on vähintään 2.25 dl. ”Paista” mukikakkuja yksitellen mikrossa 700 watin teholla noin 70-80 sekuntia, tai kunnes ne ovat hyvin nousseet. Mukikakut lässähtävät aavistuksen, kun mikron sammuttaa. Valmiit mukikakut tuntuvat kevyesti päältä koitettuna kiinteiltä, mutta pehmeiltä.

Vinkit:

* Mikrokakun paistoaika riippuu paljon mikron tehoista. Tarkkaile omaa mukikakkuasi, ja säädä paistoaikaa tarvittaessa lyhyemmäksi tai pidemmäksi.

* Mikrokakut ovat parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna.

PS. Tämä piparkakun makuinen mukikakku on odottanut jo muutaman viikon sopivaa leivonta-, kuvaus- ja julkaisuhetkeä. Näin ovat tehneet monet muutkin päässä pyörineet leivontaideat. Kuvittelin julkaisevani ohjeen jo paljon paljon aikaisemmin, mutta sopiva löytyi vasta nyt. Omakotitalon suunnittelu on vienyt hieman kuviteltua enemmän aikaa vielä tässäkin vaiheessa. Nyt aletaan suunnittelun puolelta olemaan loppusuoralla (koputtaa puuta ja huutaa samalla jippii!). Nyt onkin hyvä hetki alkaa suunnitella lisää erilaisia joululeivonnaisia ja toteuttaa niitä 🙂

Kommentit (1)

Tää varmaan toimii jos käyttäis valmista piparkakkumaustetta? Sellaista löytyis kaapista 😊

Kommentoi juttua: Piparkakkumukikakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X