”Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku!” -hokema pyöri keittiössä mielessäni, kun tein piparminttu-suklaamoussen sisuksiinsa kätkevää moussekakku. Hyvähän siitä tulikin, ihan mahdottoman hyvä!

Niin ja jos nyt Joulua mietitään, niin tämähän olisi aivan mahdottoman
hyvä jälkiruoka! Tai välipala 😉 Yleensä Jouluna tulee syötyä melko
raskaasti ja tällainen raikas moussemainen kakku olisi täydellinen
päätös Jouluaterialle. 


Työkaverini lapset viettivät yhteissynttäreitä ja
työkaverini kysyi ehtisinkö tekemään juhliin kakun. Kuopuksemme juhlat olivat samana
viikonloppuna, mutta harvoinhan niin kiire
on, ettei ylimääräistä kakkua ehtisi tekemään 😉  Koska sain kakun suhteen täysin vapaat kädet, päädyin
tekemään samanlaiset kakut molempiin juhliin. Näin aikaakaan ei
tuhraantunut ylimääräiseen, erilaiseen kakkuun.

Tykkään kokeilla juhliin aina erilaisia juttuja, joita ei ehkä
muuten tulisi tehtyä. Tämäkin kakku oli makunsa ja ulkonäkönsä puolesta
koekakku ja kakun onnistumismahdollisuudet olivat epävarmat. Mietin
kakun tekoa muutamankin kerran, sillä pelkäsin pilaavani huonolla
kakulla työkaverin lasten juhlat, mutta kun kerran olin jo idean saanut, en enää osannut perääntyä. Riskinotto todellakin kannatti. Kakusta tuli tosi hyvää! Työkaverikin tuli töissä ovelleni kertomaan, miten hänen lapsensa oli kauhonut kakkua suuhunsa ja pyytänyt minua leipomaan lisää kakkuja heille. Aivan ihana kohteliaisuus 🙂

Kakun pohjana on gluteeniton testipohja. Se on perus-sokerikakkupohja, jossa on suklaarouhetta tuomassa mehevyyttä. En kostuttanut pohjaa lainkaan, mutta se oli silti kostean oloinen. Tai ei ehkä suoranaisesti kostea, mutta tietyllä tavalla mehevä. Suklaarouhepalat suorastaan sulivat suuhun ja toivat tätä kautta mehevyyden tunnette. Pohjan päällä oli täytettä sen verran reilusti, että senkään takia pohja ei tuntunut kuivalta. Samasta pohjasta voi hyvin tehdä täytekakunkin, mutta silloin sitä kannattaa kostuttaa ihan kevyesti.

Täytteenä oli sisälle piiloutuva aivan ihastuttava, melko paljon Pätkiksen maku muistuttava, piparminttu-suklaamousse. Suklaamousse on liivatteeton ja hyytyy pelkästään suklaan voimin. Jos haluaa täysin liivatteettoman kakun, voi suklaamoussen tehdä esim. 2-kertaisena, ja jättää päällisen moussen pois. Siitä tulee aika suklaapommi, mutta raikas sellainen 🙂

Reunoilla näkyvä (punainen/vihreä) muosse on piparmintulla maustettua vaniljamoussea. Se kevensi mukavalla tavalla kakun sisällä olevaa suklaista, melko makeaa täytettä. Värjäsin meidän tytön synttäreille tulevan kakun täytteen vaaleanpunaiseksi ja työkaverin matkaan päätyi vihreä versio samasta kakusta. Päälle vielä kerros suklaaganachea ja kakku on valmis. Herrrrrkullista!

En tiedä välittyykö kuvista teidänkin ruutuihinne asti, että koin kakkujen kuvaamisen äärimmäisen hankalaksi. Tuntuu, etten saanut kakuista kunnon kuvia lainkaan. Ongelman aiheuttaja taisi olla tuo kiiltävä suklaapinta, joka heijasti miten sattuu ja teki kuvista osin valottuneita. Koitin vuorotellen sekä vaaleeta että tummaa taustaa niiden sekoitusta, mutta kakku ei erottunut parhaalla mahdollisella tavalla. Kameran automaattitarkennuskin teki tepposensa ja jostain syystä ei toiminut tummalla taustalla oikeastaan lainkaan. Vaalealla sentään hieman paremmin, mutta epätarkkuutta niissäkin. No, ehkä herkullisuus tulee silti kuvista esille: Ja jollei tule, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ja maistamaan itse 😉

Piparminttu-suklaakakku suklaaganachella

Pohja noin 20 cm vuokaan, riittää kahteen kakkuun:

Pohjasta saa kahteen kakkuun pohjakerrokset tai yhteen kakkuun lisäkerroksen

Pohjan aineet:

3 munaa
1.25 dl sokeria
1.25 dl maissitärkkelysjauhoja
0.5 dl tummaa kaakaojauhetta
1.5 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
75 g rouhittua tummaa suklaata

Piparminttu-suklaatäyte (yhteen kakkuun):
150 g tummaa suklaata
1 muna

1.25 dl Flora Vispiä
1.25 dl Flora Kuohua
2.5 rkl tomusokeria
2 tippaa piparminttuöljyä

Vanilja-piparminttutäyte (yhteen kakkuun):
2.5 tl liivatejauhetta
3 rkl vettä
6 dl vispikermaa
200 g (vanilja-) tuorejuustoa
2 rkl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria

6 tippaa piparminttuöljyä

lehden vihreää ja turkoosia pastaväriä

Kuorrutus (yhteen kakkuun):
125 g tummaa (50%) suklaata
1 dl kuohukermaa
n. 1 rkl glukoosisiirappia

Pinnalle:
Strösseleitä

Ohje:

Tee ensin kakkupohja. Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi.
Sekoita maissitärkkelysjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja
siivilöi muna-sokerivaahtoon kevyesti koko ajan sekoittaen. Lisää
suklaarouhe taikinaan varovasti käännellen. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 180
asteessa n. 35-40 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Kokeile pohjan kypsyys ensin sormella kevyesti keskeltä painamalla. Jos kakku tuntuu kiinteältä, kokeile kypsyys vielä tökkäämällä tikku kakun keskelle. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä.

Anna pohjan jäähtyä ja vetäytyä mielellään seuraavaan päivään asti kunnolla suojattuna. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Laita toinen kakkupohja tarjoilulautaselle n. 20 cm irtopohjavuoan
reunojen keskelle. Varmista, että tarjoilulautanen on tarpeeksi iso, jotta koko kakku mahtuu sille senkin jälkeen, kun reunoille tulee vielä ulkompi kerros. Rasvaa vuoan reunat kevyesti, niin hyytynyt kakku irtoaa helpommin. Jos teet toisen kakun samalla, tee toiselle kakkupohjalle samoin.

Jos teet kaksi kakku, tuplaa ohjeessa mainitut täytteiden määrät. Jos teet vain yhden kakun, jatka ohjeen mukaan. Vatkaa Flora Vispi ja Kuohu vaahdoksi. Pilko suklaa kulhoon ja sulata mikrossa varovasti n. 15-20 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen. Vatkaa munat
suklaan joukkoon voimakkaasti vatkaten esim. sähkövatkaimella. Ole nopea, sillä suklaa alkaa jämähtää todella äkkiä, jollet sekoita munia joukkoon nopeasti. Vatkaa suklaa-munaseos vispatun Vispin joukkoon. Lisää piparminttuöljyä pari tippaa. Maista ja lisää sokeria/piparminttyöljyä maun mukaan.

Kaada piparminttuinen suklaamousse kakkupohjan päälle. Painele reunoilla esimerkiksi lusikan avulla, sillä täyte on melko jäykkää eikä valuta itsekseen reunoille. Tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin 30-60 minuutiksi jähmettymään. Irrota jähmettyneen kakun ympäriltä reunat. Voitele nyt toisen, isomman vuoan reunat ja laita se tarjoilulautaselle niin, että kakku jää reunojen keskelle. Isompi vuoka olisi hyvä olla halkaisijaltaan n. 22-23 cm. 



Valmista piparminttuinen vaniljatäyte. Laita liivatejauhe veteen turpoamaan. Vatkaa vispikermat vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös vaniljarahka, vaniljasokeri, tomusokeri sekä piparminttuöljy. Maista ja tarkista sokerin määrä. Jos haluat väriä täytteeseen, värjää seos pastaväreillä. Lämmitä turvonnutta liivateseosta mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada
liivateliuos ohuena nauhana kermatäytteeseen kokoajan voimakkaasti vatkaten. Kaada täyte kakun päälle vuoan reunojen sisäpuolelle. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.

Poista hyytyneen kakun ympäriltä reunat varovasti. Valmistele kuorrute. Pilko suklaa mikron kestävään kulhoon ja kaada joukkoon kerma ja glukoosisiirappi. Lämmitä mikrossa varovasti n. 20 sekuntia kerrallaan, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Kaada kakun päälle, levitä esim. veitsellä ja anna suklaan valua reunoilta alas. Voit nauttia kakun heti, tai laittaa jääkaappiin siksi aikaa, että päällinenkin jähmettyy. 

Vinkki:

* Piparminttuinen suklaamousse maistuu hyvin paljon Pätkikselle. Voit tehdä myös pelkän Pätkiksen makumaailmaan hipovan kakun tuplaamalla piparminttu-suklaamoussen aineet ja jättämällä toisen täytteen tekemättä.

* Osan vispikermasta voi korvata vatkattavalla vaniljakastikkeella. Näin ulommaisesta täytteestä tulee vieläkin vaniljaisempi.

* Näin lähestyvää Joulua ajatellen tämä kakku sopisi mielettömän hyvin raikkaaksi jälkiruoaksi raskaan Jouluaterian jälkeen