Suklaapossu

Piparminttu-suklaakakku (gluteeniton)

”Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku!” -hokema pyöri keittiössä mielessäni, kun tein piparminttu-suklaamoussen sisuksiinsa kätkevää moussekakku. Hyvähän siitä tulikin, ihan mahdottoman hyvä!

Niin ja jos nyt Joulua mietitään, niin tämähän olisi aivan mahdottoman hyvä jälkiruoka! Tai välipala 😉 Yleensä Jouluna tulee syötyä melko raskaasti ja tällainen raikas moussemainen kakku olisi täydellinen päätös Jouluaterialle.

Työkaverini lapset viettivät yhteissynttäreitä ja työkaverini kysyi ehtisinkö tekemään juhliin kakun. Kuopuksemme juhlat olivat samana viikonloppuna, mutta harvoinhan niin kiire on, ettei ylimääräistä kakkua ehtisi tekemään 😉 Koska sain kakun suhteen täysin vapaat kädet, päädyin tekemään samanlaiset kakut molempiin juhliin. Näin aikaakaan ei tuhraantunut ylimääräiseen, erilaiseen kakkuun.

Tykkään kokeilla juhliin aina erilaisia juttuja, joita ei ehkä muuten tulisi tehtyä. Tämäkin kakku oli makunsa ja ulkonäkönsä puolesta koekakku ja kakun onnistumismahdollisuudet olivat epävarmat. Mietin kakun tekoa muutamankin kerran, sillä pelkäsin pilaavani huonolla kakulla työkaverin lasten juhlat, mutta kun kerran olin jo idean saanut, en enää osannut perääntyä. Riskinotto todellakin kannatti. Kakusta tuli tosi hyvää! Työkaverikin tuli töissä ovelleni kertomaan, miten hänen lapsensa oli kauhonut kakkua suuhunsa ja pyytänyt minua leipomaan lisää kakkuja heille. Aivan ihana kohteliaisuus 🙂

Kakun pohjana on gluteeniton testipohja. Se on perus-sokerikakkupohja, jossa on suklaarouhetta tuomassa mehevyyttä. En kostuttanut pohjaa lainkaan, mutta se oli silti kostean oloinen. Tai ei ehkä suoranaisesti kostea, mutta tietyllä tavalla mehevä. Suklaarouhepalat suorastaan sulivat suuhun ja toivat tätä kautta mehevyyden tunnette. Pohjan päällä oli täytettä sen verran reilusti, että senkään takia pohja ei tuntunut kuivalta. Samasta pohjasta voi hyvin tehdä täytekakunkin, mutta silloin sitä kannattaa kostuttaa ihan kevyesti.

Täytteenä oli sisälle piiloutuva aivan ihastuttava, melko paljon Pätkiksen maku muistuttava, piparminttu-suklaamousse. Suklaamousse on liivatteeton ja hyytyy pelkästään suklaan voimin. Jos haluaa täysin liivatteettoman kakun, voi suklaamoussen tehdä esim. 2-kertaisena, ja jättää päällisen moussen pois. Siitä tulee aika suklaapommi, mutta raikas sellainen 🙂

Reunoilla näkyvä (punainen/vihreä) muosse on piparmintulla maustettua vaniljamoussea. Se kevensi mukavalla tavalla kakun sisällä olevaa suklaista, melko makeaa täytettä. Värjäsin meidän tytön synttäreille tulevan kakun täytteen vaaleanpunaiseksi ja työkaverin matkaan päätyi vihreä versio samasta kakusta. Päälle vielä kerros suklaaganachea ja kakku on valmis. Herrrrrkullista!

En tiedä välittyykö kuvista teidänkin ruutuihinne asti, että koin kakkujen kuvaamisen äärimmäisen hankalaksi. Tuntuu, etten saanut kakuista kunnon kuvia lainkaan. Ongelman aiheuttaja taisi olla tuo kiiltävä suklaapinta, joka heijasti miten sattuu ja teki kuvista osin valottuneita. Koitin vuorotellen sekä vaaleeta että tummaa taustaa niiden sekoitusta, mutta kakku ei erottunut parhaalla mahdollisella tavalla. Kameran automaattitarkennuskin teki tepposensa ja jostain syystä ei toiminut tummalla taustalla oikeastaan lainkaan. Vaalealla sentään hieman paremmin, mutta epätarkkuutta niissäkin. No, ehkä herkullisuus tulee silti kuvista esille: Ja jollei tule, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ja maistamaan itse 😉

Piparminttu-suklaakakku suklaaganachella

Pohja noin 20 cm vuokaan, riittää kahteen kakkuun: Pohjasta saa kahteen kakkuun pohjakerrokset tai yhteen kakkuun lisäkerroksenPohjan aineet:

3 munaa 1.25 dl sokeria 1.25 dl maissitärkkelysjauhoja 0.5 dl tummaa kaakaojauhetta 1.5 tl leivinjauhetta 1 rkl vaniljasokeria 75 g rouhittua tummaa suklaata

Piparminttu-suklaatäyte (yhteen kakkuun): 150 g tummaa suklaata 1 muna 1.25 dl Flora Vispiä 1.25 dl Flora Kuohua 2.5 rkl tomusokeria 2 tippaa piparminttuöljyä

Vanilja-piparminttutäyte (yhteen kakkuun): 2.5 tl liivatejauhetta 3 rkl vettä 6 dl vispikermaa 200 g (vanilja-) tuorejuustoa 2 rkl vaniljasokeria 1 dl tomusokeria 6 tippaa piparminttuöljyä lehden vihreää ja turkoosia pastaväriä

Kuorrutus (yhteen kakkuun): 125 g tummaa (50%) suklaata 1 dl kuohukermaa n. 1 rkl glukoosisiirappia

Pinnalle: Strösseleitä

Ohje: Tee ensin kakkupohja. Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita maissitärkkelysjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon kevyesti koko ajan sekoittaen. Lisää suklaarouhe taikinaan varovasti käännellen. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 180 asteessa n. 35-40 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Kokeile pohjan kypsyys ensin sormella kevyesti keskeltä painamalla. Jos kakku tuntuu kiinteältä, kokeile kypsyys vielä tökkäämällä tikku kakun keskelle. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä.Anna pohjan jäähtyä ja vetäytyä mielellään seuraavaan päivään asti kunnolla suojattuna. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Laita toinen kakkupohja tarjoilulautaselle n. 20 cm irtopohjavuoan reunojen keskelle. Varmista, että tarjoilulautanen on tarpeeksi iso, jotta koko kakku mahtuu sille senkin jälkeen, kun reunoille tulee vielä ulompi kerros. Rasvaa vuoan reunat kevyesti, niin hyytynyt kakku irtoaa helpommin. Jos teet toisen kakun samalla, tee toiselle kakkupohjalle samoin.

Jos teet kaksi kakku, tuplaa ohjeessa mainitut täytteiden määrät. Jos teet vain yhden kakun, jatka ohjeen mukaan. Vatkaa Flora Vispi ja Kuohu vaahdoksi. Pilko suklaa kulhoon ja sulata mikrossa varovasti n. 15-20 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen. Vatkaa munat suklaan joukkoon voimakkaasti vatkaten esim. sähkövatkaimella. Ole nopea, sillä suklaa alkaa jämähtää todella äkkiä, jollet sekoita munia joukkoon nopeasti. Vatkaa suklaa-munaseos vispatun Vispin joukkoon. Lisää piparminttuöljyä pari tippaa. Maista ja lisää sokeria/piparminttyöljyä maun mukaan.Kaada piparminttuinen suklaamousse kakkupohjan päälle. Painele reunoilla esimerkiksi lusikan avulla, sillä täyte on melko jäykkää eikä valuta itsekseen reunoille. Tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin 30-60 minuutiksi jähmettymään. Irrota jähmettyneen kakun ympäriltä reunat. Voitele nyt toisen, isomman vuoan reunat ja laita se tarjoilulautaselle niin, että kakku jää reunojen keskelle. Isompi vuoka olisi hyvä olla halkaisijaltaan n. 22-23 cm.

Valmista piparminttuinen vaniljatäyte. Laita liivatejauhe veteen turpoamaan. Vatkaa vispikermat vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös vaniljarahka, vaniljasokeri, tomusokeri sekä piparminttuöljy. Maista ja tarkista sokerin määrä. Jos haluat väriä täytteeseen, värjää seos pastaväreillä. Lämmitä turvonnutta liivateseosta mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateliuos ohuena nauhana kermatäytteeseen kokoajan voimakkaasti vatkaten. Kaada täyte kakun päälle vuoan reunojen sisäpuolelle. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.

Poista hyytyneen kakun ympäriltä reunat varovasti. Valmistele kuorrute. Pilko suklaa mikron kestävään kulhoon ja kaada joukkoon kerma ja glukoosisiirappi. Lämmitä mikrossa varovasti n. 20 sekuntia kerrallaan, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Kaada kakun päälle, levitä esim. veitsellä ja anna suklaan valua reunoilta alas. Voit nauttia kakun heti, tai laittaa jääkaappiin siksi aikaa, että päällinenkin jähmettyy.

Vinkki: * Piparminttuinen suklaamousse maistuu hyvin paljon Pätkikselle. Voit tehdä myös pelkän Pätkiksen makumaailmaan hipovan kakun tuplaamalla piparminttu-suklaamoussen aineet ja jättämällä toisen täytteen tekemättä.

* Osan vispikermasta voi korvata vatkattavalla vaniljakastikkeella. Näin ulommaisesta täytteestä tulee vieläkin vaniljaisempi.

* Näin lähestyvää Joulua ajatellen tämä kakku sopisi mielettömän hyvin raikkaaksi jälkiruoaksi raskaan Jouluaterian jälkeen


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparminttu-suklaakakku (gluteeniton)

kissanminttu

Niin kaunis! Ja niin hyvänmakuinen ihan varmasti!

Suklaapossu

Voi kiitos kissanminttu! 🙂 Ja kyllä oli hyvää! Tällaiset raikkaat maut on minun tämän hetken lempimakuja leivonnassa, tekisi mieli laittaa piparminttua nykyään joka paikkaan 🙂

Leena-muori

Aivan upeita kakkuja molemmat! Ja niiiiiiin herrrrrkullisesti tuo suklaa valuu. Oih ja voih, haluaisimpa maistaa! 🙂
Ja niin, minun olisi varmaan pitänyt hokea tänään tuota "älä tule paha kakku…" ;(

Suklaapossu

Voi kiitoksia Leena-muori! 😀 Sula suklaa on tosi usein "se juttu", tekee leivonnaisista syötävän herkullisen näköisiä, ja makuisia totta kai! Kannattaa ihmeessä sinunkin kokeilla tätä, uskoisin että maistuisi 🙂 Voih, kävin katsomassa sun epäonnistunutta leivonnaista. Ei varmaan paljon lohduta, mutta niin sattuu itse kullekin aina silloin tällöin. Harmi vaan, että sinulla kävi köpelösti juuri myyjäisten alla. Ensi kerralla sitten paremmalla onnella 😀

Siru

Ui juku, tämäntyylistä haluan kokeilla! Tykkään miten nuo kerrokset ovat paitsi erivärisiä mutta myös erikokoisia 🙂

Suklaapossu

😀 Tykkään itsekin tällaisista piilossa olevista kerroksista. On hauska yllätys kakkua leikatessa 🙂

Anonyymi

Hei! Palatakseni vaahtokarkkeihin, voiko pastavärin tilalla käyttää perus elintarvikeväriä?

Nimim. Amatööri-leipuri

Suklaapossu

Heippa!

En ole itse kokeillut, mutta uskoisin myös elintarvikevärillä onnistuvan, mikäli sitä ei käytä ihan hervottomia määriä. Elintarvikevärin värjäysteho tosin on aika heikko pastaväriin verrattuna, joten kovin voimakkaan värisiä vaahtiksia ei saa pikkutilkalla elintarvikeväriä. Uskaltaisin kuitenkin kokeilla ainakin pienellä määrällä, jolloin saa hennon värisen lopputuloksen. Tämä alkoi kiinnostaa minuakin sen verran, että jos päätät testata elintarvikeväriä, tulethan kertomaan, minkälaisia tuli 😀

Pikkuinen Pinkki Keittiö

Nyt menee kokeiluun! Kiitos tästä reseptistä, joulun pöytään aion kokeilla. Nam!

Suklaapossu

Ole hyvä 🙂 Tosi hieno juttu, että ohjeista on hyötyä. Tykkäsin tästä kyllä kovin ja toivonkin, että myös teillä pidetään vähintään yhtä paljon 🙂 Mukavaa Joulun odotusta! 🙂

Taru

Upeita, kerrassaan upeita! 😀
Mulla on ollut kanssa suunnitelmissa kokeilla juustokakun sisään toista pienempää juustokakkua, mutta toteutus tulee vasta tammikuussa tehtyä, kun on tyttären synttärit.

Suklaapossu

Oi, kiitos paljon Taru! 😀 Nämä piilossa olevat kakut on mun mielestä tosi kivoja. Ulkopintaakaan ei tarvitse erikseen kuorruttaa massoilla tai kermalla, vaan täyte tekee kauniin pinnan. Päälle vaan jotain kivoja koristeita, niin se on siinä. Kivasti erilaista 🙂 Odotan jo näkeväni millaisen herkkukakun teet, siitä tulee taatusti taas todella nätti ulkopuoleltakin 🙂

Milla Nauha

Hei! Miten toi liivatejauhe menee suhteessa liivatelehtiin? Jos haluan käyttää lehtiä jauheen sijaan! 🙂

Suklaapossu

Hei Milla! 🙂 1 tl liivatejauhetta vastaa kahta liivatelehteä eli vanilja-piparminttutäytteeseen tulisi 5 liivatelehteä 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *