Porkkanaleipä ja -sämpylöitä timjamilla

Runebergin päivä mennä viuhahti taas ohi, ja Runebergin torttujen teko jäi jälleen. Mutta jotain muuta tuli kuitenkin leivottua. Vaikka heilunkin paljon keittiössä kippojen ja kulhojen ääressä, on leivän leipominen jäänyt todella vähiin. Olin ostanut hiivaa valmiiksi muita leivonnaisia varten, mutta koska jääkaapissa oli vielä hieman porkkanasosetta porkkanakakun jäljiltä, innostuin pitkästä aikaa koittamaan leipätaikinan tekoa, johon hukkasin myös tuon soseen. Taikinan maustoin vielä lempiyrtilläni eli timjamilla. En ole koskaan onnistunut leivän teossa kunnolla.
Ne ovat jääneet littaniksi, tiiviiksi, mauttomiksi ja pinnaltaan
nihkeiksi. Mutta nyt vihdoinkin onnistuin! Leipä nousi hyvin, siinä oli makua ja päälle tuli jopa rapea kuori! 


Rapean kuoren salaisuus taisi olla (uunissa olevan vettä sisältävän pellin lisäksi) tarpeeksi pitkä paistoaika, sillä taikina itsessään oli porkkanasoseesta johtuen tavallista kosteampaa. Vihdoinkin opin sen, että leipää ei kannata paistaa kellosta katsomalla. Kypsän leivän tunnistaa siitä, että pohjaa koputtelemalla se kuullostaa ontolta. Leivän pinta saattaa tuntua kivikovalta uunista otettaessa, mutta sitä en kannata pelästyä, sillä kovuus takaa rapean pinnan.
Porkkainen leipä + sämpylöitä timjamilla
n. 10 sämpylää
+ 1 isohko leipä
Aineet:
4 dl vettä
2 dl porkkanasosetta
50 g hiivaa
3 tl suolaa
(1.5 tl kuivattua
timjamia)
2 dl täysjyvä graham
jauhoja
n.10 dl puolikarkeita
vehnäjauhoja
3 rkl öljyä
Ohje:
Lisää porkkanasose
veteen. Liuota hiiva kädenlämpöiseen porkkana-vesiseokseen. Lisää grahamjauhot ja anna turvota n. 5 minuuttia. Sekoita joukkoon puolet
jauhoista. Lisää suola ja timjami. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta
hyvin vaivaten kimmoisaksi taikinaksi. Lisää
öljy vaivaamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (n. 0.5 tuntia).
Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Pyörittele toisesta
osasta n. 10 sämpylää ja muotoile toinen taikinan puoli leiväksi. Laita sämpylät
toiselle pellille ja leipä toiselle. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä
lämpimässä paikassa (n. 35-60 minuuttia). Lämmitä uuni 225 asteiseksi.
Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla n.15
min. kunnes ovat saaneet väriä pintaansa ja tuntuvat kevyiltä. Laske uunin
lämpötila 200 asteeseen. Ripottele vehnäjauhoja leivän pintaan ja tee päälle terävällä veitsellä muutama viilto.
Paista leipää 200 asteessa n. 50 minuuttia.
kunnes se kuullostaa ontolta pohjasta koputeltuna.
Vinkit:
* Laita ennen paistamista uunin pohjalle uunipellille n. 0.5 litraa vettä. Vesi auttaa leipää kohoamaan ja
saamaan rapean kuoren.

Instagram

  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit
  • Oletko jo osallistunut blogissani olevaan arvontaan, jossa voi voittaa kaksi lippua Taste of Helsinki -tapahtumaan parin viikon päästä? Jollet ole, niin kipin kapin osallistumaan, sillä osallistumisaika päättyy jo huomenna! Ohjeet osallistumiseen löytyy tämän postauksen loppupuolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vinkit-taydellisen-juustokakun-paistamiseen/ Onnea arvontaan jo etukäteen! Pst! Olen myös itse paikalla tuossa tapahtumassa kokkaamassa huippukokin kanssa toista bloggaaja+huippukokki-paria vastaan. Huih, jänskättää jo ihan älysti, mutta hitsit kun on ihana päästä mukaan! #suklaapossu #arvonta #tasteofhelsinki
  • Tarhatädeille lähti tällä kertaa kiitoksena kuluneesta vuodesta suht perinteinen, mutta herkullinen raparperipiirakka. #suklaapossu #munaton #maidoton #raparperipiirakka #rhubarb #pie
  • Näitä Cookie popseja tarjoiltiin tänään väitönswn jälkeisessä juhlassa. Ihana kiiltävä kulta teki lime-popseista erityisen juhlavia. Maistuivat myös tosi hyviltä, raikkailta 😘 #väitös #pikkumakeat #suklaapossu #cookiepops
  • Ihanaa äitienpäivää! 🌺🎂💕 Mein tytöt leipoivat mulle isänsä avustuksella Suklaapossun blogista etsimänsä kahden suklaan juustokakun. Isompi tytär harjotteli samalla marmorointia ja odotti jännityksellä miten se onnistui. Hyvä tuli, niin ulkoisesti kuin maullisesti. Koko kakku tuhoutui perheen kesken, hupsis. Ihanaa olla juuri näiden tyttöjen sekä pikkumiehen äiti 💖 #suklaapossu #kahdensuklaankakku #liivatteeton #äitienpäiväkakku #äitienpäivä #äitienpäivä2018 #mother #mothersday #äiti
  • Ihanaa kun aurinko hellii ja pian meillä aletaan grillaamaan. Vinkkaan vielä ennen ulos menemistä, että kokosin blogiin muutamia herkullisia makeita ja suolaisia ohjeita kesän juhliin ja äitienpäiväksi 💖 Jos haluat tehdä vielä jotain herkkua huomiseksi, niin vilkaise vinkit blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aitienpaivan-makeat-ja-suolaiset-leivonnaiset/
#vinkki #äitienpäivä #suolaiset #makeat #leivonnaiset #suklaa #savulohi #kahvikakunmuotoinenkakku #suklaapossu #kotiliesi
  • Passion ja mango yhdessä ovat vain niin 💖 Tämän ihanan mangojuustokakun ohje on kulkeutunut lapsuuden kodista omaani. Tein tätä piiitkästä aikaa, tällä kertaa passionlisällä ja voi jehna kun oli hyvää. Oispa tätä vielä. Tekisköhän lisää heti äitienpäiväksi 🤔😋 Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suussasulava-mangojuustokakku-alias-mangohyydykekakku-passion-mangokiilteella/
#ihanitsetehty #passion #mango #juustokakku #bakingblogger #yummy #cheesecake #suklaapossu  #kotiliesi

suklaapossu

Keskustelu

Oooooh porkkana-timjamileipä! Siinä se taisi tulla, mun vielä hakusessa ollut lauantai-aamun leipä! Näyttää ihanalta, mulla on vielä tosin harjoituksen tasolla toi rapea kuori 😀

http://www.vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi

Tämä oli kyllä hyvää. Mies kehui leivän olevan kuin kaupan leipätiskiltä ostettua 🙂 Mä ihan yllätyin tuosta, kun sain ensimmäistä kertaa leipään rapean kuoren. Oli muuten myös ensimmäinen kerta kun heittelin jauhoja leivän päälle ennen paistamista, en tiedä vaikka sekin osaltaan olisi auttanut siihen. Mutta kyllä leipä muutenkin onnistui yli odotusten 🙂

Todella komea ja muhkea leipä. Juurekset ja yrtit antaa kivasti makua taikinaan.:)

Kiitos Katja 🙂 Totta, juureksilla ja yrteillä pystyy tosi helposti tuomaan erilaista makua taikinaan 🙂 En ole tosiaankaan (aiemmin ainakaan ollut) mikään leipätaituri, mutta nyt tämän onnistuttua näin hyvin, innostuin entisestään testailemaan erilaisia ohjeita 🙂

Aivan mahtavan näköistä leipää! Onnittelut onnistumisestakin! 🙂 Tuo paistaminen on kyllä niin totta, että tarpeeksi kauan pitää paistaa. Meillä aikoinaan koulussa oli eläkkeellä oleva leipomo-ope sijaisena, ja kun me jo hätäilimme, että yhdet leivät palaa uunissa, kyseinen ope sanoi, etteihän noissa ole kuorta vielä lainkaan. 🙂

Aivan upea tuo edellinen juustokakkusi, todella kaunis! 🙂

Kiitos paljon Leena-muori kommentistasi 😀 Täst edes pitää tosiaan muistaa paistaa leipiä tarpeeksi kauan. On sen verran hyvää tuo kuori 😛

Munkin mielestä juustokakku onnistui hyvin. Marmoroimalla saa helposti ja nopeasti nätin koristelun aikaiseksi 🙂

Mie tosiaan inspiroiduin niin kovin tästä sun porkkana-timjami -ideasta että tänä aamuna olin ihana tytär ja järjestin lauantai-aamun brunssin muulle perheelle ja pöytään löysi tiensä myös uunituore porkkana-timjami -vuokaleipä 😉 Otin ideoita ja määriä tästä sun ohjeesta ja niiden pohjalta sit väänsin omanlaiseni vuokaleipä-ohjeen. Linkkasin kuitenkin sun blogin mun omaan että mistä inspis mun reseptiin 🙂

Ja mä tosiaan onnistuin siinä rapeassa kuoressa!! 😀 Niin suuri onnistumisen riemu ettet edes usko, hahah! Tosi rapea ihana kuori, pehmeä ja mehevä sisältä ja makukin tosi kohdallaan. Nam! Kiitos paljon hyvästä ideasta ja rohkaisusta :))

Käy kurkkaamassa mun blogista lisää jos kiinnostaa 🙂

http://vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi/2014/02/porkkanavuokaleipa-timjamilla.html

Aivan mahtavaa! Tuo on niin hieno tunne kun huomaa onnistuneensa! Se rapea kuori on aivan mahdottoman ihanaa, ja porkkana tekee sisuksesta pehmeän ja mehevän. Kävin vilasemassa sun blogissa ja oli tosi herkullisen näköinen. Kiitos kun kävit kertomassa kokemuksesi, on mukava tietää, että ohjeet toimivat myös muiden keittiöissä! 😀

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.