Porkkanaleipä ja -sämpylöitä timjamilla

Runebergin päivä mennä viuhahti taas ohi, ja Runebergin torttujen teko jäi jälleen. Mutta jotain muuta tuli kuitenkin leivottua. Vaikka heilunkin paljon keittiössä kippojen ja kulhojen ääressä, on leivän leipominen jäänyt todella vähiin. Olin ostanut hiivaa valmiiksi muita leivonnaisia varten, mutta koska jääkaapissa oli vielä hieman porkkanasosetta porkkanakakun jäljiltä, innostuin pitkästä aikaa koittamaan leipätaikinan tekoa, johon hukkasin myös tuon soseen. Taikinan maustoin vielä lempiyrtilläni eli timjamilla. En ole koskaan onnistunut leivän teossa kunnolla.
Ne ovat jääneet littaniksi, tiiviiksi, mauttomiksi ja pinnaltaan
nihkeiksi. Mutta nyt vihdoinkin onnistuin! Leipä nousi hyvin, siinä oli makua ja päälle tuli jopa rapea kuori! 


Rapean kuoren salaisuus taisi olla (uunissa olevan vettä sisältävän pellin lisäksi) tarpeeksi pitkä paistoaika, sillä taikina itsessään oli porkkanasoseesta johtuen tavallista kosteampaa. Vihdoinkin opin sen, että leipää ei kannata paistaa kellosta katsomalla. Kypsän leivän tunnistaa siitä, että pohjaa koputtelemalla se kuullostaa ontolta. Leivän pinta saattaa tuntua kivikovalta uunista otettaessa, mutta sitä en kannata pelästyä, sillä kovuus takaa rapean pinnan.

Porkkainen leipä + sämpylöitä timjamilla

n. 10 sämpylää
+ 1 isohko leipä

Aineet:

4 dl vettä

2 dl porkkanasosetta

50 g hiivaa

3 tl suolaa

(1.5 tl kuivattua
timjamia)

2 dl täysjyvä graham
jauhoja

n.10 dl puolikarkeita
vehnäjauhoja

3 rkl öljyä

Ohje:

Lisää porkkanasose
veteen. Liuota hiiva kädenlämpöiseen porkkana-vesiseokseen. Lisää grahamjauhot ja anna turvota n. 5 minuuttia. Sekoita joukkoon puolet
jauhoista. Lisää suola ja timjami. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta
hyvin vaivaten kimmoisaksi taikinaksi. Lisää
öljy vaivaamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (n. 0.5 tuntia).

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Pyörittele toisesta
osasta n. 10 sämpylää ja muotoile toinen taikinan puoli leiväksi. Laita sämpylät
toiselle pellille ja leipä toiselle. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä
lämpimässä paikassa (n. 35-60 minuuttia). Lämmitä uuni 225 asteiseksi.

Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla n.15
min. kunnes ovat saaneet väriä pintaansa ja tuntuvat kevyiltä. Laske uunin
lämpötila 200 asteeseen. Ripottele vehnäjauhoja leivän pintaan ja tee päälle terävällä veitsellä muutama viilto.
Paista leipää 200 asteessa n. 50 minuuttia.
kunnes se kuullostaa ontolta pohjasta koputeltuna.

Vinkit:

* Laita ennen paistamista uunin pohjalle uunipellille n. 0.5 litraa vettä. Vesi auttaa leipää kohoamaan ja
saamaan rapean kuoren.

Kommentit (8)

Oooooh porkkana-timjamileipä! Siinä se taisi tulla, mun vielä hakusessa ollut lauantai-aamun leipä! Näyttää ihanalta, mulla on vielä tosin harjoituksen tasolla toi rapea kuori 😀

http://www.vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi

Tämä oli kyllä hyvää. Mies kehui leivän olevan kuin kaupan leipätiskiltä ostettua 🙂 Mä ihan yllätyin tuosta, kun sain ensimmäistä kertaa leipään rapean kuoren. Oli muuten myös ensimmäinen kerta kun heittelin jauhoja leivän päälle ennen paistamista, en tiedä vaikka sekin osaltaan olisi auttanut siihen. Mutta kyllä leipä muutenkin onnistui yli odotusten 🙂

Todella komea ja muhkea leipä. Juurekset ja yrtit antaa kivasti makua taikinaan.:)

Kiitos Katja 🙂 Totta, juureksilla ja yrteillä pystyy tosi helposti tuomaan erilaista makua taikinaan 🙂 En ole tosiaankaan (aiemmin ainakaan ollut) mikään leipätaituri, mutta nyt tämän onnistuttua näin hyvin, innostuin entisestään testailemaan erilaisia ohjeita 🙂

Aivan mahtavan näköistä leipää! Onnittelut onnistumisestakin! 🙂 Tuo paistaminen on kyllä niin totta, että tarpeeksi kauan pitää paistaa. Meillä aikoinaan koulussa oli eläkkeellä oleva leipomo-ope sijaisena, ja kun me jo hätäilimme, että yhdet leivät palaa uunissa, kyseinen ope sanoi, etteihän noissa ole kuorta vielä lainkaan. 🙂

Aivan upea tuo edellinen juustokakkusi, todella kaunis! 🙂

Kiitos paljon Leena-muori kommentistasi 😀 Täst edes pitää tosiaan muistaa paistaa leipiä tarpeeksi kauan. On sen verran hyvää tuo kuori 😛

Munkin mielestä juustokakku onnistui hyvin. Marmoroimalla saa helposti ja nopeasti nätin koristelun aikaiseksi 🙂

Mie tosiaan inspiroiduin niin kovin tästä sun porkkana-timjami -ideasta että tänä aamuna olin ihana tytär ja järjestin lauantai-aamun brunssin muulle perheelle ja pöytään löysi tiensä myös uunituore porkkana-timjami -vuokaleipä 😉 Otin ideoita ja määriä tästä sun ohjeesta ja niiden pohjalta sit väänsin omanlaiseni vuokaleipä-ohjeen. Linkkasin kuitenkin sun blogin mun omaan että mistä inspis mun reseptiin 🙂

Ja mä tosiaan onnistuin siinä rapeassa kuoressa!! 😀 Niin suuri onnistumisen riemu ettet edes usko, hahah! Tosi rapea ihana kuori, pehmeä ja mehevä sisältä ja makukin tosi kohdallaan. Nam! Kiitos paljon hyvästä ideasta ja rohkaisusta :))

Käy kurkkaamassa mun blogista lisää jos kiinnostaa 🙂

http://vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi/2014/02/porkkanavuokaleipa-timjamilla.html

Aivan mahtavaa! Tuo on niin hieno tunne kun huomaa onnistuneensa! Se rapea kuori on aivan mahdottoman ihanaa, ja porkkana tekee sisuksesta pehmeän ja mehevän. Kävin vilasemassa sun blogissa ja oli tosi herkullisen näköinen. Kiitos kun kävit kertomassa kokemuksesi, on mukava tietää, että ohjeet toimivat myös muiden keittiöissä! 😀

Kommentoi juttua: Porkkanaleipä ja -sämpylöitä timjamilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Meillä oli mökillä jälkkärinä ihana Eton mess, paremmin ehkä Pappilan hätävarana tunnettu todella helppa ja nopea jälkiruoka, joka valmistuu vain kourallisesta aineita. Tuoreet mansikat yhdessä marengin ja sitruunalla maustetun vaniljavaahdon kanssa ovat ihanaa herkkua, joka tuntuu maistuvan aina jokaiselle. Kurkkaa helppo ohje blogista
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/eton-mess-helppo-ja-nopea-jalkiruoka/⁠
⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Nämä ihanat, älyttömän hyvät, uunittomat suklaakeksit valmistuvat helposti ja nopeasti vain muutamasta aineesta. Näiden tekeminen onnistuu myös vaikka mökillä, jos sieltä vain löytyy edes jonkinlainen liesi, jotta kaurahiutaleet pystyy paahtamaan pannulla ja suklaan saa sulatettua. Aivan loistava ohje, vaikka itse sanonkin. Katso tarkka ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kaura-suklaakeksit-ilman-uunia/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaakeksi⁠
#kaurakeksi
#ilmanuunia⁠
#keksit⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#yummy⁠
#easybaking⁠
#chocolate⁠
#cookies⁠
#withoutoven⁠
  • Mein tyttö täytti 10-vuotta ja toivoi synttärikakukseen suklaakakkua. Kakun suhteen tytöllä oli tarkat toiveet sekä maun että ulkonäön suhteen. Valmis kakku ilahdutti tytön ja tytön kaverit, jotka ottivat kakusta parikin santsikierrosta. Lopulta jäljellä oli vain pienen pieni pala. Kurkkaa kakun tarkka ohje blogin puolelta ⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-tyton-10-vuotissynttareille/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaakakku⁠
#mielettömänmeheväsuklaakakkupohja⁠
#mansikat⁠
#10vuotta⁠
#kaverisynttärit⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivontablogi⁠
#yummy⁠
#chocolate⁠
#cake⁠
#strawberry⁠
⁠
  • Suolainen pannukakku on helppo ja herkullinen arkiruoka tai vaikkapa lounas. Pannariin voi hukuttaa miltei mitä tahansa. Kurkkaa ohje blogin puolelta ja testaa vaikka heti tänään⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/arkiruokavinkkina-suolainen-pannukakku/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#helppojanopea⁠
#suolainen ⁠
#pannukakku⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivontablogi⁠
#blogi
  • Tämän kesän viimeisin, muttei vähäisin raparperileivonnainen taisi olla tässä. Tämä superhelppo, muhkea ja mehevä vadelma-raparperipiirakka valmistuu yhdessä kulhossa ja saa päälle ihanan makuparin, vadelma+raparperi. Vein yhden pellillisen töihin ja toisen valmistin kotiin valmiiksi työaamuna ennen töihin lähtöä. Ja ei, en ole aamuvirkku jokabaina heiluu aamuisin pystyssä. Tämä vain valmistuu niin nopeasti, ettei aamutoimista lähtenyt kuin muutama minuutti pois. Varsinkin, kun ne jauhot ja sokerit olivat valmiina pöydällä odottamassa. Superhelppo ja herkullista. Toimii myös muista marjoista! Kurkkaa ohje blogista

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-vadelma-raparperipiirakka/

#helppojanopea
#kesä
#raparperi
#vadelma
#piirakka
#leivontablogi
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#rasberry
#pie
#easyandyummy
#yummy
  • Tytöt 6v ja 9v leipoivat kahdestaan äitienpäivälahjaksi ihanan mutakakun kaakaokermalla ja tuoreilla mansikoilla. Kakku tehtiin sydämen malliseen vuokaan ja mansikoiden päällä oli vielä suklaa, jossa ♥️ Aivan ihanat lapset ja todella ihana kakku 💕 Katso helppo ohje blogista ja leivo vaikka Juhannukseksi.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mutakakku-kaakaokermalla-ja-mansikoilla/

#mutakakku
#kaakaokerma
#mansikat
#kesä
#äitienpäivä
#lastenleipoma
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#chocolate
#mudcake
#strawberry
  • Laitoin vähän aikaa sitten tekemääni raparperihilloketta lasiin vuorotellen vaniljamoussen kanssa ja kylläpä tuli hyvää! Samalla myös helppotekoista ja nopeaa. Koska hilloke löytyi jo valmiina ei juustokakkumaisen vaniljamoussen tekemiseen hujahtanut kuin pieni hetki. Tästä muuten tykkäsi myös syöjä, joka ei normaalisti raparperista välitä, jeei! Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperi-vaniljajuustokakku-lasissa/⠀
⠀
#raparperi⠀
#vaniljamousse⠀
#helppojanopea⠀
#kesä⠀
#jälkiruoka⠀
#suklaapossu⠀
#kotiliesiblogit⠀
#kotiliesi

suklaapossu

X