Suklaapossu

Prinsessakakku tytön ristiäiskakkuna töppösillä

Tytön ristiäiskakkuna prinsessakakku

Sain kunnian tehdä pienelle tytölle ristiäiskakun viime vuoden syyskuussa vietettyihin ristiäisiin. Tein ristiäiskakun muutama vuosi sitten myös tytön isoveljelle, jonka johdosta tämän kakun tekeminen oli erityisen ihanaa. Toiveena kakun suhteen oli, että kakku olisi vaaleanpunainen prinsessakakku ja siinä olisi päällä tossut. Muuten sain kakun suhteen vapaat kädet.

funny letters kirjaimet kaulintamassasta kakun päälle

En ollut ennen viime syksyä koskaan aiemmin tehnyt prinsessakakkua, joten tein tyttöni 6-vuotissynttäreillä Prinsessakakun testikakuksi tätä kakkua varten. Jos ja kun olen oikein kriittinen, löysin tuosta testikakun makumaailmasta pari parannettavaa kohtaa. Vaikka kakku olikin tosi hyvänmakuinen, halusin tähän versioon vaniljatäytettä enemmän ja samalla myös vadelmatäytettä kaikkiin kolmeen kerrokseen kahden sijasta. Tein vaniljatäytettä lopulta yli 2-kertaisen määrä ja käytin siihen myös kermaa.

pitsimatolla pitsi kakun koristeena

Kuten usein kakkuja tehdessäni, tälläkin kertaa näin silmissäni miltä kakku tulee näyttämään valmiina. Yleensä vain lopputulos ei ole lainkaan kuvitelmieni kaltainen, vaan kakut vaativat usein lisäkoristelua tai muuta fiksaamista. Mutta voi sitä iloa, kun kakku tällä kertaa näyttikin siltä, mitä olin kuvitellutkin. Ihanan tyttömäinen ja prinsessamainen, juuri sitä mitä hain. Tuo reunoja kiertävä pitsi teki kakusta mielestäni just ihanan. Ja mikä parasta, myös kakun hakenut pienen tytön äiti oli kakkuun myös todella tyytyväinen. Sekä ulkonäköön, että kuulemma makuunkin 🙂

Prinsessakakku ristiäiskakkuna

n. 20 hengelle, n. 27 cm vuokaan

Pohja:

7 munaa

2.5 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1.5 dl perunajauhoja

0.5 tl leivinjauhetta

Täyte:

reilu 2-kertainen annos Prinsessakakun täytettä muokattuna:

2 dl kuohukermaa

5 dl maitoa

3 rkl maissitärkkelysjauhoja

2 munaa

1 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

n. 0.5 tl vaniljatangon siemeniä/vaniljajauhetta

Lisäksi väliin:

4 dl vispikermaa

2.5 dl vadelmahilloa

400 g vadelmia

Kuorrutus:

4 dl vispikermaa

750 g marsipaania

värjäys roosalla pastavärillä ja Wiltonin valkoisella väriaineella

Koristeet:

Kaulintamassasta tehdyt töppöset (ohjetta ei tässä postauksessa, mutta googlella löytyy hyvät ohjeet esim. Pionilaakson blogista. Voin toki pyynnöstä tehdä joskus omankin ohjeen 🙂 )

Pitsimatolla tehdyt pitsit (ohjetta ei tässä postauksessa erikseen, mutta vanhasta postauksesta tai googlettamalla löytyy)

Ohje:

Vatkaa sokeri ja munat paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi paksua, kun pystyt kirjoittamaan taikinan pintaan vatkaimilla nron. 8 ja se jää pintaan kirjoittamisen ajaksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe ja sekoita ne muna-sokerivaahtoon. Voitele n. 27 cm irtopohjavuoka kevyesti esim. öljyllä. Kaada taikina vuokaan.

Paista sokerikakkupohjaa 175 asteessa n. 45 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Kokeile kypsyys tarvittaessa tikulla. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on pohja kypsä. Tiputa uunivuoka heti uunista poisottamisen jälkeen n. 20 cm korkeudelta pöydälle. Tämä estää kakun lässähtämisen.

Tee vaniljakiisseli ajoissa valmiiksi: Sekoita maissitärkkelysjauhot pieneen määrään maitoa. Mittaa maissitärkkelymaitoseos, loput maidosta, kerma ja sokerit kattilaan ja riko joukkoon myös munat. Vatkaa munien rakenne rikki. Kuumenna seosta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kiisseli paksenee ja pulpahtaa muutaman kerran. Älä keitä sen enempää, sillä tällöin kiisseli voi alkaa maistumaan munakokkelille. Ota kattila levyltä ja vatkaa joukkoon halutessasi vaniljajauhe. Jäähdytä kiisseli hyvin esim. kylmää vettä sisältävässä altaassa välillä sekoittaen. Kiisseli paksenee vielä lisää jäähtyessään. Vatkaa 4 dl vispikerma kunnon vaahdoksi ja lisää joukkoon jäähtynyt vaniljakiisseli.

Täytä kakku. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Murskaa vadelmat ja sekoita ne vadelmahillon joukkoon. Nosta yksi kakkupohja tarjoilulautaselle. Levitä alimmalle pohjalle noin kolmannes vadelmahilloseoksesta. Levitä päälle hieman vajaa puolet kerma-vaniljakiisseliseoksesta ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Nosta päälle toinen kakkupohja ja toista sama juttu kuin edellä. Nosta päälle vielä kolmas kerros ja levitä loput hillosta päälle ja loput kiisselistä sekä päälle että ohuelti reunoille. Laita jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi.

Viimeistele kakku tarjoilupäivänä. Vatkaa 4 dl vispikermaa hyväksi vaahdoksi. Levitä kermavaahto kakun päälle niin, että sitä on keskellä paksumpi ja reunoilla ohuempi kerros, jotta kakkuun saadaan kupera muoto. Levitä ohut kerros kermavaahtoa myös kakun reunoille, jotta niistä saadaan tasaiset.

Värjää marsipaani pastavärillä. Lisää joukkoon myös hieman valkoista väriainetta, jotta marsipaanin oma kellertävä sävy ei paista roosan värin läpi. Kaulitse marsipaani kakkua isommaksi pyöreäksi levyksi. Nosta levy kakun päälle ja painele kevyesti kakun pintaan kiinni reunoja myöten.

Leikkaa ylimääräiset marsipaanit kakun reunoilta pois.

Pitsikoristeet: ohje pitsikoristeisiin löytyy täältä. Huomaa, että kuivumisaika riippuu maton urien syvydestä ja esim. tässä kakussa käytetyssä matossa kuivumisaika oli triplat ohjeessa mainittuun aikaan. Pitsimaton voi tehdä ajoissa valmiiksi. Kiinnitä pitsi vedellä.

Vinkki:

* Vaniljakiisseliin saattaa joskus tulla paakkuja. Jos näin käy, siivilöi kiisseli vielä kuumana.

tytön ristiäiskakku prinsessakakku

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Prinsessakakku tytön ristiäiskakkuna töppösillä

Jossu

Hei, ohjeessa on tainnut tulla pari kömmähdystä. Esim. Otsikossa mainitaan kakkuvuoan koko 27 cm, mutta ohjeessa puhutaan 23 cm vuoasta. ainesosaluettelossa on leivinjauhe, mutta ohjeessa lukee sooda. Kiisselin ohjeesta puuttuu kokonaan se maissitärkkelyksellä lisääminen.
Kannattaa korjata, ettei aiheuta kokemattomille leipureille hämmennystä.

Suklaapossu

Hei Jossu ja kiitos 🙂 Muokkasin ohjeen kakkuvuoan koon ja soodan leivinjauheeksi. Olin kopioinut ohjeosion toisesta Prinsessakakun ohjeestani ja nuo kohdat oli jäänyt muokkaamatta. Maissitärkkelys olikin jo mainittu, mutta muokkasin kohtaa (toivottavasti) hieman selkeämmäksi.

Vastaa käyttäjälle JossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *