Pullista parhaat; kristallipullat

Kristallipulla on juhlava tarjottava

Vaniljainen kristallipulla on yksi parhaista ellei juuri se paras pulla! Kristallipulla on saanut nimensä siitä, että sen pinnalla on ohut kerros kristallin tavalla kimaltelevaa sokeria. Vaniljainen, pehmeä pulla yhdessä tuon sokerisen kuorrutteen kanssa on vain herkkua.

vaniljapullat

Olen tehnyt kristallipullia vain kerran aiemmin. Tuo kerta oli vuonna 2013. Lupasin jo tuolloin leipoa niitä vielä uudestaan ja se kerta koitti nyt. Ja voi herttiles, kuinka hyviä nämä sokerokuorrutteiset pullat ovatkaan! En edes muistanut, että pullat voi olla näin suussasulavaa. Ei ihme, että näitä hehkutetaan usein monessa paikassa. Ja myös minä, joka en todellakaan ole mikään pullaleipuri, onnistuin.

maailman parhaat pullat ikinä

Onneksi olin alunperin suunnitellut tarjoavani näitä muutaman päivän päästä juhlissa, jolloin oli pakko laittaa osa pakkaseen piiloon. Poissa silmistä, poissa mielestä, tai niin sitä yleensä sanotaan. Pullien pakastaminen ei kylläkään auttanut tuohon himotukseen, sillä pullahimo jatkui, vaikka kaikki omaan käyttöön jääneet pullat tuli tuhottua. Eipä auttanut muu kuin odottaa juhlia. Samalla tuli testattua, miten pulla kestää pakastamisen ja hyvin kesti. Pakstin pullat ilman voitelua ja sokerointia heti kun ne olivat jäähtyneet täysin. Tytär hoiti hellän sulatuksen mikrossa, kevyen voitelutn ja sokerissa dippaaminen. Tämän jälkeen pullat jäivät pöydälle tarjottaviksi. Ihme ja kumma, että vaikka pullat olivat monta tuntia tarjolla ilman liinaa tai muuta suojaa, pysyivät ne silti ihanan pehmoisina. Tein pullista munattomia, jotta myös poikamme pääsi maistelemaan niitä. Ja maistelikin mielellään 🙂 Voi muuten olla, että pullat pysyivät pehmoisina juuri tuon munattomuuden (sekä pinnan voitelun) takia.

kristallipullat

Juhlissa pullat tekivät hyvin kauppansa. Tosin yksi syöjä taisi rohmuta niitä useammankin, samalla kehumalla, että ”ottakaas näitä pullia, ovat ihan älyttömän hyviä”. 🙂

Tämän enempää hölpöttämättä, tässä tulee ohje:

 

Ne parhaat pullat: kristallipullat

32 kpl

Pullataikina:

2.5 dl (vatkautuvaa) vaniljakastiketta

4.5 dl maitoa

1 pkt tuorehiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)

1.5 dl sokeria

2 rkl vaniljasokeria

1.5 rkl kardemummaa

1.5 tl suolaa

n. 14 dl vehnäjauhoja

1 dl Juoksevaa margariinia tai 100 g voita/leivinmargariinia

Voiteluun (ennen paistamista):

maitoa + siirappia

Voiteluun (vasta paistamisen jälkeen): 

n. 1 dl Juoksevaa tai 100 g voita/margariinia sulatettuna

n. 2 dl siro sokeria

2 rkl vaniljasokeria

Ohje:

Lämmitä vaniljakastike ja maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Mittaa joukkoon noin puolet jauhoista ja sekoita nopeasti sekaisin. Lisää loput jauhot vähitellen ja alusta taikina hyvin. Lisää vaivaamisen loppupuolella juokseva rasva (tai huoneenlämpöinen voi/margariini). Alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Tähän kuluu aikaa noin tunti.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se neljään osaan. Tee kustakin palasta n. 25 cm pitkä tanko ja jaa tangot 8 osaan.

Rullaa palat pitkiksi, n. 40 cm pötköksi. Taita pötköt puoliksi, kierrä itsensä ympäri muutama kerta ja tee lopuksi solmu. Tähän tyyliin. (ks. myös vinkki-osio alempaa).

Nosta solmus uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla n. 45 minuuttia tai kunnes ne ovat hyvin kohonneet. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Voitele kohonneet pullat siirappi-maitoseoksella (tai jos muna käy, niin munalla). Paista hieman keskitasoa ylemmällä tasolla noin 7-9 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin ja pulla tuntuu kypsältä.

kierrepullat

Sokeroi pullat paistamisen jälkeen. Voitele pullat kevyesti…

ja dippaa sokeriin, joka on maustettu vaniljasokerilla.

kristallipulla kuorrutetaan hienolla sokerilla

Jos pakastat pullat, sokeroi vasta sulatuksen jälkeen.

Vinkki:

* Voit pyörittää palat myös tavallisiksi pyöreiksi pulliksi.

vaniljaiset pullat

Kommentit

Kommentoi juttua: Pullista parhaat; kristallipullat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Oikein Ihanaa ja Herkullista Ystävänpäivää! ❤️ Pst. Nämä donitsin makuiset muffinssit ehtii vielä hyvin leipomaan. Kurkkaa ohje blogista
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mielettoman-ihanat-donitsin-makuiset-muffinit/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #donitsit #muffinssit #ystävänpäivä #ystävänpäivä2019 #valentinesday
  • Supersuklaiset browniespalat sammuttavat pahimman suklaanälän jo yhdellä pienellä palalla. Vaikka kyllähän se toinenkin vielä menee hienosti, nams... Katso helppo ohje tahmean kosteisiin browniespaloihin blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supersuklainen-brownies/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaa #chocolate #brownies #makeatleivonnaiset
  • Herkullista Runebergin päivän iltaa! Meillä maisteltiin tänä vuonna viimevuotista epäonnen Runebergin kakkua hieman muokattuna ja nyt onnistui, jipii! Ohje löytyy blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/runebergin-kakku-munaton/ #Runeberginkakku #Runeberginpäivä #Suklaapossu #Kotiliesiblogit
  • Kaipasin alkuvuoden juhlapöytään jotain kevyempää ja testailin smoothiekakkua. Tästä versiosta tuli trooppisen makuinen ja koostumus oli kivan pehmoinen. Kakkua tehdessä pohdin myös liivatteiden eroja. Kurkkaa ohje ja liivatehölpötykset blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/trooppinen-smoothiekakku-ja-juttua-liivatteista/ #trooppinen #smoothiekakku #banaani #mango #lime #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Churrot ❤️ Ihastuin näihin rapeisiin pötköihin viime vuonna ulkomaanreissullamme ja nyt kokeilin niiden tekoa itsekin, ilman kananmunaa. Nam, ihania olivat itsekin tehtyinä! Kurkkaa ohje blogista ja nauti vaikka kuuman kaakaon kera talvisen ulkoilun jälkeen
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/churrot-eli-munkkitangot/ #ilmankananmunaa #munaton #churro #churros #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä muumikakku päätyi ihanan kummipoikamme 2-vuotissynttäreille. Sisällä ihana mielettömän mehevä suklaakakkupohja munattomana sekä raikas appelsiinimousse. Herkkua! Kurkkaa tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarien-muumikakku/ #suklaapossu #muumi #kakku #kotiliesiblogit #suklaakakku #appelsiinimousse #kaulintamassa #pojansynttärit
  • Vihdoin uskaltauduin läträämään kuuman öljyn kanssa. Ensimmäiset öljyssä paistamani jutut olivat nämä herkulliset pikamunkit eli rahkamunkit. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pikamunkit-eli-helpot-rahkamunkit/ #rahkamunkki #suklaapossu #kotiliesiblogit #helpotjanopeat

suklaapossu

X