
Pullista parhaat; kristallipullat

Vaniljainen kristallipulla on yksi parhaista ellei juuri se paras pulla! Kristallipulla on saanut nimensä siitä, että sen pinnalla on ohut kerros kristallin tavalla kimaltelevaa sokeria. Vaniljainen, pehmeä pulla yhdessä tuon sokerisen kuorrutteen kanssa on vain herkkua.
Olen tehnyt kristallipullia vain kerran aiemmin. Tuo kerta oli vuonna 2013. Lupasin jo tuolloin leipoa niitä vielä uudestaan ja se kerta koitti nyt. Ja voi herttiles, kuinka hyviä nämä sokerokuorrutteiset pullat ovatkaan! En edes muistanut, että pullat voi olla näin suussasulavaa. Ei ihme, että näitä hehkutetaan usein monessa paikassa. Ja myös minä, joka en todellakaan ole mikään pullaleipuri, onnistuin.
Onneksi olin alunperin suunnitellut tarjoavani näitä muutaman päivän päästä juhlissa, jolloin oli pakko laittaa osa pakkaseen piiloon. Poissa silmistä, poissa mielestä, tai niin sitä yleensä sanotaan. Pullien pakastaminen ei kylläkään auttanut tuohon himotukseen, sillä pullahimo jatkui, vaikka kaikki omaan käyttöön jääneet pullat tuli tuhottua. Eipä auttanut muu kuin odottaa juhlia. Samalla tuli testattua, miten pulla kestää pakastamisen ja hyvin kesti. Pakastin pullat ilman voitelua ja sokerointia heti kun ne olivat jäähtyneet täysin. Tytär hoiti hellän sulatuksen mikrossa, kevyen voitelun ja sokerissa dippaamisen. Tämän jälkeen pullat jäivät pöydälle tarjottaviksi. Ihme ja kumma, että vaikka pullat olivat monta tuntia tarjolla ilman liinaa tai muuta suojaa, pysyivät ne silti ihanan pehmoisina. Tein pullista munattomia, jotta myös poikamme pääsi maistelemaan niitä. Ja maistelikin mielellään 🙂 Voi muuten olla, että pullat pysyivät pehmoisina juuri tuon munattomuuden (sekä pinnan voitelun) takia.
Juhlissa pullat tekivät hyvin kauppansa. Tosin yksi syöjä taisi rohmuta niitä useammankin, samalla kehumalla, että ”ottakaas näitä pullia, ovat ihan älyttömän hyviä”. 🙂
Tämän enempää hölpöttämättä, tässä tulee ohje:
Ne parhaat pullat: kristallipullat
32 kpl
Pullataikina:
2.5 dl (vatkautuvaa) vaniljakastiketta
4.5 dl maitoa
1 pkt tuorehiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)
1.5 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
1.5 rkl kardemummaa
1.5 tl suolaa
n. 14 dl vehnäjauhoja
1 dl Juoksevaa margariinia tai 100 g voita/leivinmargariinia
Voiteluun (ennen paistamista):
maitoa + siirappia
Voiteluun (vasta paistamisen jälkeen):
n. 1 dl Juoksevaa tai 100 g voita/margariinia sulatettuna
n. 2 dl siro sokeria
2 rkl vaniljasokeria
Ohje:
Lämmitä vaniljakastike ja maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Mittaa joukkoon noin puolet jauhoista ja sekoita nopeasti sekaisin. Lisää loput jauhot vähitellen ja alusta taikina hyvin. Lisää vaivaamisen loppupuolella juokseva rasva (tai huoneenlämpöinen voi/margariini). Alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Tähän kuluu aikaa noin tunti.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se neljään osaan. Tee kustakin palasta n. 25 cm pitkä tanko ja jaa tangot 8 osaan.
Rullaa palat pitkiksi, n. 40 cm pötköksi. Taita pötköt puoliksi, kierrä itsensä ympäri muutama kerta ja tee lopuksi solmu. Tähän tyyliin. (ks. myös vinkki-osio alempaa).
Nosta solmus uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla n. 45 minuuttia tai kunnes ne ovat hyvin kohonneet. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Voitele kohonneet pullat siirappi-maitoseoksella (tai jos muna käy, niin munalla). Paista hieman keskitasoa ylemmällä tasolla noin 7-9 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin ja pulla tuntuu kypsältä.
Sokeroi pullat paistamisen jälkeen. Voitele pullat kevyesti…
ja dippaa sokeriin, joka on maustettu vaniljasokerilla.
Jos pakastat pullat, sokeroi vasta sulatuksen jälkeen.
Vinkki:
* Voit pyörittää palat myös tavallisiksi pyöreiksi pulliksi.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pullista parhaat; kristallipullat
Nämä on ihan parhaita pullia. Olen tehnyt tällä reseptillä jo toistakymmentä kertaa ja aina yhtä hyviä. Ovat hyviä myös seuraavana ja sitä seuraavana päivänä.
Ihania ovat! Hyvät ohjeet säilyvät vuoskymmeniä ja kiertävät sukupolvelta toiselle 🙂
Hei
Nestettä on 7dl, hiivaako tulee vain yksi paketti.
T. Jatta
Hei Jatta! 1 hiivapaketti riittää näihin hyvin. Taikinaan ei tule aivan niin paljon rasvaa, kuin yleensä pullataikinoihin, joten hiiva jaksaa nostaa näitä hyvin. Niin ja ihan tavallisessakin pullataikinassa voisi riittää tavallista pienempi hiivamäärä (vajaa 1 pkt/5 litraa nestettä). Tällöin vain taikinan nouseminen kestää hieman kauemmin 🙂
Hei!
Tää ohje on maailman paras ❤️ kiitos tästä.
Mä tein näitä pullia tänään myyntiin läheiselle kirppari-kahvioon. Nämä jouduttiin vetämään myynnistä pois kun olivat raakoja, en tätä usko koska olivat kypsiä kun uunista ne otin.
Nämähän ovat ihanan pehmoisia sekä tosi tosi tosi pehmeitä sisältääkin, niin varmaan sen takia raakoina pidettiin.