
Kesäinen punaherukka-mansikkasima ja täytetyt kolmioleivät

Vaikka vappu jo menikin, maistuvat tällaiset ihanat kesäiset simat läpi kesän! Kun menetin simantekoneitsyyteni vihdoinkin muutama päivä sitten, tuunasin simasta samantien ihanan kesäisen mansikka-punaherukkasiman. Siitä tuli kertaheitolla ihan superhyvää! Punaherukka antaa simaan aavistuksen happamuutta, joka samaan aikaan sekä taittaa mansikan makeutta että korostaa sen makua. Punaherukan maku on kuitenkin hyvin mieto ja simaa juodessa ensimmäisenä maistaakin mansikan ja tuo maku kantaa loppuun asti.
Sima on helppo ja edullinen juoma, jota voi nauttia ympäri vuoden. Simaan tarvitaan vain kourallinen aineita: vettä, marjoja, fariinisokeri ja pikkuruinen pala tuorehiivaa. Mansikka-punaherukkasimaan käytin uutta Dansukker Luomufariinisokeria, joka on maultaan perinteistä fariinisokeria hieman miedomman makuinen ja vaaleampi. Luomufariinisokerin sijasta voi tarvittaessa käyttää myös Dansukker fariinisokeria.
Vaikka tykkään testailla erilaisia leivonnaisia ja juomia, on olemassa muutamia aivan perusjuttuja, joiden kokeileminen on syystä tai toisesta jäänyt. Yksi niistä oli itsetehty sima vielä muutama viikko sitten. Olin jotenkin kuvitellut siman tekemisen olevan hankalaa ja aikaa vievää touhua, mutta voi miten väärässä olenkaan ollut! Sehän oli todella helppoa ja aktiivista tekoaikaakin kuluu vain hetki. Siman tekeminen on myös tosi hauskaa, sillä makuja pystyy muokkaamaan näppärästi vaikka oman puutarhan tai kaupan pakastealtaan tarjonnan mukaisesti.
Tätä lipittäessäni päähäni pälkähtikin jo paljon muitakin erilaisia siman makuvariaatioita, joita on pakko päästä testaamaan vielä tänä kesänä. Vai miltä kuullostaisi vaikkapa raparperi-vadelma-sima, mustikkasima, mansikka-basilikasima, lime-timjamisima, mustaherukkasima..?
Siman valmistaminen on siis ihan älyttömän helppoa ja nopeaa. Sima-aineiden kuumentamiseen kuluu aktiivista aikaa vain muutamia minuutteja. Sen jälkeen jälkeen siman annetaan käydä huoneenlämmössä vuorokauden ajan, jonka jälkeen vuorossa on siivilöinti ja pullotus. Toki valmiin siman odottamisessa menee vielä muutama päivä, mutta senkin pystyy ottaa lokoisasti, kunhan käy välillä tarkistamassa/löysäämässä simapullon korkkia, ettei pullossa oleva paine kasva liikaa.
Siman valmistuminen kestää jääkaapissa noin 3-5 päivää.
Lasillinen tai pari simaa tekee hetkestä kuin hetkestä erityisen. Se sopii niin keväisiin ja kesäisiin juhlahetkiin esimerkiksi alkoholittomana boolina kuin myös arkisempiinkin tilanteisiin. Kannattaa kuitenkin huomioida se, että jos simaa joutuu kuljettamaan pidemmän matkan tai se pääsee hölskymään kuljetuksessa, pullon painetta voidaan alentaa avaamalla korkkia silloin tällöin.
Meillä nostettiin kesäfiilis kattoon ja nautittiin lasilliset tätä punaherukka-mansikkasimaa erilaisten kolmioleipien kanssa. Toisissa leivissä oli täytteenä iki-ihana savulohimousse, kun taas toiset leivät saivat täytteekseen miedomman makuisen kinkku-paprikatäytteen.
Vaikka tämä oli ensimmäinen simantekokertani, se ei todellakaan jäänyt viimeiseksi yritykseksi. Lapsetkin kehuivat simaa minkä kerkesivät ja olisivat juoneet vaikka kaikki simat samantein. Simassa on kuitenkin hieman alkoholia, joten lasten kanssa juomamäärät kannattaa pitää maltillisena.
Tässä tulee ohjeet sekä ihanan kesäiseen simaan kuten myös herkkuleipiin.
Mansikka-punaherukkasima
noin 4 litraa valmista simaa
Aineet:
4 litraa vettä
500 g Dansukker Luomufariinisokeria
300 g mansikoita
250 g (n.5 dl) punaherukoita
herneen kokoinen (= n. 1/5 tl) nokare tuorehiivaa
Lisäksi:
iso kattila
suppilo
siivilä
pulloja
Ohje:
Kiehauta isossa kattilassa 1 litra vettä, lisää joukkoon Luomufariinisokeri, pakastemansikat ja punaherukat. Kuumenna uudestaan kiehuvaksi. Nosta kattila pois levyltä, lisää loput vedestä.
Kun seos on huoneenlämpöistä, liuota hiiva pieneen vesitilkkaan ja sekoita joukkoon. Laita kattilan päälle kelmu kanneksi. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin vuorokausi. Tänä aikana siman pinnalle alkaa muodostumaan vaahtoa.
Ennen pullotusta kauho suurin osa marjoista ja kuori suurimmat vaahdot pois isolla lusikalla tai kauhalla. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeri.
Älä kierrä korkkia liian tiukalle, jotta pullossa oleva paine ei kasva liian suureksi.
Nosta pullot jääkaappiin noin 3-5 päiväksi. Maistele simaa ensimmäisen kerran noin 3 päivän ikäisenä, sillä se saattaa olla jo silloin valmista.
Vinkit:
* Kokeile simaan rohkeasti muitakin marjoja. Mittaa 4 litraa vettä kohti 400g-550g marjoja ja tee muutoin ohjeen mukaan. Muista kuitenkin, että jos käytät ulkomaalaisia vadelmia, keitä niitä vedessä 2 minuutin ajan ennen kuin lisäät lopun veden.
* Ole tarkkana hiivan määrän suhteen ja varo laittamasta sitä liikaa. Liiallinen hiiva voi aiheuttaa pullonpaineen liiallisen kasvun ja jos paine ei pääse poistumaan, pullo saattaa räjähtää.
* Käytä pyöreitä (ei kulmikkaita) lasi- tai muovipulloja, joissa on kierrekorkki. Voit käyttää myös patenttikorkillisia pulloja, mutta varmista, ettei korkki ole liian tiivis, jotta pullossa oleva paine ei kasva liikaa.
* Ole tarkkana hiivan määrän suhteen. Liian iso määrä hiivaa saattaa aiheuttaa pullossa liian ison paineen
* Siman käyminen on nopeampaa lämpimässä, joten suosittelen pitämään pullot jääkaapissa.
* Paine pullossa kasvaa koko ajan käymisen jatkuessa.
* Säilytä valmis sima mieluusti jääkaapissa.
* Voit lisätä simaan myös muutaman rusinan, jos haluat tarkkailla siman valmistumista. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.
Kurkkaa myös Kotilieden simajuttu ja nappaa ihania makuvinkkejä talteen kesän eri hetkiin.
Savulohimoussekolmioleivät
Aineet:
150 g graavilohta
150 g kylmäsavulohta
200 g (ruohosipuli-)tuorejuustoa
100-200g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia tai kevyt ranskankermaa
1 pieni punasipuli kuorittuna ja pienemmäksi pilkottuna
(ripaus merisuolaa)
Lisäksi:
noin 8-10 tummaa paahtoleivän siivua ja noin 8-10 vaaleaa paahtoleipää
(pehtoorin) salaattia
Ohje:
Laita kaikki aineet yhteen kulhoon ja hurauta esim. sauvasekoittimella sileäksi tahnaksi. Voit sekoittaa aineet tahnaksi myös tehosekoittimessa. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Anna moussen makujen tasoittua jääkaapissa jonkin aikaa. Levitä moussea sekä tumman että vaalean leivän päälle ohut, noin 2 millin kerros. Lisää toisen leivän päälle pari salaatin lehteä ja nosta toinen leipä päälle kanneksi. Toista, kunnes leipiä on tarpeeksi. Leivät voi syödä vaikka heti. Voit myös nostaa leivät jääkaappiin vetäytymään. Vuoraa ne tällöin kelmulla, jotta leipä ei kuivu suottas.
Leikkaa kukin leipä koosta riippuen 2-4 kolmioksi.
Kinkku-paprikaleivät
noin 24 kolmioleipää (riippuu paahtoleivän koosta)
Aineet:
200-250 g hyvää palvikinkkua
1 punainen (n.100g) suippopaprika
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl maustamatonta jogurttia
0.5 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
mustapippuria
(ripaus suolaa)
Lisäksi:
5-6 isoa tummaa paahtoleivän siivua
5-6 isoa vaaleaa paahtoleivän siivua
Ohje:
Pilko kinkku ja paprika pieniksi kuutioiksi. Hienonna persilja. Laita kaikki aineet kulhoon ja sekoita. Maista ja mausta tarvittaessa mustapippurilla tai/ja suolalla.
Levitä täyte 5-6 tumman paahtoleivän päälle ja paina kunkin leivän päälle vaalea paahtoleipä kanneksi. Peitä leivät kelmulla ja nosta hetkeksi jääkaappiin vetäytymään. Leikkaa kukin leipä 2-4 kolmioksi ennen tarjoilemista tai syö vaikka sellaisenaan.
Vinkki:
* Jos leivät ovat kovin paksuja tai kuivia, kostuta niitä kevyesti esimerkiksi maidolla ennen täytteen lisäämistä. Täyte itsessään kostuttaa ohuemmat leivät.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kesäinen punaherukka-mansikkasima ja täytetyt kolmioleivät
Hyvältä näyttää ja varmasti myös maistuu!! Kuinka kauan sima säilyy juotavana? Eli miten paljon etukäteen voisi valmistaa…..
Valmistaisin siman noin kolmisen päivää ennen tarjoamista. Tällainen marjasima säilyy hieman vähemmän aikaan kuin esimerkiksi sitruunaiset simat. Mutta maistuu kyllä aivan ihanalta, nam!