Suklaapossu

Puolukkainen juustokakku valkosuklaapohjalla

Tässä siis tulee edellisessä kirjoituksessa mainitsemani puolukka-juustokakun ohje 🙂 Kun kerran tuli tehtyä valkosuklainen ihana kakkupohja, niin pitihän sitä kakkukin väsätä ja päälle päätyi puolukkamehusta tehty mousse kirpeällä puolukkakiilteellä. Makeaa ja kirpeää samassa paketissa, nam! 🙂

Pohja kutistui jäähtyessään sen verran reunoilta, että vaikka käytin samaa vuokaa paisto- ja täyttämisvaiheessa, jäi reunoille kivat urat täytettä varten. Pohja jäi piiloon ja oli kiva yllätys kakkua leikatessa.

Kirpeähkö täyte makean pohjan päällä oli niin ihanaa, että vaikea olla sanomatta tätä yhdistelmää täydelliseksi.

Käytin kakkuun itsetehtyä, sokeroimatonta ja suht vahvaa puolukkamehua, mutta sen voi korvata kaupan vastaavalla happamalla mehulla. Täytettä kannattaa maistella valmistusvaiheessa ja lisäillä sokeria oman makunsa mukaisesti. Jos käyttää kiilteeseen hapanta sokeroimatonta puolukkamehua, saa täytteestä löytyä hieman makeutta, mutta senkin voi oman maun mukaan jättää hieman kirpsakaksi.

Puolukkainen juustokakku valkosuklaapohjalla

n. 20 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

1 kpl 20 cm vuokaan tehty mehevä valkosuklaapohja

Täyte:

1.25 dl Flora Vispiä

100 g maustamatonta tuorejuustoa

n. 0.5 dl sokeria (maun mukaan)

2 tl vaniljasokeria

1 dl sokeroimatonta puolukkamehua

1.5 tl liivatejauhetta (TAI 3 liivatelehteä)

0.25 dl puolukkamehua

Kiille:

2 dl sokeroimatonta (itsetehtyä) puolukkamehua

vajaa 1 tl liivatejauhetta (TAI vajaa 2 liivatelehteä)

Ohje:

 

Tee pohja erillisen ohjeen mukaan. Kun pohja on kunnolla jäähtynyt, laita se tarjoilulautaselle kevyesti voidellun irtopohjavuoan reunojen sisään. Tee täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto. Lisää puolukkamehu, vaniljasokeri ja sokeria oman maun mukaan. Sekoita liivatejauhe puolukkamehuun. Anna sen turvota. Kun liivate on turvonnut, lämmitä seosta mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes se sulaa. Vatkaa liivate täytemassan joukkoon ohuena nauhata koko ajan vatkaten. Kaada pohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kun täyte on jäähtynyt, tee kiille. Ota puolukkamehusta n. 1 rkl pieneen erilliseen kippoon ja sekoita joukkoon liivatejauhe. Anna turvota muutama minuutti. Kun liivate on turvonnut, lämmitä seosta mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes se sulaa. Lisää seos huoneenlämpöisen puolukkamehun joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Kaada hyytyneen täytteen päälle. Laita jääkaappiin hyytymään mielellään ainakin 6 tunniksi. Kun kiille on hyytynyt, poista vuoanreunat. Koristele esim. sulalla suklaalla tai kermavaahdolla.

Vinkki:

* Irtopohjavuoan reunojen voitelu auttaa kakkua irtoamaan siististi. Voit käyttää reunojen voitelun sijasta vuoan sisäpuolella reunakalvoja tai piirtoheitinkalvoista leikattuja suikaleita irrottamisen helpottamiseksi. * Liivatejauheen voi korvata liivatelehdillä. 1 tl liivatejauhetta vastaa kahta normaalikokoista liivatelehteä. Lehtien käyttöohje löytynee liivatepaketin kyljestä.

* Sokerimassasta tehdyt koristeet eivät kestä kiilteen päällä hyvän pitkään, joten jos käytät niitä, laita ne kakun päälle juuri ennen tarjoilua. Voit myös sipaista koristeisiin hieman sulaa suklaata niihin kohtiin, jotka koskevat kakkuun. Näin ne kestävän paremmin, sillä suklaa estää kiilteen kosteuden siirtymisen koristeisiin.

 

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puolukkainen juustokakku valkosuklaapohjalla

Leena-muori

Vau! Näyttää ja kuulostaa upealta!

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Olikin todella herkullista 😀 Tykkään niin leivonnaisista, missä on makeaa ja kirpeää samassa paketissa ja tämä oli juuri sellainen 😀

Anonyymi

Hei, ilmeisesti tuo mehu on tiivistettä ettei laimennettua mehua? 🙂 T. Eija

Suklaapossu

Hei Eija! Tuo käyttämäni mehu oli itsetehtyä, sellaista suht voimakkaan makuista, jota pitää landrata, jos sitä haluaa pelkiltään juoda. Eli siis tiivistettä. Landraussuhde tuossa oli maltillinen eli jotain 1:3 luokkaa. Koska käytin omatekoista, en osaa suositella tähän mitään tiettyä kaupan mehumerkkiä. Mutta koska täytteen on hyvä pysyä kirpeähkönä, mehun kannattaa olla voimakkaan makuista ja mielellään kirpeää. Eli jonkinlainen sokeroimaton tiiviste olisi tähän hyvä. Ja käytetään siis ilman landraamista 🙂 Jos on epävarma ja epäilee mehun olevan liian voimakasta, voi sitä lisätä täytteeseen pikku hiljaa ja maistella koska makua alkaa olemaan tarpeeksi. Mehua ei kuitenkaan kannata käyttää kovin paljon enempää kuin ohjeessa, jottei kakun rakenne kärsi. Kirpeä kuorrutekin antaa kakkuun vielä lisää makua.

Niin ja jos sattuu käyttämään makeutettua mehua, kannattaa seosta maistella ennen sokerin lisäämistä ja lisäillä sitä tarpeen mukaan. Lisäänkin näitä huomiota vielä tarkemmin suoraan tuohon ohjeeseen. Kiitos vielä kysymyksestä Eija! Toivottavasti tämä selvensi asiaa. Kysele ihmeessä lisää, jos jotain tulee mieleen 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *