Kuopuksen synttärijuhlissa oli pääkakun lisäksi tarjolla myös tämä puolukkajuustokakku. Pohjaan sain idean Maku-lehden mustikkajuustokakusta. Vaniljaisen kiilteen taas löysin Taikakut blogista. Puolukkatäytteen sävelsin omasta päästäni kaapista löytyneistä tarvikkeista.


Kyllä tuli hyvä kakku. Täyte maistui reippaasti
puolukalle. Se oli ainakin omaan makuuni samaan aikaan juuri sopivan
makea ja kirpeä. Tuo kiille oli kivasti erilainen. Joskus olen tehnyt
hieman samantapaisen kiilteen johonkin kakkuun, mutta silloin en
ihastunut siihen lähinnä maun takia. Tämä oli helppo tehdä ja maistui,
noh tuota, hyydytetylle vaniljakastikkeelle 🙂

Kakun reunan koristelin pistimuotilla tehdyillä nauhoille.
Yllä olevassa kuvassa nauha näkyy epäselvänä. En jostain syystä saanut tarkennettua kameraa sopivasti, jotta pitsireuna olisi näkynyt samalla tavalla kuin luonnossa. Pitsireuna oli siis oikeasti aivan selkeärajainen. 🙂 Tuosta reunapitsinauhasta ja muutenkin pitsimuotin käytöstä löytyy juttua jättimuffinssi-postauksesta 🙂

Kipeääkin kipeämpi selkä mokoma ei antanut armoa, enkä saanut koristeltua kakkua tämän enempää. Kuvausalustanakin toimi sama kangas kuin aiemmin, höh. No ehkäpä nyt on normaalia huonommat kuvat, mutta kakun maku taattua Suklaapossu-tasoa 😉

Puolukkajuustokakku ruispohjalla
n. 20 cm irtopohjavuokaan
Pohja:
50 g voita
1 dl ruisjauhoja

0.5 dl kaurahiutaleita
0.25 dl vehnäjauhoja
2.5 rkl sokeria
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 muna
Täyte:
400 g puolukoita
2 dl vispikermaa (rasvaa 30 %)
200 g tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
n. 1.25 dl sokeria
3 tl liivatejauhetta
3 rkl sitruunan mehua 

Päälle:

2.5 dl vatkattavaa vaniljakastiketta (ei vatkata!)
2 liivatelehteä
Ohje:
Valmista pohja. Sulata voi ja anna
jäähtyä hetki. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon muna ja rasvasula. 

Voitele irtopohjavuoan pohja ja reunojen alaosa kevyesti vaikkapa ruokaspraylla. Painele taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja nosta reunoille n. 1.5 cm. Laita vuoka jääkaappiin jähmettymään vähintään
puoleksi tunniksi ennen paistamista. Kunnolla jähmettynyt taikina ei
valahda reunoilta paistettaessa. 
Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
Anna jäähtyä kokonaan..
Soseuta puolukat sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita liivatejauhe ja sitruunan mehu keskenään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto, rahka ja sokeri. Vatkaa joukkoon myös soseutetut puolukat. 
Kuumenna liivateseosta mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon täytettä koko ajan vatkaten. Kaada täyte pohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään 2 tunniksi, mielellään hieman pidemmäksi aikaa, jotta täyte hyytyy tarpeeksi ennen kiilteen laittamista. 

Kun kakku on tarpeeksi hyytynyt, tee vaniljakiille. Ota vaniljakastike huoneenlämpöön noin tunti ennen kiilteen tekemistä. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Kuumenna liivatelehtiä pienessä mikron kestävässä kulhossa n. 15 sekuntia, kunnes ne sulavat kokonaan. Kaada vaniljakastike kulhoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana kastikkeen joukkoon koko ajan sekoitellen. Älä vatkaa liikaa, jotta joukkoon ei tule ilmakuplia. Kaada kiille kakun päälle ja laita takaisin jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Kun kakku on hyytynyt, poista vuoan reunat. Koristele halutessasi reunat pitsireunoilla (ohje täällä).
 

Vinkki:
* Leivontamargarinin käyttö pohjassa saa taikinan valahtamaan vuoan reunoilta helpommin kuin voi.