Blogistani löytyykin jo ohje helppoihin hiivattomiin sämpylöihin, joiden kohottaminen tapahtuu hiivan sijasta leivinjauheella. Ne ovat mainioita tilanteisiin, joissa pitää saada nopeasti tuoreita sämpylöitä, sillä taikinan tekoon ja paistamiseen menee aikaa yhteensä vain puolisen tuntia. Nyt halusin kokeilla niistä hitusen
terveellisempää versiota. Terveellisyydellä tarkoitan tässä proteiinin
lisäämistä ja samalla turhien, höttöhiilareiden vähentämistä. Maitorahka toimi
proteiinin lähteenä samalla kun jauhojen määrä väheni. Maistui, sekä itselleni että tytöille 🙂

Sämpylöistä tuli mielestäni hyviä ”korvikkeita” tuolle ensimmäiselle versiolla. Rahka toi näihin lisäkosteutta, joka vaikutti hitusen myös koostumukseen tehden niistä tiivimpiä. Tosin eihän näissä leivinjauheella kohotetuissa pikasämpylöissä muutenkaan ole hiivasämpylöiden tekstuuria, joten en pitänyt lainkaan pahana tuota koostumusta. Se muistutti ehkä lähinnä sellaisia kaupan leipiä, joissa on vähän (tai ei lainkaan) vehnäjauhoja, ja joiden koostumus on yritetty saada tai saatu aikaan käyttämällä esim. psylliumia.

 
Näiden sämppäreiden maku oli kuitenkin mielestäni tosi hyvä ja
sämpylöitä tulikin maisteltua samantein yhden sijasta kaksi ja
enemmänkin olisi mennyt, ellen olisi päättänyt säästäväni loppuja muulle
perheelle. Tytötkin tykkäsivät näistä, iltapalalla kuopuskin söi
puuronsa jälkeen kolme kertaa enemmän tätä leipää kuin normileipää
yleensä 🙂

Rahkasämpylät ilman hiivaa
n. 9 kpl
Aineet:
250 g maitorahkaa  
2 dl maitoa
1 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
0.75 tl suolaa
ripaus sokeria/hieman hunajaa
(Lisäksi päälle:
esim. juustoraastetta)
Ohje:
Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Sekoita maitorahka ja maito kunnolla sekaisin. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet yhteen. Sekoita kuivat ja kosteat aineet sekaisin. Pyörittele/nostele samantein taikinasta noin 9 taikinakasaa jauhoisilla käsillä leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele
pintaa halutessasi vaikkapa juustoraastetta. Paista 200 asteisen
uunin keskitasolla 15-20 min., kunnes ne tuntuvat nostellessa kevyemmiltä ja kypsiltä. Anna jäähtyä hetki.
Vinkki:
* Leivinjauheella kohotetut sämpylät ovat parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna.