Tässä vinkkinä raikas mangon ja sitruunan makuisen kakun ohje vaikkapa tulevan Pääsiäisen leivontaan. Kakussa on makea pohja, lempeän makuinen täyte sekä kirpeä sitruunakiille. Maku on ihanan raikas, siinä
maistuu mielestäni juuri sopivassa suhteessa sekä mango että sitruuna. Koostumuksestakin
tämä on juuri sopivan kiinteä, mutta silti pehmeä. Kakku sopii värinsä ja raikkaan makunsa ansiosta erityisesti Pääsiäiseen sopiva, mutta maistuu toki muulloinkin 🙂

Tein kakun ensimmäistä kertaa jo viime vuoden
puolella kahvipöytään. Kakku syntyi niistä aineksista, mitä sillä
hetkellä sattui
kaapista löytymään. Ja hyvää tuli! Kakku
sai kehut sekä ensimmäisiltä kahvivierailta, että myös äidiltäni, joka
pääsi maistelemaan kakun jämiä. Kakku oli hänestä niin hyvää, että hän
tilasi hetimiten samanmoisen raikkaan kakun myös omaan
kahvitukseensa 🙂

Ensimmäiseen kakkuversioon laitoin pohjalle kaapista löytyneet vohvelin ja
riisimuron jämät. Niistä tehdyn muruseoksen sitomiseen käytin sitruunan
makuista valkosuklaata. Pohja toimi muuten aika kivasti, mutta
riisimurot alkoivat pikkuhiljaa hieman vettyä. Riisimurojen kostuminen ei kuitenkaan ollut niin
voimakasta, kuin olisi ilman suklaata voinut olla. Joka tapauksessa, kun sain
pyynnön tehdä kakun uudestaan, korjasin samalla pohjaa. Teinkin pohjan
paahdetusta rouhistusta valkosuklaasta, kuten raparperi-juustokakussakin. Tämäkin pohja kärsii pikku hiljaa, ajan myötä, mutta on tuoreena suht rapeaa. Ja maistuu hyvältä, nimittäin hieman kinuskilta 🙂

Koristelin kakun kaapista löytyneillä sokerimassakukilla ja spritsasin päälle myös valkosuklaasta koukeroita. Vielä vaaditaan hieman harjoitusta noitten spritsausten suhteen, jotka nyt menivät miten sattuu. Lisäksi tein pienen testin valkosuklaan kanssa ja lisäsin joukkoon hieman
öljyä. Olin lukenut jonkun toisen blogista (pahoittelut, en muista kenen) vinkin, jonka mukaan öljyn lisääminen tekee suklaasta pehmeämmän ja suklaa olisi jähmettyessäänkin paremmin leikattavissa.
Pursottaessa suklaa alkoi kuitenkin käyttäytyä hieman oudosti; aluksi se
oli todella löysää, mutta jämähti hetken kuluttua sieltä täältä. Ja tuo
näkyy pursotusjäljessäkin. Mutta eipä se onneksi makua haitannut 🙂

Raikas mango-sitruunakakku
n. 20 cm vuokaan
Pohja (pohjaksi on kaksi hyvää vaihtoehtoa):
Marianne-keksi + valkosuklaa, kuten järisyttävän hyvässä sitruunajuustokakussakin
TAI
paahdettu valkosuklaapohja 100 g:sta valkosuklaata (tehty kuten raparperi-juustokakussa)

Aineet:
1.5 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta
2.5 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
1.5 dl mangososetta
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 tl liivatejauhetta
3 rkl sitruunan mehua
Kiille:
1 liivatelehti
0.75 dl sitruunanmehua
0.25 dl vettä
 2 rkl sokeria

Koristeluun:
valkosuklaata

Ohje:
Tee pohja murskaamalla vohvelit ja riisimurot hienoksi jauheeksi. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Sekoita suklaa muruseokseen. Voitele öljyllä irtopohjavuoan pohja. Levitä suklaa-keksiseos pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin täyteen teon ajaksi. 
Tee täyte vatkaamalla vaniljakastike ja vispikerma vaahdoksi. Sekoita maitorahkan joukkoon mangosose ja sokeri. Lisää mangoseos kermavaahdon joukkoon. Sekoita liivatejauhe sitruunan mehuun. Anna turvota. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate sulaa kokonaan. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla koko ajan voimakkaasti vatkaten. 
Voitele irtopohjavuoan reunat kevyesti öljyllä. Näin valmis kakku irtoaa vuoasta helpommin. Kaada täyte vuokaan muruseoksen päälle. Tasoita. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. 
Kun kakku on hyytynyt, tee kiille. Laita liivatelehti kylmään veteen likoamaan n.7 minuutiksi. Lämmitä sillä välin sitruunan mehu, vesi ja sokeri kattilassa, kunnes sokeri sulaa. Lisää joukkoon pehmennyt liivatelehti. Sekoita. Jäähdytä sitruunalientä hetki ennen kakun päälle kaatamista, sillä liian kuuma liemi sulattaa kakun pinnan. Laita kakku jääkaappiin vielä pariksi tunniksi. 

Kun kiille on jähmettynyt, poista irtopohjavuoan reunat ja siirrä kakku tarjoilulautaselle. Koristele sulatetulla valkosuklaalla.

Tällaisen koristelun tein ensimmäiseen kakkuun. Sulatetusta suklaasta saa tosi helposti ja näppärästi kakun päälle ”sitä jotain”. Tuohon viivojen päälle olisi sopinut vaikka vielä jotkin nonparellitkin, mutta oli se ihan kiva noin yksinkertaisenakin. 


Ja tästä kuvasta ehkä näkee vielä paremmin tuon pohjan. Paahtunut, kinuskin makuista valkosuklaata rouhittuna. Mmmm!