Suklaapossu

Raikas mansikkamoussekakku

Tämä mansikkamoussea sisältävä kakku oli yksi ristiäisissä tarjotuista kakuista. Kakun päälle tein samanlaisen raikkaan kermamoussen kuin aiemmin leipomaani Suklaakakkupohjaiseen punaherukka-kinuskimoussekakkuunkin. Täytteenä tässä kakussa oli raikas, miedon mansikkainen ja lievästi sitruunainen ihana mousse. Hyvältä maistui 🙂

Tämä kakku oli itseasiassa tuon punaherukka-kinuskimoussekakun korvaaja. Tykkäsin aiemman kakun päällisestä, mutta halusin kokeilla siitä sileämpää silläkin uhalla, ettei siitä tulisi yhtään edellistä parempaa. Ja samanlaiset reiäthän tähänkin kakkuun tuli 🙂 Eipä siinä mitään, nyt olin jo varautunut siihen ja hyväksyin tilanteen. Mutta mutta, mitäs sitten kävikään…

Kokosin kakun irtopohjavuokaan. Pakastin kakun ja nostin sen jäisenä tarjoilulautaselle. Kakkua ei kuitenkaan missään nimessä kannata pakastaa! Meinasi nimittäin tulla suuri pieni paniikki, kun ristiäisiä edeltävänä päivänä katsoin pakkasesta otettua, sulanutta kakkua. Kakun pinta oli mennyt kummallisen hileisen näköiseksi, ja se muistuttui kurttuista ihoa. Lisäksi kakku valutti lautasella mielettömät määrät jotain sokerilientä! Voi kääk! Kyseisen kakun piti päätyä pöytään pääkakuksi, mutta enhän minä sellaista kurttukasaa siihen voinut laittaa! Onneksi vika oli vain päällä, ja päätin koristella kakun aivan eri tavalla varastosta löytyvillä kukkasilla ja strösseleillä. Ja tehdä äkkiä uuden kakun! Onneksi aikaa oli vielä jäljellä ja sain väsättyä pöytään uuden ”pääkakun”. Siitä kakusta lisää sitten toisessa postauksessa 🙂

Tässä tämän raikkaan mansikkamoussekakun ohje 🙂

Ristiäisten mansikkamoussekakku Kakkupohja n. 23 cm vuokaan, päällisen teko n. 26 cm irtoreunavuoan avulla

Sokerikakkupohja: 4 munaa 1.75 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 0.5 dl perunajauhoja

Kostutukseen: reilu 1 dl vadelmamehua

Mansikkatäyte: 2.5 dl Flora Vispiä 1 dl turkkilaista jogurttia 200 g maustamatonta tuorejuustoa n. 1.25 dl (maun mukaan) sokeria 400 g mansikoita soseutettuna 3 tl liivatejauhetta 3 rkl sitruunamehua

Päällinen (vuokien koosta riippuen, saattaa jäädä vähän yli): 3 tl liivatejauhetta 3 rkl sitruunan mehua 5 dl Flora vispiä 250 g tuorejuustoa 250 g maitorahkaa 2 rkl vaniljasokeria n. 1 dl sokeria (maitorahkan happamuudesta riippuen)

Koriste: strösseleitä kukat turkoosilla pastavärillä värjättyä sokerimassan ja kaulintamassan sekoitusta

Ohje: Aloita kakun tekeminen kakkupohjasta mielellään jo päivää ennen täyttämistä (eli vähintään pari päivää ennen tarjoilua). Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon siivilöidyt jauhot varovasti käännellen. Kaada taikina n. 23 cm voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa kunnes kypsä. Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Kun pohja on jäähtynyt, tee täyte. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Liota liivatejauhe sitruunamehuun ja anna turvota parisen minuuttia. Sekoita turkkilainen jogurtti, tuorejuusto, sokerit ja mansikkasose vatkatun vispin joukkoon. Kuumenna turvonnut liivateseos mikrossa kunnes liivate sulaa. Lisää mansikkamoussen sekaan liuotettu liivate ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Täytä kakku irtopohjavuoan reunoja hyväksi käyttäen. Laita vuoan reunat keskelle tarjoilulautasta. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Nosta toinen osa tarjoilulautaselle vuoan reunojen sisäpuolelle ja kostuta kevyesti. Kaada täyte kakun väliin, laita päälle toinen kakku pohja ja kostuta kevyesti. Anna kakun seistä jääkaapissa vähintään 6 tuntia tai yön yli. Poista vuoan reunat.

Kun kakku on hyytynyt, tee päällinen. Laita liivatejauhe sitruunan mehuun turpoamaan. Vatkaa Flora Vispit vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös tuorejuusto, rahka, vaniljasokeri ja sokeri. Maista ja tarkista sokerin määrä. Lämmitä turvonnutta liivateseosta mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateliuos ohuena nauhana kermatäytteeseen kokoajan voimakkaasti vatkaten. Laita kermamousse pursotuspussiin, jossa kapea tylla. Laita kakun ympärille n. 26 cm kakkuvuoan reunat. Voitele ne kevyesti. Pursottele kermamousse kakun ja vuoan reunojen väliin sekä levitä kakun päälle n. 1cm kerros. Tasoita pinta. Laita jääkaappiin jähmettymään ainakin 6 tunniksi, mielellään yön yli. Poista reunat ja koristele.

Vinkki: * Kakku kannattaa koota suoraan tarjoilulautaselle irtoreunojen sisäpuolelle, ja nauttia ilman pakastamista.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raikas mansikkamoussekakku

Raisa P

Voi ei! 🙂 jo on sulla ollut epäonnea ristiäistarjoiluiden kanssa.. Tämä kuulostaa tosi hyvältä ja koristelu on kaunis! 🙂

Suklaapossu

No juu, tuo epäonni tuntui seuraavan ihan joka asiassa mitä tein! Suolaiset leivonnaiset tais olla ainoat, jotka onnistuivat ilman yllättäviä käänteitä. No mutta herkullisia kaikki oli silti, vaikkei ulkonäkö aina mennytkään kuten olisi itse halunnut, ja vaikka osassa tuli jotain tuollaisia ihmeellisiä "liemihommia" 😉 Kiitos Raisa P 😀

Taru

Oot kyllä jokusen kakun tehnyt ristiäisiä varten! Ja miksi aina juuri silloin sattuu ja tapahtuu, kun kaiken pitäis mennä kerralla putkeen… :O Mutta aivan ihana kakku! Mua kiinnostaa tosi paljon tää "kuorrutustyyli"! Ihanan näköinen ;D Niin ja onnea pikkukaverille nimen saamisen johdosta! ♥

Suklaapossu

Muistinkin tuon ihanan kakkusi ja kävinkin jo katsomassa sitä, tosi herkullisen kuulloinen 😛 Ja simppeli 🙂 Pitää testata sitä(kin) joskus 🙂 Tästä muuten tulikin mieleeni tekemäni piparminttu-suklaakakku, jossa oli suht sileä pinta (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/12/piparminttu-suklaakakku-gluteeniton.html). Harmi ettei tuo tullut mieleen aikaisemmin. Jostain ihmeen syystä ajatukset jumittuivat noita kuorrutteita tehdessä, ja pidin päköpäänä kiinni aikaisemmasta ohjeesta, vaikka huomasin ettei se toimi. Normaalisti olisin samantein muuttanut ohjetta paremmin toimivaksi.. 🙂

Pienet Herkkusuut – Maiju

Minullakin oli aikoinaan tarkoitus kuorruttaa kakku tällä tavalla, mutta koska kakkuni ovat sen verran korkeita, olen päätynyt tekemään sileän kermapinnan kakkuihini. Juustokakkuun olen tällaista "kuorrutusta" käyttänyt ja ihanan valkosuklaa-marjajuustokakun valkosuklaatäyte toimii siinä hyvin 🙂

Suklaapossu

No sanos muuta! Mites kaikessa (kakku-)leivonnassa kaikki menikin niin mönkään! Onneksi maut olivat kohdillaan, herkkua kaikki 😛 Ja saipahan vieraatkin maisteltua just oman maun mukaisia juttuja, kun tarjottavaa oli enemmän. Vielä olisi ne pari puuttuvaa kakkuohjetta tulossa 😉 Tuo kuorrutus oli muuten tosi kiva, mutta sinne reunoille tuppasi tulemaan väkisinkin ilmakuplia, vaikka kuinka täräytteli kakkua pöytään täyttämisen jälkeen. Luulen, että maitorahka aiheutti sen, sillä muistaisin tehneeni vastaavanlaisen päällisen joskus aiemmin ilman maitorahkaa, ja se levittyi reunoille nätisti. Pitää testailla asiaa vielä lisää 🙂 Kiitos paljon Taru! ♥

Johanna

Moikka.
Mahtaakohan tää mansikkatäyte soveltua täytekakun väliin (24cm vuoka, kahteen väliin)? Sain mansikkasosetta ja mietin mihin sen käyttäisin..

Suklaapossu

Moikka Johanna! Täytteestä riittää hyvänpaksuiset kerrokset tuon kokoisen kakun kahteen väliin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos kakkupohja on kovin painava, täytteeseen kannattaa lisätä hieman liivatetta, jotta se pysyy kunnolla koossa. Jos pohjana on tavallinen sokerikakkupohja, niin silloin tuo liivatemäärä riittää hyvin.

Tuuli

Tein tämän kakun veljeni synttäreille ja hyvää oli! Nyt mietin tätä samaa poikani syntymäpäiville. Mutta vaihtelun vuoksi haluaisin käyttää vaikka mustikoita. Tämä kakku varmaan onnistuu muillakin marjoilla?

Suklaapossu

Hei Tuuli! Ja ihana kuulla, että tämä maistui <3

Olen tehnyt tätä mansikan lisäksi myös mustaherukkasta ja toimi silloin myös todella hyvin (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-mustaherukkamoussekakku/). Uskoisin, että mustikalla onnistuu myös ja muillakin marjoilla, joissa on soseuttamisen jälkeen samantapainen koostumus 🙂 Tosin kiivin ja ananaksen kanssa olisin varovainen, koska eivät aina hyydy kuten esim. marjat.

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *