Raparperipiirakka kermaviilipäällisellä

Tässä vielä yksi raparperileivonnainen lisää, koittakaa kestää 🙂 Mun yksi lempparileivonnainen nuoruudessa oli mehevän kostea omenapiirakka, jonka päälle tuli kerros kermaviiliä. Nyt raparperiaikaan halusin kokeilla tuota ilman vatkaimia valmistuvaa piirakkaa omenan sijasta raparperilla. Alkuperäinen ohje koki samalla hienoisia muutoksia, mutta piirakan mehevyys ja maku pystyivät ihanina. Tästä tuli ihanan kostea piirakka, joka ei kermaviilikerroksen ansiosta kaipaa päälle edes vaniljakastiketta.  

Ensimmäisessä yritelmässäni piirakan pinnalta löytyi kermaviilin sijasta kuohkea ja mehevä pohja, kun taas raparperit ja pinnalle kuuluva kermaviiliseos olivat uunissa painuneet piirakan pohjalle. Tuohan harmitti siinä hetkessä aivan suunnattomasti ja ajattelin, että koska leivon juuri tällä hetkellä aiempaa harvemmin, en osaa enää leipoa mitään. No tapani mukaan löysin kuitenkin hetken päästä itseni uudestaan raparperipensaiden luota ja sen jälkeen keittiöstä kolisuttelemassa leivontakulhoja. Muutin ohjetta hieman vähentämällä siitä yhden munan ja lisäämällä jauhoja puolisen desiä ja pian uusi piirakka olikin jo uunissa. Ja nyt kermaviilikin pysyi nätisti piirakan pinnalla ja piirakka onnistui. Jee! 

Raparperipiirakka valmistuu helposti ilman vatkaimia

Mutta oliko sillä väliä, että ensimmäinen piirakka epäonnistui ulkonäöllisesti? Ei ollut. Piirakka oli aivan yhtä hyvää siitä huolimatta, upposiko kermaviilikerros piirakan sisälle vai ei. Itseasiassa tuo ensimmäinen versio taisi olla jopa hieman mehevämpi, kuin jälkimmäinen. Ohje on kuitenkin tuon jälkimmäisen piirakan. Makutuomareina toimineet tytöt eivät tyytyneet yhteen palaan, niin hyvää se oli. 

Raparipiirakka on vain niin hyvää. Se on yksi ”pakollisista” leivonnaisista, joita pitää tehdä ensimmäisistä raparpereista joka kevät. Tänä vuonna onkin tullut tehtyä jo kahta erilaista raparperipiirakkaa ennen tätä kermaviiliversiota. Tai itse asiassa toinen niistä ”piirakoista” oli valkosuklaa-raparperidonitsi. Toinen piirakka oli herkullinen vadelma-raparperi-rahkamurupiirakka

Piirakan lisäksi raparperista syntyy esim. herkullisia hilloja ja kiisseleitä. Hmm. Josko seuraavaksi kokeilisin raparperista vaihteeksi muuta. Vielä kun osaisi päättää mitä se olisi… Sitä ennen, tässä tulee raparperi-kermaviilipiirakan ohje.

Raparperipiirakka kermaviilipäällisellä

n. 20 x 35 cm uunipelti

Taikina:

1 dl juoksevaa rasvaa (tai voita sulatettuna)

2 dl piimää

1 m-koon muna

2 dl sokeria

4.5 dl vehnäjauhoja

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

0.5 tl suolaa

Lisäksi:

noin 0.5 l raparperin paloja

Kermaviilipäällinen:

1 prk (á 200 g) kermaviiliä

0.5-0.75 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

1 muna

Ohje:

Sekoita rasva, piimä ja munat sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää märkien aineiden joukkoon. Sekoita sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Taikinasta tulee melko jäykkää. Lusikoi taikina leivinpaperoidulle n. 20 x 35 cm uunipellille ja tasoita. 

Ripottele taikinan pinnalle raparperin palat. Sekoita kermaviilipäällisen aineet keskenään sekaisin ja kaada ohuena nauhana raparperin palojen päälle. Tasoita kermaviiliseos vielä kevyesti pinnalle.  

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes kermaviilittömät kohdat ovat saaneet väriä pintaansa. Anna jäähtyä hetki. Piirakka maistuu ihanalta seuraavana päivänä jääkaappikylmänä.  

Vinkki:

* Kaksinkertaistamalla saat kokonaiselle, noin 40 x 35 cm kokoiselle uunipellille sopivan piirakan. 

Kommentit (4)

Ihan hyvää. Omassa versiossani lisäsin kardemummaa. Noilla ruusulusikoilla ei syöminen onnistu. Miksi suomalaiset eivät käytä leivoshaarukoita?!

Hei Kirsti. Kardemumma sopii kyllä raparperin kanssa yhteen tosi hyvin 🙂

Hei! Blogisi on oikea aarreaitta munattomien leivonnaisten suhteen, kiitos siitä! Osaisitko neuvoa miten saisin tehtyä raparperipiirakan munattomana? Hyvää kesää!

Kommentoi juttua: Raparperipiirakka kermaviilipäällisellä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X