Synttäritarjottavien kirjoittaminen jatkuu tällä raparperitiramisun ohjeella. Käytin pohjana vanhaa tuttua ohjetta, jonka olen vaatimattomasti nimennyt maailman parhaaksi tiramisuksi. Lisäsin vain joukkoon reilusti raparpereista keitettyä sosetta ja tein pari muuta pientä fiksausta.

Juhlahetkellä misussa maistui raparperi melko voimakkaasti, kirpeänä ja maut olivat muutenkin vielä hieman erillään. Parhaimmillaan misu olikin vasta seuraavana päivänä korkaamisesta eli kaksi päivää kokoamisesta. Raparperin hallitseva, kirpeä maku oli miedontunut ja sointui yhteen kahvin ja amaretton kanssa. Tosin kulhon pohjalla ei tässä vaiheessa ollut enää paljon jäljellä, joten voi olla että raparperisimmat kohdat oli jo aiemmin mussutettua. Joka tapauksessa kiva kokeilu, hyvin upposi. Jos tätä tulee joskus vielä tehtyä, niin laittaisin raparperia hieman vähemmän ja jättäisin amareton pois. Ja mascarponevaahtoon laittaisin yhteensä 3 dl sokeria, kuten alkuperäisessä ohjeessakin.

Käytin itsetehtyjä tiramisukeksejä, jotka olivat hieman ohuempia kuin kaupan versiot, mutta toimivat misussa aivan yhtä hyvin. Käytin keksien tekoon hieman eri ohjetta kuin aiemmissa kokeiluissa, mutta en ole ehtinyt laittamaan uutta ohjetta vielä blogiin. Tiramisukeksit II ohje on liki identtinen nyt käyttämäni ohjeen kanssa. Tähän toki käyvät yhtä hyvin kaupan valmiit Savoiardikeksit. Valmiista tiramisusta en huomannut mitkä keksit olivat kyseessä. Ainut ero tulee ehkä nesteenimemisessä. Ehkä ohuemmat omatekoiset keksit keräsivät raparinestettä hieman vähemmän kuin kaupan paksummat vastaavat. Kulhon pohjalle kertyi hieman raparperinestettä, mutta kaupan kekseillä näin ei ehkä kävisi. Vaikka eipä tuo neste oikeastaan mitään haitannut. Mutta jos haluaa vähentää raparperisoseen määrää, niin keksejäkin voi ehkä hieman vähentää. Ja jos haluaa vielä yksinkertaisemman version, jättää raparperit kokonaan pois ja syö tuon herkullisen mokan makuisen mascaponevaahdon sellaisenaan, nam nam 😉 No mutta tässä ohje sellaisenaan kuin sen tein.

Raparperitiramisu 

 

Raparperikomponentti:
n. 500 g raparperin paloja
1.5 dl sokeria
2 rkl amarettoa 

Tiramisuvaahto:
6 munaa

2.5 dl sokeria
500g mascarponea

2 tl
espresso-pikakahvijauhetta

n. 20 kpl (itsetehtyjä) Savoiardi-/lady fingers-keksejä (ohje kekseihin esim. täällä)

Koristeluun:

Tummaa kaakaojauhetta
Tuoreita mansikoita

Ohje:

Tee raparperikomponentti hyvissä ajoin valmiiksi, jotta se ehtii jäähtymään. Laita raparperin palat ja sokeri kattilaan. Lämmitä pikku hiljaa. Keitä, kunnes raparperit pehmenevät ja muussaantuvat täysin. Laita kattila jäähtymään vaikka kylmää vettä sisältävään altaaseen.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa
sokeria ja keltuaisia keskenään voimakkaasti valkoiseksi vaahdoksi.
Lisää mascarpone sekä pikakahvijauhe. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Yhdistä
mascarpone/keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään.


Laita kulhon pohjalla keksejä niin, että se peittyy. Kaada keksien
päälle raparperikomponenttia (n. 1 rkl / keksi). Kaada päälle kerros mascarpone-munavaahtoa. Lado tämän jälkeen uusi keksikerros vaahdon
päälle, lisää taas raparperia ja vaahtoa (ja jatka laittamalla vuorotellen vaahtoa, rapareria ja keksejä). Päällimmäiseksi tulee
kerros vaahtoa..

Laita jääkaappiin vähintään mielellään seuraavaan päivään. Ripottele päälle
tummaa kaakaojauhetta ja koristele mansikoin ennen tarjoilua.

 

Kommentit (6)

Maistuis kyllä mulle! Raparperiherkut ovat ihania.

Raparperi on niin ihana kesäherkku ja sopii todella moneen paikkaan! Mielestäni vaniljan/valkosuklaan ja mansikan kanssa parhaimmillaan, mutta maistuu yksinään tai vaikka tässä tiramisussakin. Nams!

Ai hitsit ku herkullisen näköstä, mullaki ois raparperiä pakkasesa… Tein vasta yhen piirakan ja se meni kyllä nii mönkään ku vaa voi ja sen lisäksi siitä tuli iha älytön närästys 😀 Nyt moon vähä arkana sen kansa, että mitä tekis…

Kiitos Anne-64 😀 No voih, harmin homma jos meni pieleen. Mutta eikös se saa leivontasormet kutisemaan entistä kovemmin? 😉 Mä tykkään laittaa raparperia vähän sinne sun tänne. Näin kesäisin tulee tehtyä enemmän erilaisia piirakoita, kakkuja, hilloja, hillokkeita sekä pelkiltään ja mansikan kaverina.., ja talvella mun ja tyttöjen herkkua on raparperi-riisipuuro, nams! Tuo närästys on kyllä inhottavaa. Täällä sama vika ja hain juuri vähän droppia, että voi nauttia kesän herkuista vähän vapaammin 🙂

Nam, ihanan kesäinen variaatio! 🙂

Kesä ja raparperit kuuluvat yhteen. On kiva kokeilla erilaisia raparperijuttuja normipiirakoiden lisäksi ja tämä oli aikas kivaa vaihtelua. Kiitos kommentistasi ssiiri 🙂

Kommentoi juttua: Raparperitiramisu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämä pellillinen lihapiirakkaa valmistuu näppärästi itsetehdystä rahkavoitaikinasta ja herkullisesta, munattomasta jauhelihariisitäytteestä. Ja maistuu muuten ihanalta näin kylminä päivinä 😋 Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pellillinen-lihapiirakkaa-peltilihis-peltilihapiirakka/ #pellillinen #lihapiirakka #lihis #munaton #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kokosin blogiin mein lasten synttäreillä tarjolla olleet makeat ja suolaiset tarjottavat samaan postaukseen. Kurkkaa ohjeet blogista ja herkuttele esim. tomaatti-vuohenjuustopiirakalla tai mausteisella glögijuustokakulla 😋 https://kotiliesi.fi/suklaapossu/yhteenveto-lasten-synttarijuhlien-tarjottavista/ #lastensynttärit #suolainenpiirakka #synttärikakku #glögijuustokakku #munaton #maidotonpulla #childrenbirthday #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • "Noo'o onko tullut kesä, nyt talven keskelle..." Meillä maisteltiin vielä kerran kesäisiä makuja lasten yhteisillä synttäreillä, joissa oli tarjolla tämä mansikka-mustaherukkajuustokakku. Värikäs koristelu sopi ihanasti sekä tyttöjen että pojan synttärikakuksi. Kurkkaa ohje kakkuun blogista ja kokeile viimeistään ensi kesänä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mansikka-mustaherukka-juustokakku-lasten-yhteisille-synttareille/ #lastensynttärit  #mansikka #mustaherukka #juustokakku #valkosuklaaganache #strawberry #blackcurrant #cheesecake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tästä vuohenjuustopiirakasta tuli ensihaukkaisulla yksi lempparipiirakkani. Munattomasta piirakasta löytyy vuohenjuuston lisäksi reilusti tomaatteja ja tzatzikityyppinen täyte, sekä helppo ja herkullinen kolmen aineen piirakkapohja. Lue koko ohje blogista ja leivo vaikka heti viikonlopuksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustopiirakka-munaton/ #munaton #vuohenjuusto #piirakka #tomaatti #tzatziki #yummy #pie #goatcheese #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat hämähäkkikeksit sopivat loistavasti lasten synttäreille Halloweenin lisäksi myös muina vuodenaikoina. Meillä nämä loppuivat jopa hieman kesken, vaikka juhlijoita oli vain muutama. Katso näppärä ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-helpot-ja-nopeat-hamahakki-keksit/ #lastensynttärit #helppojanopea #keksit #lakritsi #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Joulu lähestyy jo vauhdilla, mutta tässä vielä pikaisesti meidän Halloweenina nauttimamme munaton mokkapalakakku. Nämä olivat ensimmäiset kaverisynttärit, kun kakkua syöneet lapset tyhjensivät lautasensa kakusta, vau! Ja tämänhän voisi tehdä milloin vain, ilman seittejä ja silmiä! Kurkkaa helppo ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-mokkapalakakku-munaton/ #munaton #mokkapala #kakku #lapsensynttärit #6vuotias #halloween #cake #childrensbirthday  #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Isänpäivä lähestyy jo hurjaa vauhtia. Keräsin 5 mielestäni parasta isänpäivään sopivaa herkkuakakkua samaan postaukseen viime hetken vinkeiksi. Kurkkaa kakut blogista ja kerro, mikä on sinun lempiherkkusi syksyisinä juhlapäivinä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/isanpaivan-viisi-parasta-kakkua/ #isänpäivä #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaakakku #liivatteeton #kahvikakku #puolukka #kakku #yummy #cakes #chocolate

suklaapossu

X