Rapeat kauralastut

Lapsena odotin aina pääseväni maistamaan äitini tekemää kauralastutaikinaa. Taikina itsessään oli paljon paljon parempaa kuin itse valmiit keksit 🙂 Onhan se taikina edelleen ihanaa, mutta nykyään nämä kauralastut kuitenkin maistuvat uunista oton jälkeenkin, vaikka edelleenkin tulee useimmiten syötyä taikinaa enemmän kuin keksejä päätyy uuniin..

Leivoin näitä lastuja esikoiseni kanssa jokunen päivä sitten sadepäivän ratoksi. Hän näytti viihtyvän taikinakipon kanssa yhtä hyvin kuin itsekin aikoinaan 🙂

 

 

 

Lastut ovat ihanan rapeita, mutta samalla hieman sitkeitä
ja ulkoa söpön pitsisiä 🙂 Huomasin, etten ole laittanut tätä
herkkukeksiohjetta vielä tänne, joten tässä se tulee. Ohje on munaton.Edit: 1.8.2014 Korjasin keksien selvästi virheellisen määrän ja lisäsin muutaman vinkin kuvien kera.

Rapeat kauralastut

n. 60-70 isohkoa keksiä

Aineet:

150 g voita sulatettuna
0.5 dl tummaa siirappia

0.5 dl maitoa/kermaa

2 dl sokeria

2 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

1.25 dl vehnäjauhoja

1 rkl vaniljasokeria

Ohje:

Sekoita siirappi ja maito hieman jäähtyneen voisulan
joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään Sekoita kaikki aineet keskenään. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Laita taikinasta
pieniä (reilu 1 tl-vajaa rkl) kasoja pelleille. Jätä kasoihin kunnon välit,
sillä keksit leviävät paistuessaan yllättävän paljon.

Paista 175 asteessa
kunnes kasat ovat laskeutuneet, näyttävät lituskaisilta pipareilta ja ovat
saaneet hieman väriä reunoihin. Tähän menee aikaa keksien koosta ja taikinan kylmyydestä riippuen noin 9-12 minuuttia. Keksejä voi halutessaan muotoilla kuumina
esimerkiksi antamalla niiden jäähtyä aaltoilevaksi taitetun leivinpaperin
päällä.Ulkonäkövinkki (lisätty 1.8.2014):

Keksien
ulkonäköä pystyy säätelemään hieman sillä, kuinka lämpimänä taikinan
paistaa. Jos muut taikinan aineet sekoittaa suht kuumaan voihin, on
taikina melko juoksevaa. Tällaisesta löysästä taikinasta kekseistä tulee
reikäisempiä. Alla kuvia tällaisesta
taikinasta. Taikinan laitoin lusikalla nostelemalla hyvin harvaksiinsa. Kuvista näkee hyvin, kuinka paljon keksit leviävät, joten väli on hyvin tärkeä.

Jos
haluaa vähemmän reikäisiä, hieman tasaisempia keksejä, kannattaa
taikinan antaa jäähtyä ja kovettua kunnolla ja laittaa hetkeksi vaikka jääkaappiin. Itse koitin
tehdä tällaisestä taikinasta samankokoisia kasoja kuin tuossa
ylempänä olevasta lämpimästä taikinasta. Kuten alla olevasta lopputuloksesta
huomaa, niistä tuli kuitenkin paljon isompia, miltei kaksinkertaisia. Annostelun tein samalla tavalla kuin ylempänä. Vaikka keksien välissä oli paljon tilaa, keksit levisivät paistuessaan paljon ja pari otti hieman toisiinsa kiinni. Nuo toisissaan kiinni olevan keksit saa irti leikkaamalla veitsellä heti kuumina.

Vinkki II:
* Keksikasat siis leviävät uunissa tosi paljon ja jo pienestäkin taikinakasasta tulee helposti isot keksit. Jos haluat varmistaa minkä kokoisia kekseistä tulee ja paljonko ne leviävät, paista ensin esim. 4 keksin testierä. Eli laita 4 pientä taikinakasaa yhdelle pellille ja paista normaalisti. Lopputaikina voi rauhassa odottaa vuoroaan kulhossa koe-paistamisen ajan. Koepaiston jälkeen voi helposti pienentää tai suurentaa taikinakasojen kokoa, riippuen minkäkokoisia keksejä haluat. Ylempänä olevista kuvistakin saa varmaan aika hyvin osviittaa tästä.

Kommentit (2)

Vastavierailulla 🙂 ja mitä ihania reseptejä täältä löytyikään! Helgan helppo omenapiirakka menee varmaankin kokeiluun.

Serkkuni oli tehnyt kauralastuja missä oli siirappia ja ne oli tosiaan rapeita ulkoreunasta ja ihanan sitkeitä sitten keskeltä.

Kiitos Tiina 🙂 Helgan helppo omenapiirakka on tosi hyvää. Olen käyttänyt ohjetta todella paljon myös muiden marjojen ja hedelmien kanssa. Kannattaa vaan varoa, ettei paista liikaa, jotta piirakka pysyy ihanan mehevänä 🙂

Innostuin näistä sitkeistä kauralastuista sen verran, että tein eilen hieman samantyyppisiä, hieman erilailla maustaen ja niistäkin tuli ihania. Päivitän ohjeen blogiin jossain vaiheessa 🙂

Kiva kun kävit 🙂

Kommentoi juttua: Rapeat kauralastut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X