Rapeat piparit (munaton)

Testasin munatonta pipariohjetta jokin aika sitten leipoessani tyttären kanssa vuoden ensimmäisen piparit. Yllätyin munattoman taikinan erittäin hyvästä käsiteltävyydestä. Se käyttäytyi kaulimen alla liki kuin normaali, munaa sisältävä taikina. Taikina ei kaulitessa tarttunut alustaan kiinni ja muotilla otetut palaset oli helppo siirtää pellille. Taikina piti todella hyvin mallinsa uunissa, eikä se levinnyt juurikaan (kuten jotkut itsetehdyt taikinat tuppaavat tekemään). Myös valmiiden piparkakkujen rakenne ja maku oli todella kohdillaan. Normaalisti en pahemmin pidä rapeista pipareista, mutta näihin tuli melkein pienoinen himo! Myös mies, jolle tällaiset keksit eivät yleensä maistu, kävi yhden maistettuun piparipurkilla illan mittaan niin tiuhaan, että seuraavana päivänä näistä ei ollut montaakaan jäljellä..

Netistä löytyi paljon erilaisia munattomia pipariohjeita, mutta otin käyttööni Hellapoliisin sivuilta löytyneen ohjeen. Muuttelin hieman mausteita, mutta muuten tein aikalailla ohjeen mukaan. Alkuperäisohjeessa seos piti vatkata kuohkeaksi. Vatkailinkin seosta aikani, mutten huomannut vatkaamisen aikana syntyvän erityistä kuohkeutta. En uskalla kuitenkaan jättää tuota kohtaa ohjeesta pois, jos se kuitenkin jollain salamyhkäisellä tavalla vaikutti taikinan käsiteltävyyteen tai pipareiden rakenteeseen. Tässä ohje miten itse tein nämä herkkupiparit.

EDIT. 20.12.2014: Tein taikinan uudestaan viikko sitten. Tällä kertaa käytin kermana kuohukermaa. Taikina vaahtoutui ja vaaleni selvästi, kun sitä vatkasi yleiskoneella muutaman minuutin. Kekseistä tuli rapeita ja ihania! Korjaan nyt ohjetta lisäämällä kerman eteen sulkeisiin sanan ”kuohu”, sillä pipareita voi selkeästi tehdä myös siitä.

Rapeat munattomat maustepiparit

Aineet:
200 g leivontamargariinia

2 1/2 dl sokeria

1 1/2 dl siirappia

1 dl (kuohu)kermaa

0.5-1 tl jauhettua maustepippuria

1 tl neilikkaa

1 rkl kanelia

0.5 tl inkivääriä

0.5 tl suolaa

7 1/2 dl vehnäjauhoja

2 tl soodaa

Ohje:
Sulata rasva kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, kerma ja mausteet, sekoita, kunnes sokeri sulaa. Kaada seos taikinakulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa seosta vatkaimella voimakkaasti (kuohkeaksi). Sekoita sooda jauhoihin ja lisää taikinaan, sekoita hyvin. Anna taikina kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohuehkoksi, ota muotilla pipareita ja kypsennä
leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 asteisessa uunissa noin 5
minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.

Vinkki:

* Ole tarkkana paistoajan kanssa. Piparit palavat helposti. Kypsymisaika riippuu piparin koosta.  

* Jos haluat koristella pipareita, anna niiden jäähtyä kunnolla. Koristeluun voi käyttää esim. vesi-sitruuna-tomusokeriseosta. Muista, ettet koristele munaa sisältävällä pikeerillä, jos haluat pitää piparit munattomina.

Kommentit (4)

Kauniita pipareita, ihana tuo muotti!

Pitääkö se taas kokeilla. Monet munattomat pipariohjeet olen testannut ja todennut ettei ole Annan pipareiden voittanutta (kaupan valmiita munattomia ja maidottomia).

Kannattaa ihmeessä kokeilla 🙂 Noista Annan pipareista mulla ei ole muistikuvaa, joten niihin en näitä pysty vertailemaan. Makujakin on monia, mutta meillä näistä tykättiin. Nyt kun oikein mietin mahdollisia muutoksia, niin ehkä laittaisin ensi kerralla suolaa ripauksen enemmän ja myös maustepippuria tai neilikkaa hieman lisää. Mutta koostumus oli todella rapea ja maku ihanan siirappinen ja mausteinen 🙂

Kommentoi juttua: Rapeat piparit (munaton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämä muumikakku päätyi ihanan kummipoikamme 2-vuotissynttäreille. Sisällä ihana mielettömän mehevä suklaakakkupohja munattomana sekä raikas appelsiinimousse. Herkkua! Kurkkaa tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarien-muumikakku/ #suklaapossu #muumi #kakku #kotiliesiblogit #suklaakakku #appelsiinimousse #kaulintamassa #pojansynttärit
  • Vihdoin uskaltauduin läträämään kuuman öljyn kanssa. Ensimmäiset öljyssä paistamani jutut olivat nämä herkulliset pikamunkit eli rahkamunkit. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pikamunkit-eli-helpot-rahkamunkit/ #rahkamunkki #suklaapossu #kotiliesiblogit #helpotjanopeat
  • Pienen prinsessan ristiäiskakuksi päätyi prinsessakakku reilulla vadelma- ja vaniljakiisselitäytteellä. Tätä oli ihana tehdä, ja vielä ihanempaa oli kuulla kehuja sekä kakun mausta että ulkonäöstä 💖 Ohje blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/prinsessakakku-tyton-ristiaiskakkuna-topposilla/ #suklaapossu #prinsessakakku #ristiäiskakku #vadelma #vaniljakiisseli #kotiliesiblogit #täytekakku #princess #cake #raspberry #vanilj
  • Aika suklaiselta näyttää Suklaapossun 9 tykätyintä instapostausta vuodelta 2018  Kiitos kaikille tykkäyksistä ja kommenteistanne 💖 Jatketaan samaan herkulliseen tapaan ensi vuonnakin 😘 #suklaapossu #kotiliesiblogit #2018bestnine #vuodenparhaat #leivontablogi
  • Testailin vihdoinkin rapeaa ja makeaa hunajakennoa. Se oli yllättävän helppo tehdä, kunhan vahti ettei sokeri päässyt kärvähtämään. Hunajakennolla saa kivaa tekstuuria esim. pehmeiden juustokakkujen koristeina tai sen voi esim. päällystää suklaalla. Kurkkaa kennon ohje blogin puolelta 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/hunajakenno/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #hunajakenno #honeycomb #makeatleivonnaiset
  • Ihanaa Joulua ja herkullista loppuvuotta 🎄💖☃️☺️ #suklaapossu #kotiliesiblogit #joulu2018
  • Pistaasi ja valkosuklaa ne yhteen soppii. Nämä helpot valkosuklaatryffelit sopivat tosi ihanasti vaikkapa lahjaksi, tai sitten omaan napaan vedettäväksi. Kurkkaa ohje blogin puolelta. Ps. Blogista löytyy myös muita suklaisia herkkuvinkkejä Jouluun! <3  https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaatryffelit-pistaasipahkinoilla-ja-lehtijuttua/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #pistaasi #pähkinä #valkosuklaa #tryffeli #chocolate #syötävälahja 
Kuvan on ottanut Pekka Holmström/Otavamedia

suklaapossu

X