Suklaapossu

Red Velvet -kääretorttu

Mitä tulee kun yhdistetään Red Velvet ja kääretorttu? No Red Velvet -kääretorttu tietenkin 🙂

Nami-hiiren perinteisessä syksyisessä leipomuskisassa oli tehtävänä yhdistää kaksi tunnettua leipomusta. Tehtävänannossa ilmoitettiin toinen leivonnainen ja se oli kääretorttu. Kääretorttuun yhdistettävän toisen leivonnaisen sai valita itse. Ideamylly kääriksen yhdistämisvaihtoehdoista lähti pyörimään hurjasti heti kisan nähtyäni, mutta hetken mietittyäni tajusin, että enhän edes osaa tehdä kääretorttua! Tai ainakaan sellaista, joka ei repeilisi joka suunnalta. Kisa siis tarjosi kahden yhdistettävän leipomuksen keksimisen lisäksi melkoisesti haastetta leivontatekniikan harjoittelemisessa. Ja sekös vasta mukavaa! 🙂 En voinut jättää kisaa väliin vaan päätin nyt harjoitella ainakin kääretortun tekemistä. Olihan esikoisen juhlatkin tulossa, niin saisin sinne upotettua koeversioni. Tätä tarjottiinkin synttärijuhlien ensimmäiselle juhlaväelle ja loput päätyivät töihin tuhottavaksi

Red Velvet cake eli sanasta sanaan suomennettuna Punainen Sametti kakku on Amerikan suosituimpia leivonnaisia. Tein Red Velvet-kakun ensimmäistä kertaa alkuvuodesta ja se on siitä asti ollut mielessäni. Jo ennen juhlia oli suunnitellut tekeväni pitkästä aikaa jotain saman henkistä, joten kääretortun kumppania ei tarvinnut kauaa miettiä. Red Velvet-kääretortussa ei kuitenkaan ole kyse mistään uudesta jutusta, sillä Red Velvet -kääretorttu -googletukseni tuotti huomattavan määrän osumia. Ajatus kiehtoi niin paljon, että kehittelin kuitenkin oman reseptin ja tällainen siitä tuli.

Kääretortun käärimisvaihe onnistui yllättävän hyvin, eikä se edes repeytynyt, jipii! Syynä onnistumiseen oli ainakin se, että pohjan otti uunista pois juuri oikeaan aikaan. Eli liian kauan paistettu, kuiva kakkupohja ei kääriydy nätisti vaan halkeilee. Toinen onnistumisen salaisuus on pohjan kääriminen rullalle uunista poisottamisen jälkeen ja jäähdytys sen ollessa rullalla. Näin kääretorttu pohja muotoutuu valmiiksi rullalle, eikä se myöskään pääse kuivumaan niin helposti.

Alunperin suunnittelin kuorruttavani tortun tuolla samalla ihanalla vaniljaisella täytteellä, mutta koska pinta olikin siisti, päätyi Red Velvet-kääretorttu pöytään miltei paljaaltaan, vain ohueen sokerikerrokseen verhoutuneena.

Mille tämä punainen herkku sitten maistui? Punaisessa pohjassa maistuu kaakao ja vanilja, mutta kuitenkaan se ei ole erityisen suklainen. Punaista makua on vaikea kuvailla, sitä pitää maistaa! Täyte tuo makuun oman ihanan lisänsä. Se on makea ja ihanan voimakkaan vaniljainen.

Red Velvet kääretorttu

Kääretorttutaikina:

Taikina n. 25 x 40 cm kokoiselle pellille

Aineet:

4 munaa

1.75 dl sokeria

1 rkl öljyä

50 g ranskankermaa

2 tl valkoviinietikkaa

punaista pastaväriä

1.75 dl vehnäjauhoja

4 rkl kaakaojauhetta

1 rkl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

0.5 tl suolaa

Täyte:

50 g voita huoneenlämpöisenä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

n. 1.75 dl tomusokeria

0.25 tl vaniljajauhetta

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Laita leivinpaperi uunipellille.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon öljy, ranskankerma, valkoviinietikka ja punainen väri. Sekoita keskenään jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola. Siivilöi punaiseen munavaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista n. 13-15 minuuttia, kunnes pohja tuntuu keskeltä kiinteältä. Varo ylipaistamista, jotta pohja ei kuivu ja repeä käärimisvaiheessa.

Sillä aikaa kun pohja on uunissa, ripottele siro-sokeria ohut kerros leivinliinan päälle. Kippaa kypsä pohja heti sokerikerroksen päälle leivinliinalle. Irrota leivinpaperi pohjan päältä varovasti. Kääri kuuma pohja samantein kevyesti leivinliinan avulla rullalle ja jätä jäähtymään. Jäähdytä pohja kokonaan ennen täyttämistä.

Aloita täytteen tekeminen, kun pohja on (melkein) jäähtynyt. Vatkaa huoneenlämpöistä voita ja tuorejuustoa vatkaimella voimakkaasti, kunnes ne hieman vaahtoutuvat (n. 1-2 minuuttia). Vatkaa joukkoon tomusokeri muutamassa erässä voimakkaasti vatkaten sekä lopuksi vaniljajauhe.

Kääri jäähtynyt pohja varovasti takaisin päin. Rullan sisin osa saattaa jäädä hieman rullalle. Älä kuitenkaan avaa sitä väkisin aivan loppuun asti, ettei pohja repeä. Kaada täyte kakkupohjan päälle ja tasoita. Laita täytettä myös rullalle jääneen reunan alle tasainen kerros.

Kääri rullalle. Aloita kääriminen napakasti, mutta anna loppu rullan kääriytyä leivinliinalla rullaten. Nosta varovasti tarjoiluvadille ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin tunniksi. Siisti vielä reunoja ennen tarjoilua.

Vinkki:

* Jos haluat että täytettä riittää myös päälle, tee kaksinkertainen annos täytettä. Lisäksi jos haluat koristella kääretortun red velvet-murulla, leikkaa ennen täytteen levittämistä ohut, n. 1 cm siivu pois pohjan reunasta ja murusta se täytetyn ja kuorrutetun kakun päälle.

* Käärimisen jälkeen torttu kannattaa myös suojata kunnolla, jotta se pysyy mehevänä eikä pääse kuivahtamaan. Näkyiköhän tuossa rivien välissä teksti ”älkää tehkö kuten minä tein ja jättäkö torttua ilman kelmua tai muuta suojaa jääkaappiin oleskelemaan, jotta mehevyys ei katoa!”? 😉

* Jos leivinpaperi ei meinaa irrota kypsän pohjan päältä, sivele sitä kevyesti veteen kostutetulla pullasudilla tai liinalla. Paperi irtoaa näin helpommin.

Kääretorttukisan voittajat ratkesivat 7.10.2014. Kisaa tuomaroi ihana Emma Iivanainen. Kisa oli ihania kääretorttuja täynnä ja valinta oli taatusti hankala. Yllätyin iloisesti, kun huomasin, että Red Velvet-kääretorttuni pääsi sijalle 2 ! Kiitos vielä nami-hiiri mahtavasta kisasta! Kiitos myös Emmalle tuomarina toimimisesta ja mukavista kommenteistasi. Tässä vielä Emman kommentit:

EMMA IIVANAINEN:

2. palkintosija

– Näyttävä ajankohtainen leivonnainen, mielenkiintoinen yhdistelmä

– Erittäin hienosti onnistunut rullaus, rakenteeltaan täydellinen kääretorttu

– Uudenlainen red velvet -resepti torttupohjalle

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Red Velvet -kääretorttu

Taru

Eikä! Aivan mieletön kisakääris täälläkin!!! 🙂 Leena-muorillakin oli aivan mahtava idea porkkanakakkukääretortusta ja tämäkin on todella mahtava keksintö. Itsellä pyörii pari ideaa päässä, mutta toteuttamaan en ole kerennyt… Onnea kisaan! 🙂

Suklaapossu

Kiitos Taru! 🙂 Kävinkin jo Leena-muorilla katsomassa ja hieman huvitti, kun itselleni tuli se sama idea mieleen juuri kun olin saanut tehtyä tämän 😀 Kivan kisan nami-hiiri järjesti. Pääsi tosissaan haastamaan itsestä ja miettimään leivonnaisia taas vähän eri kantilta. Kisa-aikaa on onneksi vielä jäljellä rutkasti. Osallistuhan sinäkin ihmeessä! Olisi tosi hienoa nähdä sinunkin luomuksesi 😀

Mira

Tää on kyllä kaunis! Täytyy itsekin kokeilla.

Suklaapossu

Kiitos Mira! Kannattaa kokeilla! Tämä maistuu aivan, noh, tuota, punaiselta 😉

Maarit

Kaunis tarjottava! Kummakun ne sielä oli jo keksinyt ennen "meitä" 🙂

Leena-muori

Oi, arvasin: täältä tulee ihanuus!!! Aivan superhuippu kaunotar ja niin mehevän ja houkuttelevan näköinen! Tuo sokeri pinnassa on mielestäni oikea valinta, tosi kaunis. Tein muuten itsekin saman mokan eli en suojannut torttua jääkaapissa. Noh, hyvin maistui siltikin. 😉 Paljon onnea hauskaan kisaan! 🙂

Suklaapossu

No kiitos Leena-muori! 🙂 Mutta kyllä sullakin oli sellainen ihanan näköinen herkkukääris, että!!! Joo, tuo suojaus on näimmä tosi tärkee. Tosin tulipa tuo siitä huolimatta syötyä 😉 Kiitos ja onnea sinullekin vielä!

Leena Pionilaaksosta

Voi miten kaunis ja täydellinen kääris! Peukut sille! Ohje menee testiin… =)

Suklaapossu

Kiitos Leena! 😀 Olen hurjan tyytyväinen tähän, ei ole koskaan onnistunut kääriminen noin nätisti. Toisaalta, eipä näitä ole paljon tullu tehtyäkään, mutta yllätyin tosissani kuinka kiva tuli. Myös maunkin puolesta. Punainen maistuu ihan punaiselta 😉 Kannattaa ihmeessä kokeilla! 🙂

Mimmi M

Yksinkertaisuudessaan kaunis ihan tuollaisenaan!

Suklaapossu

Kiitos Mimmi M! Joskus tosiaan ei kannata liikaa koristella, vaan lopputulos voi olla nätti ihan simppelinä 🙂

Sanja A. Sokerivaltakunta

Ihana näköinen <3 ja varmasti makukin seuraa ulkonäköä! Ei mikään yllätys, eiköhän sinulle kaikki muutkin onnistu aivan täydellisesti…. Onnea kisaan!

Suklaapossu

Hehe. Juuri tässä muutama päivä sitten naureskelin eräässä toisessa blogissa, kun keittiössä puuhatessa soi harvase päivä päässä Servon biisi "Mikä on kun ei taidot riitä..". Mun keittiöhommat on siis useimmiten aika kaukana täydellisyydestä. Toisaalta ihan hyvä niin, sillä eihän leipomisessa muuten ois jännitystä, jos tietäisi kaiken aina onnistuvan 🙂 Voisin melkein tehdä joskus Epäonnisten leivonnaisten -postauksenkin, siitä tulisi pitkä 😉 Kiitos Sanja 🙂

Onneli

Tuosta ei kääretorttu voi enää paljon nätimmäksi muuttua. Niin tasaisesti kääriytynyt rulla. Onnea kisaan!

Suklaapossu

Kiitos Onneli 🙂 Olen kyllä hurjan tyytyväinen tähän käärikseen, meni tosi siististi rullalle. Kuuman torttupohjan kääriminen rullalle ilmiselvästi auttoi 🙂 Kisa on täynnä niin herkullisen näköisiä kääretorttuja, että onnea tässä tosiaan tarvitaankin. Kiitos! 😀

Anonyymi

Tuleekohan tähän nyt siis leivinjauhetta vai soodaa? Aineksissa lukee leivinjauhe ja teko-ohjeessa sooda.

Suklaapossu

Hei, hyvä kun huomasit. Muista aineista ja nostusaineen määrästä päätellen oikea aine on leivinjauhe. Korjasin samantein ohjeen tuolta osin. Kopioin tuon ohje-osan suoraan Red Velvet-kakusta, jossa oli käytetty soodaa ja se oli jäänyt ohjeeseen virheellisesti. Toki leivinjauheen sijasta voi käyttää myös soodaa, mutta tällöin vain puolet ohjeessa olevasta määrästä (eli 1 tl). Kiitos vielä tarkkuudesta 🙂

Anonyymi

Elekee ihmeessä mänkö voitelemaan leivinpaperia!! Voitelin kevyesti kuten neuvottiin (vaikka itestä tuntui kummalle kun ei ole ennenkään tarvinnut voidella ja irti on lähtenyt) ja kun aloin kippaamaan pohjaa, se valahti alas liinan päälle ihan ruttuun, en edes ehtinyt nostaa pellin toista päätä kovin ylös. Yritin oikoa pohjaa mutta se oli kolminkerroin kasassa ja repesi sitten taitoskohdista. Pohja oli myös tiiviimpi kuin kääretorttupohjat yleensä, taidan kokeilla myöhemmin uudestaan jollain toisella ohjeella ENKÄ todellakaan voitele leivinpaperia!

Suklaapossu

Kiitos kommentistasi. Ja tosi harmi, että kääris meni mönkään. Voitelu on tosiaan turha juttu, valitettavasti se on tullut ohjeeseen näppäilyvirheen takia. Korjasin tuon kohdan suoraan ohjeeseen oikeammaksi. Valitettavasti näitä virheitä tulee silloin tällöin, vaikka yrittää olla tarkka. Tuon pohjan on tosiaan tarkoitus olla tiiviimpi (ja myös kosteampi) kuin tavallisen kääretorttupohjan. Toivottavasti onnistut toisella ohjeella paremmin 🙂

TittaO

Heips,
Varsinkin suoralaitaiselta uunipelliltä kakku/torttulevyjen kippaaminen onnistunesti voi olla monelle hankalaa. Hyvä kikka kolmonen, kuinka levyn saa käännettyä onnistuneesti: Ripottele sokeri uunista otetun kakkulevyn pinnalle, laita päälle leivinpaperia tarpeellinen määrä, niin että se riittää myös käärimiseen. Laita viimeiseksi päälle sopivan kokoinen uunipelli, ulkopohja tulee siis uunista otetun pellin/leivinpaperin päälle. Paras olisi hieman isompi, mutta onnistuu myös sellaisen pellin kanssa joka on sp saman kokoinen ja/tai menee juuri toisen pellin sisään. Paistetun kakkulevyn pitää siis mahtua kokonaan tyhjän pellin päälle! Tukeva ote kummastakin pellistä ja kiepsauta ne nopeasti ympäri. Näin tehden voit myös öljytä leivinpaperin ja kakkulevy pysyy paikoillaan 😎
Sitten vain pohjapaperi pois ja kääritään levy jäähtymään.

Minkä merkkistä punaista pastaväriä käytät? Meillä on kaupassa vain Dr. Oetkerin värejä tuubissa ja pullossa (nestemäistä) ja niillä ei saa tarpeeksi punaista kakkua, mikä on harmittanut itseäni jo pitkään, kun Red Velvet on suosikkikakkupohjani jo senkin vuoksi, että se on tarpeeksi kostea ilman lisäkostutusta. On hankala tilata netistä tarpeeksi punaista väriä, jos ei tiedä millä sen intensiivisen värin saa aikaiseksi.

Korvasin osan vehnäjauhoista ohrakkaalla: 1 dl ohrakasta, 0,7 dl erikoisvj. Laitoin sekä soodaa että leivinjauhetta. Osa sokerista ruokokidesokeria. Happamana aineena oli Alpron soijajogurtti. Tuli aikas löysä taikina, ikinä ei ole kääretorttutaikina ollut niin löysää. Päätin kuitenkin, etten lisää jauhoja, vaan katson mitä siitä tulee. Paistoin noin 15 min. Kokeilin kypsyyttä 12 min kohdalla ekan kerran ja se oli vähän kiikun kaakun, eli lisäsin hiukan aikaa ja se oli passeli.
Tuli tosi paksu pohja, kun pelli oli normaalia uunipelliä pienempi. Hyvin sain sen kuitenkin köärittyä. Ohrakkaan ansiosta pohja oli myös ihanan pehmeä. Yleensä teenkin kääriksen siitä ja tummasta kaakaosta. Sisälle laitoin omat täytteeni. En tykkää voikreemistä missään muodossa, paitsi bebeissä, ja voi/tuorejuustoyhdistelmä on vielä pahempi mun makuhermoilleni – puistattaa 🥴
Kunhan saan hyvää punaista väriä, niin tästä saattaa tulla uusi suosikkini kääretorttupohjaksi 😋 kiitos 🌹 Kaakaojauhetta oli kyllä mulle liikaa, mutta määrää voi aina fiksata.
Kuvia ei nyt ole missään, vielä ainakaan. Tägään, jos laitan Instaan.
Terkuin Titta 😘

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *