Riisipuurojuustokakku

Mitä syntyy, kun yhdistetään jouluun kuuluvat maut: riisipuuro, luumukiisseli, piparkakut ja glögit? Niistä syntyy vaikka tämä jouluinen riisipuurokakku! Kakun nimi saattaa kuullostaa oudolta ja epäilyttävältä, mutta ei kannata pelästyä. Tätä voisi ajatella vaikka jouluisena riisifruttina tai riisivanukkaana, joka on vain hieman vanukasta kiinteämpi. Joka tapauksessa herkullisena yhdistelmänä jouluisia makuja. Piparkakkupohja, riisipuurotäyte ja päällä glögistä ja luumuista keitettyä hilloketta. Nam!

Ajatus kakkuun lähti jääkaapin sisällöstä. Olen nimittäin huomannut, että meille kotiutuu jääkaapin täytteeksi Riisifrutteja varmaan jok’ikisen kauppareissun yhteydessä. Itse en ole niiden ilmestymiseen syyllinen, mutta eipä tässä syyllistä etsitäkään. Koska nuo hilloa sisältävät herkut tekevät meillä kauppansa ja niitä menee yllättävän paljon, olen jo pitkään miettinyt kokeilevani tekeväni itse riisifrutteja. No mutta ennen kuin edes pääsin alkuun, päässäni pyörinyt riisifruttiohje jatkojalostui kakun muotoon ja syntyi tämä riisipuurokakku.

Nappasin ohjeen pohjaksi blogista löytyvän mämmijuustokakku- ja vaniljamousse-ohjeet ja muokkasin niitä riisipuurolla ja liivatteen ja sokereiden määriä.

Päälle tulevan luumuhillokkeen perunajauhojen määrä riippuu siitä, kuinka kiinteän hillokkeen haluat. Postauksen alussa olevissa kuvissa näkyvään kakkuun on käytetty 2 rkl perunajauhoja, mutta tässä alla olevassa niitä on käytetty 1.5 rkl. Kiinteämpi hilloke on aavistuksen helpompi leikata, kun taas löysemmäksi jätetty on pinnaltaan kauniin kiiltävä.

Puuron voi tehdä joko itse tai käyttää kaupan valmiita puuroja. Olisi hyvä, jos riisipuuro olisi hyvin haudutettu. Puuroksi käy esimerkiksi helppo ja nopea riisipuuro, joka valmistuu ilman jatkuvaa sekoittelua reilussa puolessa tunnissa. Tällöin kannattaa kermana käyttää kuohukermaa ja lisätä joukkoon vielä hieman maitoa, jotta puurosta oikein pehmeä ja täyteläistä.

Itse tein kakun kahdesti ja muistin samalla, kuinka paljon esimerkiksi vatkattavissa vaniljakastikkeissa on eroja kakun hyytymisen ja maun suhteen. Täytettä kannattaakin maistella jo tekovaiheessa, jotta saa makeuden kohdilleen.

Muistathan muuten tarkistaa, ettei luumuissa ole kiviä! Itse muistan tuon varoituksen jo lapsuudestani, mutta koska luumunkiviä ei ole tullut koskaan vastaan kuivatuissa luumuissa näiden yli 40 vuoden aikana, nappasin tälläkin kertaa luumupussista maistiaiseksi yhden luumun. Puraisin ja kuului kunnon rusahdus. Auts, mikä se oli! Hammas otti osumaa luumunkivestä, mutta pysyi kuitenkin onneksi äänestä ja kivusta huolimatta ehjänä. Miltei kaikki loput luumut olivat kivettömiä…

Kakun leivottuani kävin pyörimässä netissä ja huomasin, etten ole riisipuurokakku-ajatukseni kanssa yksi. Riisipuuroa sisältäviä kakkuja löytyi jo paljon muitakin. Mitään täysin uutta taitaa olla liki mahdoton keksiä enää nykyaikana. Ja kyllä minä vielä niitä riisifruttejakin kokeilen…

Riisipuurojuustokakku

Noin 22 cm irtopohjavuokaan TAI noin 18 cm korkealaitaiseen irtopohjavuokaan

Pohja:

150 g piparkakkuja

50 g voita

Täyte:

2.5 dl vaahdotettavaa vaniljakastiketta (käytin Flora Vanillaa)

200 g maustamatonta tuorejuustoa

4 dl valmista riisipuuroa (kurkkaa vinkkiosio ohjeen alapuolella)

noin 2 rkl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

3 tl liivatejauhetta (TAI 6 liivatelehteä)

3 rkl vettä

Päälle luumuhilloketta:

250 g kuivattuja, pehmeitä luumuja

1.5 dl glögitiivistettä

2.5 dl vettä

1.5-2 rkl perunajauhoja + 2 rkl vettä

Ohje:

Hienonna piparkakut ja sulata voi. Lisää voi hienonnettujen piparkakkujen joukkoon ja sekoita. Vuoraa noin 18 cm korkealaitaisen irtopohjavuoan tai 22 cm normaalikorkuisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Levitä keksimuruseos vuoan pohjalle ja tasoita. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Tee täyte: Vatkaa vaniljakastike paksuksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto sekoittamalla sitä lusikalla omassa rasiassaan, kunnes se pehmenee. Lisää tuorejuusto, riisipuuro ja sokerit vaniljavaahdon joukkoon ja vatkaa kunnolla sekaisin. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria.

Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota muutama minuuttia. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa noin 10-15 sekuntia tai kunnes liivateseos on kokonaan sulanut. Lisää sulanut liivate täytteen joukkoon samalla kunnolla vatkaten.

Voitele vuoan reunat kevyesti. Kaada täyte vuokaan, tasoita ja nosta vuoka jääkaappiin noin 8 tunniksi tai yön yli.

Tee luumuhilloke valmiiksi päivää ennen tarjoilua, jotta se ehtii jäähtymään kokonaan. Tarkista, ettei luumuissa ole kiviä. Laita luumut, vesi ja glögitiiviste kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15-25 minuuttia tai kunnes luumut ovat pehmenneet ja turvonneet. Sekoita perunajauhot ja 2 rkl vettä keskenään ja kaada ohuena nauhana luumuseokseen koko ajan sekoittaen. Pulpauta kerran ja nosta kattila pois levyltä. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi ja nosta vielä jääkaappiin kylmettymään.

Ennen tarjoilua lusikoi luumuhilloketta kakun päälle ja koristele. Huomaa, että luumuhilloketta on reilusti, eikä kaikkea tarvitse laittaa kakun päälle. Voit myös tarjoilla hillokkeen erillisestä kiposta, josta syöjät voivat laittaa kakun päälle haluamansa määrän sitä.

Vinkit:

* Vaahdotettavissa vaniljakastikkeissa on eroja, joten maistele täytteen makeus kohdilleen. Jos täyte kaipaa makeutta, lisää joukkoon vaniljasokeria.

* Maistele täytettä ennen sokerien lisäämistä, sillä eri merkkiset vaniljakastikkeet ovat eri makuisia ja kaipaavat erimäärät lisämakeutta. Käytin toisessa kakussani vaniljakastikkeena Flora Vanillaa, joka ei ole niin makea kuin esimerkiksi Kotimaista merkkinen vatkattava vaniljakastike.

* Glögitiivisteen on hyvä olla sellaista, josta tulee juomakelpoista laimentamalla se vedellä suhteessa 1 osaa tiivistettä ja 3 osaa vettä. Ohjeen glögistä tulee siis hieman tavallista glögiä voimakkaamman makuinen.

* Päälliseen käy myös tavallinen glögi, mutta tällöin mausteisuus jää vain hieman plissummaksi.

* Voit laittaa luumuhillokkeeseen glögin sijasta myös pelkkää vettä. Lisää tällöin noin mukaan 0.5 dl sokeria ja 0.5-1 tl kanelia tuomaan jouluista makua.

* Maustamattomat tuorejuustot korostavat yleensä suolaisuutta, joten jos puuro on erittäin suolaista, voit käyttää maustamattoman tuorejuuston sijasta miedomman makuista mascarponea.

* Perunajauhojen määrä riippuu siitä, kuinka kiinteän hillokkeen haluat. Postauksen alussa olevissa kuvissa näkyvään kakkuun on käytetty 2 rkl perunajauhoja, mutta tässä alla olevassa niitä on käytetty 1.5 rkl.

Kommentit (1)

Näyttää herkullisen kuohkelta. Tämä resepti täytyy laittaa ehdottomasti muistiin joulua varten. 🙂

Kommentoi juttua: Riisipuurojuustokakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X