Suklaapossu

Se paras tiramisu

Tiramisu on klassikko jälkiruoka

 

Pääsiäisenä meillä nautiskeltiin mielettömän pehmeän ja muutenkin ihanan kahden suklaan kakun lisäksi toisellakin herkullisella kakulla. Tuon kakun ohje ja kuvat eivät ole vielä päässeet koneelle asti (edit. 8.3.2018 Nyt toisen herkkukakun ohje löytyy paistettavan sitruunaisen juustokakun postauksesta), joten tässä ennen juustokakkuohjeen julkaisemista toinen keväällä nautittu herkku eli vaatimattomasti maailman parhaaksi nimeämäni tiramisu 😛

Olkoon tämä ohje samalla myös huomenna vietettävän blogin 4-vuotissynttäreiden herkkuohje! Näiden vuosien aikana blogiin on kertynyt hurjat määrät erilaisia leivontaohjeita. Ja aikakin viuhahtanut lemppariharrastuksen parissa tosi nopsaan. Tosin leivonta- ja kirjoitustahti on hieman hiipunut alkuvuosista kiireisen perhe-elämän takia, mutta täällä keikutaan yhä, vähintään yhtä innoissaan kuin alussakin. On ollut ihana huomata, että blogistani on ollut iloa myös teille muille. Käyntilaskuri näyttää tällä hetkellä yli 3.6 miljoonaa eli käyntejä on tullut näinä bloggailuvuosina hurjasti! Iso kiitos teille kaikille ihanille lukijoille. Ilman teitä ja teidän ihania kommentteja bloggaaminen ei olisi lainkaan näin mukavaa puuhaa 🙂

Tiramisu

Ja sitten takaisin tiramisujen maailmaan. Ja erityisesti tähän, paljon leivottuun tiramisuun. Olen aiemminkin maininnut käyneeni jokunen vuosi sitten Roomassa maistelemassa tiramisuja. Ennen reissua luulin tiramisun olevan juuri tietynnäköinen ja makuinen, mutta tuo Rooman matka tuhosi ennakkoajatukseni. Ensimmäisessä paikassa tiramisu taisi olla kostea kakun pala. Toisessa paikassa tilasin tiramisun innoissani, mutta eteeni tuotiinkin aivan erinäköinen luomus. Myös maku poikkesi ensmäisestä versiosta. Tulipahan tilattua tiramisua vielä kolmannenkin kerran, jälleen eri paikasta. Ja lopputulos oli aivan eri. Yhtä ainoaa tiramisuohjetta ei siis taida ollakaan. Tai ehkä on juuri se oikea, mutta variaatioita on loputtomasti. Yhteistä kaikille taitaa olla vain kahvi, tiramisukeksi sekä kosteus.

Pehmeä tirsamisun mascarponevaahto

Tämän tiramisun ohjeen olen saanut aikoinaan tuttavaltani ja ihastuin tähän täysin. Olen testannut paria muutakin ohjetta, mutta palannut aina tähän luotettavaan ohjeeseen. Mihinkäs sitä hyvän ohjeen vaihtaisi 🙂 Lopputulos on niin samettisen pehmeä ja maku, noh, lyhyesti sanottuna aivan ihana. Kahvin ja amaretton yhdistelmä sopii tähän vain niin mahdottoman hyvin. Ja tuo mascarponea sisältävä mousseosa, voih kuin pehmeää ja täyteläistä, mutta silti ilmavaa! Parasta tiramisua mitä olen maistanut 🙂

Se paras Tiramisu

n. 5 annosta

Aineet:

1 dl vettä

2 tl espresso-pikakahvijauhetta

1 rkl sokeria

1 rkl amarettoa

3 munaa

1.5 dl sokeria

250 g mascarponea

10 kpl Savoiardi-/lady fingers-keksejä

Koristeluun:

tummaa kaakaojauhetta

Ohje:

Sekoita veden joukkoon espresso-pikakahvijauhe (purkista). Lisää kahviin rkl sokeria. Anna tarvittaessa jäähtyä. Lisää amaretto.  

Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa 1 dl sokeria ja keltuaisia keskenään kunnolla vaaleaksi vaahdoksi. Lisää mascarpone. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset + 0.5 dl sokeria kovaksi vaahdoksi. Yhdistä mascarpone/keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään.

Kasta keksit Amaretto-kahvissa nopeasti, n. 2 sekuntia/1 keksi. Voit myös laittaa keksit reunalliselle lautaselle vieretysten, kaataa päälle amaretto-kahvin ja antaa nesteen imeytyä kekseihin. Laita annosmaljan pohjalla yksi (puolitettu) keksi. Lusikoi keksien päälle mascarpone-munavaahtoa (ja annosmaljan korkeudesta riippuen jatka tarvittaessa laittamalla vuorotellen vaahtoa ja keksejä ja vaahtoa). Päällimmäiseksi tulee kerros vaahtoa.

Laita jääkaappiin vähintään mielellään seuraavaan päivään. Ripottele päälle tummaa kaakaojauhetta ennen tarjoilua. Nauti, nams!

Vinkit:

* Voit käyttää pikakahvijauheen sijasta myös normaalia vahvempaa kahvia.* Tiramisuun kannattaa käyttää italialaista mascarponea. Tuttavani mukaan esim. saksalaisella mascaronella vaahto on mennyt liki liemeksi, kun taas italialaisella lopputulos on ollut paksua ja ah, niin ihanaa.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Se paras tiramisu

Anonyymi

Ah niin ihanaa on Tiramisu kyllä�� Tein täksi viikonlopuksi perinteisen mallisena eikä millään malttaisi odottaa valmistumista. Mutta hyvää on mukava odotella ��

Suklaapossu

Näin on, tiramisu on varmaan yksi parhaista jälkiruoista! Odottaminen on välillä haasteellista kun tekisi mieli lusikoida tiramisut suihin samantein, mutta se kannattaa, jotta maut ehtivät kunnolla tasoittua ja lopputulos on vieläkin herkullisempi 😛

Elli

Voi kun hyvän näköistä :)!!

Tita

Näitähän pitää ehdottomasti vappuna testata!

Suklaapossu

Suosittelen! 😛 Toivottavasti pidät Tita yhtä paljon mitä meillä tykätään. Herkullista Vapun odotusta! 🙂

Petra

Asuimme vuoden Italiassa, ja paikallinen siivoojamme opetti minulle alkuperäisen Tiramisun — kakussa/leivonnaisessa käytettävä alkkis on joko marsalaa tai sambucaa, näin kerrottiin. Ja koska kaikkia kyseiseen kakkuun tulevia aineksia saa myös Suomesta, olen tehnytkin sitä monta kertaa. Aivan samettisen ihana maku!

Suklaapossu

Enpä ole aiemmin kuullutkaan, että tiramisussa käytettäisiin Sambucaa! Aina sitä oppii uutta 🙂 Marsalaa onkin tullut koitettua, mutta tämä amarettoa sisältävä on mielestäni vieläkin parempaa. Ihanaa herkkua kaikinpuolin 😛

Bianca

Tiramisu on Veneton maakunnasta kotoisin oleva jälkiruoka.

Suklaapossu

Kiitos tarkennuksesta Bianca 🙂

Carita

Mikäköhän tuon amaretton voisin korvata, kun en sen makua siedä yhtään?

Suklaapossu

Hei Carita! Amaretton voi halutessaan jättää vaikka kokonaan pois tai laittaa sen sijasta joukkoon esimerkiksi tummaa rommia tai konjakkia. Toki siis vain silloin, jos pitää niiden mausta 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *