Suklaapossu

Siken Paras Toscakakku

Siken Ruokaa Rakkaudella-ohjelmassa oli herkullisen näköinen toscakakku. Pitihän sitä päästä testaamaan. Ja voin rehellisesti sanoa tämän olleen paras toscakakku, jota olen maistanut! Sisältä ihanan mehevä ja pinnaltaan rapea!

Muok 6.1.2020: Olen saanut paljon palautettu siitä, että tässä ohjeessa tosca-kuorrute sukeltaa kakun sisälle, joten päätin antaa pienen selityksen. Niin sen pitääkin tehdä! Sikke kertoi aikoinaan tämän ohjeen yhteydessä, että oli vahingossa laittanut tosca-kuorrutteen piirakan päälle aivan liian aikaisin, jonka vuoksi kuorrute sukelsi osittain taikinan sisään. Tämän johdosta piirakasta tuli kuitenkin paras toscapiirakka, sillä tosca mehevöitti piirakkaa sisältäpäin, mutta teki samalla piirakkaan rapean kuorrutuksen. Tuon kehun ansiosta testailin aikoinaan tätä ”virheellistä” toscapiirakkaa ja yllätyin, että siitä oikeasti tuli niin mehukas.

Toscan siis pitää sukeltaa piirakan sisään, mutta vain osittain. Jos taikina puskee kokonaisuudessaan piirakan päälle, on piirakka ollut liian raaka toscan lisäysvaiheessa. Seuraavalla kerralla piirakkaa kannattaa paistaa hieman lisää. Pst. Olen itsekin vielä testaamassa piirakkaa vielä itsekin uudemman kerran uudella uunillani ja tulen sen jälkeen kertomaan miten kävi.

Edit. Testailin piirakkaa uudestaan 24.2.2020 ja samalla tein siihen pienen pieniä muutoksia. Paistoin piirakan hieman isommassa vuoassa ja vähensin maitoa. Tuostakin piirakasta tuli tosi hyvä ja mehevä, vaikka tosca ei uponnut sisään aivan niin paljon, kuin tässä alkuperäisessä ohjeessa.

Siken paras toscakakku

22 cm vuokaan (ks. vinkkiosio alempaa)

Taikina:

2 munaa

1 1/2 dl erikoishienoa sokeria

50 g voita sulatettuna

2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 dl maitoa

Tosca:

150 g voita + ripaus suolaa

1 1/2 dl taloussokeria

150 g mantelilastuja

2 rkl kermaa

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl vaniljasokeria

Ohjeet:

Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sulatettu voi, jossa on ripaus suolaa. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seos muna-sokerivaahtoon kevyesti käännellen. Lisää lopuksi maito nopeasti sekoittaen. Paista uunissa 180 asteessa leivitetyssä kakkuvuoassa kunnes pinta on saanut hiukan väriä, mutta kakku ei ole vielä täysin kiinteä. Tämä kestää uunista riippuen noin 15 minuuttia. Lisää sitten uunin lämpötila 200 (alk.per.220, mutta oli uunissani liikaa) asteeseen..

Tee kakun paistuessa tosca kiehauttamalla kaikki ainekset paksupohjaisessa kasarissa. Levitä tosca melkein kypsän kakkupohjan päälle niin, että se osittain vaipuu taikinan sisään. Paista vielä n.20 min kunnes kakun pinta on paikoitellen kauniin kullanruskea.

Vinkki:

* Jos tosca uppoaa liikaa taikinan sisään, käytä seuraavalla kerralla isompaa vuokaa, lisää taikinaan hieman jauhoja tai nosta uunin lämpötilaa.

* Kurkkaa myös tämä toinen toscapiirakan ohje, jolla ainakin itselläni kuorrute upposi joukkoon hieman vähemmän. Muistutan kuitenkin, että kuorrutteen pitää upota sisään jonkin verran, jotta lopputulos on ihanan mehevä!


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siken Paras Toscakakku

Kirsitravels

Kiitos reseptistä. Mä tein pellillisen (50cm leveä uuni) ja tuplasin nuo määrät, paitsi mantelilastua riitti 200g eikä kermaakaan mennyt kuin yksi desi pohjaan, ja tuli taivaallisen herkullista!

Suklaapossu

Kiva kuulla, että maistui 🙂 Ja onpa hyvä tietää, että suhteessa vähempikin määrä mantelilastuja piisaa vaikka suurempaankin annokseen. Kiitos Kirsitravels 🙂

Lea

Tämähän On maailman paras toscakakun ohje. Kolmannes aineita lisää ja meillä riittää pellilliselle. Sopivan ohut ja kostea pohja ja rapsakka päällinen. Hunajakakuksi poikani sitä sanoo, niin suussasulava on.

Suklaapossu

Tämä on kyllä herkkua. Tuo ohjeen isontaminen ja pellillä paistaminen olikin hyvä vinkki, kiitos Lea! Oih hunajakakku, ihanan nimen poikasi keksinyt 🙂

Eeva

todella hyvaa! tein toihin ja kaikki kysyivat reseptia peraan 🙂 kiitos reseptista!

Suklaapossu

Ihanaa, että teilläkin tykättiin tästä. Hyvä, että Sikke joskus aikoinaan teki pienen mokan kuorrutteen lisäämisen aikatauluttamisessa, niin saamme nautiskella tästä vieläkin herkullisemmasta toscakakusta 🙂

Kul van der Li

Reseptissä taikinaan maitoa, ohjeessa kermaa 🤔

Suklaapossu

Kiitos tarkkaavaisuudesta. Ohjeosaan oli eksynyt väärä sana. Muutin ohjeen 🙂

Krtek

Vi**iks meni! 15 min päästä kun oli saanut vähän väriä, lisäsin kuorrutteen, joka sukelsi taikinan sisään. Se siitä

Nipako

Kyllä epäonnistu huolella.17 min pohja uunissa ja keskusta aivan löysä.kuorrete todellakin sukelsi pohjan sekaan.tää ei o toscakakkua nähnytkään.jonkunlainen makea kokkeli tämä on.

Suklaapossu

Tässä piirakassa kuorrutteen pitääkin sukeltaa taikinan sisään. Juuri se tekee siitä herkullisen. Mutta toki sukeltamisen on hyvä pysyä pienenä. Uuneissa on myös eroja paistotehon suhteen, joten paistoaika on hyvä mitoittaa omaan uuniin sopivaksi, jos pohja vaikuttaa täysin liian raa’alta tietyssä vaiheessa. Tsemppiä seuraaviin leivontakertoihin!

Paula

Onkohan mitä tehtävissä, kun minullakin meni keskeltä kaikki kuorrute taikinan joukkoon vaikka oli hyvinkin jo paistunut vaaleanruskeaksi. Taikina kuohahti pintaan kuorrutteen tekemästä reiästä. varmaan ei muuta ongelmaa, kuin ulkonäkö, juhliin tulossa ja keskellä ei nyt ole kaunista kuorrutetta. Pystyykö jotenkin lisäämään keskelle päälle? Mietin eniten millä värin saisi pintaan.

Suklaapossu

Moikka Paula! Vastaukseni on auttamatta myöhässä, mutta harmittavasti en olisi osannut myöskään antaa vinkkiä pinnan koristeluun. Ehkä ainut mieleen tullut juttu oli se, että jos olisi tehnyt lisää kuorrutetta ja paahtanut sen jo kattilassa rusehtavaksi ja lisännyt sen jälkeen vielä päälle. En kuitenkaan osaa sanoa, olisiko se toiminut kuinka hyvin. Jännä ja samalla harmi, että kuorrute upposi kokonaan taikinan joukkoon. Toivottavasti piirakka kuitenkin maistui 🙂

Hupsista

Sukelsi tosiaan. Ja toki tein tavallisessa kakkuvuoassa ja ohjeen mukaan laitoin taikinaan maitoa. On mukavaa kokkelia sitten tavan kakkuvuuasta irrotella, oma moka toki….Tosca on kyllä hyvää. Miehelle nyt tällainen synttärikokkeli sitten.

Suklaapossu

Höh, harmin homma Hupsista. Nyt on näimmä sukelteluja tullut sen verran paljon, että otan tehtävälistalleni testata tämän vielä kertaalleen.

Matias

Jeppss.. tosca sukelsi kokonaan kakun sisään ja kakku pilalla.

Suklaapossu

Harmi. Tämä löytyy mun tämän vuoden testilistaltani kokeilla tätä vielä kerran. Toscan tosiaan pitääkin sukeltaa osittain sisään, sillä siinä on se maun salaisuus, mutta sen pitäisi osittain jäädä pinnallekin. Testataan.

Hemppa

Sama homma, tosca upposi taikinan sisälle. Epäilin toki, kestääkö pinta riittävästi eikä näemmä kestänyt..

M

Kukaan muu ei ole ihmetellyt että onko mennyt pohjan ja kuorrutteen voi määrät sekaisin?

Suklaapossu

Hei M. Tarkistin, niin voin määrät ovat oikein päin. MUTTA, taisin keksiä syyn kuorrutteen uppoamiseen. Nimittäin taikinaa on aivan liian paljon suhteessa vuoan kokoon. Tuon kokoiseen vuokaan sopivampi määrä olisi noin puolet ohjeessa mainitusta taikinasta+kuorrutteesta. En ole vielä(kään) ehtinyt testaamaan tätä, mutta tämä on todennäköisin syy, miksi tämä ei ole onnistunut toivotulla tavalla. Testaan heti kun pystyn ja palaan asiaan.

Suvi

Testasin tämän tänään 24cm vuoalla ja ainakin mulla onnistui todella hyvin. Tosin annoin pohjan olla uunissa noin 3min ohjetta pidempään ennen toscan lisäämistä. Myös kakun korkeudesta tuli mielestäni oikein sopiva.
Niin ja koska rakastan mantelileivonnaisia, lisäsin ihan pienen tipan karvasmanteliöljyä taikinaan. Voi nam!

Nämä leivontajutut on välillä vähän sellaisia että pitäisi varmaan tehdä ristinmerkit ja tarkistaa tähtien asennot ennen leipomisen aloittamista, mutta näin meni ainakin tänään täällä mun uunilla ja 24cm irtopohjavuoalla 😁

Suklaapossu

Moikka Suvi 🙂 Sun testi tapahtuikin näimmä samoihin aikoihin kuin omani 🙂 Testasin itsekin tätä noin viikko sitten ja juurikin isommalla vuoalla 🙂 Hyvin onnistui! Huomasin samalla, että paistoaikaa kannattaa tosiaankin tarkkailla. Uunini on vaihtunut näiden leipomiskertojen välissä, eikä nykyinen uuni ei ole aivan niin hätäinen kuin aikaisempi. Tämä vaikuttaa myös paistoaikaan. Oman uunin paisto-ominaisuudet on siis hyvä tuntea ja muuttaa paistoaikoja sen mukaisesti. Ihana kuulla, että sulla onnistui myös isommalla vuoalla ja paistoaikaa muuttamalla. Pienemmässä vuoassa paistoaika olisi vieläkin pidempi, sillä paksumpi taikinakerros vaatii enemmän paistoaikaa. Karvasmanteliöljy sopii tähän varmaan tosi ihanasti, nam!

Välillä tosiaan leivonnassa ei onnistu millään, vaikka tekisi kaiken samalla tavalla kuin ennenkin. Pienillä muutoksilla tosin voi saada varmuutta onnistumiseen, niinkuin tässäkin isommalla vuoalla 🙂

Katja

Olen tehnyt tämän useasti ja aina onnistunut. Eilen tein gluteenittoman ja mahdottoman version. Jauhot Sunnuntain gluteeniton ja rasva maidoton. Onnistui aivan täydellisesti. Omassa uunissani taikina saa olla n.16min ja täytettä on aivan sopivasti..sehän on Toscan salaisuus! Äitienpäiväkakku kaurajäätelön kera🥰

Suklaapossu

Hei Katja 🙂 Kiitos vinkistä, että tämä onnistuu myös gluteenittomana ja maidottomana! Laitankin tämän tiedon suoraan ohjeeseen, jotta muutkin halukkaat uskaltavat kokeilla 🙂 Tämä on kyllä tosi hyvää tällaisenaan. Kokeilin vähemmän toscaa sisältävää piirakkaa jokin aika sitten ja vieläpä vähän isommassa vuoassa (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/ihana-toscapiirakka/) ja siinä toscan määrä oli ehkä hitusen liian pieni, jotta piirakka olisi ollut oikein kunnolla Toscainen.

Hyvien reseptien ystävä

Kiitos! Aivan ihananasta ohjeesta. Monta vuotta sitten söin todella hyvän toscakakun ja ohjetta etsinyt. Tämä todella vastasi makumuistojani ja jää reseptikirjaani. 😉

Suklaapossu

Hei Hyvien reseptien ystävä! Ihana kuulla, että löysit vihdoinkin makumuistojasi vastaavan toscakakun 🙂

Majakka

Kokeilin minäkin ja vaikka oidin kakkupohjaa 30min uunissa ennen kuorrutteen lisäämistä, se upposi osittain pohjaan pullauttaen puoliraakaa taikinaa pintaan. Laitoin sörsselin silti uuniin ja nostin uunin lämpötilaa 220 asteeseen ja vielä 30minuuttia. Lopulta otin uunista ulos aika ruman teelmän, mutta niin meheväpohjaisen ja hyvän piirakan! Ens kerralla tiedän että ensinnäkin isompi vuoka, aluksi pidemmät paistoajat ja myös lopussa uuni kuumemmalle.

Suklaapossu

Hei Majakka! 🙂 Onpas tämä erikoinen ohje, kun niin monilla lopputulos on erilainen 🙂 Toki ero saattaa tulla jo siinä, miten aineet mittaa, mikä on uunin todellinen lämpötila, vuoan materiaali jne. mutta hienoa, jos löysit omiin käsiisi sopivan tyyli tehdä tämän 🙂

Testailin tätä viime vuonna uudestaan hieman ohjetta muokaten ja vuoan kokoa isontaen. Lisäsin linkin tuohon ohjeeseen, jos haluat vilkaista ko. ohjeen.

Helena

Paras toscakakku ikinä !
24 vuokaan tein ja kuorrute ei sukeltanut vaan ennemminkin kuorrutteen neste eli voi imeytyi kakun sisälle, mantelit jäi pinnalle.
Aivan herkkua 🥲

Suklaapossu

Kiva kuulla, että tykkäsit Helena! Minustakin tämä on herkkua. Aivan parasta on se kostunut, mehevä pohja 😛

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *