Suklaapossu

Sitkeät pähkinä-valkosuklaakeksit

Nämä pähkinä-valkosuklaakeksit ovat maailman parhaiden suklaahippukeksien eli Sitkeiden, isojen suklaahippukeksien pikkusisaria.

Eräs lukija kehui niin paljon tekemiään valkosuklaakeksejä, että itsekin aloin himoitsemaan niitä. Asiaan saattoi vaikuttaa myös lukijan kekseihin liittämä sana ”täydellinen”. Pitihän sitä itsekin testata, ovatko valkosuklaiset suklaahippukeksit kehunsa arvoisia. Mielikuva piti paikkansa ja kyllä vain, nämä olivat i-ha-ni-a. Reunoilta rapeita ja keskeltä sitkeitä. Voi nam!

Vaikka ohje perustuu sitkeiden suklaahippukeksien ohjeeseen, on tässä muutamia eroja. Ensinnäkin suklaalaadun vaihtamisen lisäksi humpsautin joukkoon kaapista löytyneitä suolattuja cashew-pähkinöitä, jotta valkosuklaa ei yksistään olisi liian hallitseva ja makea. Pähkinöiden suolaisuuden takia vähensin hieman taikinassa olevan suolan määrää.

Valkosuklaa itsessään on niin makeaa, että myös sokerin määrää pystyi vähentämään. Sokerin liiallisella vähentämisellä on kuitenkin vaikutusta myös keksin koostumukseen ja koska pidän sitkeistä kekseistä, en uskaltanut vähentää sitä liikaa. Näiden muutosten lisäksi keksit myös pienenivät hieman, sillä kuten ohjeesta vinkannut lukija totesi, alkuperäiset keksit saattavat olla vähän turhankin kookkaita. Mitään kovin pieniä ei niistä nytkään tullut…

Koska keksit ovat aiempaa pienempiä, kannattaa paistoajan kanssa olla entistä tarkempi, jotta keksit eivät kuivu ja kovetu liikaa. Toki jos kaipaa sitkeiden keksien sijasta kovempia keksejä, niin silloin paistoaikaa on syytä pidentää. Pidemmällä paistoajalla keksien pohja saattaa myös karamellisoitua, mikä tuo keksiin oman herkullisen makunsa.

Itse kuitenkin pidän reunoilta rapeista ja keskeltä sitkeistä kekseistä, joten yritin etsiä omaan uuniini sopivan paistoajan. Nykyisellä uunilla täydellinen paistoaika oli melko tarkkaan 13-14 minuuttia, jotta keksit pysyivät jäähtyessäänkin keskeltä mehevinä. Kannattaa kuitenkin aina testailla omaan uuniin sopiva aika, sillä uuneissa on eroja. Meillä on muutto edessä taas loppuvuonna ja saas nähdä millä tavalla uusi uuni paistaa nykyiseen verrattuna. Keksit saavat siis jäädä likipitäen täysin raa’an oloisiksi, sillä ne jatkavat kypsymistään ja kovettumistaa vielä jäähtyessään.

Keksit ovat parhaimmillaan heti pian jäähtymisen jälkeen. Toki ne maistuvat myös seuraavana päivänä, mutta tällöin se ihana sitkeys on osaksi jo kadonnut.

Taikinan voi kuitenkin pakastaa annospaloina ja paistaa keksejä tarpeen tullen vain tarvittavan määrän. Tällöin ne ovat aina syömishetkellä parhaimmillaan.

Ps. Näkeekö joku muukin yllä olevassa kuvassa keksin sisältä tulevassa valkosuklaassa linnun hahmon, jolla on nokka auki?

Vaikka kirjoitan jatkuvasti kekseistä, niin tällaiset kotitekoiset keksit ovat virallisesti pikkuleipiä. Useimmiten tulee, ainakin meillä, puhekielessä puhuttua tällaisista kekseinä, sillä sanotaanhan näitä englanninkielessäkin nimellä ”cookies” eli keksi. Joten kekseillä menin myös tässä tekstissä.

Taikinan voi paistovaiheessa joko paistaa sellaisenaan suoraan pötköistä leikattuina, pyöritellä palloiks tai litistää hieman. Mitä pyöreämpi taikina on paistovaiheessa alussa, sitä vähemmän se leviää uunissa. Jos taikinan litistää, myös valmis tuotos on littanampi ja samalla myös leveämpi. Alla kuva, josta näkee näiden kahden tavan eron. Molemmissa kekseissä on taikinaa grammalleen saman verran, mutta vasemman puoleinen on pyöritelty palloksi ennen paistamista ja oikean puoleinen litistetty. Litistetyn version paistamisen kanssa kannattaa olla hieman tarkempi, sillä se kypsyy hieman nopeammin. Ja liiallinen kypsyminen tuhoaa keskellä olevan sitkeyden.

Tekiskö mieli? Tässä tulee ohje.

Pähkinä-valkosuklaakeksit

20 kpl, halkaisijaltaan n. 8 cm olevia keksejä

Aineet:

125 g voita huoneenlämpöisenä

1 dl tavallista sokeria

1 dl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna

1 muna

3 dl vehnäjauhoja

1.5 rkl vaniljasokeria

0.3 tl suolaa

0.75 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

100-125 g valkosuklaata pienemmäksi pilkottuna

2 dl suolattuja (cashew- tai maa)pähkinöitä pienemmäksi pilkottuna

Ohje:

Pilko suklaa noin 1 cm kokoisiksi paloiksi. Rouhi myös pähkinät tarvittaessa hieman pienemmiksi.

Vatkaa voi ja sokerit vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista n. 1 minuutti. Sekoita jauhot, suola, leivinjauhe ja sooda toisessa kulhossa. Kääntele jauhot voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi pienemmäksi pilkottu suklaa ja pähkinät käännellen taikinaan.

Tee taikinasta kaksi n. 30 cm pituista pötköä. Leikkaa kumpikin pötkö 10 yhtä suureen osaan. Nyt sinulla on kaksi tapaa edetä. Valitse jompi kumpi alla olevista:

1.) Pyörittele taikinanpalat palloiksi ja litistä palloja hieman käsien välissä. Nosta palat pellille leivinpaperin päälle ja jätä kunnon leviämisvarat. Paista heti.

2.) Pyörittele taikinanpalat palloiksi ja nosta ne lautasella jääkaappiin ainakin 1 tunniksi (voit nostaa taikinan palat myös sellaisenaan, ilman pyöritettelyjä lautaselle). Kun taikina on kylmettynyt, nosta taikinapallot pellille leivinpaperin päälle ja jätä kunnon leviämisvarat. Paista.

Paista 140 asteessa. Paistoaika on uunista riippuen noin 13-15 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun reunat alkavat hieman kovettua, mutta keskusta on vielä täysin raa’an oloinen. Ota pelti pois uunista.

Jäähdytä keksejä pari minuuttia pellillä ja nosta ne sen jälkeen ritilälle jäähtymään.

Vinkit:

* Voit laittaa leikatut taikinan palat myös pakkaseen odottamaan sopivaa paistamishetkeä. Nosta pötköistä leikatut palat tällöin sellaisenaan esimerkiksi lautaselle tai pellin päälle ja laita lautanen/pelti pakkaseen n. puoleksi tunniksi, kunnes palat ovat täysin jäätyneet. Nosta jäätyneet palat pakastepussiin. Huomaa, että pakastettujen keksien paistoaika on aavistuksen pidempi, kuin pakastamattomien. Pakastamisella saattaa olla (positiivisia) vaikutusta myös ulkonäköön ja koostumukseen, sillä ne eivät ylikypsy niin helposti kuin lämpimämmästä taikinasta paistetut.

* Taikinan voi paistaa heti, jääkaappikylmänä tai pakastamisen jälkeen. Kullakin tavalla tulee herkulliset keksit, mutta ulkonäkö ja koostumus ovat hieman erilaiset. Kokeile, mikä on oma suosikkisi.

* Jos taikina on leikkausvaiheessa kovin löysää, laita se jääkaappiin kiinteytymään 30 minuutiksi.

* Keksit kannattaa jäähdyttää ritilällä siksi, että kuumalla pellillä keksit jatkavat vielä kypsymistä ja kekseistä saattaa tulla liiankin kuivia.

* Voit tehdä kekseistä vieläkin pienempiä, mutta huomaa, että tällöin paistoaika lyhenee.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitkeät pähkinä-valkosuklaakeksit

Kdjkskdbz

Ohje on ihan hyvä, mutta haluaisin version, missä ei tarvitse vaahdota aineita keskenään✨ Tykkäsin muuten ohjeesta paljon!

Suklaapossu

Hyvä idea! Katsotaan, josko joskus sellainenkin ohje ilmestyisi blogiin 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *