Sitkeät sitruunaiset keksit

Nämä keksit tuli tehtyä jo jokin aika sitten, mutta
laitan ne nyt lopulta tännekin. Yritin tässä miettiä mistä nämä saivat alkunsa,
mutta ajatus ei meinannut tulla mieleeni. Juuri kun olin painamassa
”julkaise”-nappulaa, muistin sen. Esikoisen tarhassa siis oli
eväsretki jokin aika sitten. Muistin suht myöhään illalla, että eväsrasiaan
pyydettiin laittamaan mukaan myös keksejä. Olisihan sinne varmaan voinut
muutakin laittaa, mutta sain päähäni alkaa tehdä sellaisia, koska kaapeista niitä
ei löytynyt (ja leivontasormetkin syyhysivät). Oli jo myöhä eli taikinan piti
siis olla nopea ja helppo. Nakkailin aineita kippoon ja tuloksena syntyivät
nämä keksit. Nyt olen tyytyväinen, että nämä tuli tehtyä. Nämä olivat
mielestäni oikein hyviä. Nämä keksit ovat vähän kuin kauralastut sitruunalisällä.
Siis koostumukseltaan. Reunoilta rapsakoita, mutta keskeltä sitkeitä. Maku on
miedon sitruunainen. Eli kokonaisuudessaan mielestäni oikein hyviä keksejä 🙂
Ja esikoinenkin eväsretken jälkeen pyysi liki jatkuvasti ”Annatko
mulle taas sellaisen herkkukeksin”, kunnes kaikki keksit oli tuhottu 🙂

 

 

 

Nämä on siis helppo tehdä, sillä
vatkaimen voi (jälleen kerran) unohtaa kaapin kätköihin. Jos keksit kypsentää
juuri ja juuri kypsiksi, ovat ne sen verran pehmeitä, että tuppaavat hieman
taipumaan vähän pidemmässä säilytyksessä (kuten ylimmästä kuvasta näkee).
Uskoisin, että pidempään paistetut keksit pysyisivät paremmin mallissaan ja
olisivat kuitenkin edelleen hieman sitkeitä. Maku on joka tapauksessa
mielestäni hyvä 🙂

Tässä tulee ohje.

Sitkeät sitruunaiset keksit

n. 40 kpl

Aineet:

125 g voita sulatettuna

2.5 rkl (1/2 sitruunan) sitruunan mehua

1/2 sitruunan raastettu kuori

1 muna

1 dl vaaleaa siirappia

2 dl sokeria

4 dl jauhoja

0.5 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

0.5 tl suolaa

1 rkl vaniljasokeria

Ohje:

Vatkaa voi, sitruunan mehu, muna ja
siirappi kulhossa pallovatkaimella (tai lusikalla) sekaisin. Sekoita kuivat
aineet keskenään ja lisää seokseen nopeasti sekoittaen. Laita taikina
jääkaappiin hetkeksi, niin se jähmettyy ja sitä on helpompi käsitellä.
Pyörittele taikinasta pellille pienen lihapullan kokoisia taikinapalloja. Jätä
kunnon välit, sillä keksit leviävät kypsyessään melkoisesti. Paista  175
asteessa n. 9 minuuttia, kunnes keksit alkavat laskeutua (ne pullistuvat ensin)
ja saavat reunoihin aavistuksen väriä. Keksien ei muuten tarvitse saada väriä
pintaansa. Näin keksit jäävät pehmeähköiksi. Jos haluat rapeammat keksit,
paista hieman pidempään. Paistoaika on joka tapauksessa uunista riippuvainen,
joten tarkkaile tilannetta. Keksit ovat luultavammin joka tapauksessa hieman
sitkeitä (itse en koittanut paistaa koviksi, sillä pidän pehmeistä kekseistä).
Anna keksien jäähtyä pellillä.

 

 

Avainsanat

Kommentit (2)

Näistä tuli niiiiiin hyviä! En malttanut pitää taikinaa jääkaapissa, vaan nostelin lusikoilla pellille pieniä kasoja. Hyvin onnistui myös niin 🙂

Hieno homma, että onnistui myös ilman taikinan viilentämistä 🙂 Ja kiva, että maistuivat. Nämä kyllä vievät kielen mennessään 😉

Kommentoi juttua: Sitkeät sitruunaiset keksit

Vastaa käyttäjälle Suklaapossu Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Oikein Ihanaa ja Herkullista Ystävänpäivää! ❤️ Pst. Nämä donitsin makuiset muffinssit ehtii vielä hyvin leipomaan. Kurkkaa ohje blogista
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mielettoman-ihanat-donitsin-makuiset-muffinit/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #donitsit #muffinssit #ystävänpäivä #ystävänpäivä2019 #valentinesday
  • Supersuklaiset browniespalat sammuttavat pahimman suklaanälän jo yhdellä pienellä palalla. Vaikka kyllähän se toinenkin vielä menee hienosti, nams... Katso helppo ohje tahmean kosteisiin browniespaloihin blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/supersuklainen-brownies/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaa #chocolate #brownies #makeatleivonnaiset
  • Herkullista Runebergin päivän iltaa! Meillä maisteltiin tänä vuonna viimevuotista epäonnen Runebergin kakkua hieman muokattuna ja nyt onnistui, jipii! Ohje löytyy blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/runebergin-kakku-munaton/ #Runeberginkakku #Runeberginpäivä #Suklaapossu #Kotiliesiblogit
  • Kaipasin alkuvuoden juhlapöytään jotain kevyempää ja testailin smoothiekakkua. Tästä versiosta tuli trooppisen makuinen ja koostumus oli kivan pehmoinen. Kakkua tehdessä pohdin myös liivatteiden eroja. Kurkkaa ohje ja liivatehölpötykset blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/trooppinen-smoothiekakku-ja-juttua-liivatteista/ #trooppinen #smoothiekakku #banaani #mango #lime #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Churrot ❤️ Ihastuin näihin rapeisiin pötköihin viime vuonna ulkomaanreissullamme ja nyt kokeilin niiden tekoa itsekin, ilman kananmunaa. Nam, ihania olivat itsekin tehtyinä! Kurkkaa ohje blogista ja nauti vaikka kuuman kaakaon kera talvisen ulkoilun jälkeen
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/churrot-eli-munkkitangot/ #ilmankananmunaa #munaton #churro #churros #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä muumikakku päätyi ihanan kummipoikamme 2-vuotissynttäreille. Sisällä ihana mielettömän mehevä suklaakakkupohja munattomana sekä raikas appelsiinimousse. Herkkua! Kurkkaa tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarien-muumikakku/ #suklaapossu #muumi #kakku #kotiliesiblogit #suklaakakku #appelsiinimousse #kaulintamassa #pojansynttärit
  • Vihdoin uskaltauduin läträämään kuuman öljyn kanssa. Ensimmäiset öljyssä paistamani jutut olivat nämä herkulliset pikamunkit eli rahkamunkit. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pikamunkit-eli-helpot-rahkamunkit/ #rahkamunkki #suklaapossu #kotiliesiblogit #helpotjanopeat

suklaapossu

X