Suklaapossu

Sitruuna-suklaabrowniepalat

Nämä ihastuttavan makuiset sitruunaiset suklaabrowniespalat syntyivät jo alkukeväästä, oman päättämättömyyteni ja kovan leivontainnostuksen seurauksena. Viime talvi ja alkukevät toivat kroppaani muutamia lisäkiloja, ja ajattelin pitää hieman pidemmän leivontatauon. Noh, eihän se tietenkään onnistunut ja hetken taisteltuani kaivoin leivontakulhot esille. Se vain meinasi tuottaa pienen ongelman, sillä päässäni pyöri kaksi makuvaihtoehtoa, mutta en osannut päättää kumpaa tekisin. Lopulta yhdistin siis nuo kaksi lempimakuani; suklaan ja sitruunan. Ja oikein ihastuttavalla tavalla. Tahmainen, makea suklaakerros sai kaverikseen raikkaan sitruunan. Nam!

Otin mallia viime vuonna tekemistäni Herkullisista appelsiini-suklaabrowniespaloista. Nyt itse brownies muuttui vieläkin tahmaisemmaksi ja suklaisemmaksi, ja päälikerroksen marmorointiin käytin maustetun tuorejuuston sijasta sitruunalla ja sokerilla maustettua maitorahkaa.

Tällä(kin) kertaa vaihekuvat jäivät ottamatta, mutta homma näytti suunnilleen samalta, kuin appelsiiniversionkin kanssa, joten kopsasin marmorointikuvat sieltä tänne. Taikina oli ehkä tällä kertaa aavistuksen jämäkämpää, eikä marmorointi meinannut onnistua kovin hyvin. Kun vähän aikaa heilutteli veistä ees taas vuoassa, niin kyllä sieltä jonkinlainen kuvio alkoi muodostumaan 🙂

Epäilen, että jämäkämpi taikina johtui siitä, että taikina ehti viilenemään tällä kertaa enemmän. No mutta eipä tuo pinta ole kuin koriste. Sisus ja maku pääasia 🙂

Tarjoilin näitä jo keväällä, ja pakastin loput palat. Loput nautittiin tytön sukulaissynttäreillä ja samalla totesin, että ne kestivät pakastamisen todella hyvin. No mutta pidemmittä puheitta, tässä käyttämäni ohje 🙂

Sitruuna-suklaabrowniepalat

 

n. 20 x 30 cm vuokaan, n. 20 palaa Brownietaikina:

150 g tummaa (n. 50%) suklaata

150 g voita

2.5 dl sokeria

3 kananmunaa

2 dl vehnäjauhoja 0.75 dl tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta

0.75 tl suolaa

1.5 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

Sitruunakerros:

250 g maitorahkaa

2 munaa

4.5 rkl (1 sitruunan) sitruunan mehua

1 sitruunan (n. 1 rkl) raastettu kuori

 n. 1 dl sokeria

1.5 tl vaniljasokeria Ohje:

Tee sitruunakerros sekoittamalla kaikki aineet keskenään kunnolla sekaisin. Maista sokerin määrä sopivaksi.Tee sitten brownietaikina. Sulata suklaa ja voi mikron kestävässä kulhossa mikroaaltouunissa välillä sekoitellen. Sekoita joukkoon sokeri. Lisää joukkoon munat yksitellen kunnolla sekoittaen. Sekoita kaakaojauhe ja suola vehnäjauhoihin. Lisää jauhot siivilän läpi suklaaseokseen ja sekoita sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Levitä suklaataikinasta noin 4/5 leivinpaperoidun n. 20 x 30 cm korkeareunaisen vuoan pohjalle ja tasoita.

Kaada sitruunatäyte suklaapohjan päälle, tasoita. Tiputtele pinnalle loput suklaataikinasta nokareittain. Vetele pintaan kuvioita veitsellä. (Huom! Alla oleva esimerkkikuvat appelsiini-browniespalojen ohjeesta, aika samalta näyttää näidenkin teko).

Paista uunin hieman keskitasoa alemmalla tasolla (ei kuitenkaan aivan pohjalla) 175 asteessa noin 40-45 minuuttia. Piirakka on valmis, kun se on kiinteytynyt reunoilta, mutta heiluu vielä hitusen ihan keskeltä. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja laita vielä jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Leikkaa kylmänä paloiksi.

Vinkit: * Sitruunatäyte on todella löysää, ja marmorointia varten päällä olevia taikinakokkareita voi vedelle  ihan reippaasti, jotta ne sekoittuvat sitruunatäytteen joukkoon paremmin. * Brownies on parhaimmillaan levättyään seuraavaan päivään jääkaapissa.

* Brownie-palat kestävät myös pakastamisen.* Saat ohjeesta kokonaan laktoosittoman, jos käytät laktoositonta voita ja laktoositonta tummaa suklaata.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitruuna-suklaabrowniepalat

Taru

Varmasti hyviä! Niin mehevän näköisiä että! 😀
Rauhallista ja leppoisaa juhannusta teidän perheelle ♥

Suklaapossu

Nämä olivat tosia ihania, tykkäsin ja kovin 😛 Sitruuna sopis tahmeaan ja makeaan suklaakerrokseen kuin nenä päähän. Kiitos Taru ♥ Oikein ihanaa juhannusta myös sinulle ja perheellesi!

Anonyymi

Iso kiitos taas kerran aivan mahtavasta reseptistä! Tästä tuli ehdottomasti yksi lemppariresepteistäni, nam! Hauskaa juhannusta sinulle 🙂

Suklaapossu

Hienoa, ihana kuulla, että ohje ylsi lemppareittesi joukkoon!!! 😀 Kiitos, ja oikein ihanaa ja herkullista kesänjatkoa sinulle! 🙂

Laura

Vahingossa sitten poistin kommentin 😛 Mutta kyselin vain, että osaatko arvioida, kauanko taikina kypsyisi muffinivuoissa? Ajattelin kokeilla tehdä tästä browniepohjasta "leivoksia" joko paistamalla vuoissa tai sitten vain leikkaamalla pieniksi ja koristelemalla 🙂 Resepti on hyvä ja browniesta tulee tahmeaa ja hyvää, mutta saisikohan siitä jotenkin vielä tahmeampaa? Nimim. Täydellistä koostumusta etsimässä 😀

Suklaapossu

Muffinssivuoissa paistettuna taikina kypsyy (jääden tahmaiseksi) varmaan aika nopsaan, arviolta 200 asteessa ehkä 8-10 minuutissa. Tahmaisuutta=kosteutta saa lisää vaikkapa lyhentämällä paistoaikaa. Tai vähentämällä jauhoja.Vai tarkoitatko tahmaisuudella "sitkeyttä"? 🙂

Laura

Kiitos! Juuri sitkeyttä tarkoitin, mistähän se tulee ja miten sitä saisi lisää? 🙂

Suklaapossu

Sitkeyttä oon huomannut ainakin sellasissa brownies-ohjeissa, joihin tulee tätä enemmän sokeria (ja joiden taikinaa varten vatkataan ensin munat ja sokeri vaahdoksi). Ehkä itse kokeilisin laittaa tavallista sokeria 2 dl ja fariinisokeria 1 dl, ja vähentäisin samalla hieman rasvan ja suklaan ja munien määrää.. Tarkempia neuvoja en uskalla luotettavasti kertoa, ennen kuin olen testaillut. Vai uskallatko näillä vinkeillä itse koittaa? 🙂

Laura

Kokeilin heti ja tuli ihan täydellistä! Nam 😀 Laitoin sokeria, kuten neuvoit, 1 muna vähemmän ja voita ja suklaata 50 g vähemmän. Kiitos!!

Suklaapossu

Jee, hienoa!!! 😀 Mahtavaa, että onnistui 😀 Ja kiitos Laura kun kävit kertomassa miten kävi 🙂 Pitää itsekin joskus testailla 😛

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *