Sitruunainen jogurttikakku Halloween-tyyliin

Halloween lähestyy hurjaa vauhtia ja tämäkin raikas, sitruunainen ja kirpeähkö jogurttikakku sai ylleen Halloween-tyyliin sopivat koristeet. Tykästyin kakun makuun, sillä kakku kostutetaan ja maustetaan sitruunaliemellä pian paistamisen
jälkeen ja näin sitruunan happamuus tulee paljon paremmin esille,
kuin jos sitruunan mehu laitettaisiin suoraan taikinan joukkoon. Kakku
ei olekaan lainkaan liian makea, vaan aika raikas sitruunaisesta
kostutusliemestä johtuen. Koristeeksi päätyi kaapista kaivamani aiemmin tekemäni suklaamassasormet. Sormet olivat makeita, ja sopivat tosi kivasti kakun kirpsakkuuden kanssa yhteen.

Unikonsiemenjauhetta
päätyi unikko-jogurttikakun lisäksi myös tähän. Ohjetta ei kannata
suinkaan jättää lukematta unikonsiementen pelossa, sillä ne voi
halutessaan jättää myös pois kakun koostumuksen tai maun kärsimättä.
Unikkoa on joka tapauksessa niin vähän, ettei se maun puolesta tule
oikeastaan lainkaan esille. Päämakuna kakussa on raikas sitruuna.

Koostumus on sopivasti mureneva, mutta ei kuivuuttaan. Jogurtin ja kostutusliemen takia kakku on mehevä ja sopivan kostea, olematta kuitenkaan märkä. Kakku on jälleen helppoa ”sekoita aineet sekaisin”-tyyliä. Kakku on parhaimmillaan aikaisintaan seuraavana päivänä sen tekemisestä, mutta mielellään kannattaa odottaa parikin päivää, että maut ehtivät tasaantumaan paremmin. Sitruuna jää todennäköisesti joka tapauksessa kivoiksi ”raidoiksi” ja kirpakkuutta on jossain kohtaa hieman enemmän kuin toisessa. Eli aika yllätyksellinen kakku makunsakin puolesta 🙂 Vein tämänkin kakun töihin tuhottavaksi ja puolet meni saman päivän aikana ja loput seuraavana päivänä.

Nappasin taikinantekovaiheessa muutaman kuvan. Harmi, kun illat ja päivät ovat nykyään niin lyhyitä ja pimeitä, haittaa kuvaamistakin melkoisesti. Töiden jälkeen leipoessa ei ehdi enää ottamaan kuvia luonnon valossa ennen pimeyttä. Ja lampun valossa kuvatessa kuvista tulee ihan hirvittävän värisiä. Toisaalta on kiva, kun Joulukin on tulossa, kestää pimeyden paljon paremmin. Halloweenia, Joulua ja kevätaurinkoa odotellessa, tässä kirpeän raikas sitruuna jogurttikakun ohje 🙂

Sitruunainen jogurttikakku unikonsiemenillä

kahvikakkuvuokaan Aineet:

2.5 dl maustamatonta jogurttia

1.25 dl rypsiöljyä

2 munaa

1 tl vaniljasokeria

1 rkl limen tai sitruunan kuorta

1.5 rkl unikonsiemenjauhetta (voi halutessaan jättää pois)

2.5 dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

1 rkl leivinjauhetta

0.25 tl suolaa

Kostutusliemi:

1.25 dl sitruunan mehua

2 rkl sokeria
Koristeluun:
valkosuklaamassaa sormiin (käytetty n. 93 g valkosuklaata, 7 g tummaa suklaata)
sormiin myös maapähkinän puolikkaita
makeiskäärme ja -ötökkä

Ohje:

Lämmitä uuni 175
asteiseksi. Öljyä kahvikakkuvuoka kevyesti.

Sekoita jogurtti, öljy, munat,
vanilja, hienoksi raastettu sitruksen (limen tai sitruunan) kuori ja unikonsiemenet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa
sokeri, vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Kaada kuivat aineet muiden aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti sekaisin. Lusikoi taikina
voideltuun vuokaan ja tasoita pinta.

Paista n. 40 minuuttia, kunnes pinta tuntuu kiinteältä ja
kakkuun tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä sen aikaa kun teet kostutusliemen.

Laita sitruunan
mehu ja sokeri kattilaan. Lämmitä, kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Kumoa kakku tarjoilulautaselle. Töki hammastikulla tai
muulla pitkällä tikulla reikiä kakkuun. Valuta tai sivele pullasudilla sitruuna-sokeri-liemi kakun
päälle. Anna jäähtyä kokonaan käännetyn paistovuoan alla.

Sormikoristeet saa tehtyä esim. valkosuklaamassasta. Tee suklaamassa päivää ennen koristeiden tekoa valmiiksi. Pelkästä valkosuklaasta tulee vaaleita sormia. Itse laitoin joukkoon myös palan tummaa suklaata, niin sormista tuli hieman tummemmat. Käytin sormien muotoiluun keksipeltiä, jossa on sormien muotoiset kolot. Painoin suklaamassan pellin koloihin ja vetäsin irti. Painoin sormen päähän vielä puolikkaan, kuorettoman maapähkinän. Muotoilua voi kokeilla ilman peltiäkin esim. näin: Muotoile suklaamassasta pitkiä, sormen pituisia pötköjä. Kavenna pötkön toista kärkeä (sormen päätä) hieman. Paina sormen päähän puolikas pähkinä. Vedä vielä nivelten kohtaan vekit vaikkapa veitsellä. Anna kovettua huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Vinkki:

* Kakun voi tehdä myös ilman unikonsiemenjauhetta* Kuvistakin ehkä huomaa, että kakun pohjasta on leikattu siivu pois. Kakku nousi paistuessaan hieman epätasaisesti ja tasoittelin pohjaksi tulevaa osaa hieman paiston jälkeen tasaisemmaksi.

* Sormet voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi, mutta niillä koristelu kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua. Ja kakkukin kannattaa valmistaa ainakin vuorokautta ennen tarjoamista. Säilytys huoneenlämmössä kunnolla kelmuun vuorattuna.

 

 

Kommentit (2)

Hui 🙂 Ihanalta kuulostaa, niin sitruuna kuin unikonsiemenetkin, tykkään molemmista. Tästä saisi varmaan ihania muffinssejakin 🙂

Sitruuna on tosi hyvää, tykkään myös. Unikonsiemeniä en olekaan ennen käyttänyt, mutta leivissä olen tainnut niitä maistella. Tämä unikkojauhe on ilmeisesti vieläkin voimakkaamman makuista kuin kokonaiset siemenet ja niitä hujahtikin vähän aikaa sitten tekemääni unikko-jogurttikakkuun (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/10/unikko-jogurttikakku.html) reilusti. Oli aluksi vähän epäilyttävä hajuinen kakku, mutta kyllä se lopulta sitten maistui. Ja vois maistua varmaan sullekin 🙂 Tässä sitruunaversiossa unikkoa on aika hintsusti, mutta kyllä se silti hieman makua antaa 🙂

Niin ja muffinssit onnistuis tästä varmaan myös hyvin 🙂

Kommentoi juttua: Sitruunainen jogurttikakku Halloween-tyyliin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Omareista syntyy ihanan pehmeä ja herkullinen juustokakku. Ripottelin tuon makeahkon täytteen sisälle myös vadelmia ja voi kuinka ihanasti ne sopivatkaan tähän. Kakku toimi vanhimman tytön synttärikakkuna sukulaissynttäreillä ja paljon kehuja myös muilta syöjiltä. Kurkkaa koko ohje blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/omar-juustokakku-vadelmilla/⁠
⁠
#omar⁠
#juustokakku⁠
#omarjuustokakku⁠
#vadelmia⁠
#ihanitsetehty⁠
#⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Arki alkaa pikkuhiljaa ja ainakin meidän perheessä se tarkoittaa töiden lisäksi kiireisiä iltapäiviä ja iltoja mm. lasten harrastusten parissa. Ruokien pitäisi valmistua nopeasti ja mieluusti olla myös maukkaita. Vähän aikaa sitten teimme tämän ihanan vesimeloni-halloumisalaatin, johon ihastuimme lasten kanssa. Tämä onkin ihanan raikas ja nopea vaihtoehto arkiruokailuun, eikä tämän tekeminen ole jäänyt yhteen kertaan. Maistuisiko tämä myös sulle? Kurkkaa tarkempi ohje blogista⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vesimeloni-halloumisalaatti/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#halloum⁠
#salaatti⁠
#helppojanopea⁠
#vesimeloni⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Kuopuksemme täytti alkukesästä jo 3 vuotta! Hurjaa miten kovaa vauhtia aika kulkee ja lapset kasvavat. Yksi pojan lempparihahmoista on Palomies Sami, jota hän toivoi myös kakkuunsa. Vaikkei kaikki mennyt aivan putkeen kakun teossa, poika oli kakkuun enemmän kuin tyytyväinen :)⁠
Blogista löytyy kakusta enempi juttua⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/palomies-sami-kakku-3-vuotiaalle/⁠
⁠
#palomiessami
#täytekakku⁠
#synttärikakku⁠
#3vuotias
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Mä niin tykkään punaherukoista. Erilaisia ohjeista onkin tullut testattua vuosien saatossa aika monta. Kun kävin ohjeita läpi, keräsin samalla yhteen postaukseen Suklaapossun parhaimmat TOP11 -punaherukkaohjeet. Extrana on myös yksi ihana joululahjaidea! Kurkkaa tuo vinkki sekä muut ohjeet blogin puolelta.⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/parhaat-punaherukkaleivonnaiset-top-10/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#parhaatohjeet⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#summerbaking⁠
#bestrecipes⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Tämä ihana punaherukkacurd syntyi lukijan antamasta vinkistä. Vinkki olikin todella herkullinen ja curdista tuli ihanan makeankirpeä ja sileä. Curdia eli tahnaa voi käyttää miltei mihin tahansa makeaan leivontaan mm. kakkuihin, eton mess tyyppisiin herkkuihin tai vaikka macaronien täytteiksi. Kurkkaa helppo ja herkullinen ohje blogista ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukkacurd-eli-punaherukkatahna-munaton/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#punaherukkacurd⁠
#kesä⁠
#kesäleivonta⁠
#munatonleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#redcurrant⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#summer⁠
#bakingblog
  • Lasten synttärijuhlissa oli tarjolla helppo ja maukas kinkku-juustopiirakka, jonka tein poikamme allergian takia munattomana. Piirakkasta tuli todella herkullinen, eikä juhlien jälkeen koko pellillisestä ollut jäljellä muruakaan. Piirakassa oli testinä myös hieman erilainen sekoitettava piirakanpohja, johon tuli mm. kaurahiutaleita. Katso munattoman suolaisen piirakan ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-munaton/⁠
⁠
#munaton⁠
#suolainenpiirakka⁠
#arkiruoka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesä⁠
⁠
  • Kirsikat ovat, ainakin täällä meidän pihassa, juuri nyt parhaimmillaan. Ison sadon kunniaksi päätin tehdä Maisemakahvilan piirakan tyyppisen, munattoman piirakan kirsikasta, mutta pienin muutoksin. Mm. osan vehnäjauhoista korvasin kaurahiutaleilla ja täytteeseen laitoin rahkan lisäksi vaniljakastiketta. Kurkkaa koko piirakan helppo ohje blogin puolelta. ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-rahkamurupiirakka-munaton/⁠
⁠
#kirsikka⁠
#makeapiirakka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesäleivonta⁠
#kesä

suklaapossu

X