Sitruunainen omenahillo

Sitruunaisen omenahillon ohje löytyykin jo blogistani, mutta tässä aavistuksen erilainen ja omalla tavalla vieläkin parempi ohje. Tein tällaista hilloa jo viime vuonna ja meinasin julkaista sen jo sillon. Ohje on kuitenkin heilunut luonnoksena odottamassa sopivaa julkaisuhetkeä. Innostuin tästä nyt viime viikolla taas uudestaan, kun tein uudet annokset. Näin hyvä hillo-ohje on ehdottomasti on laitettava blogiinkin talteen ja toki toivon, että tästä on teille muillekin iloa! Tämä vain on niin hyvää, että voittaa tavalliset omenahillot
suit sait 😉

Viime vuoden hillon tein haudutuskattilaa apuna käyttäen. Tänä vuonna olin jo aloittanut pilkkomalla omenat haudutuskattilaan valmiiksi. Pistin levyn päälle ja jatkoin puuhiani. Yhtäkkiä uusi induktiotasomme alkoi piipata. Voihan köhnä, kattila ei ottanut kontaktia levyn pintaan. Mitä ihmettä.. Hetken raavittuani päätäni tajusin, ettei tietenkään ottanut. Kattilahan oli induktiotasolle sopimaton! Eipä muuta kuin tavallinen, iso kattila levylle, pohjalle vettä ja lohkotut omenat siihen. Huh, onnistuihan se niinkin. Tulipahan samalla todettua, ettei haudutuskattila ole lainkaan välttämätön vaan hillon voi tehdä yhtä hyvin myös tavallisella kattilalla. Tällöin kattilan pohjalle kannattaa laittaa vettä n. 3 dl, pitää
kattilan lämpötila maltillisena ja sekoitella omenan lohkoja suht
ahkerasti, jotta ne eivät pala pohjaan.

Minkäslaista tämä hillo sitten onkaan? Makumaailmaltaan hillo on raikas, omenainen ja hennon sitruunainen. Sitruuna taittaa hillon makeutta ja korostaa samalla omenan makua. Sitruuna itsessään ei tässä ihan hirmu voimakkaasti maistu, joten jos haluaa vieläkin sitruunaisemman lopputuloksen, voi mehua ja kuoriraastetta upottaa joukkoon vieläkin reilummin. Lisäsitruunalla hillo alkaisi ehkä muistuttaa jo Lemon Curdia, mikä ei tosin olisi mielestäni lainkaan huono juttu. Itse pidän tästä juuri tällaisenaan ja tytötkin maistelivat iltapalallaan hyväksyvästi herkutellen pienet lusikalliset vielä lämmintä hilloa.

Ohjeessa on mainittu hieman epämääräisesti sokerin ja veden määrät. Höyrytysosassa höyrytettyjen omenoiden soseesta tulee hieman paksumpaa
kuin kattilassa veden joukossa pehmennettyjen omppujen soseesta. Tämän
takia höyrytysosaa käyttämällä soseeseen on hyvä lisätä vettä. Merkkasin tuon mahdollisen vesilisän ohjeen loppuun. Koska soseeseen lisätään vettä, myös valmiin soseen määrä kasvaa. Kattilassa vesi lisätään heti kattilaan, jolloin se sisältyy jo valmiiseen soseeseen, eikä lisävettä näin ollen tarvita. Tämän takia sokerienkin määrät ovat hieman erilaiset eli tavallisessa kattilassa pehmennettyihin omppoihin pistin vähemmän sokeria. Kattilassa tehtyyn soseeseen laitoin vähemmän sokeria, ja höyrytettyyn versioon enemmän. Huh, pysyiköhän tässä sepustuksessa enää mukana? No mutta onneksi hillon tekeminen ei ole niin nökönuukaa, etteikö määriä voisi itse joka tapauksessa säätää haluamaansa suuntaan. Itsekin laitoin sokeria vähemmän, mitä yleensä hillosokeripaketin kyljessä lukee.

Tässä ohje sellaisena kuin sen tein. Lopputulos on todella hyvää ja ehdottomasti tekemisen arvoista, tekotavasta riippumatta 🙂

Sitruuna-omenahillo


n. 2.5-3l

Aineet:

2100 g omenasosetta (omenoiden koosta riippuen noin 20 omenasta)

2 sitruunan mehut (n. 1-1.5 dl)
2 sitruunan hienoksi raastettu kuori

700-800 g hillosokeria

2.5-3 dl fariinisokeria

+ tarpeen mukaan 0-4 dl vettä

Ohje:

Jos käytät kattilan höyrytysosaa: Lohkot omenat kuorineen (ei siemenkotaa) kattilassa olevan höyrytysosan päälle. Kuumenna, kunnes höyrytysosan alla oleva vesi alkaa kiehua.  Keittele omenoita välillä sekoitellen, kunnes omenat ovat pehmenneet. Pidä kansi kattilan päällä keittämisen ajan (paitsi sillon kun sekoitat).

Jos käytät kattila ilman höyrytysosaa: Lohkot omenat kuorineen
(ei siemenkotaa) kattilaan. Lisää kattilaan vettä n. 3-4 dl. Kuumenna, kunnes
vesi alkaa kiehua. Keittele omenoita miedolla lämmöllä vähän välillä
sekoitellen, kunnes omenat ovat pehmenneet. Pidä kansi kattilan päällä
keittämisen ajan (paitsi sillon kun sekoitat). Vahdi, ettei omenat pala pohjaan.

Kun omenat ovat pehmeitä, pyöräytä ne muusiksi tehosekoittimella, sauvasekoittimella tai sosemyllyllä. Itse käytin kuvassa näkyvää oranssia sosemyllyä, jonka avulla kuoretkin hienontuivat melko hyvin. Pese sitruunoiden kuoret tarkasti ja raasta hienolla terällä. Purista sitruunoista mehut talteen.

Laita kattilaan omenasose, sitruunan kuoriraaste, sitruunan mehut, hillosokeri ja fariinisokeri. Keittele seosta n. 10 minuuttia. Jos joukossa on vielä kuoria, mutta haluat hillosta sileää, hurauta vielä sauvasekoittimella kunnolla sileäksi.

 Kaada kuuma hillo kunnolla pestyihin purkkeihin ja halutessasi umpioi purkit. 

Vinkki:
* Jos pehmensit omenat höyrytysosassa, saattaa sose olla melko paksua. Lisää tällöin joukkoon hieman vettä. Jos taas pehmensit omenat kattilassa, joukkoon ei todennäköisesti tarvita lisää vettä.

* Voit säätää sokerin määrää oman maun mukaiseksi. Älä kuitenkaan vähennä liikaa, sillä tällöin hillon säilymiskyky huononee. Ohjeessa olevat määrät on niitä, joita olen itse käyttänyt; hadutuskattilalla haudutettuihin omppoihin laitoin enemmän sokeria, kuin kattilassa pehmennettyihin. Tämä siksi, että kattilan ompuissa on jo vettä joukossa, ja itse ompunkin määrä hieman pienempi.

* Jos haluat kirpsakampaa hilloa, korvaa fariinisokeri kokonaan hillosokerilla. 

Kommentit (6)

Minulla on suunnitelmissa tehdä vähän omenahilloa lisää, kun talviomenoita on vielä vaikka kuinka . Testaankin tätä hilloa!

Kävin juuri äsken syömässä tätä + rahkaa, olipas vaan taas niin herkkua että 😛 Tein tänä vuonna paria muutakin ihanaa omppuhilloa. Postaan niidenkin ohjeet tällä viikolla, jos vaikka innostuisit niistäkin 🙂

Omppuhillo on hilloista parasta! Minä keittelin tänä syksynä kymmenen kattilallista hilloja, osan ihan pelkästä omenasta mutta enemmän tein vaniljaista ja kanelista hilloa. Vähäksi aikaa luulisi hillojen riittävän, vaikka aika paljon niitä tuli annettua lahjaksikin.. 🙂

Totta, omppuhillo on ihan parhaimmistoa! Oho, oletpas ollut ahkera hillon keittäjä! Mä keitin tänä vuonna vaan neljä kattilallista, jotka kaikki maustoin muilla marjoilla ja hedelmillä. Ja vauvalle sokeroimatonta sosetta pakkaseen :9 Toivottavasti pärjätään ensi vuoteen, sillä hillot ovat nyt jo huvenneet aika tahtia 😛

Kommentoi juttua: Sitruunainen omenahillo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Testailin tähän lukijan vinkkaamaan ihanaan punaherukka-juustokakkuun hieman erilaista pohjaa, ja voi kuinka herkullista siitä tuli! Olisin voinut syödä pelkkää pohjaa pelkiltään, niin herkullista, rapeaa ja kinuskisen makeaa se oli. Pehmeä miedosti sitruunainen ja vaniljainen juustokakkutäyte sekä kirpeähkö punaherukkapäällinen olivat piste i:n päällä. Ihanaa herkkua kaikinpuolin 💖 Enkä ole ainut tätä mieltä oleva, sillä myös monet muut syöjät kehuivat tätä ja pyysivät innoissaan myös ohjetta. Lue koko ohje blogista⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/herkullinen-punaherukka-juustokakku/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#juustokakku⁠
#juustokakunpohja⁠
#ihanitsetehty⁠
#kesäleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#kesä⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#yummy⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Meillä oli mökillä jälkkärinä ihana Eton mess, paremmin ehkä Pappilan hätävarana tunnettu todella helppa ja nopea jälkiruoka, joka valmistuu vain kourallisesta aineita. Tuoreet mansikat yhdessä marengin ja sitruunalla maustetun vaniljavaahdon kanssa ovat ihanaa herkkua, joka tuntuu maistuvan aina jokaiselle. Kurkkaa helppo ohje blogista
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/eton-mess-helppo-ja-nopea-jalkiruoka/⁠
⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Nämä ihanat, älyttömän hyvät, uunittomat suklaakeksit valmistuvat helposti ja nopeasti vain muutamasta aineesta. Näiden tekeminen onnistuu myös vaikka mökillä, jos sieltä vain löytyy edes jonkinlainen liesi, jotta kaurahiutaleet pystyy paahtamaan pannulla ja suklaan saa sulatettua. Aivan loistava ohje, vaikka itse sanonkin. Katso tarkka ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kaura-suklaakeksit-ilman-uunia/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaakeksi⁠
#kaurakeksi
#ilmanuunia⁠
#keksit⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#yummy⁠
#easybaking⁠
#chocolate⁠
#cookies⁠
#withoutoven⁠
  • Mein tyttö täytti 10-vuotta ja toivoi synttärikakukseen suklaakakkua. Kakun suhteen tytöllä oli tarkat toiveet sekä maun että ulkonäön suhteen. Valmis kakku ilahdutti tytön ja tytön kaverit, jotka ottivat kakusta parikin santsikierrosta. Lopulta jäljellä oli vain pienen pieni pala. Kurkkaa kakun tarkka ohje blogin puolelta ⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-tyton-10-vuotissynttareille/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaakakku⁠
#mielettömänmeheväsuklaakakkupohja⁠
#mansikat⁠
#10vuotta⁠
#kaverisynttärit⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivontablogi⁠
#yummy⁠
#chocolate⁠
#cake⁠
#strawberry⁠
⁠
  • Suolainen pannukakku on helppo ja herkullinen arkiruoka tai vaikkapa lounas. Pannariin voi hukuttaa miltei mitä tahansa. Kurkkaa ohje blogin puolelta ja testaa vaikka heti tänään⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/arkiruokavinkkina-suolainen-pannukakku/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#helppojanopea⁠
#suolainen ⁠
#pannukakku⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivontablogi⁠
#blogi
  • Tämän kesän viimeisin, muttei vähäisin raparperileivonnainen taisi olla tässä. Tämä superhelppo, muhkea ja mehevä vadelma-raparperipiirakka valmistuu yhdessä kulhossa ja saa päälle ihanan makuparin, vadelma+raparperi. Vein yhden pellillisen töihin ja toisen valmistin kotiin valmiiksi työaamuna ennen töihin lähtöä. Ja ei, en ole aamuvirkku jokabaina heiluu aamuisin pystyssä. Tämä vain valmistuu niin nopeasti, ettei aamutoimista lähtenyt kuin muutama minuutti pois. Varsinkin, kun ne jauhot ja sokerit olivat valmiina pöydällä odottamassa. Superhelppo ja herkullista. Toimii myös muista marjoista! Kurkkaa ohje blogista

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-vadelma-raparperipiirakka/

#helppojanopea
#kesä
#raparperi
#vadelma
#piirakka
#leivontablogi
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#rhubarb
#rasberry
#pie
#easyandyummy
#yummy
  • Tytöt 6v ja 9v leipoivat kahdestaan äitienpäivälahjaksi ihanan mutakakun kaakaokermalla ja tuoreilla mansikoilla. Kakku tehtiin sydämen malliseen vuokaan ja mansikoiden päällä oli vielä suklaa, jossa ♥️ Aivan ihanat lapset ja todella ihana kakku 💕 Katso helppo ohje blogista ja leivo vaikka Juhannukseksi.

https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mutakakku-kaakaokermalla-ja-mansikoilla/

#mutakakku
#kaakaokerma
#mansikat
#kesä
#äitienpäivä
#lastenleipoma
#suklaapossu
#kotiliesi
#kotiliesiblogit
#chocolate
#mudcake
#strawberry

suklaapossu

X