Suklaapossu

Sitruunamousse kakun väliin

Sitruunamousse on raikas täyte kakun väliin

Tämä makeankirpeä sitruunamousse sopii todella ihanasti täytekakun täytteeksi. Se on pehmeää, kuohkeaa ja sopivan sitruunaista. Nautimme muutama päivä sitten kakun, jossa oli sisällä tätä moussea ja kakkupohjana porkkanakakkupohja. Se oli aivan ihana yhdistelmä. Yllätyin (tälläkin kertaa) siitä, että sitruunamoussetäytteinen kakku maistui myös lapsille niin hyvin, että molemmat mein tytöt kävivät santsaamassa tuota kakkua. Niin tekivät kyllä muutkin syöjät eli sitruunainen täyte sopii moneen makuun.

Yhdestä annoksesta sitruunamoussea riittää reilut kerrokset noin 20-22 cm kakun kahteen väliin. Jos kaipaat täytettä isompaan tai pienempään kakkuun, kurkkaa muunnostaulukoista erikokoisille kakuille sopivat kertoimet.

Mehevä porkkanakakku ja sitruunainen mousse sopivat hyvin yhteen

Sitruunoiden happamuuksissa on eroja, joten täytteen makeus kannattaa maistella omaan suuhun sopivaksi. Sokeri kannattaa lisätä hiljaksiinsa, sillä se sulaa hieman viiveellä, jolloin makeuskin tulee esille vasta hetken päästä lisäämisestä. Itse heitin joukkoon 1.5 dl sokeria, ja oli siinä ja siinä, oliko täyte liian makea. Sitruunat kuitenkin olivat hyvinkin happamia, joten vähemmällä määrällä maku olisi voinut olla turhankin kirpsakka. Herkkua joka tapauksessa. Maistuisiko sinullekin?

Sitruunamousse kakun väliin (tai muuten vain syötäväksi)

2 paksua kerrosta 20-22 cm kakkuun

Aineet:

4 dl vispikermaa

400 g maustamatonta tuorejuustoa

noin 1-1.5 dl (oman maun sekä sitruunoiden happamuuden mukaan) sokeria

2 sitruunan hienoksi raastettu kuori

0.5 dl + 0.5 dl sitruunan mehua

2.5 tl liivatejauhetta (tai 5 liivatelehteä)

Ohje:

Vatkaa vispikerma paksuhkoksi vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuustoa, sokeri, sitruunan kuoriraaste sekä noin 0.5 dl sitruunan mehua. Vatkaa sekaisin.

Sekoita liivatejauhe ja 0.5 dl sitruunan mehua keskenään sekaisin. Anna turvota noin 3 minuuttia tai kunnes liivate on turvonnut eli kaikki neste on imeytynyt liivatteeseen. Lämmitä liivateseosta mikrossa noin 15-20 sekuntia, kunnes se on sulanut kokonaan. Lisää liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten.

Täytä kakku moussella ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Poista vuoan reunaosa ja koristele.

Vinkki:

* Sitruunamousse maistuu ihanalta sellaisenaankin. Voit tehdä moussesta vaikka pieniä jälkiruoka-annoksia, kun lusikoita moussen lasiin ja hyydytät sen niihin. Halutessasi voit murustella moussen päälle vielä keksiä ennen tarjoilua tai ripotella pinnalle mansikoita tai mustikoita.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitruunamousse kakun väliin

Leena-muori

Ah, näyttää ja kuulostaa kyllä just niin ihanalta tuon porkkanakakun välissä! 😍 Pitää ehdottomasti joskus testata.

Suklaapossu

Heippa Leena-muori 😀 Oli kyllä hyvää <3 Ihanan raikasta ja sopi tosi kivasti näihin helteisiin kesäpäiviin. Kokeile ihmeessä itsekin!

Sitrusallergikko

Mitähän muuta moussea voisi tähän porkkanakakkuun laittaa töytteeksi?

Suklaapossu

Hei Sitrusallergikko 🙂 Porkkanakakku itsessään on melko miedon makuinen, joten siihen sopinee aika monet täytteet. Pohjassa maistuu lähinnä kaneli, joten siihen voisi sopia hyvin esim. mustikkamousse, mansikkamousse tai vaikka vadelmamousse.

Jaakko

Toimivatko noi liivatelehdet yhtä hyvin kuin jauhe tuossa moussessa? 🙂

Suklaapossu

Hei Jaakko 🙂 Liivatelehdet toimivat oman kokemukseni mukaan tällaisissa mousseissa yhtä hyvin kuin jauhekin. Kannattaa vain huomioida, että liivatelehtiä on erikokoisia, joten hyytymisteho saattaa vaihdella. Saman hyytymistehon saa, kun käyttää 2g painoisia liivatelehtiä 🙂 Liivatelehtiä käytetään myös hieman eritavalla kuin liivatejauhetta eli lehtiä liotetaan ensin kylmässä vedessä noin 5 minuuttia, jonka jälkeen ne puristetaan ja liuotetaan kuumaan nesteeseen (tässä ohjeessa kuumennetaan se sitruunan mehu, johon liivatejauhe olisi sekoitettu).

Jaakko

Kysyisin vielä että sitä sitruunan mehun määrää ei vissiinkään tarvitse suuren ja saako 1 kpl sitruunasta sen 0.5 dl mehua? 🙂

Jaakko

Siis jos laittaa liivatelehdet. 😂

Suklaapossu

Sitruunan mehun määrä pystyy samana 🙂 Kuumentaa vaan mehun kunnolla, jotta liivatteet sulavat joukkoon.

Sitruunoiden koossa on hurjasti eroja. Normaalikokoisista (noin nyrkin kokoisesta) sitruunasta saa irti noin puolisen desiä mehua, mikäli kuoret eivät ole kovin paksut. Kannattaa ehkä aina ostaa 1 ylimääräinen sitruuna, jotta mehu taatusti riittää.

Riitta

Jos haluaa kakusta gluteenittoman, voiko vehnäjauhot suoraan korvata gluteenittomalla jauholla?

Suklaapossu

Hei Riitta! Harmittavasti minulla on niin vähän kokemusta gluteenittomasta leivonnasta, etten ole varma miten gluteeniton jauhoseos toimisi tässä. Ne toimivat monissa leivonnaisissa, joten tekisi mieli sanoa tässäkin kohtaa ”kyllä”, mutta valitettavasti en uskalla luvata että toimisi. Jos innostutu joskus kokeilemaan, olisi hienoa kuulla kokemuksia 🙂

Salla

Hei Riitta! Pääosin kaikki tämäntyyppiset sokerikakkupohjat voi muuttaa helposti gluteenittomaksi juurikin korvaamalla vehnäjauhot glut.jauhoseoksella. Itse käytän Viljatuotteet vaaleaa glut.jauhoseosta. Se toimii! Suosittelen!

aloitteleva leipuri

Moikka! Kiitos aivan ihanasta blogista, erityisesti se amerikkalaisten suklaahippukeksien resepti on perheemme kestosuosikki. Nyt suunnittelen sitruunatäytteisen kakun leipomista. Olen aloitteleva leipuri ja perinteisesti täyttänyt täytekakut tyylillä marjat/hillo ja kermarahkaseos. Joskus tein vähän tämän tyylistä moussea rahkasta tuorejuuston sijaan. Usein näissä resepteissä kuitenkin näkee nimenomaan tuorejuuston. Vähän ehkä tyhmä kysymys, mutta onko tähän joku erityinen syy? Tuleeko mausta huonompi jos käyttää rahkaa?

Suklaapossu

Moikka aloitteleva leipuri! Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan 🙂 Ainakin itselläni kyse on ehkä enimmäkseen tottumuksesta, sillä tiedän tuorejuuston toimivan kerman kaverina miltei missä tahansa moussessa.

Tuorejuusto ja rahka kuitenkin toimivat mousseissa hieman eri tavalla. Tuorejuustosta täytteeseen tulee tietynlaista täyteläisyyttä/kermaisuutta, kun taas rahkasta saa raikkautta ja keveyttä. Lisäksi tuorejuustoa sisältävät mousset jämähtävät aavistuksen helpommin jo pehmeämmäksi jätetyn kermavaahdon joukossa, kun taas rahkan kanssa kerma kannattaa vatkata hieman paksummaksi (tai voidaan tarvita enemmän liivatetta). Molemmat ovat siis omalla tavalla hyviä ja niitä voi käyttää oman maun mukaan 🙂

Itse asiassa tästä tulikin mieleeni yksi tosi hyvä juustokakun ohje, johon tulee sekä tuorejuustoa että maitorahkaa (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suussasulava-mangojuustokakku-alias-mangohyydykekakku-passion-mangokiilteella/). Tuossa ohjeessa molemmat tuovat täytteeseen omat parhaat puolensa (keveyden ja kermaisuuden).

Ihana kuulla, että pidät blogistani ja kiva juttu, että olet löytänyt tuon keksiohjeen, joka on yksi omista suosikkikeksiohjeistanikin 😊

Pepita

Heippa!
Onnistuisikohan tämä maidottomana? 😊

Suklaapossu

Heippa Pepita! En ole kokeillut, mutta uskoisin, että myös kasvisrasvapohjaisilla tuotteilla tämäntyyppinen mousse onnistuisi myös hyvin. Ainut mitä mietin on se, että maidoton vispivalmiste (esim. Aito Kauravispi) tuppaa yleensä vaahtoutumaan hieman vispikermaa kuohkeammaksi, jolloin sitä ei välttämättä tarvita aivan yhtä paljon kuin tässä ohjeessa. Toinen epäilykseni liittyy tuorejuustoon, sillä ainakin ne maidottomat tuorejuuston korvikkeet, joita olen itse kokeillut, omaavat melko omalaatuisen maun ja yleensä laitan niitä huomattavasti vähemmän kuin tavallista tuorejuustoa. Tämän kokoiseen annokseen olen laittanut vain noin 100 g (Oatlyn) maidotonta tuorejuustoa. Loput tuorejuustosta voisi korvata esim. maidottomalla jogurtilla tai rahkalla.
Tämän selostuksen jälkeen mun on pakko todeta, ettei ohje ehkä kuitenkaan olekaan kovin hyvä maidotonta moussea silmällä pitäen, ainakaan aivan tällaisenaan. Jos kuitenkin innostut testailemaan ja kokeilemaan, niin kuulisin mieluusti miten kävi 🙂 Taidan ottaa tämän itsellenikin (piiiitkälle) Testattavat leivonnaiset -listalleni ylös.

Pepita

Heippa!
Onnistuisikohan tämä maidottomana? 😊

Pepita

Kiitos vastauksesta! Olisikohan mitään moussea joka onnistuisi maidottomana nimenomaan kakun välissä?

Suklaapossu

Ainakin tämä maidoton täyte on sellainen, joka sopii kakun väliin tosi hyvin ja pysyy koossa: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/ . Itse hyydytin tuon täytteen niin, että sitä oli kakun välissä että päällä, mutta käy siis pelkästään väliinkin. Annos on sopiva noin 22-24 cm kakun kahteen väliin riippuen siitä, kuinka paksut kerrokset kakkuun haluaa. Toivottavasti tuosta ohjeesta on apuja 🙂

Leipoosi

Moi!

Tarvitsisin lakumutakakun päälle jonkin ”sitruunapäällyksen”. Voisikohan tämän laittaa täytteen sijasta jäähtyneen kakun päälle, hyytyyköhän siihen, osaatko sanoa? 😊

Suklaapossu

Moi Leipoosi! Täyte hyytyy hyvin, vaikka sen laittaisi myös kakun päälle. Kannattaa vain huolehtia, että pohja on todella hyvin jäähtynyt. Täyte on lisäksi ennen hyytymistä sen verran löysää, että kakku kannattaa koota vuoan reunojen sisäpuolelle, jotta päällinen pysyy kakun pinnalla hyytymiseensä asti. Kannattaa myös maistella sitruunaisuus ja erityisesti sokerin määrä kohdilleen, jotta makumaailma sopii lakumutakakun kanssa yhteen 🙂

Elina

Hei, yritin tehdä tätä äskön ja harmikseni kävi niinkuin pelkäsin, että massa ei tullut yhtään moussemaiseksi eli tätä olisi todella hankala saada mihinkään kakun väliin koska on aivan juoksevaa. Missähän meni vikaan? Liivatteiden kanssa en ole koskaan leiponut koska en ikinä onnistu..nyt kuitenkin minun tulisi tehdä sitruunakakku äitini juhlille ja olen ihan avuton koska en löydä reseptiä sitruunamousseen ilman liivatteita ja tällä tulee kyllä hyvän makuinen litku mutta tosissaan litku. Eli jos tämän tulisi olla tuollaista moussea kun kuvassa on niin kyllä minun tekeleeni on kovin kaukana, minun on siis sellaista ihan juoksevaa, melkein kuin vispikermaa ennen vaahdotusta.

Irina Lisinen

Hei Elina! Ja pahoittelut, että vastaamisessa kesti näin kauan! Et varmaan tee vastauksellani enää mitään, mutta vastaan silti, jos vaikka jollekin toiselle tulee vastaan samantapainen ongelma.
Mahdollista syytä on vaikea tietää ilman tarkempia tietoja, mutta tässä ajatuksiani. Vaahdotitko kermavaahdon kunnolla vai jäikö se liian löysäksi heti aluksi? Entä kun lisäsit liivatteen, oliko liivate mahdollisesti liian kuuma? Liian kuuma liivate voi tehdä vaahdosta löysää, mikäli lämpötilaero vaahdon ja liivatteen välillä on liian suuri (= vaahto on kylmää ja liivate kuumaa). Lisäsithän liivatteen ohuena nauhana samalla vaahtoa vatkaten? Tässä muutama vaihtoehto, missä saattoi mennä mönkään…

Vastaa käyttäjälle Leena-muoriPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *