Suklaadonitseja kahdella tavalla uunissa + donitsipalloja

Ennen Vappua ja Vapun aikaan tuli tehtyä donitseja varmaan
ennätysmäärä. Suurimman osan donitseista tein jo blogistani löytyvän,
vaatimattomasti nimetyn Maailman parhaat donitsit-ohjeeni
mukaan. Nuo donitsit kun vain ovat maailman parhaita! Useampaan kertaa
testaillessani totesin, että vaikka nuo donitsit ovat täyttä herkkua edellisenä päivänä tehtyinä, ne ovat superhyviä heti tuoreena nautittuna! Tein näitä kaneli-sokeikuorrutettuja donitseja sekä donitseiksi donitsivuoassa että donitsipalloiksi (kuva alla) minimuffinivuoassa.

Tänä vuonna innostuin kokeilemaan myös suklaadonitseja. Ensimmäiseen satsiin kokeilin viime vuoden tapaan Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan
ohjetta. Niistä tuli ihanan pehmoisia ja suklaisen makuisia donitseja. Lopputuotokset näkyy alla olevassa kuvassa. Nuo donitsipallerot ja mehevällä suklaakakkupohjataikinalla tehdyt suklaadonitsit päätyivät työpaikan pöytään toistaiseksi viimeisen työpäiväni kunniaksi ennen pitkälle lomalle jäämistä.

Ohje on kuitenkin hieman hankalahko (ei siis missään nimessä vaikea,
mutta vaatii esim. mikron käyttämistä), joten halusin kokeilla
suklaadonitseja vieläkin helpommalla taikinalla. Teinkin toisen annoksen
suklaista taikinaa ja muokkasin Maailman parhaiden donitsien ohjetta n. kaakaojauheella, ja kyllä, se toimi! Kuorrutin nuo donitsit vielä pehmeällä suklaakerroksella. Kokonaisuudessaan oikein suklaista herkkua 🙂

Alempaa löytyy ohjeet molempiin suklaadonitseihin.  Aloitetaan vaikka tuolla ”Maailman parhaiden donitsien” muokatusta ohjeesta. Sillä lopputuloksena
oli kuohkeita, pehmeitä, pullantuoksuisia, höttöisiä donitseja! Laitoin
taikinaan testimielessä ripauksen kardemummaa, ja se toi donitseihin
pullamaisen fiiliksen. Oikeastaan en ole kovin varma, sopiko kardemumma
siihen, mutta toisaalta ilman sitä, donitsit olisivat maistuneet ”vain”
pehmoisille suklaamuffineille 🙂 Nimesin tämän donitsiohjeen nimellä ”Ihanat suklaadonitsit suklaakuorrutteella”.

 

Ihanat suklaadonitsit suklaakuorrutteella

 

n. 12 kpl normaalikokoisella donitsipellillä, yhden donitsin halkaisija n.7cm
Aineet:

0.5 dl öljyä

1.25 dl piimää

1 kananmuna

1 dl sokeria

0.5 tl suolaa

2 dl
vehnäjauhoja

0.5 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

1 tl
leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

1 tl vaniljasokeria

0.5 tl
kardemummaa (voi halutessaan jättää poiskin) Lisäksi:
150 g suklaata (laitoin puolet maitosuklaata ja toisen puolen tummaa suklaata)
n. 3 rkl kuohukermaa
nonparelleja

Ohje:

Sekoita öljy,
piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja
lisää nesteiden joukkoon. Vatkaa kunnolla sekaisin.Öljyä
donitsipelti
kevyesti. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa koloihin
noin puoleenväliin asti. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 6-8
minuuttia. Valmis donitsi on kevyesti
painettuna kiinteä, mutta pehmeä.

Anna donitsien jäähtyä pellillä pari minuuttia ja kippaa ne sen jälkeen pois. Anna jäähtyä kunnolla.Tee
kuorrutus pilkkomalla suklaa mikron kestävään kippoon. Lisää joukkoon
myös kuohukermaa. Kuumenna mikrossa välillä sekoitellen, kunnes suklaa
on kokonaan sulanut ja seos sileää. Jos suklaa on kovin jäykkää, lisää tippa
kermaa ja lämmitä muutama sekunti lisää.

Dippaa
donitsit suklaaseokseen tai lusikoi suklaaseosta donitsin päälle.
Ripottele pinnalle nonparelleja. Anna suklaan jähmettyä ennen
syömistä.

Vinkki:

* Paista
donitseja vain sen verran, että ne ovat juuri ja juuri kypsiä, niin se säilyttävät
mehevyytensä.  Kypsymisnopeudessa on uunikohtaisia eroja. * Ohjeen suklaakuorrutuksesta tulee pehmeähkö. Jos haluat kovan kuorrutteen, jätä vain kuohukerma pois.

 

Ja eikun nauttimaan! Tai sitten kokeilemaan toista suklaadonitsiohjetta, joka tulee nyt 🙂

Tämä ohje on siis muokattu Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan ohjeesta. Lopputuloksena tuli ihanan pehmoisia, meheviä ja miellyttävän suklaisia donitseja.

Huomaa, että alla olevalla ”Mehevät suklaadonitsit”-ohjeella tulee noin 24 donitsia, kun taas edellisellä ”Ihanan suklaadonitsit suklaakuorrutteella” tulee vain 12 donitsia!

 

Mehevät suklaadonitsit

24 kpl (halkaisijaltaan n. 7 cm) Aineet:

75 g voita

35 g tummaa suklaata sulatettuna

2/3 dl rypsiöljyä
1 1/3 dl vettä
1 dl kermaviiliä

2 munaa

2 dl sokeria
3.5 dl vehnäjauhoja
2/3 dl (=4.5 rkl) tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa
0.5 tl suolaa

2 tl vaniljasokeriaLisäksi:
tummaa suklaata
nonparelleja

 

Ohje:
Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä
sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, kermaviili, sokerit sekä munat
yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti
tasaiseksi taikinaksi. Lusikoi taikina pursotuspussiin ja pursottele donitsipellin koloihin noin puoleen väliin saakka.Paista 200 asteessa noin 8-9 minuuttia, tai kunnes kypsiä. Anna jäähtyä.

Koristele sulatetulla roiskimalla sulatettua suklaata raitoina donitsien päälle ja ripottele pinnalle nonparelleja.

Ja miten nämä kaksi suklaadonitsiohjetta sitten erosivat toisistaan? Yksi ero oli niiden tekemissä. Toisessa aineet sekoitettiin kulhossa nopeasti sekaisin, ja toisessa jouduttiin tämän lisäksi mikroa rasvan ja suklaan sulattamisessa. Toinen ero näiden kahden suklaadonitsin välillä oli koostumuksessa ja maussa. Tämä vertailu tosin perustuu
nyt täysin muistikuvaani, sillä en maistellut donitseja rinnakkain…: Ihanat suklaadonitsit” olivat hieman höttöisempiä ja miedomman kaakaoisia (siis pelkiltään, ilman kuorrutetta maisteltuna). ”Mehevät
suklaadonitsit” olivat aavistuksen suklaisempia ja kostean mehukkaita.
Vaikka kyllähän nuo höttöisemmät, ”ihanat” donitsitkin kosteita olivat! Erot olivat siis hyvin minimaaliset.

Hyviä siis molemmat, mutta ehkäpä teen jatkossa suklaadonitsit kuitenkin tuolla
ylimpänä olevalla ”Ihanat suklaadonitsit”donitsit ohjeella, joka oli aavistuksen nopeampi. Ainakin kiireen painaessa päälle. Ja ehkäpä jätän myös kardemumman ensi kerralla ihan vain testimielessä pois. Ensi kertaa odotellessa 🙂

 

Kommentit (8)

Täytyy kyllä tänäkin vuonna tehdä näitä donitseja poitsun synttäreille! Viime vuonna loppui kesken. ?

Donitsit ovat ehdoton hitti lasten synttäreillä! Meillekin tyttö toivoi niitä synttäreilleen ensi viikolla 🙂

Nam.. Kumpikin kuulostaa ihan suussasulavilta!

Sellaisia olivatkin, ihanan pehmoisia ja kaikinpuolin maukkaita. Kiitos Raisa P 🙂

Ihania herkkuja! Mun pitäisi ehdottomasti kokeilla noita maailman parhaita donitseja! 😀

Kiitos Taru 🙂 Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan niitä! En ole vieläkään uskaltautunut läträämään kuuman öljyn kanssa, niin on ohanaa kun voi tehdä donitseja uunissa. Ja se maku, nams! ;D

Monenko donitsin vuokia sinulla on käytössä ? Ei tunnu löytyvän oikein mistään 12 donitsin vuokia mistään, vaan kaikki on 6 donitsin vuokia…

Kommentoi juttua: Suklaadonitseja kahdella tavalla uunissa + donitsipalloja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Näistä piparkakuista tuli mun lemppareita ❤️ Mausteisia, ohuita ja ihanan rapeita. Ja pienen poikamme mieliksi myös kananmunattomia. Katso helppo ohje blogin puolelta ja testaa itse
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/se-parempi-munaton-piparkakkutaikina/ #munaton #piparkakku #eggless #yummy #gingerbread #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tämä pellillinen lihapiirakkaa valmistuu näppärästi itsetehdystä rahkavoitaikinasta ja herkullisesta, munattomasta jauhelihariisitäytteestä. Ja maistuu muuten ihanalta näin kylminä päivinä 😋 Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pellillinen-lihapiirakkaa-peltilihis-peltilihapiirakka/ #pellillinen #lihapiirakka #lihis #munaton #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kokosin blogiin mein lasten synttäreillä tarjolla olleet makeat ja suolaiset tarjottavat samaan postaukseen. Kurkkaa ohjeet blogista ja herkuttele esim. tomaatti-vuohenjuustopiirakalla tai mausteisella glögijuustokakulla 😋 https://kotiliesi.fi/suklaapossu/yhteenveto-lasten-synttarijuhlien-tarjottavista/ #lastensynttärit #suolainenpiirakka #synttärikakku #glögijuustokakku #munaton #maidotonpulla #childrenbirthday #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • "Noo'o onko tullut kesä, nyt talven keskelle..." Meillä maisteltiin vielä kerran kesäisiä makuja lasten yhteisillä synttäreillä, joissa oli tarjolla tämä mansikka-mustaherukkajuustokakku. Värikäs koristelu sopi ihanasti sekä tyttöjen että pojan synttärikakuksi. Kurkkaa ohje kakkuun blogista ja kokeile viimeistään ensi kesänä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/mansikka-mustaherukka-juustokakku-lasten-yhteisille-synttareille/ #lastensynttärit  #mansikka #mustaherukka #juustokakku #valkosuklaaganache #strawberry #blackcurrant #cheesecake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Tästä vuohenjuustopiirakasta tuli ensihaukkaisulla yksi lempparipiirakkani. Munattomasta piirakasta löytyy vuohenjuuston lisäksi reilusti tomaatteja ja tzatzikityyppinen täyte, sekä helppo ja herkullinen kolmen aineen piirakkapohja. Lue koko ohje blogista ja leivo vaikka heti viikonlopuksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustopiirakka-munaton/ #munaton #vuohenjuusto #piirakka #tomaatti #tzatziki #yummy #pie #goatcheese #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat hämähäkkikeksit sopivat loistavasti lasten synttäreille Halloweenin lisäksi myös muina vuodenaikoina. Meillä nämä loppuivat jopa hieman kesken, vaikka juhlijoita oli vain muutama. Katso näppärä ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-helpot-ja-nopeat-hamahakki-keksit/ #lastensynttärit #helppojanopea #keksit #lakritsi #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Joulu lähestyy jo vauhdilla, mutta tässä vielä pikaisesti meidän Halloweenina nauttimamme munaton mokkapalakakku. Nämä olivat ensimmäiset kaverisynttärit, kun kakkua syöneet lapset tyhjensivät lautasensa kakusta, vau! Ja tämänhän voisi tehdä milloin vain, ilman seittejä ja silmiä! Kurkkaa helppo ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/halloweenin-mokkapalakakku-munaton/ #munaton #mokkapala #kakku #lapsensynttärit #6vuotias #halloween #cake #childrensbirthday  #suklaapossu #kotiliesiblogit

suklaapossu

X