Suklaapossu

Suklaahippukeksit, munattomat

Yksi parhaista suklaakekseistä, munattomat

Suklaahippukeksit ovat mielestäni yksi parhaista kekseistä mitä on olemassa. Lempisuklaakeksiohjeeni eli Älyn hyvät suklaakeksit- ja isot sitkeät suklaahippukeksit ovat niin suussasulavan herkullisia, etten niiden tekemisen jälkeen ole halunnut enää kokeilla muita ohjeita. Paitsi nyt, kun vietimme kesäkuussa kahden lapsemme yhteisiä synttärijuhlia. Noissa molemmissa suklaakekseissä nimittäin on sellanen ”vika”, että niissä on kananmunaa. Toinen synttärisankareista on vielä toistaiseksi munattomalla ruokavaliolla, joten eipä siinä auttanut muuta, kuin tehdä suklaahippukeksit munattomina. Aluksi epäilin aika paljonkin keksien onnistumista ilman kananmunaa, mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun maistoin näitä ensimmäisen kerran, tuo epäilys hävisi mielestäni. Näistä tuli pehmeitä, herkullisia ja lyhyesti sanottuna ihania!

Parhaat pehmeät keksit

Maistoin tuoreeltaan yhden keksin, ihan vain testimielessä, ja aijjettä se oli hyvää. Valuva suklaa pehmeääkin pehmeämmän keksin sisällä on jotain niiiiin herkullista. Tuoreeltaan keksit olivat muutenkin todella suussasulavia. Siis ihan sananmukaisesti ne suorastaan sulivat suuhun kaikessa pehmeydessään.

Koska keksit ovat munattomia, ne ovat myös hieman tavallisia hajoavampia heti tuoreeltaan. Jäähtyessään keksit kiinteytyvät ja kestävät liikuttelut ja haukkaamisen samalla tavalla kuin munaa sisältävät pehmeät keksitkin.

Suklaahippukeksit munattomina

Mainitsin jo alussa, että erityisesti keskeltä sitkeät ja reunoilta rapeat Subway-tyyppiset isot  ja sitkeät suklaahippukeksit ovat yksi parhaista tietämistäni kekseistä. Ne sopivat sellaisinaan tilanteisiin, jossa ei ole tyrkyllä monen montaa tarjottavaa, kuten esim. juhlissa yleensä on tapana. Keksin iso koko selvästi nostaa kynnystä napata keksi lautaselle kakkupalojen ja muiden joukkoon. Toki niitäkin voisi tehdä pienempinä, mutta tykkään niistä niin paljon isoina rapeareunaisina, ettei ole edes viitsinyt kokeilla. Sen sijaan nämä pienemmät versiot sopivat mainiosti myös juhliin. Sekä kokonsa että makunsa puolesta.

Mikäli muuten haluaa nauttia keksit uunituoreina, taikinan voi tehdä jääkaappiin valmiiksi jo vaikka päivää ennen niiden paistamista ja syömistä.

Munattomat suklaahippukeksit

noin 20 kpl

Aineet:

125 g huoneenlämpöistä voita

0.75 dl = 3/4 dl fariinisokeria

0.75 dl =3/4 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

0.33 tl = 1/3 tl suolaa

0.5 tl =1/2  tl soodaa

1 tl vaniljasokeria

2 rkl maitoa

100 g tummaa (n.50%) suklaata

Ohje:

Pilko suklaa pienemmiksi, noin 0.5-1 cm paloiksi. Vatkaa huoneenlämpöinen, pehmeä voi, fariinisokeri ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, suola, sooda ja vaniljasokeri. Sekoita noin 2 rkl jauhoseoksesta voi-sokeriseokseen. Lisää joukkoon maito 1 rkl kerrallaan. Sekoita joukkoon vielä loppu jauhoseos sekä pienemmiksi paloiksi pienennetty suklaa. Laita taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Laita tällä välin uuni lämpeämään 175 asteeseen ja valmistele kaksi uunipeltiä laittamalla niiden päälle leivinpaperit. Jaa kylmä taikina kahteen osaan. Laita toinen puoli taikinaa takaisin jääkaappiin. Pyörittele toisesta taikinasta noin 10 palloa ja laita pallot leivinpaperin päälle uunipellille niin, että niiden väliin jää tilaa levitä.

Suklaahippukeksitaikinasta helpot keksit

Paista noin 10-11 minuuttia, tai kunnes keksit ovat laskeutuneet keskeltäkin, eikä niiden pinta enää kiillä. Varo kuitenkin paistamasta liikaa eli jätä mieluummin hieman raa’aksi, kuin ylikypsäksi. Keksit jälkikypsyvät vielä hieman uunista poistamisen jälkeen. Anna keksien jäähtyä muutama minuutti pellillä ja nosta ne sen jälkeen ritilälle jäähtymään kunnolla.

Uunituore suklaakeksit ovat parhaita

Tee samoin jääkaappiin nostetulle taikinalle.

Vinkit:

* Jos palloiksi pyöritellut taikinapalat joutuvat odottamaan pöydällä liian kauan, kannattaa ne nostaa jääkaappiin takaisin ennen paistamista.

* Keksit ovat parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen, mutta säilyvät hyvinä ilmatiivissä rasiassa muutaman päivän. Jos laitat keksit rasiaan useampaan kerrokseen, laita väliin leivinpaperia, niin pehmeät keksit pysyvät paremmin mallissaan.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suklaahippukeksit, munattomat

Mirja

Älyn hyvää. Suklaa possun leivonnat on helppoja ja ennen kaikkea nammmm.. Yksi huono puoli on se että niitä ei jää vierasvaraksi. 😀 😀 😀

Suklaapossu

Kiitos Mirja, mukava kuulla 🙂 Nämä keksit ovat kyllä tosi huonoja vierasvaroja, kun tuppaavat häviämään pakkasestakin ennen vieraiden saapumista 🙂

Äiti

Kiitos näistä, hyviä ovat! Ja muutenkin haluan kiittää reseptejäsi, toimivat aina! Olen nyt toista vuotta joutunut opettelemaan munatonta leivontaa ja näihin sinun resepteihin voi kyllä aina luottaa. 😊

Suklaapossu

Voi kuinka ihana kommentti, kiitos sinulle! Meillä on nyt pikkuhiljaa siirrytty takaisin leivonnaisiin, joissa on kananmunaa, mutta testailen mieluusti edelleen munattomia juttuja. Eli vinkkaa ihmeessä, jos mieleesi tulee jokin ohje, jonka haluaisin munattomana, niin voisin kokeilla miten onnistuu 🙂

Vasta-alkaja

Hei,

Resepti oli oikein maistuva! 🙂 En saanut keksejä laskeutumaan uunista, vaan manuaalisesti litistämällä sain nämä keksin muotoisiksi pallosta. Seurasin ohjetta tarkasti. Osaisitko arvioida, mitä tein väärin?

Suklaapossu

Hei Vasta-alkaja! Kiva kuulla, että nämä maistuivat 🙂 Kuullostaa siltä, että taikina on ollut liian jäykkää. Tähän voi vaikuttaa mm. se, että voi-sokerivaahtoa on vatkattu liian vähän, jauhoja on liikaa tai maitoa liian vähän. Jauhoissa on myös eroja ja vaikka määrä olisi sama, voi joku pussillinen jauhoja olla kuivampia kuin toiset. Kuivemmilla jauhoilla tulee luonnollisesti kuivempi taikina. Niin ja myös se voisi vaikuttaa asiaan, jos sooda on päässyt vanhaksi (->sooda levittää keksejä). Jos taikina tuntuu ensi kerralla yhtä tiiviiltä, taikinaan voisi lisätä hieman lisää maitoa.

Käytithän muuten maidon mittaamiseen virallista ruokalusikka-mittaa (=maidon määrä 30ml)? Tässä muutama mahdollinen mieleen juolahtanut syy. Auttoikohan nämä yhtään mahdollisen syyn kaivamisessa? 🙂

Sini

Ootko kokeillut näitä jollain vehnättömillä jauhoilla? Voikohan ihan suorilta vaihtaa määrät ja hyvä tulee?

Suklaapossu

Hei Sini! Olen tehnyt näitä gluteenittomana (kaurajauho+gluteeniton jauhoseos -yhdistelmällä) vain niin, että joukossa on ollut yksi muna (ohje täällä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteenittomat-suklaahippukeksit/ ). Näitä munattomia versioita en ole siis testaillut, mutta voisin kuvitella, että saattaisivat onnistua. Jos innostut testaamaan ennen minua, olisi kiva kuulla, miten kävi 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *