Suklaapossu

Suklaakakkua pähkinöillä / gluteeniton

Tein kostean suklaapiirakan kanssa samaan aikaan testimielessä tämän suklaapiirakan. Tämä on myös gluteeniton. Piirakan pohjasta tuli erittäin mureneva, mutta siitä huolimatta ei kuitenkaan kuiva. Maku oli aivan ihana ja mukavan suklainen, joten uskallan laittaa ohjeen murenevuudesta huolimatta blogiinkin.

Osa murenevuuden syystä taisi olla liian pitkässä paistoajassa. Kakun ollessa uunissa, viihdyin ulkohommissa vähän liiankin pitkään, sillä kun tulin katsomaan tilannetta, oli pohja jo kypsä. Paistoajan pituutta pitää vielä testailla uudemman kerran, sillä maku oli aivan ihana. Muuttelin kuitenkin varmuudeksi ohjetta hieman ja lopputulos oli, noh, sanoisinko (miltei) täydellinen. Tuo ohje tulossa vielä lähiaikoina. Pysykäähän kuulolla 🙂

Tämä kakku oli maultaan niin maan mainio. Se oli suklainen, ihanan suklainen! Jos päätät kokeilla, niin tarkkaile paistoaikaa, äläkä päästä paistumaan liikaa. Hitusen raa’aksi, mutakakkumaiseksi jätetty toimisi tässä pohjassa erinomaisesti 🙂

Suklaakakkua pähkinöillä

n. 24 cm irtopohjavuokaan

Aineet:
100 g tummaa suklaata sulatettuna
0.75 dl rypsiöljyä
200 g kermaviiliä
2 munaa
2 dl sokeria
1.5 dl perunajauhoja
1.5 dl mantelijauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl soodaa
1/2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria

Päälle:
150 g tummaa (50%) suklaata
1 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria

Koristeluun:
esim. pähkinöitä

Ohje:
Sulata suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun n. 24 cm irtopohjavuokaan paista 175 °C noin 30 minuuttia, kunnes keskelle kakkua tökättyyn tikkuun ei jää kokeiltaessa raakaa taikinaa. Varo paistamasta liian kuivaksi. Anna jäähtyä. 

 Kun kakku on jäähtynyt, laita se tarjoilulautaselle varovasti. Kakkupohja on tosi murenevaa, joten suorita siirto kakkua hyvin tukien. 

Tee kuorrute. Pilko suklaa mikron kestävään astiaan ja lisää kerma. Lämmitä mikrossa varovasti n. 20 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen, kunnes melkein kaikki suklaa on sulanut. Lisää vaniljasokeri ja sekoita kevyesti. Anna lopun suklaan sulaa. Kaada suklaaseos kakkupohjan päälle, kun se on vielä lämmintä ja juoksevaa. Anna kovettua ja jäähtyä kokonaan.

Koristele vaikka pähkinöillä.

Vinkki:

* Uunit ovat tehoiltaan kovin erilaisia, joten koita kakun kypsyys tikulla jo ennen ajan täyttymistä. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Voit myös jättää kakun mutakakkumaiseksi. Älä paista silloin täysin kypsäksi, vaan ota uunista pois, kun se on keskustasta vielä suht raaka (arviolta tähän menee aikaa n. 20 minuuttia).

* Pähkinät kannattaa paahtaa ennen kakun päälle laittamista. Paahda niitä kuumalla pannulla sekoitellen, kunnes niistä irtoaa paahtunut tuoksu. Varo polttamasta pähkinöitä. Paahtuessaan pähkinät saavat hyvän aromin ja niistä irtoaa enemmän makua. 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suklaakakkua pähkinöillä / gluteeniton

Taru

Tosi herkullisen näköinen! Minä rakastan suklaata ja pähkinää yhdessä ;D

Suklaapossu

Kiitos Taru! 🙂 Suklaa ja pähkinät ovat kieltämättä aivan mahtava pari. Olen viime kerroilla lähes poikkeuksetta paahtanut pähkinät kevyesti ja se antaa pähkinöille vieläkin herkullisemman maun, nam! 😉

Anonyymi

Tuleeko ohjeeseen ollenkaan voita? Mietin kun ohjeessa ei mainita voita, mutta teko-ohjeessa sanotaan "sulata voi ja suklaa". Muuten oli todella ihanan makuista kun sitä tänään tein 🙂

Suklaapossu

Oho! Kiitos, hyvä huomio! Ohjeeseen ei tule voita lainkaan. Kopsasin tuon ohjeen alkuosan toisesta ohjeestani ja "voi" jäi siihen vahingossa. Korjaankin tuon samantein 🙂 Kiva kuulla, että kakku maistui 😀

Anonyymi

Moikka! Aattelin tollasen väsätä isänpäiväksi ja nyt kysynkin, säilyykö minkäänlaisena, jos teen huomenna vai onko vaan parempi livistää sunnuntaina jostakin aikaa kakun tekoon?:) näyttää superherkulliselta ja varmasti tulee meidän gluteenittomaan isänpäiväpöytään natsaamaan paremmin, kun hyvin!:)

Suklaapossu

Moikka! Voit tehdä kakun hyvin jo tänään valmiiksi, itsekin tein päivää ennen tarjoilua. Ainut vaara on, että reunat saattavat kuivahtaa. Suklaa kuitenkin suojaa, joten mahdollisen kuivumisen voit estää sillä, että valutat kuorrutetta reunoille kunnolla. Herkullista isänpäivää! 😀

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *