Suklaapossu

Suklaaneliöt

Veljenpojat olivat viime viikolla parisen tuntia viettämässä meillä aikaa. Päätimme yllättää vanhemmat leipomalla. Pojat saivat itse valita mitä tehtäisiin. Ehdin ehdottaa kaurakeksejä ennen kuin mainitsin taikasanan ”mokkapalat”. Siitä he innostuivat niin, että alettiin samantein kaivaa kippoja ja mittoja esille.

Mokkapalat muuntuivat poikien toiveesta suklaapaloiksi. Pohja tehtiin muhkeiden mokkapalojen ohjeella. Tämä ohje on tuttu jo vuosien takaa. Muistan saaneeni tällä ohjeella aikoinaan todella muhkean, hieman höttöisen oloisen, pehmoisen ja erittäin maukkaan pohja, mutta jostain syystä tällä ja viime kerralla tehdessäni näitä, se ei ollutkaan aivan niin pehmoinen ja makukin hieman muistikuvaani valjumpi. Kuorrute tuo paloihin toki reilusti lisää makua, enkä ehkä osin siksi huomannut tätä eroa niin selvästi aiemmissa versioissa kuin näissä. Tosin arkistostani löytyy vielä muutama erilainen ohje, joita tuli testailtua vuosikymmeniä sitten. Saattaa olla, että muistikuvani mukainen pohja tuleekin jollain toisella ohjeella. Siinäpä taas yksi hyvä syy leipoa ja löytää oikea resepti 😀

No mutta eipä nämäkään suklaapalat silti huonoja olleet 🙂 Pojat tykkäsivät kovin näistä. Loput vietiin serkkutytön synttärikahvipöytään ja kuulin ainakin toisen pojista esittelevät sielläkin ylpeänä aikaansaannostansa 🙂

Muhkeat suklaaneliötn. 20 x 30 cm uunipannulle 

Pohja:

150 g voita tai leivinmargariinia

2 munaa

reilu 1 dl maitoa

3 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

2.5 rkl tummaa kaakaojauhetta 

Kuorrutus:

50 g voita tai margariinia

3.5 dl tomusokeria

3rkl tummaa kaakaojauhetta

2 rkl maitoa

2 tl vaniljasokeria 

Koristeluun

nonparelleja, kookoshiutaleita tai raastettua suklaata 

Ohje:

Sulata voi ja anna sen jäähtyä hetki. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne munaseokseen. Lisää myös sulatettu voi ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle (n. 20 x 30 cm) uunipannulle ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes pohja tuntuu keskeltä paineltuna kiinteältä, mutta pehmeältä. Varo paistamasta liikaa, jotta pohja ei suotta kuivu.

Sulata kuorrutuksen rasva kattilassa, lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä kuorrutus vielä lämpimän pohjan päälle ja koristele heti esim. nonparelleilla. Anna jäähtyä kunnolla. Leikkaa neliöiksi. 

Vinkit:

* Varo paistamasta pohjaa liikaa, ettei se kuivu suotta. Koska uuneissa on eroja, kannattaa kypsyys koittaa kevyesti sormella painaen jo hieman ennen kuin täysi aika (20 min.) on kulunut. * Jos kuorrute ei ole tarpeeksi löysän tuntuista levitettäväksi, lämmitä sit hetki mikrossa, niin siitä tulee hieman löysempää.

 

(Pojat ovat työntouhussa.. Pojat mittasivat ja sekoittivat taikina vuorotellen 🙂 Ja lopuksi kaapivat taikinakulhot kilvan puhtaiksi 🙂 )

Lopuksi pintaan ripoteltiin vielä reilusti nonparelleja tuomaan hieman väriä 🙂

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suklaaneliöt

Krisse

Itsekin tein viime viikonloppuna näitä pitkästä aikaa ja olivat varsinkin lasten mieleen. Perinteinen ja takuuvarma herkku!

Suklaapossu

Näin on! 🙂 Nämä maistuvat kaikenikäisille, mutta erityisesti juuri lapsille 🙂

Anonyymi

Ihania nonparelleja! Minkä makuisia nämä ovat ja mistä näitä voisi saada? 🙂
Sinulla on todella ihana blogi. Mahtavia kuvia ja maukkaita reseptejä! Erityisesti kuningatarbrownie on herkkua !!

Suklaapossu

Kiitos paljon ihanasta kommentistasi 😀 Hienoa kuulla, että pidät blogistani ja että kuningatarbrowniet ovat maistuneet! 🙂 Olen hankkinut nuo nonparellit joskus Lidlistä. Ne eivät ole vakiotuote (ainakaan ollut), vaan tulevat silloin tällöin myyntiin. Käytettiin viimiset nonparellit tuohon piirakkaan enkä päässyt nyt maistelemaan niitä, mutta muistikuvani mukaan ne maistuvat hieman riisimuroille. Ovat sellaisia kivan rapeita 🙂

Kirsi

Onpas kivan värikkäitä rakeita! Herkkupiirakkaa, muuta en voi sanoa 🙂

Suklaapossu

Kiitos Kirsi 🙂 Nämä maistuvat aina 🙂

Anonyymi

Nämä suklaapalat oli helppo tehdä lasten kanssa. Tuli mukavan meheviä. Kuorute vain oli liian tuhtia/tummaa/tiukkaa mun makuun, täytynee seuraavalla kerralla vähän tuunata sitä. t.Hanna

Suklaapossu

Kiva kuulla, että onnistuivat 🙂 Ja helppoja ovat, juuri lasten kanssa sopivia 🙂 Kuorrutetta kannattaa muokkailla oman maun mukaiseksi. Mä tykkään tuollaisista voimakkaista mauista ja olisin kaivannut tuohonkin kuorrutteeseen vieläkin voimakkaampaa makua, ehkä juuri sen puuttuvan kahvin verran. Makuja on monia, mutta onneksi näitä on helppo tuunailla 🙂

Tiia

Ihan kamalan surullista. Ei kyllä tällä ohjeella tullut muuta kuin littana pannukakku. 🙁 Ihmettelin kun muissa ohjeissa neuvotaan ensin vaahdottaman muna ja sokeri, mutta tässä ei? Johtaako se tähän lässähdykseen ja kuohkeuden puutteeseen?

Suklaapossu

Hei Tiia! Voi ei 🙁

Huomasitko muuten, että ohje on mitoitettu pienemmälle, noin 20×30 cm uunipellille? Minkäkokoinen sinun peltisi oli? Voisiko kyse olla siitä, jos käytössäsi oli tätä isompi pelti?

Kuohkeuden saa leivonnaisiin myös ilman sokerin ja munan vaahdottamista, jopa munattomana, joten en usko, että kyse olisi siitä.

MarjatonMakeinen

Hei! Haluaisin tietää lisää nimimerkki Tiian ongelmasta. Kävi samanmoisesti kun tein!

Lättänää oli! Mutta oli hyviä, kun poikien kanssa tehtiin!

Iloa tunniksi koko perheelle 🙂

Irina Lisinen

Hei MarjatonMakeinen! Varmistaisin, oliko käytössäsi ohjeen mukainen, 20 cm x 30 cm kokoinen pelti?

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *