
Suklaapavlova puolukoilla

Kuva: Pekka Holmström/Otavamedia
Muistan vieläkin sen hetken, kun kiinnitin ensimmäisiä kertoja huomiota leivonnaisiin, joissa oli yhdistetty tumma suklaa ja puolukat keskenään. Vaikka puolukat ja valkosuklaa ovat tunnetusti tosi herkullinen pari, oli tuo tumman suklaan ja puolukoiden yhdistelmä niin yllättävä, että päätin kokeilla sitä itsekin ja leipoa puolukka-suklaabrowniesin. Leipomisen ja brownieksen maistamisen jälkeen totesin, että kyllä vain, kirpsakka puolukka ja täyteläinen tumma suklaa toimivat todella hienosti keskenään. Ne ovat herkullinen yhdistelmä myös tässä marenkipohjaisessa, makeassa pavlovassa.
Pavlovan makeus taittuu puolukoiden ansiosta ja tumma suklaa tuo kokonaisuuteen suklaisuutta ja herkullisuutta 😉 Tämä suklaapavlova on yksi Kotilieden joululehteen viime vuonna leipomistani Jouluherkuista muun muassa Baileys-suklaakakun ja Supermehevän suklaakahvikakun rinnalla. Vielä on yksi noista viime vuoden viidestä jouluohjeesta tulossa tänne blogiin ennen Joulua. Kannattaa pysyä kuulolla! Mutta tässä ensalkuun ohje suklaapavlovaan puolukoilla.
Suklaapavlova puolukoilla
Pohjat:
4 valkuaista
2.5 dl hienoasokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa
50 g sulaa suklaata
Täyte ja päällinen:
4 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
100 g tummaa suklaata
4 keltuaista
2.5 dl puolukoita
Ohje:
Kuumenna uuni ja valmistele leivinpelti ennen marenkimassan tekemistä. Mittaa uunipellin kokoinen leivinpaperi. Lämmitä uuni 110 asteiseksi.
Sulata 50 g suklaata varovasti mikrossa n. 15 sekunnin välein sekoitellen. Jätä jäähtymään.
Erottele valkuaiset keltuaisista. Varmista, ettei valkuaisten joukkoon mene yhtään keltuaista. Säästä keltuaiset täytettä varten. Vatkaa valkuaiset vatkaimen keskiteholla pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeria yhteensä 1.5 dl ruokalusikallinen kerrallaan valkuaisvaahtoon. Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 1 dl sokeria keskenään. Vatkaa myös se valkuaisvaahtoon pienissä erissä lisäten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää ja kunnes kaikki sokeri on sulanut joukkoon. Voit kokeilla sokerikiteiden kokoa sormien välissä. Vatkaa paksun marengin joukkoon nopeasti valkoviinietikka. Kaada sula suklaa marengin päälle ja kääntele nuolijalla tai isolla lusikalla pari kertaa ympäri niin, että marenkiin jää selvät suklaaraidat.
Nosta kahdella isolla lusikalla marengista kaksi isoa kasaa leivinpaperille.
Muotoile kasat n. 20 cm kokoisiksi ympyröiksi. Vältä sekoittamasta marenkia liikaa, jos haluat pitää suklaaraidat näkyvissä.
Paista marenkilevyjä 110 asteessa 2 tuntia. Ota uunista lämpö pois ja jätä uunin luukku hieman raolleen. Jätä marenkilevyt jäähtymään uuniin kokonaan vaikka yön yli.
Tee täyte tarjoilupäivänä. Vatkaa vispikerma kunnolla vaahdoksi. Mausta kermavaahto vaniljasokerilla. Sulata 75-100g (=suklaanhimon määrän verran) suklaata mikrossa varovasti n. 15 sekunnin välein sekoittaen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Anna jäähtyä hetki. Sekoita sulan suklaan joukkoon marengin teosta ylijääneet keltuaiset.
Levitä marenkipohjalle pehmeä suklaaseos, päälle hieman vajaa puolet vispikermasta ja ripottele päälle puolukoita. Nosta toinen marenkilevy päälle ja laita siihenkin suklaaseosta, loput kermavaahdosta sekä reilusti puolukoita.
Vinkit:
* Pavlova pehmenee täyttämisen jälkeen melko nopsaan, mutta on mukavasti rapsakkaa vielä muutaman tunnin päästä.
* Jos haluat varmistaa, että marenkilevyistä tulee sopivan kokoiset, piirrä leivinpaperille lyijykynällä kaksi n. 20 cm ympyrää vaikka lautasta apuna käyttäen. Jätä ympyröiden väliin muutama sentti tilaa, sillä marenki leviää uunissa hieman. Laita leivinpaperi uunipellille niin että kynän jälki jää alapuolelle.
Kuva: Pekka Holmström/Otavamedia

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Suklaapavlova puolukoilla
Moikka! Ihan en ymmärtänyt tätä ”Laita jäähtynyt mutakakkupohja tarjoilulautaselle ja sen ympärille 20 cm irtoreunavuoan reunaosa.”
Eli siis irrotetaanko pohja ensin vuoasta, voidellaan ja laitetaan takaisin?😅
Moikka SM! Tämä kysymys on ilmeisesti tullut väärään ohjeeseen ja liittyy kaikesta päätellen appelsiini-suklaajuustokakun teko-ohjetta (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/appelsiini-suklaajuustokakku/)? Vastaan siihen tässä ja vien vastauksen myös appelsiini-suklaajuustokakun kommentteihin 🙂 Eli kyllä. Mutakakkupohja irroitetaan ensin vuoasta. Reunaosa on hyvä pestä välillä (tai käyttää puhdasta samankokoista reunaosaa), laitetaan pohjan ympärille puhtaana takaisin, jonka jälkeen vuoan reunojen sisäpuoli vielä voidellaan kevyesti. Pohjan reunaosan välissä voi käyttää myös reunakalvoa, joka auttaa kakkua irtoamaan nätisti. Selvensikö tämä? 🙂